Bazen siyaset nedir diye düþündüðünüz oluyor mu hiç?
Teknik olarak ve terim anlamý olarak siyaset ;
"Arapçadan dilimize gelmiþtir. Anlamý At eðitimidir" denilebilir.
Ya da;
Politika: Yunanca polis kelimesinden türemiþtir. Kelime anlamý ‘’ idare etmektir ‘’ denilebilirde.
Kelime anlamlarý kýsaca bu þekilde özetlenebilir.
Siyaset felsefecileri olmasý gerekeni inceleyen düþünürlerdir. En ideal yönetim biçimini araþtýrýr. Ýnsanlarý mutlu edecek eðitiminin ne olduðunu araþtýran etkinliktir siyasetin felsefesi . Üstelik Siyaset, ancak demokratik rejimlerde mümkündür.
Asýl tuhaf ve garip olan ise; siyasetle idare edebilme düþüncelerini farklý yöntem ve amaçlar doðrultusunda, politikalarý kendilerine hedef edinen ve bu amaçla kurulan partilerin acýmasýz seçim kazanma hýrslarý.
Öyle bir hýrs ki; amacý doðrultusunda her þeyi yok etmek, fikri ve düþüncesi dýþýndaki karþý taraftaki herkesi yok saymak, gerekirse yok etmek, suçlamak, savaþmak ve bi sürü akýllarý zorlayacak suçlamalar, karalamalar yapmak, farklý taraf diye adli ve hukiki takipler açmak ve baþlatmak...
Öyle zamanlar gelir ki siyasette, politikada; karþý düþüncede olanlarý, siyasi yasaklý ve mahkum dahi edildiði görülür...
Peki ya karþý düþünce kime ve neye göre suçludur ?
Bizim gibi düþünmeyenler kime göre suçludur ?
Temelde bizim çok güvendiðimiz düþüncemiz ne kadar doðru ve kesindir acaba ?
Hepsinden önemli sadece benim partimin yaptýðý uyguladýðý kesin ve kesin doðrumudur ?
Temelde sadece bizim dediðimiz doðrudur mantýðýnda ki siyaset uygulamaya çalýþacaðýmýz politikalarda bilerek yada bilmeden ekonomiyi ve hepsinden önemlisi adaleti güvensiz hale getirmez mi ?
Sonuçta siyaset ve politika temelde gereklisi ise ( ki gerekli ) neden asýl hedefi ortak noktada buluþmak ve birlik olmak amaçlý olmuyor. Huzur olmuyor.. Ortak faydalanma olmuyor, eþitsizliklikler diz boyu oluyor..
Sanýrým insan yapýmý siyasette bencillik esasý ön planda. Benim dediðim doðru diðerleri yanlýþ diye dayatýyorsak; temelde bitaraf her zaman mutsuz ve adaletten yoksun ve diðerleri ötekiler durumunda olmuyor mu? Hepsinden önemlisi siyasette kim seçim kazandýysa, siyasetin içinde bizatihi olan politikacýlar ve iktidar olanlar kazançlý; diðer tarafta halk yine ‘’ bize ne verecekler ‘’ diye iktidarýn aðzýna bakan fanatik seviyede kaybeden kendi seçmenleri ve halk. Ýnceden düþünürsek gerçek bu ne yazýk ki…
Kim ne derse desin, siyasette kavgayý eden bizler, yani halk, yani komþumuz, dostumuz, akrabamýz, kardeþimiz, dindaþýmýz, seçmen vs... Ama kazanan hep oy verdiklerimiz bizleri seçildikten sonra unutan seçtiklerimiz asil milletin vekalet verdikleri ve yandaþlarý deðil mi? Emin olun bizim fanatik olduðumuz tuttuðumuz kadar bizi düþünmüyor bir çok seçtiklerimiz. Biz ise kavga ettiklerimizle ve kýrdýklarýmýzla darýldýklarýmýzla kalýyoruz.
Sözün özü; Yani siyasetin temelinde kýsýr bi döngü var. Hep kaybeden biz seçenler olmuyor muyuz ? ....
Hiç bir siyasi parti için fanatikliðe,kavgaya ve dost kaybetmeye deðmiyor. Kazanan hiç bir zaman halk olmadýðýný tarih hep bize göstermiþ ve göstermeye devam ediyor.
Huzurda ve mutlulukta dostlukta kalmanýz dileðiyle. Allah’a emanet olun.
BÝROL YILDIRIM Birol Yýldýrým hakkýndaki diðer yazýlar Gsterim: 4289 | E-posta
|