Yer altýnda 50 uçak tespit edildi |
Cuma, 14 Ekim 2016 |
Yer altýnda 50 uçak tespit edildi.. Kayseri'de yerin altýndan savaþ uçaklarý çýkýyor.. Kayseri’de 50’den fazla gömülü savaþ uçaðý ortaya çýktý. Focke-Wulf FW-190 tipi uçaklarýn ABD’nin dayatmasý ile ortadan kaldýrýldýðý 70 yýldýr da saklandýðý belirtiliyor.
Türk savunma sanayisinin en gizemli olaylarýndan biri gün yüzüne çýkmaya hazýrlanýyor. 70 yýldýr Türk kamuoyundan gizlenen kayýp savaþuçaklarý skandalýnda yeni belgeler ortaya çýktý.
Sabah'ýn haberine göre, 1947'de ABD'nin Türkiye'ye yardým planý ile bir anda ortadan kaybolan, envanterlerden silinen 72 adet Focke-Wulf FW-190 tipi uçaklardan 50'si Kayseri Eski Havalimaný'nýn altýnda (2. Hava Ýkmal Komutanlýðý ön cephesi) gömülü. Uçaklarýn ortaya çýkarýlmasý ile ilgili ilk resmi çalýþma 2015'te gerçekleþti. Bu kapsamda yapýlan metaldedektör testleri de uçaklarý tespit etti. Ancak uzayan bürokrasi ve araya giren 15 Temmuz darbe giriþimi uçaklarýn gün yüzüne çýkmasýný engelledi.
Kaynaklar, konuyla ilgili çalýþmalarýn en yakýn zamanda yeniden baþlayacaðýný ifade etti.
YERLÝ ÜRETÝMÝ BÝTÝRDÝ
FW-190 A3'ler yerlilik açýsýndan ayrý bir öneme sahip. Zira 1. Dünya Savaþý'nda baþlayan Alman iþbirliði Cumhuriyet'in kurulmasýndan sonra Junkers ile üretim iþbirliðine dönüþmüþtü. Türkiye'de TOMTAÞ kurulmuþ ve A-20'ler ülkemizde üretilmiþti. Ortak üretimin devamý amacýyla 1941'de Alman büyükelçisi, eski þansölye Franz von Papen'in gayretleri sonucu bir ticaret antlaþmasý imzalandý. Bu anlaþma gereði Türkiye Almanya'ya demir ve krom cevheri sattý. Karþýlýðýnda da 72 adet FW-190A3 tipi savaþ uçaðý aldý. Parçalarýnýn önemli kýsmý Anadolu'daki tesislerde üretilen uçaklar 1943'te Türkiye'ye getirildi. Ýlk uçuþunu 10 Temmuz 1943'te yapan bu uçaklar 5 farklý ile daðýtýldý. 50 adet uçak da Kayseri'ye gitti. Türk-Alman yapýmý savaþ uçaklarýnýn kaderi 1947'de son buldu. Ortaya çýkan gizli belgelere göre olay þu þekilde geliþti: ABD, Ýkinci Dünya Savaþý'nýn ardýndan elinde kalan binlerce uçaðý müttefiklerine daðýtmak üzere çalýþma baþlattý. Ankara ile uzun süren görüþmeler gerçekleþti. Nihayetinde ABD'li yetkililer ile 1947'de anlaþmaya imza atýldý. Anlaþma gereði Türk ordusunun envanterdeki tüm Alman FW-190'lar imha edilecekti. O tarihten sonra uçaklar hiç görülmedi.
YAÐLI BRANDALARA SARDILAR
Konuyu 25 yýla yakýn süredir araþtýran Hasdal Kýþlasý'na adý verilen komutanýn torunu olan Uluhan Hasdal, "ABD kendi uçaklarýný ücretsiz vermek istedi. Ancak bir þartý vardý. Alman uçaklarýnýn yok edilmesi. 50'ye yakýn uçak Kayseri Havalimaný'na getirildi. Envanter dýþý býrakýldý. Hatta belgelere göre, uçaklar yaðlý brandalara sarýlarak gömüldü. Alman havacýlýk temsilcileri ile görüþtüm. Bu model uçaklarýn korozyana dayanýklý olduðunu ve çýkarýlmasý halinde uçurulabileceðini söyledi" dedi.
HÝÇBÝR MÜZEDE ÖRNEÐÝ YOK
Uçaklarýn gün yüzüne çýkmasý için sanat düþkünü iþadamlarý da yoðun çaba sarf ediyor. Bu isimlerden biri olan Hisart Müzesi'nin kurucusu Nejat Çuhadaroðlu, yakýn zaman önce Kayseri'deki görevli komutanlarla birçok görüþme yaptýðýný ifade ediyor. Uçaklarýn çýkarýlmasý konusunda önemli mesafe alýndýðýný belirten Çuhadaroðlu, "Ancak araya 15 Temmuz darbe giriþimi girdi ve çalýþmalar rafa kalktý. Bu model uçaklar þu an dünyada hiçbir müzede yok" dedi.Ýstanbul'da 'Ýsmail Akbay Havacýlýk ve Uzay Bilimleri' adlý bir müze kurmayý hedefleyen araþtýrmacý Stuart Kline da konuyu takip eden isimlerden. 14 yýldýr Türk havacýlýk tarihi üzerine 2 önemli Kitap yazan Kline, "Konuyla ilgili bürokratik çalýþmalarýn tamamlanmasýný bekliyoruz. Ayrýca bir müze projemiz var. Hükümet tarafýndan da projemiz ilgi gördü" dedi.
ÝLK UÇUÞU 1939'DA YAPTI
Focke-Wulf FW-190 ilk uçuþunu 1 Haziran 1939'da yaptý ve 1941'de hizmete girdi. Ýlk olarak Eylül 1941'de Kuzeybatý Fransa üzerinde görüldü ve kýsa sürede RAF'ýn en iyi av uçaðý olan Spitfire Mk.V'ye karþý üstünlüðünü ispatladý. Tanýnmýþ Alman tasarýmcýsý Kurt Tank tarafýndan projelendirilen Fw-190 esas itibariyle tek kiþilik bir av uçaðý olup kara-taarruz ve gece av uçaðý olarak da savaþ sonuna kadar kullanýldý.
Ulusal Haberler hakkýndaki diðer yazýlar Gsterim: 3461 | E-posta
|
|
|