Fidel Castro yaþamýný yitirdi. Küba Devlet Televizyonun açýklama yapan Raul Castro, aðabeyinin ölüm haberini vermesinin ardýndan vasiyetini de açýkladý. Castro'nun naaþý vasiyet ettiði gibi yakýlacak. Resmi tören 4 Aralýkta gerçekleþtirilecek..

Fidel Castro 90 yaþýnda hayata gözlerini yumdu. Fidel Castro'nun ölümünün ardýndan Küba Devlet Televizyonunda kardeþi Raul Castro ölüm haberini resmi olarak duyurdu ve Fidel Castro'nun vasiyetini açýkladý. Buna göre Castro'nun kendi isteði ile naaþýnýn yakýlacaðý bildirildi. Castro için 4 Aralýk'ta resmi tören düzenleneceði açýklandý.
'FÝDEL CASTRO'NUN NAAÞI YAKILACAK'
Küba Devlet Baþkaný Raul Castro, devlet televizyonundan yaptýðý açýklamada abisi Fidel Castro'nun yaþamýný yitirdiðini açýkladý. Duygulu konuþmasýnýn sonunda Küba Devrimi'nin sloganý olan "Her zaman zafere doðru" diyen Raul Castro, Fidel Castro'nun naaþýnýn kendi isteði üzerine yakýlacaðýný ve bugün naaþýn krematoryuma gönderileceðini duyurdu.
Devlet televizyonunda yayýnlanan açýklamada Castro’nun cenazesinin bugün yakýlacaðýný belirtti. AFP’nin bildirdiðine göre Castro’nun cenaze töreni 4 Aralýk’ta yapýlacak.
Ülkede 9 günlük yas ilân edildiði de belirtildi.
Küba'yý yeniden halkýna veren lider olarak tanýnan Castro, 1976 - 2008 yýllarý arasýnda devlet baþkaný olarak Küba'yý yönetmiþti. Fidel Castro, 2008'de devlet baþkanlýðýný kardeþi Raul Castro'ya devretmiþti. Fidel Castro Küba’yý 50 yýl boyunca tek parti yönetimiyle yönetti.
FIDEL CASTRO KÝMDÝR?
Castro, 1926 yýlýnda Biran yakýnlarýnda doðdu. Ýspanyol göçmeni bir toprak sahibi olan Angel Castro Argiz’in aþçýsý Lina Ruz’dan doðan çocuðudur. Ülkesinde sosyalizmi kurma çalýþmalarýnýn yanýnda, Afrika ve Latin Amerika ülkelerindeki sosyalist hareketlere destek verdi.
Öðrenimini Havana Üniversitesinde yaptý ve hukuk doktoru olarak mezun oldu. 1947’de Dominik Cumhuriyetine karþý baþarýsýzlýkla neticelenen çýkarma hareketinde bulundu. 26 Temmuz 1953’te Santiago’daki Moncado kýþlasýna baþarýsýz bir baskýn düzenledi. Tutuklanarak, Santiago da Kuba Yüksek Mahkemesinde yargýlandý. Mahkemede suçlu bulunarak on beþ yýla mahkum edildi. Juventud Adasýnda belli bir müddet hapis yattýktan sonra, geri kalan cezasý affedilerek 1955’de serbest býrakýldý.
1955’te Küba’dan ayrýlarak Meksika’ya geçti. Burada yeni bir örgüt kurdu. 1956 yýlýnda Küba’ya giriþilen çýkarma baþarýsýzlýkla sonuçlanýnca, kardeþi Raul ve Ernesto Che Guevera’nýn da bulunduðu bir grup arkadaþlarýyla birlikte Sierra Maestra Daðlarýna çekildi. Orada baþlattýðý hareketi, diðer þehirlerdekilerle birleþerek iyice kuvvet kazandý. Devlet Baþkaný Batista, 1 Ocak 1959’da Dominik Cumhuriyetine kaçýnca, Castro ve taraftarlarý, 1959 yýlý baþlarýnda Havana’ya girdi. Kendisi baþkanlýða, Manuel Uritia Leo ise devlet baþkanlýðýna getirildi. Castro hükumeti geniþ kapsamlý toprak reformuna giriþti. Topraklarýnýn kamuþlaþtýrýlmasýndan zarar gören ABD þirketlerinin baskýsýyla, ABD hükumeti Küba’ya karþý ekonomik ambargo uygulamaya baþladý. Castro, þeker karþýlýðýnda Sovyetler Birliðinden aldýðý ham petrolü, ABD þirketlerinin elindeki rafinerilerde iþletemedi. Bunun üzerine bütün rafinerileri devletleþtirdi. Bu durum zaten soðuk olan ABD-Küba iliþkilerini iyice bozdu. 1961 yýlýnýn Nisan ayýnda ABD, Castro’yu devirmek için Küba’ya karþý Domuzlar Körfezi Harekatýný (Bay of Pigs) yaptý. Fakat CIA tarafýndan düzenlenen bu harekat baþarýsýzlýkla sonuçlandý.
Castro, 1 Mayýs 1961’de Küba’yý "Sosyalist Cumhuriyet" ilan etti. 1962 senesinde Küba’ya Sovyet yapýsý nükleer baþlýklý füzeler yerleþtirmesi sebebiyle ABD ve Rusya’yý savaþýn eþiðine getirdi.
Aralýk 1979’da Rusya’nýn Afganistan iþgalini destekleyenlerden biri olan Castro, 7 Þubat 1986’da Küba, Komünist Partisinin üçüncü kongresinde yapýlan seçimde partinin birinci sekreterliðine yeniden seçildi. Partinin ikinci sekreterliðine, kardeþi Raul Castro getirildi.
Dünya Haberleri hakkýndaki diðer yazýlar Gsterim: 6543 | E-posta
|