Perembe, 08 Mart 2012 |
Yine bir 8 Mart kadýnlar günü ve hiç deðilse varlýðýmýzýn vesilesi kadýnlarýmýzý senede bir gün de olsa hatýrlýyoruz. Bu yeterlimi acaba? diye soruyorum kendime ve gülümseyerek kadýnlarýmýz için bu hiçbir þey cevabý beynimde.Hoþ kadýnlarýmýzýn cemiyetimizdeki yerini þöyle bir düþündüðümde son 10 yýlda kadýn cinayetlerinin % 1.400 arttýðý, Dünya Ekonomik Forumunun 2010 Cinsiyet Eþitliði Raporu'nda ülkemiz 134 ülke arasýnda sondan 8'inci sýrada; Birleþmiþ
Milletler Kalkýnma Programý Kadýn Güçlenme Ýndeksinde de yine 109 ülke arasýnda sondan 8'inci sýrada olduðu ve son dokuz yýlda 37 sýra geriye giden, 4 milyon kadýnýmýzýn okuma yazma bilmediði; 5,5 milyon çocuk gelinin bulunduðu bir ülkede kadýnlar günü kutlamak da bir ironiden baþka bir þey deðildir diye düþünüyorum.
Cahiliye dönemi Arap toplumu kýz çocuklarýný diri diri topraða gömüyordu, Ýnsanlýða Ýslam dini nazil oldu ve anne ayaklarýnýn altýný cennetin giriþ kapýsý kýldý, ki bu bence insanlýk tarihinin en büyük ihtilallerindendir. Ýslamýn baþ tacý ettiði kadýnlarýmýzýn günümüzdeki durumunu düþünüyorum ve hemen aklýma kadýnýn sýrtýndan sopayý eksik etmeyeceksin, saçý uzun aklý kýsa, ya da eteklik giyer dolaþýrým ve dilimize yerleþmiþ daha bir sürü kadýnlar hakkýndaki hakeratamiz tabirler aklýma geliyor.
Bizleri hayata karþý donanýmlý kýlan ilk varlýklar annelerimiz deðilmidir;ilk öðretmenlerimiz kadýnlarýmýz deðilmidir? Kendini ifade etmekten aciz ve silik bir kadýnýn yetiþtireceði bir çocuk da tabii ki kendisi gibi silik,donanýmsýz ve kendini ifadeden aciz olacaktýr. Dünya üzerinde geliþmiþ cemiyetlerin hepsinde kadýn çok güçlüdür ve kendini ifade etme ehliyetindedir;insan keþke bizim kadýnlarýmýz da böyle olsa diye hayýflanmadan edemiyor.
Kadýnlarýmýzýn nüfusumuzdaki oraný %50'lerde olmasýna raðmen, meclisde ancak 78 milletvekiliyle %9'larda. Bu tablo dahi cemiyetin kadýna verdiði önemin gülünçlüðünün bir göstergesi deðil de nedir? 189 dünya ülkesi arasýnda çalýþan kadýn sayýsý sýralamasýnda 179. sýradayýz,çalýþan kadýn oraný ise %20'ler civarýnda, hükümetin 2023 hedefi %35'dir. Dünya ortalamasý %52, OECD ülkelerinde ise bu oran %62 olduðunu söylersek kadýnýmýzýn cemiyetteki yeri net olarak ortaya çýkar sanýrým.
Cemiyette yukarýdaki bilgiler ýþýðýnda son günlerin moda tabiriyle bir açýlýma ihtiyaç olduðu kesin ve bu açýlýmýn da acil bir kadýn açýlýmý olmasý gerektiði aþikardýr.
Ýnsan kadýnlarýmýzýn öldürülmediði, daha dik durduðu bir Türkiye istiyorum demeden edemiyor. Kurtuluþ savaþýmýzda erkeðinin yanýnda yurt savunmasýnda yerini can siperane almýþ, Nene Hatunlarý, Kara Fatmalarý içinden çýkarmýþ Türk kadýnlarýnýn bunu tüm dünya kadýnlarýndan daha fazla hak ettiðine hiç kuþkum yok.
Bu vesileyle baþta sevgili eþim ve annem olmak üzere tüm kadýnlarýmýzýn kadýnlar günü kutluyorum. Vecihi Tekin hakkýndaki diðer yazýlar Gsterim: 4781 | E-posta
|
|
|