Bu tarihlerde kredi kullananlara müjdeli haber .. Yrd. Doç. Dr. Murat Þahin "O tarihlerde fazla faiz uygulayan bankalardan kredi kullanan tüketicilere, tazminat davasý açma hakký doðdu. 3 kat oraný deðil ama 3 katýna kadar tazminat talep edilebilir" dedi.

Yrd. Doç. Dr. Murat Þahin, 16 bankanýn 2007-2011 tarihleri arasýnda kullanýlan kredilere olmasý gerekenden fazla oranda faiz uyguladýðýný, bu ihlalden dolayý bu tarihler arasýnda kredi kullanan tüketicilere tazminat davasý açma hakký doðduðunu dile getirdi.
Bankalardan dosya masrafý tazmininin ardýndan þimdi olmasý gerekenden yüksek faiz oranlarýndan kaynaklanan zararýn tazmin edilmesi gündeme geldi. Bu durumda 2007-2011 yýllarý arasýnda bu ihlali gerçekleþtiren bankalardan yüklü miktarda kredi ve kredi kartý kullanan, parasýný faize yatýran tüketicilere tazminat davasý açma hakký doðduðu belirtildi. Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Ýþletme Bölümü Ticaret Hukuku Ana Bilim Dalý Öðretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Þahin ve Kula Hukuk Bürosu'ndan Avukat Ezgi Gökoðlan, konuyla ilgili önemli açýklamalarda bulundu.
Yrd. Doç. Dr. Murat Þahin, Rekabet Kanunu'na aykýrý hareket eden firmalarýn kartelleþmesi sonucu zarar gören tüketicilerin tazminat davasý açma hakký doðduðunu söyledi. Þahin, "Rekabet hukukunda firmalar, serbest piyasa þartlarýna göre fiyat belirlemelidir. Birbirine rakip olan firmalar kendi aralarýnda fiyat belirlerse olmasý gereken satýþ fiyatý seviyesinin üstünde fiyatlar ortaya çýkar. Bu durum sadece bankacýlýk deðil, her sektörde karþýmýza çýkabilir. Rekabetin olduðu yerde fiyatlar müþterilerin lehinedir" diye konuþtu.
ORTADA BÜYÜK BÝR TÜKETÝCÝ ZARARI VAR
Rekabet Kurulu'nca kartelleþtiði tespit edilen bankalarýn, tüketicileri zarara soktuðunu dile getiren Þahin, "Bankalar, piyasa faiz oranlarýný olmasý gereken oranýn üstünde tespit ederek tüketicinin zararýna bir kartel oluþturmuþlar. Rekabet Kurumu, bankalarýn mevduat faizlerine, kredi faiz oranlarýna, kredi kartý faiz oranlarýna birlikte karar verdiklerini 2013 yýlýnda tespit ediyor ve bankalara yüklü miktarda ceza kesiyor. 2007'den 2011'e kadar, 4 yýl boyunca 16 banka tarafýndan gereðinden fazla faiz oraný uygulandýðý ortaya çýkýyor. Rekabeti ortadan kaldýran bankalar, tüketiciyi büyük bir zarara uðratmýþlar. Uygulanan faizler, sadece tüketici kredisi deðil; taþýt kredisi, konut kredisi, iþ adamlarýnýn kullandýðý ticari kredileri de içeriyor. Bunlarý bir araya koyduðunuzda ortada büyük bir tüketici zararý var" dedi
DANIÞTAY KARARI KESÝNLEÞTÝ
Rekabet Kurulu'nun belirttiði gibi, o dönemde olmasý gereken faiz oranýnýn yüzde 1,02 olduðunu fakat uygulanan faizin yüzde 1,15 oranýnda olduðunu ifade eden Þahin, "2007-2011 yýllarý arasýnda uygulanan faiz oranlarý olmasý gerekenin yüzde 10 daha üstünde. 4 yýl boyunca kredi kullananlar, olmasý gerekenden daha fazla faiz ödemiþ ve zarara uðratýlmýþlar. Rekabet Kurulu bunu tespit ediyor. Ankara Ýdari Mahkemesi'ne bu kararýn iptal olmasý için bankalar dava açýyor. Ýdari Mahkemesi iptal baþvurusunu reddediyor. Daha sonra bu karar, Danýþtay'a temyiz ediliyor. Danýþtay, 'Kurulun verdiði karar haklýdýr' diyor. Bankalarýn temyizini reddediyor. Dolayýsýyla kesin bir kararla bu bankalarýn kartelleþtiði tespit edildi. Bu kartelleþmeden zarar görenler, kredi kullandýðý bankaya tazminat davasý açabilir. Kimin, hangi dönemde, ne kadar kredi kullandýðý belli. Fakat o zamanki koþullara göre faiz oraný ne olmalýydý, onu mahkeme tespit edecek. Çünkü Rekabet Kurulu'nun belirlediði olmasý gereken faiz oraný, mahkemeler için sadece bir delildir. Olmasý gereken faiz oranýný mahkeme tespit edecek" þeklinde konuþtu.
YÜKLÜ MÝKTARDA KREDÝ KULLANANLAR DAVA AÇABÝLÝR
Yrd. Doç. Dr. Murat Þahin, kural ihlali yapan bankalardan, 2007 ve 2011 yýllarý arasýnda kredi kullanan herkesin dava açma hakký olduðunu belirterek, "Bu bankalardan kredi kullanan herkes; konut kredisi, taþýt kredisi, faize para yatýranlar, kredi kartý kullananlar dava açabilir. Konut, taþýt ve büyük projeler için kredi kullananlarýn dava açmasý çok daha yerinde olur. Küçük çaplý kredi kullananlar bu davayý açmayabilir. Çünkü, kiþilerin adýna toplu þekilde dava açýlabilecek bir sistem henüz Türkiye'de yok. Bu yüzden talep edecekleri miktar da, kazanacaklarý miktar da çok düþük olacaktýr. Yine de dava açmak isteyenler, arabuluculuk veya uzlaþma yoluna gidebilir" ifadelerini kullandý.
ZARARIN 3 KATI DEÐÝL, 3 KATINA KADAR TAZMÝNAT
Þahin, uðranýlan zararýn 3 katýna kadar tazminat talep edilebildiðini söyleyerek, "Örneðin zararýnýz 500 TL ise 1500 TL tazminat alabilirsiniz. 3 kat oraný deðil ama 3 katýna kadar tazminat talep edilebilir. Bu davalarda adli yardýmdan yararlanýlmasý teknik olarak pek mümkün deðil. Avukat atamasý için baþvuru þansýnýz düþük olabilir. Teknik bir dava olduðu için baro bu tarz davalara avukat atayamayabilir" diye konuþtu.
TÜRKÝYE'DE TAZMÝNAT KÜLTÜRÜ YOK
Yrd. Doç. Dr. Murat Þahin, 2004 yýlýnda tez olarak yazmaya baþladýðý, "Rekabet Hukukunda Tazminat Talepleri" isimli araþtýrmasýný kitap haline getirdi. Þahin bu kitabýnda, Amerikan Hukuk Sistemi'ndeki tüketici tazminat hukukunu ayrýntýlý olarak araþtýrdýðýný, tazminat kültürünün Türkiye'yede de benimsenmesi gerektiðini dile getirdi. Þahin, sözlerine þöyle devam etti:
"Amerikan Hukuk Sistemi'nde rekabet kuralýný ihlal edenlere hapis cezasý var. Ayný zamanda yüklü miktarda idari para cezasý veriliyor ve tabii ki karar verenlerin tazminat açma hakký var. Orada tazminat davalarý Türkiye'ye nazaran daha fazla yaptýrýma sahip. Dolayýsýyla rekabet kurallarýný ihlal etmekten çok çekiniliyor. Cezalarýn caydýrýcý etkisi çok yüksek. Ayrýca, Amerika'da profesyonel hukuk bürolarý var. Bir anda 50 bin kiþi için dava açabiliyorlar. Yüzlerce avukat çalýþan bulunuyor. Bu sistem Avrupa Birliði'ndeki ülkeler tarafýndan da uygulanmaya baþlandý. Rekabet Kural Ýhlali yapan þirketlere tazminat davasý hakkýmýz olmasýna raðmen bu konuda yeterli bilgiye sahip deðildik. Bunu avukatlar da tam olarak bilmiyordu. Ýhlal yapan kuruluþlar sadece idari para cezasý alýyorlardý. Onu da peþin öderlerse 4'te 1 oranýnda indirim alýyorlardý ve kenara çekiliyorlardý. Günümüzde de tazminat davasý açma hakký konusunda bilinçli deðiliz. Tazminat kültürümüz yok. Halk olarak bu yönümüz az geliþmiþ olduðu için bir çalýþma yaptýk. Yaþanan bu sürecin ardýndan artýk Türkiye'de tazminat davalarý sýk sýk gündeme gelecek."
ZAMAN AÞIMINA DÝKKAT
“Bu yeni hukuki durum karþýsýnda tüketiciler ve þirketler zararlarýný talep edebilirler” diyen Avukat Ezgi Gökoðlan da þunlarý söyledi:
"Dava açmayý düþünenler zaman aþýmý konusuna dikkat edilmesi gerekiyor. 2007 - 2008 döneminde, bahsi geçen bankalardan kredi kullananlarýn bir an önce dava açmasý gerekiyor. Bu karar onaylandý ve kesinleþti. Bu yüzden 2 yýl içinde herkesin dava açýlmasý gerekiyor. Yoksa zaman aþýmýna uðrar."
Ulusal Haberler hakkýndaki diðer yazýlar Gsterim: 2807 | E-posta
|