KIRIM SÜRGÜNÜ
Ey Güzel Kýrým Sana Ne Oldu?
“Bir yaným buruk,
Bir yaným kýrgýn,
Bir yaným sürgün,
KIRIM’ da
Kaldý bir yaným.”
II. Dünya Savaþý’nda Almanlar Kýrým’ý iþgal etti. Savaþ sonunda dönemin acýmasýz diktatörü Josef Stalin, Kýrým Türklerini Almanlarla iþbirliði yaptýklarý iddiasý ve suçlamasýyla vatanlarýndan koparýp, sürgüne gönderme kararý aldý.
Ayný günlerde Rus Ordusunda ve savaþ sýrasýnda Almanlara esir düþmüþ 50 bin kadar Kýrým Türkü vardý. Esaretten sað kalmayý baþaran ve Rus Ordusunda savaþtan sað kurtulmayý baþaranlar Kýrým’a döndüklerinde yakýnlarýný bulamadýlar.
1944 yýlýnda 17 Mayýsý 18 Mayýsa baðlayan gece, Kýrým’da yaþayan Kýrým Tatarlarýnýn kapýlarý Rus askerleri tarafýndan çalýnmaya baþladý. 15 dakika içinde hazýrlanarak meydanlarda toplanmalarýný emrediyorlardý.
Kadýnlar, kundaktaki bebekler, yaþlýlar, hastalar, savaþamayacak durumda olan erkeklerden oluþan 423 bin Kýrým Türkü o gece tren istasyonlarýnda hayvan vagonlarýna zorla bindirilerek vatanlarýndan sürüldü. “Sovyetler Birliði’ne ihanet”le suçlanýyorlardý. Oysa 50 bin Kýrým Türkü, Rus Ordusunda Hitler Almanyasýna karþý savaþýyorlardý.
Bu çileli yolculuk 20 günden 2 aya kadar sürdü. Hayvan vagonlarýna üst üste istif edilircesine bindirilen insanlar öldükçe, oturabilecek bir yer açýlýyordu. Onlara doðru düzgün yiyecek ve su verilmedi. Trenler birkaç günde bir durdukça, ölenlerin cesetleri yol kenarlarýna býrakýldý. Bu yolculukta açlýk, susuzluk ve salgýn hastalýklardan binlercesi hayatýný kaybetti.
Kýrým Türkleri bu sürgünde Özbekistan, Kazakistan, Sibirya gibi bölgelere daðýtýldý. Býrakýldýklarý yerlerde, Rus görevliler tarafýndan yayýlan, bulaþýcý hastalýk taþýdýklarý söylentisi nedeniyle, yöre halký tarafýndan günlerce yardým edilmedi. Vardýklarý yerlerde, hayatta kalabilmek için köle gibi çalýþmak zorunda býrakýldýlar. Bu süre içerisinde birçoðu yetersiz beslenme ve bulaþýcý hastalýklar nedeniyle hayatlarýný kaybetti.
Sürgünün ardýndan Kýrým’da acýklý bir olay daha yaþandý. Kýrým’ýn kuzeyinde bir köy unutulduðu fark edildi. Arabat Köyü.. Bu köyün halký bir gemiye dolduruldu ve Karadeniz açýklarýnda gemi batýrýlarak köy halkýnýn tamamý öldürüldü.
Sovyetler Birliðinin çöküþünden sonra bütün imkansýzlýklara raðmen, Kýrým’a dönüþler baþladý. Fakat 2014 yýlýnýn Þubat ayýnda Kýrým tekrar Rusya tarafýndan iþgal edildi.
Kardeþ, soydaþ Kýrým Türklerinin yüzü bir türlü gülmedi.
Kýrým Türklerine yapýlan bu soykýrýmý unutmadýk, unutmayacaðýz.
Ali ÇETÝNKAYA
Ali Çetinkaya hakkýndaki diðer yazýlar Gsterim: 1925 | E-posta
|