MÜSLÜMAN OLMAK; KUR’ANI ANLAMAK VE 10 SORUYA CEVAP
Allah’ýmýza hamdolsun ki hepimiz Müslümanýz çok þükür. Ýslam dinine inanýyoruz ve "Allah (C.C.)'ýn birliðine ve Peygamber efendimiz Muhammed Mustafa (S.A.V.) onun kulu ve resülü (elçisi) olduðuna þahitlik ederiz" ediyoruz (Kelime-i þehadet) çok þükür.
Ancak ne var ki; bize gönderilen ve emanet edilen Kuran'ý okuyup anlýyor muyuz acaba? Yoksa; ehlidir diye söylediðimiz hoca ve benzeri kiþilerin dediði ile yetinip kendimizi hiç zorlamadan hiç okumadan Müslümanýz mý diyoruz? Biraz araþtýrana da çevremizde "Sen filanca hocadan daha mý iyi bileceksin" diye hakaret vari sözlerle mi karþýlaþýyorsunuz? Ya da sadece evin duvarýnda duruyor el bile sürmüyor muyuz? Çarpýlýrýz korkusu mu?
Kuran'ý tutmak çarpmaz, tutmamak çarpar oysa..
Oysa ki; Kuran bize yaratýlmýþ insanlarýn en yücesi ve efendisi Peygamberimiz (S.A.V.) efendimiz aracýlýðý ile gönderilmiþ ve kýyamete kadar baki kalacak bir kitap iken onu hiç anlamak için mealini anlamak için neden okumuyoruz ya da neden okutturul muyoruz? Bizi birileri engelliyor mu?
Kuran’ýn meailini okursak anlamayýz diye bizleri kim engelliyor sizce? Kuran da bir çok sürede anyalasýnýz diye "ap açýk beyandýr" benzerinde ayetler olduðu halde anladýðýmýz dilde okumamýz gerektiðini bilmeyen var mýdýr? Lafzý ve manasý mucize olan kitabýmýzý okuyup anlamamýz için Rabbimiz kolaylaþtýrmadý mý? Elbette ki Rabbimiz anlamamýz için gönderdiðine göre Kuran'ý neden anlamayalým?
Kuran'ýn ilk emri "Ýkra" yani oku'dur (1. Süre Alak süresi 1-19). Üstelik okuma-yazma bilmeyen Peygamber Efendimiz’e (S.A.V.) Cebrail (A.S.) "oku" diye 2 kez hitap ediyor ve Kuran'ýn yani Allah Kelamý'ný "oku" emriyle indirmeye baþlýyor.
Enam süresi 38. Ayetinin mealinde "….. Biz Kur’an da hiçbir þeyi eksik býrakmamýþýzdýr… ‘’ diye açýkça yazdýðýna göre her þeyi Kuran'da aramamýz gerektiðini ve anladýðýmýz dilde okumamýz gerektiðine þüphemiz yoktur.
Hal böyle açýk seçik iken;
Aþaðýdaki 10 soruya cevap vermenizi istiyorum.
1- Dinin kaynaðý nedir?
2- Kuran, bir Müslüman için tek baþýna rehber olarak yeterli midir?
3- Sadece Kuran'ý rehber edinen bir kiþi tam ve yeterli Müslüman mýdýr?
4- Kuran'ýn Türkçe mealini okumak farz mýdýr?
5- Kuran'daki sureler, isimlerini nereden almýþtýr?
6- Kuran'da emrolunmayan-olmayan birþey farz yada helal, haram olabilir mi?
7- Kuran'da mezhepler olabilir mi? Ya da ihtiyaç var mýdýr?
8- Ýslam'da hüküm konusunda sýralý olarak bahsedilen: Önce Kur'an, sonra hadis, sünnet, sonra icma, sonra kýyas.. Sýralamasýný kim ya da kimler yapmýþ karar vermiþtir?
9- Uydurma hadisleri var mýdýr? Varsa uydurma hadisleri anlamadaki ölçümüz nedir, nasýl anlarýz?
10- Kuran'ý Kerim'i Arapça okumak mý, yoksa Türkçe mealinden anlayarak okumak mý daha sevaptýr?
Bu sorularýn cevabýný, siz deðerli okuyucularýmýn halisane ve kaynaða dayalý bilgilerini bilmek isterim. Ýslam ve Kur’an Ahlaký ölçüsünde yorumlarýnýzý bekliyorum.
Þimdiden Allah hepinizden razý olsun.
Allah'ýn rýzasýný kazanan kullardan olmanýz dileðimle;
Allah’a emanet olunuz.
BÝROL YILDIRIM Birol Yýldýrým hakkýndaki diðer yazýlar Gsterim: 3890 | E-posta
|