Son Yorumlar
Son Şans, Tekrarı 105 Yıl Sonra
Bilgi
Yazım içeriği ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazı olmuş. En çok di...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu şekilde, canlıların hangi amaçla bayıltığını bilmeden ve sonrasında...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLİ
ORADAKİ YURTTAN ŞİKAYET GELMİŞTİR BELEDİYEYE BELEDİYEDE GEREKENİ YAPMI...
Yorumu Oku

Ak Parti'de değişim başlıyor!
MÜTEAHHİT
GEYVE TEŞKİLATI TAMAMEN DEĞİŞMELİ MÜCAHİTLİKTEN MÜTEAHHİTLİĞE YÜKSELME...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüştü
dileğimizdir
sayın Murat Kaya; TCDD'nın genen müdürü ile görüşürken HIZLI TREN...
Yorumu Oku

 
Sapanca Gölü istismar konusu oldu
Cuma, 17 Ocak 2014

 Kurak bir kış yaşamamız sonrası Sapanca Gölü yine yerel basınımızın ve siyasetçilerimizin gündeminde. Ülkenin bütün su kaynaklarında olduğu gibi yağışın az olmasından kaynaklanan çekilmeler sonrası yerel basın ve muhalefet partileri “susuz kalacağız”, “Sapanca kuruyor” yaygarasına başladılar. Şeker Fabrikası, TÜVESAŞ, Sakaryaspor’dan sonra Sapanca Gölü’ de istismar sebebi oldu.

Yerel basının bir kısmının başlattığı yaygara sonrası ellerinde seçim öncesi halkın karşısına çıkacak proje ve söylemler bulunmayan muhalefet partileri de bu yaygarayı sahiplenerek konuyu Meclis gündemine taşıdılar. MHP Milletvekili Münir Kutluata’nın Sapanca Gölü ile ilgili Meclise sunduğu araştırma önergesi zaman darlığı nedeniyle AK Parti milletvekilleri tarafından ret edildi.

Ülke gündemin yoğunluğu ve seçimler nedeniyle Meclisin kısa bir süre sonra tatile girecek olması araştırma önergesinin Meclis gündemine alınmasına mani odu. Ayrıca kuraklı nedeniyle su çekilmesi sadece Sapanca Gölü’nde yaşanmıyor. Kuraklık ülke genelinde yaşanıyor. Sapanca kadar İznik, Beyşehir, Burdur, Köyceğiz, Büyükçekmece, Yay, Mogan  vb. kısaca bütün göllerde su çekilmesi yaşanıyor. Meclisin bütün göllerde ki su çekilmesini incelemesi mümkün mü? Bu görev Meclisin mi?

Ankara ve İstanbul gibi metropol kentlerimizin içme suyunu karşılayan su kaynaklarında yaşanan çekilmeler Sapanca Gölü’ne nispetle daha büyük bir orandayken İstanbul’da, Ankara’da kimse susuz kalacağını düşünmüyor. Yetkililer çekilmeye rağmen su sorunu yaşanmayacağını dile getiriyorlar. Kuraklık olmasına rağmen Sakarya’da da bir su sorunu yaşanmayacak. Vatandaş olarak yapmamız gereken tek şey kuraklık olsun olmasın her zaman suyu israf etmememiz gerekir.

Sapanca Gölü’nü, Meclis gündemine getiren MHP Milletvekili Münir Kutluata ve daha önce konuyu Meclis’e taşıyan CHP Milletvekili Engin Özkoç’un araştırma önergelerinde gölün kıyısında ki su fabrikaları sanki yasa dışı kuruluşlarmış gibi gösteriliyor. Göl kenarında ki su fabrikaları yasal kuruluşlardır. Maliyeye bağlı ve denetimleri Sağlık, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından rutin olarak yapılan işletmelerdir.

Su fabrikaları sadece AK Parti iktidarı döneminde açılmadı. Her iktidar döneminde su fabrikalarına ruhsat verildi. TÜPRAŞ’ta ilk kez gölden su çekmiyor.  1961 yılında İPRAŞ olarak kurulan ve daha sonra TÜPRAŞ’a dönüşen kuruluş kurulduğu günden beri gölden su çekiyor.  Ayrıca Sapanca Gölü’ne kıyısı bulunan Kocaeli’nin de gölden yararlanması gayet normal. Sapanca Gölü kenarına E-5 ve otoyolu yapan da AK Parti iktidarı değildir. Öte yandan Özkoç’un Sapanca Göl’ü kıyısından geçen hızlı tren hattına karşı çıkması da enteresan. Normal tren hatlarında olduğu gibi hızlı tren güzergahı içinde en uygun yer Sapanca Gölü kıyılarıdır.

Geçmiş iktidar dönemlerinde Sakarya’ya su konusunda bir yatırım yapılmadığı için Sapanca Gölü maalesef şu an için hala tek içme su kaynağımız konumundadır. AK Parti iktidarı ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı yatırımlarla, Sapanca Gölü’nün içme suyu kaynağı olarak kullanılması kısa bir süre sonra sona erecek.  Devlet Su İşleri  (DSİ) tarafından yapımı süren ve maliyeti 72 milyon liraya mal olacak olan Ballıkaya Barajı’nın tamamlanmasıyla şehrimize yılda 189 milyon metreküp içme suyu sağlanacak. Projenin tamamlanması ile Sakarya’nın 100 yıllık geleceği güvence altına alınacak. Ayrıca barajdan Sapanca Gölü'ne de su aktarılabilecek. Yine Büyükşehir Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) tarafından Sapanca Gölü’ne alternatif bir içme suyu kaynağı oluşturmak için yapılan Akçay Barajı’nın yapımı devam ediyor. Akçay Barajı ile yılda 40 milyon metreküp su şehre verilecek. Bu miktar ise şehrin su ihtiyacının yüzde 60-70'ine karşılık gelmektedir. Ayrıca Sapanca Gölü’nün korunması amacıyla Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından gölün kuzey bölgesinde bulunan yerleşimlerin atıksularının toplanması ve atıksu arıtma tesisine iletilmesine yönelik Kuzey Kuşaklama Kolektörü Projesi yapılmıştır. Daha eski yıllarda yapılan Güney Kuşaklama Kolektörü Projesi ise restore edilmiştir.

Yerel basın tiraj kaygısı muhalefet ise oy devşirme uğruna Sapanca Gölü’nün istismarından artık vaz geçmelidirler. Sapanca Gölü çok yakında Sakarya’nın içme suyu kaynağı olmaktan çıkacaktır. Yerel basın, STK’lar, iktidar ve muhalefet birkaç yıl sonra doğal bir güzellik kaynağımız olan Sapanca Gölü’nden nasıl istifade ederiz ve gölü nasıl bir dünya markasına dönüşürüz sorularına cevap aramalıdırlar. Bu konuda projeler geliştirip, kafa yormalıdırlar.


Huseyin Ozcelik hakkındaki diğer yazılar
Gösterim: 2097 | E-posta

İlk Yorumu Siz Yazın
RSS Yorumlar

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.