GÜN SAZAK CÝNAYETÝ
Cumhuriyet tarihinin en baþarýlý Gümrük ve Tekel Bakaný.. Dürüstlüðü, cesareti, imaný, engin insan sevgisi, fikir haysiyetine baðlýlýðý, dirayeti ve herkese güven telkin eden karakteriyle Sazak, “ülkücü insan tipinin numunesi” gibiydi.
27 Mayýs 1980 günü Ankara’da öldürüldü. Kimler tarafýndan mý? ; kendilerini halka, Avrupa ve Amerikan emperyalizminin düþmaný olarak tanýtan, gerçekte onlarýn uþaðý, kiralýk katili olan Dev-Sol adlý yasadýþý, Marksist-Leninist terör örgütü tarafýndan. Örgüt lideri Dursun Karataþ’ýn onayýyla.
Neden mi öldürüldü?
Her yaný kaçakçý cenneti haline gelen Türkiye’nin, dünya sigara kaçakçýlarýnýn en büyük pazarý haline getiren batýlý sigara tüccarlarý ile memleketin her yanýný saran mafyanýn, silah kaçakçýlarýnýn sigara, çay, tuz karaborsacýlarýnýn bütün faaliyetlerini durdurup, memleketin gidiþatýný düzene koyduðu için. Batýlý istihbarat örgütlerinin, mafyanýn, kaçakçýlarýn önüne set çektiði için, 27 Mayýs 1980 tarihinde öldürüldü.
Aslýnda bu hikayenin önemli bir geçmiþi vardý.
1881 yýlýnda kurulan, 27 Mayýs 1883 tarihinde yürürlüðe giren, 1925 yýlýnda Mustafa Kemal Atatürk’ün kaldýrýp, yerine Tekel Ýdaresi’ni kurana kadar milletin kanýný emen, halkýn kendi ekip biçtiði tütünü içmesini ve baþkalarýna satmasýný yasaklayan ve bu sömürünün devamý için Osmanlý içinde kurduðu kendi kolluk kuvvetleriyle 20 bin civarýnda insanýmýzý kaçakçýlýk yaptýðý iddiasýyla vurup öldüren REJÝ Ýdaresi’nin patronlarý Avrupalýlar, Mustafa Kemal Paþa ve Ýsmet Ýnönü’nün kararlý tutumlarý sayesinde Türk tütününden, alkolden ve tuzdan el çektirildikten 1970’li yýllara kadar, ülkemizin bu ürünlerinden uzak tutuldular fakat emellerinden asla vazgeçmediler.
1970’li yýllarda Türkiye’de terörü beslediler. Ülkeye týrlar, gemiler dolusu silahlarý sokup, memleketi her gün onlarca insanýmýzýn öldürüldüðü kan gölüne çevirdiler.
Yine yerli iþbirlikçileri ile 16 sigara fabrikasý ve dünyanýn en önemli tütün üreticisi olan Türkiye’de sigarayý karaborsaya düþürdüler. Batý kökenli sigaralarý da kaçak yollardan ülkemize sokup, halkýmýzda bir damak tadý oluþturdular.
Gün Sazak 1977 seçimlerinden sonra kurulan hükümette Gümrük ve Tekel Bakaný olunca bu kaçakçýlýða son verdi. Sýký denetimlerle, Türkiye üzerinde at koþturan mafya bozuntusu kaçakçý þebekelerinin kan damarlarýný kesti.
Ýþte bu yüzden 27 Mayýs 1980’de Batýlý istihbarat birimleri, mafya, kaçakçý þebekeleri kiralýk katil olarak Dev-Sol Terör Örgütünü kiraladýlar.
Gün Sazak’ý öldürmek için de seçtikleri 27 Mayýs tarihi aslýnda tesadüf deðildi. Reji Ýdaresi’nin kurulduðu 27 Mayýs özellikle seçilmiþti.
12 Eylül askeri darbesinin mahkemelerine kalan davaya, Ankara 12. Aðýr Ceza Mahkemesi baktý.
Bu Mahkemenin Mit’ten istediði 27 Mayýs 1980’de Gümrük ve Tekel eski bakaný Gün Sazak’ýn öldürülmesine iliþkin gönderilen 3 sayfalýk raporda özetle þöyle belirtiyordu:
“27 Mayýs 1980 günü saat 19:00 sularýnda Dev-Sol’un Ankara yapýlanmasýndan Cengiz Gül, Levent Babacan, Mehmet Edip Eranýl ve Zafer Özcan’ýn, Gün Sazak'ýn ikameti çevresinde beklemeye baþladýklarý, Gün Sazak’ýn 01:00 sularýnda otomobilinden inince, Cengiz Gül tarafýndan vurularak öldürüldüðü” mahkemeye verilen raporlarda belirtilmiþtir.
Gün Sazak’ýn bakanlýðýnýn sona erdiði 5 Þubat 1978’den, 24 Aralýk 1979’a kadar Gümrük ve Tekel Bakanlýðý yapan Tuncay Mataracý da gümrükleri tekrar salmanlýk haline getirip, memleketi batýlý emperyalistlerin kaçak silah ve sigara cenneti haline getirmiþtir. Kendisi de bir týr filosu kurarak bu pastadan payýný almýþtýr.
12 Eylül mahkemelerince yargýlanan Tuncay Mataracý, iþlediði bu suçlardan 36 yýl gibi rekor bir ceza alarak cezaevine týkýlmýþtýr.
Allah bu memleketi Tuncay Mataracý gibi emperyalistlerin, kaçakçýlarýn, suç þebekelerinin maþasý olan bakanlardan korusun. Gün Sazak gibi vatansever, dürüst namuslu bakanlar nasip etsin.
Deðerli insan Gün Sazak’ý ölüm yýldönümünde saygý ve minnetle anýyoruz.
Ali ÇETÝNKAYA
Ali Çetinkaya hakkýndaki diðer yazýlar Gsterim: 3121 | E-posta
|