Son Yorumlar
Son Şans, Tekrarı 105 Yıl Sonra
Bilgi
Yazım içeriği ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazı olmuş. En çok di...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu şekilde, canlıların hangi amaçla bayıltığını bilmeden ve sonrasında...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLİ
ORADAKİ YURTTAN ŞİKAYET GELMİŞTİR BELEDİYEYE BELEDİYEDE GEREKENİ YAPMI...
Yorumu Oku

Ak Parti'de değişim başlıyor!
MÜTEAHHİT
GEYVE TEŞKİLATI TAMAMEN DEĞİŞMELİ MÜCAHİTLİKTEN MÜTEAHHİTLİĞE YÜKSELME...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüştü
dileğimizdir
sayın Murat Kaya; TCDD'nın genen müdürü ile görüşürken HIZLI TREN...
Yorumu Oku

 
Sakarya’daki çakma anketler
Cuma, 07 Şubat 2014

Sakarya’daki çakma anketler ve siyaseti dizayn etme uğraşları
Yerel seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte son günlerde bazı yerel gazete ve internet siteleri anketler yapmaya/yayınlamaya başladılar. Profesyonel anket uygulamasından uzak bu çakma anketlerden ilginç ve komik sonuçlar çıkıyor. Bunlardan birisi de Yenihaber Gazetesi’nin 19 Ocak Pazar günü başlayıp 28 Ocak Salı günü bitirdiği “Büyükşehir Belediye Başkanlığı Seçiminde Kime Oy Vereceksiniz?”  internet anketi.

Yenihaber Gazetesi’nin internet anketinde, 2009 yerel seçimlerinde Sakarya’da yüzde 0,8 oy alan BBP yüzde 55 oy oranı ile birinci çıkarken 2011 genel seçimlerinde yüzde 0.31 oy alan HEPAR  yüzde 10.7’lik oy oranıyla ankette üçüncü sırada yer aldı. Yenihaber’in anketinde gariplikler bitmiyor. 2009 seçimlerinde yüzde 9.7 oy alan SP ise Yenihaberr’in  anketinde ancak yüzde 1.4 oy alabiliyor. 

Yenihaber Gazetesi’nin yaptığı anketteki(!) gariplikler tam gaz devam ediyor. 2009 yılındaki seçimlerde yüzde 45,3 oy alan ve 2014 seçimlerinde de yüzde 60 oranında bir oy alması beklenen, CHP ve MHP’nin Sakarya’da yaptırdığı anketlerde bile önde olan AK Parti Sakarya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Zeki Toçoğlu’nun oy oranı ankette yüzde 6,7 olarak gösterilmiş. Aynı ankette MHP Adayı Orhan Ünver’in oy oranı yüzde 20.8 gösterilirken CHP’nin  Büyükşehir Adayı Raşit Dünya’ya olan destek  ise yüzde 4.4’te kalmış.

Yenihaber Gazetesi’nin internet anketi ilginç ve güldüren sonuçlarıyla tam bir çakma anket. Gazete anket yapmak istiyorsa profesyonel yardım almalıydı. İnternet üzerinden masa başı çalışması ve bilgisayar programına girilen rakamlardan ibaret ve manipülasyona açık bir anket yapmak yerine anket yayınlayan ulusal gazetelerin metodu izlenmeliydi.  Sonuçta basının halka doğru bilgi verme gibi bir misyonu ve görevi var.

Gazete yönetiminin anket sonuçlarının manipüle edildiğini gördükten sonra bu anketi yayınlaması da iyi niyetten uzak bir yaklaşımdır. Sakarya ve Sakaryalının iradesi üzerinde oynanan bir oyun şüphesini akla getiriyor.

Ankette yüzde 55 oyla birinci çıkan BBP Büyükşehir Adayı Ahmet Bayrak ve yüzde 10’la üçüncü sırada yer alan HEPAR adayı Oğuz Dizer kimdir? Ne yer ne içer, nerede yaşar, nerede çalışır? Tanıyan, bilen hatta ileri gidiyorum Sakarya sınırlarında gören kaç kişi vardır?

Yıllarını gazeteciliğe veren emekli Gazeteci Sezai Matur’un Genel Yayın Müdürlüğü’nü yaptığı bir gazeteye manipüle edilmiş bir anketi yayınlamak yakışmadı. Gazetesini komik duruma düşürdü.

Maalesef Sakarya’da manipüle edilmiş çakma anket yayınlayan sadece bu gazete değil. Birçok gazete ve internet sitesi anket ile ilgili yasal düzenlemeleri hiçe sayarak masa başı çalışması ve bilgisayar programına girilen rakamlardan ibaret manipüle edilmiş anketler yayınlıyorlar. Hatta yerel bir gazete, 2007 seçimleri öncesi kentin muhtelif yerlerine koyduğu sandıklarla yaptığı anketlerde o dönem seçimlere dahi giremeyen DSP’yi Sakarya’da yüzde 26 oy oranıyla birinci parti bile ilan etmişti.

Sakaryalı 2002, 2007, 2009 ve 2011 seçimlerinde olduğu gibi 2014 seçimlerinde de siyaseti dizayn etmeye çalışan güçlerin anket oyunlarına gelmeyecektir. Bu çakma ve manipüle edilmiş anketlere en güzel cevabı 30 Mart’ta sandıkta cevap verecektir. Halkın gerçek tercihleri karşısında bu çakma anketleri yayınlayan isimler önceki seçimlerde olduğu gibi hiçbir şey olmamış gibi davranarak halktan özür dilemeyeceklerdir. Bir sonraki seçimde de aynen millet iradesini hiçe saymaya devam edeceklerdir.


Huseyin Ozcelik hakkındaki diğer yazılar
Gösterim: 2240 | E-posta

İlk Yorumu Siz Yazın
RSS Yorumlar

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.