Son Yorumlar
Son Þans, Tekrarý 105 Yýl Sonra
Bilgi
Yazým içeriði ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazý olmuþ. E...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu þekilde, canlýlarýn hangi amaçla bayýltýðýný bilmeden ve s...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLÝ
ORADAKÝ YURTTAN ÞÝKAYET GELMÝÞTÝR BELEDÝYEYE BELEDÝYEDE GEREKE...
Yorumu Oku

Ak Parti'de deðiþim baþlýyor!
MÜTEAHHÝT
GEYVE TEÞKÝLATI TAMAMEN DEÐÝÞMELÝ MÜCAHÝTLÝKTEN MÜTEAHHÝTL...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüþtü
dileðimizdir
sayýn Murat Kaya; TCDD'nýn genen müdürü ile görüþürken H...
Yorumu Oku

 
Geyve'den çýkan tekstil atýklarý hayat buluyor
Sal, 31 Aralk 2019

Geyve'den çýkan tekstil atýklarý Taraklý'da tarihi tezgahlarda hayat buluyor.. Geyve'deki tül fabrikasýndan topladýklarý atýklarý, tarihi tezgahlarda deðerlendirerek aile bütçelerine destek oluyorlar.

Taraklý'da yaþayan kadýnlar, Geyve'deki tül fabrikasýndan topladýklarý atýklarý katýldýklarý kurs aracýlýðýyla tarihi tezgahlarda dokuyarak hem aile bütçelerine hem de çevrenin korunmasýna katkýda bulunuyor.

Unutulmaya yüz tutmuþ dokuma sanatýný gelecek nesillere aktarmak isteyen kadýnlar, halk eðitim merkezinde kurs açýlmasý için talepte bulundu.

Talepleri kabul edilen kadýnlar, Geyve ilçesindeki tül fabrikasýndan topladýklarý atýklarý, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn eþi Emine Erdoðan'ýn öncülüðünde Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý tarafýndan hayata geçirilen "Sýfýr Atýk" projesine katký saðlamak amacýyla tarihi tezgahlarda deðerlendirmeye baþladý.

El emeði göz nuru ürünlerini pazarlarda ve internet ortamýnda satýþa sunan kadýnlar, elde ettikleri gelirle aile bütçesine de katký saðlýyor.

"Ýsteyen tüm kadýnlarýmýza bu kursu veriyoruz"

Taraklý Halk Eðitim Merkezi Müdürü Kamil Acay, unutulmaya yüz tutmuþ dokuma tezgahlarýný gündeme getirdiklerini belirterek, "Kursiyerlerimize dokuma tezgahlarýnýn kullanýlmasýný öðreterek, Cumhurbaþkanýmýzýn eþi Emine Erdoðan'ýn öncülüðünde hayata geçirilen 'Sýfýr Atýk' projesine katký saðlamak amacýyla tül fabrikalarýnýn atýklarýndan dokumalar yaptýk." dedi.

Tezgahlarda dokunan atýklarla çeþitli ürünler elde edildiðini anlatan Acay, kadýnlarýn hem çevreye katký saðladýðýný hem de ürünlerin satýþýndan gelir elde ettiklerini aktardý.

Acay, merkezde 14 kadýnýn atýk malzemelerden dokuma yaptýðý bilgisini vererek, "Öðrenmek isteyen tüm kadýnlarýmýza bu kursu veriyoruz. Atýk maddeleri dokuma tezgahlarýnda kullanýlýr hale getiriyoruz." diye konuþtu.

"Ürettiklerini satarak para kazandýklarý için kursa severek geliyorlar"

Usta öðretici Arife Dönmez de kadýnlarýn satarak para kazandýklarý için kursa severek geldiklerini söyledi.

Kursiyerlerin el alýþkanlýðý kazanmak için önce atýk madde kullanarak dokuma yapmaya baþladýklarýna iþaret eden Dönmez, "Yavaþ yavaþ pamuk ipliðinden dokumaya geçtiler. Pamuk ipinden atký, fular, perde, gömlek, sehpa ve masa örtüsü gibi evde kullanýlabilecek veya giyilebilecek her þeyi tarihi tezgahlarda yapabiliyoruz. Atýklardan da paspas, klozet takýmlarý, araba koltuðu kýlýflarý, yolluk, çekyat örtüsü gibi çeþitli ürünler yapýyoruz. Atýklarý çok güzel þekilde deðerlendiriyoruz." ifadelerini kullandý.

Kursiyerlerden Nebiye Dönmez ise kursun açýlmasýndan duyduðu mutluluðu dile getirerek, þöyle devam etti:

"Sýfýr atýk projesini duyduk. Yakýnýmýzdaki tül fabrikasýnda çöpe atýlan atýklarý getirip, ilk etapta bunlardan klozet takýmlarý, araba örtüleri yaptýk. Güzel þeyler ortaya çýktý, aile bütçesine de katký saðlýyoruz. Atalarýmýzýn yaptýðý dokumayý yapmak da ayrý bir zevk veriyor bize. Bazen mekikler rüyalarýmýza bile giriyor. Gençlerimiz bu tezgahlarý bilmiyor, biz de bilmiyorduk burada öðrendik. Tamamen unutulmaya yüz tutmuþtu. Çocuklara geleneklerimizi, kültürümüzü anlatýyoruz."

"Artýk dünya el emeðinin kýymetini daha fazla biliyor"

Halk eðitim merkezini ziyaret eden Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Taraklý'nýn tarihi dokusu ve kültürel yapýsýyla öne çýkan bir ilçe olduðunu anýmsattý.

Tarihi ilçede yaþatýlmasý gereken el sanatlarýnýn bulunduðuna dikkati çeken Nayir, þunlarý kaydetti:

"Taraklý'nýn kendine ait özel tezgahlarda üretilen bezi var. Burada kardeþlerimiz bir taraftan bunu yaþatýrken, diðer taraftan atýk malzemeyi de kullanarak renkli, görselliði yüksek ürünler üretiyor. Sýfýr Atýk projesine de destek vermiþ oluyorlar. Çöpe gidecek malzeme evlerimizde, araçlarýmýzda uzun zaman kullanýlabilecek eserlere dönüþüyor. Artýk dünya el emeðinin kýymetini daha fazla biliyor. Her geçen gün sanayi ürünü olmayan, el emekleri daha kýymetli hale geliyor. Bizim gibi tarihi ve kültürel dokusu olan yerlere de yakýþan bu." (Medyabar)

 

Geyve Haberleri hakkýndaki diðer yazýlar
Gsterim: 1285 | E-posta

lk Yorumu Siz Yazn
RSS Yorumlar

Yorum Yaz
  • Ltfen Yorumlarnz Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kiisel Szl Kelimeler Silinecektir.
Adnz:
Balk:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Gvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazlan Yorumlar Hakknda E-Posta Araclyla Bilgilendirilmek stiyorum

Yazdr E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.