Her gitar çalan gencin repertuarýndan geçen en önemli þarkýdýr DAÐLAR DAÐLAR..1969 Yýlýnda ben bir yaþýndayken BARIÞ MANÇO Belçika'dan yurda dönmüþ ve bu parçayý bestelemiþtir. Sýradýþý kýyafetleri, enteresan takýlarý, kendine özgü þarký söyleyiþ tarzý farklý bir stil yaratmýþtýr. Sanatçýnýn görevinin birazda insanlarý þaþýrtmak olduðunu hepimize göstermiþtir.
Ben kendisini 1994 yýlýnda Ýstanbul Moda'da bir resim sanat galerisinde görmüþtüm. Azerbaycan'dan aldýðý yaðlýboya tablolara çerçeve modeli beðeniyordu ama karar veremiyordu. Galeri sahibi beni güzel sanatlar mezunu bir kardeþimiz diye takdim ederek tanýþtýrdýðýnda bana fikrimi sormuþtu. Arkasýndan ömür boyu hatýra olarak saklayacaðým muhteþem sohbeti gerçekleþtirmiþtik. Belçika'da Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi'nde aldýðý sanat eðitimini anlatmýþtý. Okul hayatý devam ederken araba yýkamaktan, benzinci de çalýþmasýna bir çok irili ufaklý iþte çalýþmasýný bana büyük bir keyifle anlatýrken ki , geçmiþe dönme heyecanýný unutamam.
Sanatçý ruhunu yaptýðý þarký besteleriyle hepimize sevdirdi. Ama bununla yetinmedi bizim dönemimizin EVLÝYA ÇELEBÝ'siydi o bir anlam da. Tüm dünyayý gezerek bize tanýttý. Dünyayý bize sevdirirken bizim kültürümüzü de onlara tanýttý. BÝR EKOL OLDU-Barýþ MANÇO 20. Yüzyýlýn TÜRK müziðini akýcý, yediden yetmiþyediye sevdiren 'Çaðdaþ bir TÜRK Ozaný' oldu. TRT Televizyonlarýn da bir nesil 'Adam olacak çocuk' programýný izleyerek büyüdü.. Bütün çocuklar onu sevdi, bütün büyükanneler ve büyük babalar onu çok sevdi. Bütün TÜRK milleti onu çok sevdi. Çünkü o kendine has SANATÇI üslubuyla, þarkýlarýyla, besteleriyle, kýyafet ve takýlarýyla, evrensel barýþ elçiliðiyle gönüllerde taht kurdu.
“20.YÜZYILA DAMGASINI VURMAYA ÇALIÞAN BÝR TÜRKÜM” demiþti bir röportajýnda. En büyük arzusunun ansiklopedilerde yer almak ve BARIÞ MANÇO MÜZESÝ kurmak olduðunu söylemiþti. BARIÞ MANÇO'yu tüm dünya çok sevmiþti. Yabancý ülkelerdeki çalýþmalarý için yaptýðý deðerlendirmede "Japonlar beni sahiplendiler, milyonlarca Japon konserlerime geliyor, CD'lerimi alýyor, Japonlar bende doðru birþeyler buluyor. Þarkýlarýmý didik didik inceliyorlar, onlardan konferanslar hazýrlayýp televizyon programlarý yapýyorlar. Türkiyede bunun onda biri yapýlmadý. Belçikada ise, onlarýn ülkelerini tanýttýðým için Liege Prensliði onur ödülü verdiler. Törene limuzin ve dört eskort ile gittik. Belçikanýn en büyük gazetesi birinci sayfada yarým sayfa ayýrdýlar. Türkiyede 40 yýllýk sanat hayatýmda baþ sayfaya çýkamadým" gibi serzeniþte bulundu. Ne yazýk ki yýllar sonra baþ sayfada bulunma nedenin "ölüm" olmasý çok hüzünlü idi.
Önemli olmaktan çok deðerli olmayý tercih ettiðini söyleyen Barýþ Manço, Rus romantikleriklerinden, Korsakof, Musolski ve Çaykovski den etkilenerek, evinin dekorasyonunda da romantik çaðý, 19. yüzyýl sonu ile 20. yüzyýlýn baþýný yansýtan tarzý tercih etmiþti.
200'ÜN ÜZERÝNDE ÞARKISI...
Türkiyedeki en uzun ve baþarýlý televizyon programlarýný yaptý. 200'ün üstünde þarkýsý ona 12 altýn, platin albüm/kaset ödülü kazandýrdý. Þarkýlarýnýn bir bölümü Yunanca, Bulgarca, Arapça, Farsça, Japonca, Ýbranice, Fransýzca, Ýngilizce ve Flemenkçe'ye çevrildi. Her ülkede þarkýlarý çok sevildi.
KONGO'DA 12-13 BÝN KÝÞÝ DOMATES-BÝBER PATLICANI SÖYLEDÝ
Kongo'daki 12-13 bin kiþinin katýldýðý konserde 'Domates Biber Patlýcan'ý söylerken, Kongolularýn koro halinde þarkýya eþlik etmeleri þarkýnýn evrenselliði hakkýnda bilgi vermektedir. Bu konuya baþka bir örnekte Mýsýr'da yaþanmýþtý. Barýþ Manço, Mýsýr Televizyonunda canlý yayýnda Daðlar Daðlar'ý Arapça söylemiþti, bu programýn sonunda Mýsýrlýlar sokaða döküldüðü gibi, program da defalarca tekrarlanmýþtý.
Müzik ve televizyon hayatýnda sayýsýz ödüller alan Barýþ Manço 1991 yýlýnda devlet sanatçýsý ünvaný, yine ayný yýl Hacettepe Üniversitesi onursal doktora ünvaný, Uluslararasý Teknoloji Ödülü, Japonya; Uluslararasý Kültür ve Barýþ ödülü, Belçika Krallýðý; Leopold II þövalyesi niþaný, Fransýz Kültür Bakanlýðý Edebiyat ve Sanat Þövalyesi niþaný, Türkmenistan Cumhurbaþkanlýðý; Türkmen Vatandaþlýðý ödülleri kazanmýþtý.
DAÐLAR DAÐLAR, GÜL PEMBE, ALÝ YAZAR VELÝ BOZAR, KOL DÜÐMELERÝ, AYNALI KEMER, BUGÜN BAYRAM ERKEN KALKIN ÇOCUKLAR, ARKADAÞIM EÞÞEK, DEREBOYU KAVAKLAR, BÝR SELAM SANA GÖNÜL DAÐLARINDAN, ALLA BENÝ PULLA BENÝ en sevdiðim þarkýlarýdýr. Türkiye de ve dünya da O'nu tanýyanlarýn mutlaka bir BARIÞ MANÇO klasiði þarkýsý vardýr. Aramýzdan ayrýlýþýnýn 13.yýldönümünde BARIÞ MANÇO'muzu rahmetle anarken gelecek kuþaklara bestelediði þarkýlarý dinleyerek, dinleterek kalbimizde sonsuza kadar yaþatacaðýmýzý saygýlarýmla belirtirim.
AYDIN ASAN OKUYUCU KÖÞESÝ hakkýndaki diðer yazýlar Gsterim: 3139 | E-posta
|