Geçtiðimiz hafta yapýlan zamlar ülke gündemine napalm bombasý gibi düþtü. Gerçi ufak ufak zam süreli oluyordu. Ama bu defa oranýn yüksek olmasý kalýn damar iðnesi gibi halkta acýsýný derinden hissetirdi. Yüzde 25'lere varan garip zamlar zaten bunalan ekonomiye tehlikeli sinyaller veriyor. On yýlý aþkýn süredir iktidarda olan hükümet her ne kadar ekonominin düzeldiðini söylesede doðrusu inandýrýcý gelmiyor nedense.
Dünyanýn en pahalý benzini kullanan ülkesi olma rekorunu kýrmak baþarýlý bir ekonomi idaresimi acaba? Bir çok ekonomi uzmaný ve bilinçli insan bunun baþarý olmadýðýný bilmemesi mümkün deðil…
Ýþin garibi bu zamma baþbakan ve hükümet kanadýndan garip ve tehlikeli anlam içeren mazeret belirtmesi garipsenmeli. "Bu zamlar gerekli idi. Yapmazsak avrupadaki Yunanistan, ispanya gibi olabilirdik" demek bi zaafýn ve baþarýsýzlýðýn itirafý gibi. Bu kadar zamla Yunanistan olmaktan mý kurtulduk sanki. Yoksa bunun arkasýnda baþarýsýzlýðý gizlemek mi; uçurumun kenarýna geldiðimiz mi yatýyor acaba? Öyle garip bahaneler söyleniyor ki hükümet kanadýndan; ya kötü yönetilen ekonomimiz var; ya da hazine tam takýr kuru bakýr. Bu yüzden zammýn mazereti zamdan daha tehlikeli anlam içeriyor.
Bu durumda zammý açýklamanýn 3 yolu var:
1- Hazinedeki paralar sýfýrý tüketti.
2- Ekonomi yönetimi sýnýfta kaldý.
3- Benzinde dünya rekoru gibi; enflasyonda da rekor kýrma hevesi,
4- Ýnandýrý olmayan bir diðer açýklama ise, elektrik, doðalgaz, akaryakýtta birim maliyet artýþlarý olmasý. ( kaldýki böyle bir maliyet artýþý dünyada henüz mevcut deðil )
5- Suriyedeki muhaliflere yardým paralarýnýn artýþýndan dolayý, bunun bedelini dolaylý larak zam ile halktan karþýlamak. ( çok daha vahim ve tehlikeli )
6- Meclis erkanýn kendinden baþka kimseyi düþünmeden, zamlarý kaldýrýp kaldýramayacaðýndan farkýnda olmayan Halkýn tepesine yüklemesi. Tepkisiz toplum olduðumuz bilinciyle ; yükle halkýn sýrtýna, nasýlsa sesi çýkmaz düþüncesi..
7- Esnafýn karlarýnýn yüzde 10 lara düþtüðü, memur maaþ artýþlarýnýn yüzde 3 lerde 4 lerde olduðu, köylünün mahsulunun tarlalarda kaldýðý dönemde bu zamlarýn yüzde 25 lerde ( yýllýk toplamda 40-50 lere gelmesi ) olmasýnýn anlamsýz denklemi, gizli ve bilmediðimiz harcamalar mý acaba.
8- Kimilerinin dediði gibi satýlacak devlet teþekkülü kalmayýþýmý ?
9- Hepsinden önemlisi; ticari olarak önemli ihracatýmýz olan Suriye, Irak, Ýran gibi ülkelerle kötü komþu iliþkilerinden kaynaklanan gelir kayýplarýnýn ekomomizi kötüye götürmesi. Dolayýsý ile gelir kayýplarýnýn zamlarla halký býktýrana kadar devam edeceði.
Þimdi varýn siz karar verin. Sizce bu sýralý sitem zamlardan sonra gelen büyük ölçekli zammýn anlamý ne olabilir? Bunu düþünürken hem dürüst olun, hem de mantýklý olun. Size zam yükü verenin, kendi yükü ne acaba? Varýn bu iþin hesabýný siz yapýn, hesabýný siz sorun…..
Sorunsuz, sýkýntýsýz, saðlýklý, mutlu ve huzurlu günler...
BÝROL YILDIRIM Birol Yýldýrým hakkýndaki diðer yazýlar Gsterim: 7157 | E-posta
|