Son Yorumlar
Son Şans, Tekrarı 105 Yıl Sonra
Bilgi
Yazım içeriği ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazı olmuş. En çok di...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu şekilde, canlıların hangi amaçla bayıltığını bilmeden ve sonrasında...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLİ
ORADAKİ YURTTAN ŞİKAYET GELMİŞTİR BELEDİYEYE BELEDİYEDE GEREKENİ YAPMI...
Yorumu Oku

Ak Parti'de değişim başlıyor!
MÜTEAHHİT
GEYVE TEŞKİLATI TAMAMEN DEĞİŞMELİ MÜCAHİTLİKTEN MÜTEAHHİTLİĞE YÜKSELME...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüştü
dileğimizdir
sayın Murat Kaya; TCDD'nın genen müdürü ile görüşürken HIZLI TREN...
Yorumu Oku

 
Geyve Kozan Köyü
Pazartesi, 28 Ekim 2013

Aylar önce Geyve.com sayfalarında yaşamını İstanbul’da sürdüren bir vatandaşımız "Ben de Geyve’liyim, aslına bakarsanız Kozan köyündenim. Bugüne kadar sayfalarınızda köyümüzle ilgili bilgiler yayınlamadınız. Ben de köyüm hakkında bilgiler  öğrenmek istiyorum, hakkım değil mi?" diye sitemlerini belirtmişti. Duygulandım, Kozan Köyü hakkında bir şeyler yazayım istedim. Kısmet  bu güne, imiş.

Kozan Köyü Geyve’nin Sakarya nehri kenarında tarıma çok elverişli arazileri olan bir köydür. Geyve’ye, onbeş, Adapazarı’na ise ellibeş kilometre mesafede çok şirin bir köydür. Verimli topraklarında her çeşit tarla ve bahçe ürünleri yetiştirilir. İklimi  sert değildir. Karadeniz iklimi hakimdir.  Köylü  bilinçli tarım  yaparak geçim standardını yükseltmiştir. Tarım ve bahçe ziraatı yanında büyük ve küçük baş hayvan yetiştiriciliği, arıcılık ve su ürünleri  (sazan balığı) ile de uğraşır. Köylünün geçim seviyesi iyidir. Sosyal yaşamları ve kültürel seviyeleri çevre köylerine örnek olacak kadar gelişmiştir. Her yönü ile örnek alınacak yaşam biçimini bu köyde görmek mümkündür. Köyün okur- yazarlık oranı da oldukça yüksektir. Köylü eğitime çok önem verir. Köyden yetişen pek çok üst düzeyli  Bürokrat, yurdun çeşitli bölgelerinde hizmetlerini sürdürmektedirler. Kozan’lılar  kendileri ile ne kadar gurur duysalar haklarıdır. Ben Kozan köyünü ve halkını çok sever ve beğenirim. Çok akıllı ve pratik insanlardır. Zekalarını çok iyi kullanırlar.  Zamanlarını  boşa kullanmazlar. Planlı ve programlı yaşamları vardır.  Kendilerine güvenleri tamdır. Hak aramasını bilirler.

Zaman tünelinden gerilere gittiğimizde, dönemin muhtarı,  elinde onlarca doğum belgesi ile sabahın erken saatinde Nüfus memurluğundan içeri girer, yetkili memura; (rahmetli Baha Bülbül)
-Efendim ben Kozan köyü muhtarıyım. Köyümüzde yeni doğan çocuklarımız için nüfus cüzdanı almak için geldim. Size erkenden gelişimin sebebi ise hemen köyüme dönme zorunluluğundan.
Nüfus memuru doğum belgelerini incelediğinde  doğum tarihleri  ne hikmetse kızların hepsi ayni günde, erkekler ise iki ayrı güne yazılmış. Şenliğe bakın bir hafta içinde köyün nüfusunda artış…
Nüfus memuru tekrar, tekrar incelemiş otuzu aşkın çocuk ayni hafta içinde doğmuş, olacak iş değil diye Muhtara çıkışmış. ‘’ Ben  bu çocuklar için Nüfus Cüzdanı veremem. Yetkimi aşamam, Sen görevini kötüye kullanıyorsun. Buyurun, Kaymakam’a gidelim". Muhtar gayet rahat bir şekilde "Efendim tarihlerde hiç hata yok, nereye istersen oraya gidelim" der. Kaymakam’ a  giderler.

Nüfus Memuru "Efendim, Kozan köyü muhtarı bana bu sabah otuzu aşkın doğum raporu getirdi. Hemen, hemen hepsi aynı tarihte doğmuş, olacak iş değil, buyurun bir de siz inceleyin" der.

Kaymakam belgeleri inceler kafasını kaldırır muhtara dönerek "Nasıl iş bu muhtar?" deyince, muhtar gayet rahat  bir şekilde söze başlar; "Efendim bizim köyde adettir. Birlik ve beraberliği tüm işlerimize yansıtırız. Ben köy lideri olarak kahvehanede geceleri toplandığımızda ,’’ arkadaşlar  yarından itibaren tarlalarımız sürülecek, başında erkeği olmayan komşularımızın da tarlaları imece usulü ortaklaşa sürülecek. İtirazsız işler başlar, ekim zamanı gelince de aynı komut, hasat mevsimi, mahsülün  toplanması, satılacak ürünlerin  pazar ya da panayırda değerlendirilmesi sürdürülür. Yeni mevsim için dinlenmeye geçileceği de tarafımda duyurulur. Haydi bakalım biraz da dinlenin eğlenin derim. Herkes sözümü dinler.
  Bu hafta da çok bereketli geçti otuzun üzerinde çocuğumuz dünyaya geldi. Tabii nüfus cüzdanlarını almak ve yeni vatandaşlarımızı kütüğe işletmek de bana düştü.  Bu günü bu işe ayırdım. Yanlış bunun neresinde"

Kaymakam gülümser, nüfus  memuruna döner; "Muhtarın hazırladığı ve size getirdiği doğum belgelerindeki tarihler doğru. Nüfus cüzdanlarını hazırlayarak muhtara verebilirsin. Ben de tüm yavruların ailelerine mutluluklar diliyorum" der ve hep birlikte gülüşürler. Muhtar yeniden söz alarak.  ‘’Efendim, ben Köy Muhtarı olarak her doğan çocuk için kapınızı çalmaya kalkarsam benim işlerimi  kim görecek, tarlalarımı kim ekip biçecek, zamandan kazanmak için bu yola başvurdum. Erkekleri iki ayrı tarihe yazmam ise askerlik gelip çattığında köy boşalmasın, diye ‘’.
Muhtarın  pratik zekası ve uyguladığı yöntemi beğenen Kaymakam konuklarını güler yüzle uğurlar. Yeni nüfus cüzdanları da hazırlanır.

Bu hikayeyi yeni nesil Kozan’lılarla paylaşmak, sitemkar Kozan’lıya da tatlı bir anı olarak sunmak istedim.
Kozan köyü halkı  her zaman başı dik, görevini yapan, sosyal ve kültürel alanda çevreye örnek olacak davranışları ile tanınır. Kozan köylüleri kendileri ile ne kadar övünseler yeridir. Hakları vardır. Buradan tüm Kozan köy halkına selam ve sevgilerimi iletiyorum.

İlhan BAYKAL


İlhan Baykal hakkındaki diğer yazılar
Gösterim: 4936 | E-posta

Yorumlar (3)
RSS Yorumlar
1. 28-10-2013 19:49
GÜZEL BİR YAZI HOCAM,ELİNİZE VE YÜREĞİNİZE SAĞLIK....SAYGILARIMLA.
Yazar VECİHİ (Misafir)
2. 28-10-2013 20:54
DEĞERLİ HOCAM, UZUN ZAMAN ÖNCE GEYVE KOZAN KÖYÜ ADI ALTINDA FACEBOOKTA GRUP KURDUM. PAYLAŞIMLAR YAPIYORUM. İLGİLENEN ARKADAŞLARIMIZI BEKLERİM. BEN ,KOZAN KÖYÜNÜN EN UZUN SÜRE MUHTARLIĞINI YAPAN CANIM DEDEM RAHMETLİ AHMET MİTHAT GEMİCİ'NİN TORUNUYUM.SAYGILAR.GÖRÜŞMEK ÜMİDİYLE
Yazar SAADET TAŞKIN (Misafir)
3. 28-10-2013 21:51
YANLIŞ HOCAM?
Nüfus Memuru "Efendim, Kozan köyü muhtarı bana bu sabah otuzu aşkın doğum raporu getirdi. Hemen, hemen hepsi aynı tarihte doğmuş, olacak iş değil, buyurun bir de siz inceleyin" der."Nasıl iş bu muhtar?" deyince, muhtar gayet rahat bir şekilde söze başlar; "Efendim bizim köyde adettir. Birlik ve beraberliği tüm işlerimize yansıtırız. Ben köy lideri olarak kahvehanede geceleri toplandığımızda ,’’ arkadaşlar yarından itibaren tarlalarımız sürülecek, başında erkeği olmayan komşularımızın da tarlaları imece usulü ortaklaşa sürülecek. İtirazsız işler başlar, ekim zamanı gelince de aynı komut, hasat mevsimi, mahsülün toplanması, satılacak ürünlerin pazar ya da panayırda değerlendirilmesi sürdürülür. Yeni mevsim için dinlenmeye geçileceği de tarafımda duyurulur. Haydi bakalım biraz da dinlenin eğlenin derim. Herkes sözümü dinler. 
Bu hafta da çok bereketli geçti otuzun üzerinde çocuğumuz dünyaya geldi. Tabii nüfus cüzdanlarını almak ve yeni vatandaşlarımızı kütüğe işletmek de bana düştü. Bu günü bu işe ayırdım. Yanlış bunun neresinde"
Yazar Kozanlı (Misafir)

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.