Kur’aný Türkçe okuyup anlamak farz deðil mi?
Kur’an-ý Kerim’i okumak mý farz, anlayýp yaþamak mý farz?
Müslüman, anlayýp yaþadýklarýndan mý sorumlu, kendine anlatýlýp-ben senin yerine düþünürüm-anlayýþýndan mý sorumlu?
Siyaset dini kullanýyor mu?
Müslüman aklýný kullanacak, kendini mi kullandýracak?
Akletmek, düþünmek farz düzeyinde bir emir deðilmidir?
Esas olan tahkiki iman se, taklidi imandan nasýl ve hangi yollarla kurtulabiliriz?
Gerçekten sorgulayarak mý, söylenilen her þeyi sorgulamadan kabullenerek mi?
Yoksa dinimizi siyasette kullandýrýyor muyuz?
Yoksa dini bilgilerimizin yeterli olmadýðýndan, genel olarak kulaktan dolma birilerinden öðrenme þeklinde olduðundan daha çok mu kandýrýlmaya müsaitiz?
Kur’an ve sünnete göre Müslüman olamadýðýmýzdan bize dindarmýþ gibi görünenlere inancýmýzý þekillendiriyoruz ne yazýk ki.
Kur’anýn ilk ayeti "Oku" olduðu halde; ne yazýk ki kur’aný mealinden gerekirse tefsirinden okumayý ne yazýk ki seçmiyoruz ya da seçtirilmiyoruz.
Acaba okur öðreniriz de din adamlarýna ve hocalara gerek kalmaz diye mi korku var acaba?...
"Aman haa !!! sakýn okuma mealini , okursunda anlayamazsýn, yanýlýrsýn, kafan karýþýr yanlýþ taraflara kayarsýn" diyerek ve vazgeçiriyorlar mý insaný?
Galiba; din adamlarýna sor öðren, bilen birine sor öðren demek kolaylýðý mý sunuyorlar insanýn önüne?
Peki ya bi din adamýnýn fetvasýndan dolayý Allah katýnda günahkar duruma düþtüðümüzde cevabýmýz "Ben hocaya sordum böyle dedi, bende öyle yaptým mý?" diye cevap mý vereceðiz sorgu sual zamaný?
Diðer taraftan, bu mantýða göre Kur’anýn ilk ayeti "Oku" deðilde, "Sor öðren, birine danýþ" olmaz mýydý?
Ya da bi çok sürede ‘’Okuyan bilen anlayan için ayetlerimiz ap açýktýr‘’ dendiðini bildiðimiz halde, özelliklede Kur’aný Rabbimiz (C.C. ) neden anlamalýyým diye mi indirdi yoksa? Ya da Kur’an, din adamlarý anlasýn diye mi indirildi sadece? Böyle bir saçmalýðý hangi akýlla mantýkla izah edebiliriz ki? Hocalar ve din adamlarý okuyacak insanlara anlatacak öyle mi?
Bir diðer anlaþýlmaz konu ise "Dinin içinde olan her müslüman" birer din adamý deðil mi sizce ve hatta dinimiz gereði?
”Müftü verse de fetvayý, Sen kalbine danýþ davayý” diyen büyük þairimiz M.Akif Ersoy, ne demek istemiþtir…
Diyanet Ýþleri Meali (Yeni)
Þüphesiz Allah, adaleti, iyilik yapmayý, yakýnlara yardým etmeyi emreder; hayâsýzlýðý, fenalýk ve azgýnlýðý da yasaklar. O, düþünüp tutasýnýz diye size öðüt veriyor.(nahl suresi-90.ayet)
Eðer kitabýmýz, bize hakkýyla anlatýlmýþ olsaydý, yukarýdaki Ayet-i kerimelerde bize emredilen hususlar; bu gün Müslümanlarýn hastalýðý haline gelir miydi?
Yanlýþ anlaþýlmasýn, din adamlarýný kötülemiyorum. Belkide haddimede deðil. Sadece herkesin aslýnda bir din adamý olmasý gerektiðini vurguluyorum. Sor öðrenden çok, oku öðren kaynak için din bilimcilerinden yardým iste demeyi vurguluyorum. Madem ki dinin içindeyiz, o dini en temel kitabýmýz Kur’andan öðrenmeye hakkýmýz yok mu?
Daha da ilginç olan her namazda ve gerektiðinde okuduðumuz dualarýn da anlamýný bilmeyiþimiz deðil mi? Dua ‘’istemek, talep etmek, Yaradan karþýsýnda ihtiyaçlarýný istemek, yardým dilemek deðilmi dir? O halde ettiðimiz duanýn anlamýný bilmek zorunda deðilmiyiz acaba? O güzel dualarý ezberlediðimize göre, anlamlarýnýda bilmek zorunda deðilmiyiz? Sadece anlamlarýný din adamlarý mý bilmek zorunda ?
Bu ayrýntýlar doðrultusunda acaba Kur’aný Türkçe okumak (ya da kiþinin anladýðý tercüme dilinde ) farz deðil midir?
Kur’an’ýn dili Arapça mýdýr? Kur’anýn hitap þekli Arapça deðil midir? Kur’anýn korunmasý ve muhafazý için arapça yazýlýþý ve okunuþu farz olduðu kadar, anlamýnýnda her Müslümanca ve hatta bütün insanlar için bilinmesi farzdýr. Çýkýpta biri ya da birileri aksini iddaa edebilir mi?
Temelde anlamýný bilmek dinin ve Rabbi’miz ( c.c. ) öncelikli þartýdýr. Anlamýný bilmekten korkmamak gerek. Kaldý ki Rabbi’miz ( c.c. ) öncelikle bunu emreder. ‘’de ki; hiç bilenle Bilmeyen bir olur mu ? ‘’ (zumer süresi 9. Ayet )
Eðer dinimizi Rabbimizin kitabýndan ve Resül’ünden ( s.a.v. ) öðrenirsek, kimse bizi kandýramaz ve siyasetine alet edemez. Dini duygularýmýzý ne siyasetçiler ne örgütler ne de diðerleri kullanamaz.
Huzurda ve mutlulukta dostlukta kalmanýz dileðiyle. Allah’a emanet olun.
BÝROL YILDIRIM Birol Yýldýrým hakkýndaki diðer yazýlar Gsterim: 3437 | E-posta
|