Böylesi ilk kez yakalandý...Bodrum'da vantuz balýðý yakalandý.. Bodrum'da balýkçýlarýn oltasýna takýlan ve bölgede ilk kez görüldüðü belirtilen, tropik bölgelerde yaþayan vantuz balýðý, þaþkýnlýk yarattý.
Amatör balýkçý, evli ve iki çocuk babasý 54 yaþýndaki Mustafa Yýldýzhan’ýn Yalý Mahallesi Gerenkuyu Mevkii’nde kýyýdan attýðý oltaya takýlan 90 santimetre uzunluðundaki vantuz, þaþýrttý. Bölgede doðup büyüdüðünü ve þimdiye kadar bu tür bir balýk görmediðini belirten Yýldýzhan, "10 yaþýndan beri burada balýk avlarým, bu tür balýk görmedim. Balýðý tanýdýðýmýz bütün balýkçýlara gösterdik onlarda tanýmadý. Bu nedenle þüphelendik; zehirli midir? Nedir bilmiyoruz. Baþýnýn üzerinde ayakkabýyla basýlmýþ gibi izler var, görünce þok olduk" dedi.
MÜZEYE GÖNDERÝLDÝ
Ýncelenen balýðýn türünün vantuz olduðunu söyleyen Deniz Ticaret Odasý Bodrum Yönetim Kurulu Üyesi kaptan Arif Yýlmaz ise "Köpek balýðý, balina, su kaplumbaðalarý ve gemilere üzerindeki vantuz ile yapýþarak hareket eden bu balýðý denizlerimizde ilk kez görüyoruz. Cebelitarýk veya Kýzýldeniz’den giren büyük balina köpek balýklarý veya gemilere tutunarak sýcak sulardan okyanuslardan bölgemize gelmiþ olabilir. Denizlerimizde yaþayan ve üreyen bir cins deðil. Belki vardý ama oltaya ilk kez takýldý ve karaya çýktý. O nedenle insanlarýmýz ve balýkçýlar þaþkýna döndü. Balýðý incelenmesi ve ardýndan müzede yer almasý için hocalarýmýz ile görüþtük. Muðla Sýtký Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi bünyesindeki Su Ürünleri Müzesi’ne gönderdik. Orada sergilenecek. Müzemizde bu cins bir balýk örneði yoktu" dedi.
Vantuz balýðý, sýcak tropik bölge denizlerinde (okyanuslarda) yaþar. Dolaþmak için aracý kullanýr. Baþýndaki tutunma vantuzu ile köpekbalýðý gibi iri balýklara ve gemilere yapýþarak kendini taþýtan bir balýk türüdür. Denizciler arasýnda yapýþkan balýðý da denir.