Son Yorumlar
Son Şans, Tekrarı 105 Yıl Sonra
Bilgi
Yazım içeriği ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazı olmuş. En çok di...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu şekilde, canlıların hangi amaçla bayıltığını bilmeden ve sonrasında...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLİ
ORADAKİ YURTTAN ŞİKAYET GELMİŞTİR BELEDİYEYE BELEDİYEDE GEREKENİ YAPMI...
Yorumu Oku

Ak Parti'de değişim başlıyor!
MÜTEAHHİT
GEYVE TEŞKİLATI TAMAMEN DEĞİŞMELİ MÜCAHİTLİKTEN MÜTEAHHİTLİĞE YÜKSELME...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüştü
dileğimizdir
sayın Murat Kaya; TCDD'nın genen müdürü ile görüşürken HIZLI TREN...
Yorumu Oku

 
24 Kasım Öğretmenler Günü
Pazar, 24 Kasım 2013

Nereden nereye geldik, 1920'lerde  on, onbeş milyon insanımızın yaşadığı ülkemizde var olma savaşı verilirken,  ulu önder Mustafa Kemal Atatürk 14 Temmuz. 1921'de Ankara’da Birinci Maarif Kongresi'nin yapılması talimatını vermiş.  Yetkililer  "Paşam Kurtuluş Savaşı bütün ciddiyeti ile devam ediyor. Kongreyi  ileri bir tarihe erteleyelim ‘’ önerisine hışımla ‘’Beyler savaş her zaman kazanılabilir veya kaybedilebilir, ama  Maarif (Milli Eğitim ) Şurası  asla ertelenemez. Milletin güvenini kaybederiz ve bir daha da  asla güven tazeleyemeyiz. Yenik duruma düşeriz.  Şura toplanacak ve ben de cepheden gelerek  toplantılara katılarak görüş bildireceğim. Yolu tıkamayın. Yurdumun  Öğretmen  temsilcilerini Ankara’ya toplayın. Asla erteleme yok. Öğretmenlerin istek ve dilekleri dinlenerek çözüm üretilecek ve sonuç  alınacak. Geleceğimizin durumu öğretmenlerle belirlenecek’’.
Daha Cumhuriyetin bile kurulmadığı, Büyük Millet Meclisi Hükümeti'nin hüküm sürdüğü dönemde bile Ulu Önder geleceğe öğretmenlerle çıkılacak yolda başarı elde edileceği mesajını vermiş, ölene kadar da asla benimsediği bu yoldan dönmemiştir.

Bugüne gelecek olursak: Yurdumuzun çeşitli bölgelerindeki üniversitelerde 79 Eğitim Fakültesinden yılda  yaklaşık olarak 75 bin öğretmen adayı mezun olmaktadır. Halen Resmi Okullarımızda görev yapan Öğretmen sayısı 793 bin olmasına rağmen, öğretmen açığı çığ gibi büyümektedir. Halen 215 bin öğretmen adayı atama beklemekte, ama umutlar her geçen gün daha da azalmaktadır. Günümüzde ön koşulsuz olarak, yurdun herhangi bir bölgesinde her türlü donanımdan yoksun olsa da hizmete gönüllü katılmayı düşünen gençler umutları azalınca  yaşam savaşlarını sürdürebilmek için akla gelebilecek her türlü hizmetlerde uğraş vermektedirler.
Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri 100 binin üzerinde açık olmasına rağmen Şubat 2014 yılında 10 bin öğretmen ataması yapılacağını belirtmektedir. Umutlarını yitiren ve yaşam savaşına yenik düşen 39 öğretmen adayımız ne yazık ki intihar ederek bu dünyadan göçmüşlerdir. Bunun sorumluları kimdir. Çok acı...

Türk Eğitim Sendikası (4 -16 Kasım 2013 tarihleri arasında)  16723 denekle yaptığı ankette inanılması düşünülemeyecek yürek hoplatan acı  sonuçları elde etmiştir. Şöyle ki ;
*Öğretmenlerin % 89.2 si borçlu
*Devlet Okullarının eskiye oranla itibarı % 90.9 kaybolmuş
*İtibarın  yeniden oluşabilmesi için Milli Eğitim Bakanlığının gayretine inanmayan %89.3
*Öğretmenlerin % 59 oranında güvencelerinin kalmadığı görüşünde
*Milli Eğitim Bakanlığının Öğretmen hak ve hukukunu koruma, adaleti sağlama inancı %78.7  yok
Öğretmenlerin  çözüm  bekleyen sorunlarını sıralamaya kalksak sayfalar yetmez.

Bugün 24 Kasım. Her yıl olduğu gibi bu yıl da yetkili yetkisiz ağızlardan Öğretmenleri göklere çıkaran nutukları dinlerken yürekler biraz daha burulacak. Biraz daha karamsarlık artacak. Dün Ankara’da bir grup Öğretmen dert ve dileklerini anlatmak için mensubu oldukları Milli Eğitim Bakanlığı'na giderken Polislerimiz tarafından karşılanmış, biber gazı ve coplarla hırpalanarak dağıtılmışlar. Bu elim davranış karşısında Milli Eğitim Bakanından ses çıkmıyor. Özür yok, kınama yok.Kutlamalar bir gün önceden böyle başladı, utanç verici. Öğretmenler yerlerde sürüklenirken onurlar nasıl onarılacak. Kim onaracak? Çok yazık…

Birinci Maarif Kongresi'nde yere, göğe sığdırılamayan öğretmenlerin omuzlarına yüklenen sorumlulukların başarı ile sonuçlanması için olanaklar doğrultusunda uğraş verilmiş, kararlar alınmış.. Öğretmen, hak ettiği güven ve saygıyı halkından almış, yüceltilmiş, onurlandırılmış, hizmetinden yararlandırılmış. Öğretmen bulunduğu bölgenin lideri konumuna getirilmiştir.
 O günlerden bugüne kadar geçen 92 yıl, 4 ay ve 10 gün sonra nerede olduğumuz apaçık ortada. Onurlu yaşamak isteyen öğretmen ve aday gençler geçim sıkıntılarını en aza indirmek için akla gelebilecek işlerde çalışmaktadırlar.

Bugün Başöğretmen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk gönüllerden, sinsice silinmek istense de Atatürk’ün yılmaz bekçileri öğretmenler güç şartlarda da olsa çalışmalarını sürdürerek Vatan görevini yapacaklardır. Yeter ki engel olunmasın. Bekleyelim, görelim bakalım.  Atatürk’ün isteği ile belirlenen 24 Kasım Öğretmenler Günü yurdumuzda nasıl kutlanacak? Yüreğim buruk, başım dik olarak ben de mensubu olmaktan gurur duyduğum  öğretmen kardeşlerimi her türlü olumsuzluklara rağmen, engelleri aşarak çalışmaya ve onurlu kalmaya davet ediyorum.

Günümüz Kutlu Olsun!

İlhan BAYKAL


İlhan Baykal hakkındaki diğer yazılar
Gösterim: 4298 | E-posta

Yorumlar (4)
RSS Yorumlar
1. 24-11-2013 19:36
Öğretmenlergününüz kutlu olsun Sağlıklı uzun ömürler dileriz...... Ülgen Ailesi
Yazar Gülsen Ülgen (Tutum) (Misafir)
2. 24-11-2013 19:49
siyaset yapmışsınız sayın hocam
Eğitim sisteminde elbette eksikliler vardır.Ama bazı gerçekleri görmezden gelmişsiniz.Üniversite sayısı 2002 öncesi 71 iken şimdi 179.1923 den 2002 ye kadar 334 bin derslik yapılmışken sadece bu hükümet döneminde 170 bin derslik yapılmış.Biz okula giderken ders kitapları bulamıyorduk şimdi çocuklarımızın önüne koyuluyor ücretsiz olarak.2002 öncesi bi öğretmen maaşı 560 tl iken şimdi 2000 bin tl civarı.Ek derslerle bu rakam 2500 tl yi geçiyor.Tabletleri,akıllı tahtaları söylemiyorum daha.Ben 1985 li yıllarda Kazımpaşa ilkokulunda bi sırada 3 kişi sıkışarak sabahçı öğlenci sisteminde okudum.Sınıf 50 kişilikti ve alkolik hocamız bütün sınıfı hergün döverdi.İsmini yazarım ama burda yayınlanmaz.Şimdi bizim çocuklarımız aynı okulda 25 kişilik sınıflarda tam gün sisteminde okuyor.Kız çocukların önünde engel olan başörtüsü sorununu çözdüler.İmamhatiplerde ki katsayı zulmünü bitirdiler.Şimdi bütün bunları yok mu sayalım.Bu hükümetin hiç mi başarısı yok.Halkın sırtında bi kambur olan dersane sistemi kaldırılıyor.Bence siyasi,yanlı bir yazı yazmışsınız.Bu vesile ile ilkokuldaki o malum hocamız hariç tüm öğretmenlerin öğretmenler gününü kutlarım.
Yazar fatih (Misafir)
3. 24-11-2013 20:21
Siyaseti yorumcu yapmış
Siyasetin en büyüğünü yorumcu arkadaş yapmış. Günümüzde hala kızlı erkekli eğitimi tartışan kara zihniyet malesef bugünün dünyasında ülkemizde hortlamıştır. İleriye gitmek yerine ülkeyi karanlığa sürüklyen bu zihniyet elbette bertaraf olacaktır.
Yazar (Misafir)
4. 24-11-2013 20:45
Öğretmenlerimizin bu kutlu gününü KUTLUY
Bizlerin yetişmesinde katkıda bulunan veya bulunamayan Tüm öğretmenlerimizin bu özel gününü KUTLUYORUZ. 
Egosu olan, olmayan herkes kendine etmiştir.UNUTULMAZLAR. 
Bu arada Fatih kardeşime: Üniversite değil, Hangi ÜNİVERSİTE. bölüm değil hangi bölüm önemli. 
Sanayileşmemiz hangi dalları gerekli kılıyor ? 
Bunlar belirlenmezse işsiz ordumuzda Üniversiteliler çoğunluğu oluşturur. 
Formasyon alıp atamalarını bekleyen öğretmen sayısı bir hayli fazla iken,Formasyon'u olmayan yatay geçişler nedeniyle de; gerçek öğretmenlerime SABIR dilerim.
Yazar Ekrem Duman (Misafir)

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.