Son Yorumlar
Son Şans, Tekrarı 105 Yıl Sonra
Bilgi
Yazım içeriği ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazı olmuş. En çok di...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu şekilde, canlıların hangi amaçla bayıltığını bilmeden ve sonrasında...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLİ
ORADAKİ YURTTAN ŞİKAYET GELMİŞTİR BELEDİYEYE BELEDİYEDE GEREKENİ YAPMI...
Yorumu Oku

Ak Parti'de değişim başlıyor!
MÜTEAHHİT
GEYVE TEŞKİLATI TAMAMEN DEĞİŞMELİ MÜCAHİTLİKTEN MÜTEAHHİTLİĞE YÜKSELME...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüştü
dileğimizdir
sayın Murat Kaya; TCDD'nın genen müdürü ile görüşürken HIZLI TREN...
Yorumu Oku

 
İk(inci) köy İlimbey
Perşembe, 17 Nisan 2014

Bir insanın kendi köyü dışında ikinci köyü olsaydı benim ikinci köyüm hiç şüphesiz İlimbey olurdu. Elbette birçok nedeni var bunun, ama en önemlisi canım annemin köyü İlimbey. Bu yüzden çocukluk hatıralarımın bir kısmında bu köy de var.

Dedelerim Batum’dan Adapazarı’na göç ettiklerinde önce bu köye yerleşmişler ve köyün biraz dışında, hatta üstünde orman içinde yeşil bir vadi olan Parsah’ı tercih etmişler. Başta pek dert etmemişler merkeze ve bazı nimetlere uzaklığı, ama zaman geçtikçe zor gelmeye başlamış karayoluna, demiryoluna ve dahi şehre ulaşmak, gidip gelmek. Bir süre sonra Karaçam’a inmişler/göç etmişler ve içinden karayolu, demiryolu ile Sakarya nehrinin geçtiği bu köy bizim köyümüz oluvermiş birden, ama İlimbey’le olan bağlar hiç kopmamış, hep taze kalmış.

İlimbey’e giden bütün yollar -ulaşımın hiç de kolay olmadığı dağ yollarını bir kenara bırakırsak- Karaçam’dan geçer. Karaçam, Adapazarı-Geyve ile İlimbey arasında bir ara istasyon gibidir. Dolayısıyla, bu köy, sosyal ve kültürel yönden olduğu kadar ticari açıdan da Karaçam’ı ciddi anlamda besler. Bakkallar, berberler, lokantalar, nalburlar, zahireciler, kıraathaneler dört gözle beklerler İlimbeyli müşterilerini. Bahar, yaz ve hatta sonbahar mevsimlerinde, özellikle de hafta sonlarında, piknik yapmak için İlimbey’i tercih edenler ayrı bir katkı ve renk katarlar Karaçam’a…

Ya, İlimbey’e gidişte ara istasyon vazifesi gören bu yerin tam merkezinde bakkal dükkânı işletiyorsanız? Açık söyleyeyim, bu köyün kara kutusu olursunuz. İnsanların ciğerlerini okursunuz. Tanımadığınız, bilmediğiniz, ölçmediğiniz insan kalmaz. E insanlar biraz da alışverişte tanınmazlar mı? ‘’Alış’’tan çok ‘’veriş’’te çıkmaz mı insan karakteri biraz da ortaya.

İlimbey benim dayılarımın köyüydü, ama ben dedem yaşındaki insanlarla daha fazla haşır neşir oldum, daha on dört on beş yaşlarındayken. Sadece alışverişe gelenlerle değil, bakkalın önünde bu köye giden arabalara binmek için bekleyenlerle de içli dışlıydım. İnanır mısınız bilmem, başta Montesquieu, Jean-Jacques Rousseau ve Voltaire olmak üzere Batılı filozofları ilk defa rüştiye mezunu bu büyüklerimden duydum. Öyle ezberlemişlerdi ki bu düşünürleri bu insanlar, aradan altmış yıla yakın zaman geçtiği halde hafıza plaklarında tek bir cızırtı yoktu. Kimdi bunlar? İbrahim Öz (Ozoz İbrahim), Hasan Öz (Ozoz Hasan), Niyazi Öz, Hüsnü Öz, Yahya Öner, Muhittin Öner, Niyazi Öner, Mahmut Yılmaz, Şevket Yılmaz, Selahattin Ölmez, Selahattin Çetin, Murteza Terzi, İsmail Terzi, Mevlüt Genç vb. (Hemen hemen bu jenerasyona mensup olan öz dedem Yunus Demir bu toprakların yetiştirdiği en asil insanlardandı. Kızının evinde bile beyefendi ve mahcuptu.)

Bir de benimle yaşıt gençleri vardı bu köyün, Karaçamdaki arkadaşlarımdan ayırmadığım. Farklı köylerde doğmuş olmanın dışında ayrımızın gayrımızın olmadığı insanlar. Bir çırpıda aklıma gelenler; Mustafa Öz, Şuvayp Öz, Fazlı Öz, Osman Öner, Ayhan Öner, Recep Genç, Mehmet Genç, Osman Mısır, Hüseyin Başkaya, Zabit Kurt, Sabahattin Çetin, Ali Çetin, Orhan Demir vb.

Unutamadığım ve bir adım öne çıkarmak istediğim birkaç kişi var İlimbey’de. Bunların başında Mahmut (Yılmaz) ile Şevket (Yılmaz) geliyor. Seksenli yılların başı. Okumayı çok seviyorum, elime geçirdiğim her şeyi yutarcasına bir şevkle adeta içiyorum. Mahmut dedem Adapazarı’na her gidişte ‘’Milliyet’’ gazetesi alıyor, bana uğramadan geçmiyor. O hem dinlenip hem araba beklerken, ben bir çırpıda gazeteyi okuyuveriyorum. Bir de Şevket dayım vardı. Her gün gidip geldiği işten mutlaka ‘’Günaydın’’ gazetesiyle dönerdi. O da gazeteyi bana okutmadan gitmezdi İlimbey’e. Bu durum öyle bir mutluluk ve memnuniyet uyandırmış ki bende, öğretmen olduğumda aldığım ilk maaşla Mahmut dedeme baklava alıp götürmüş, elini öpmüş, hayır dualarını almıştım. Şevket dayıma borcumu ödedim mi bilemiyorum. Hafızam bana bu konuda yar olmuyor.

Coğrafi koşullar, iş bulma ve geçim zorlukları her gün biraz daha büyüyen geleneksel aileleri yeni arayışlara girmek zorunda bırakıyor. İlimbey hayatın bu karşı konulamaz gerçeğinden nasibini almış yerlerden. Avrupanın birçok ülkesinde ve özellikle Almanya’da çokça İlimbeyli yaşar. Bu nedenle çocukluğumun yazları Almanya’dan gelen arkadaşlarımla daha da şenlenirdi. (Sabahattin Çetin, Osman Mısır, Hüseyin Başkaya ilk aklıma gelenlerden.) Gurbet tutmak için İlimbeylilerin yurt içinde tercih edilen yer ise İstanbul’du. Bugün İstanbul’da, hatırı sayılır bir İlimbey kolonisinin varlığından söz edebiliriz. Niçin anlattım bütün bunları, şunun için; bundan sonra öne çıkarmak istediğim İlimbeyliler gurbete açılanlardan da ondan. Karaçamlılar gibi, nispeten daha rahat koşullarda yaşayanlar için başka bir ülkeye veya şehre gidip çalışmak çok da anlaşılır bir durum değildi.

Rahmetli Nevzat (Özdemir) dayım, annemin İlimbeydeki akrabalarından ve Almanya’yı mesken tutanlardan. Sarışın, uzun boylu, güler yüzlü, renkli gözlü ve şaka yapmayı seven bir insan. En büyük hayalim radyo sahibi olmak, annem bunu biliyor. Nevzat dayıma benden habersiz bir radyo siparişi veriliyor.

Ve yine bir yaz mevsimi. Nevzat dayım arabasıyla bizim dükkânın önünde duruyor. Kapının önünde karşılıyorum onu. İki eli arkasında. Başlıyor şaka yapmaya, ‘’Bil bakalım sana ne getirdim Almanya’dan?’’ diyor… Bir hayli konuşturduktan sonra, o güne kadar aldığım en güzel hediyeyle buluşturuyor beni; orta boy bir radyoyla. Aman Allahım o nasıl bir mutluluk. Ne diyeceğimi, ne yapacağımı bilemiyorum. Ellerim ellerime dolanıyor, kelimelerim dillerime karışıyor. Radyoyu vermeden önce nasihat de ediyor; ‘’Senden okumanı, millete hayırlı bir insan olmanı istiyorum.’’

Futbol maçlarını neredeyse yarım tribünü dolduracak insan topluluğuyla dinlediğimiz pazar günleri başlıyor artık. Hiç kimse yokken bile Hamza’nın Yaşar hep yanımda. ‘’Şimdi de mikrofonlarımız Sakarya’da!’’ Hele hele bu anons, başka bir maç anlatılırken, anlatım birden kesilerek ve aniden yapılmışsa, kalbim yerinden fırlayacak gibi oluyor. Ya Orhan Ayhan konuşuyor, ‘’Sakarya’da bahardan kalma bir gün, bu şehrin çocuklarına futbol oynamak ne kadar da yakışıyorYeni gollerde buluşmak üzere mikrofonu merkeze bırakıyorum.’’ Ya da Halit Kıvanç, ‘’Şimdiye kadar ayaklardan gol çıkmadı, ama kaleci Engin’in ayakkabısı çıktı, bağcıklarını bağlıyor!... Maç biraz durdu, mikrofonu merkeze bırakıyorum.’’ Merkezde de hep Abidin Aydoğdu olurdu.

Çocukluğumda ve gençliğimde bu radyodan dinlediğim bütün türkü ve şarkıları ezbere bilirim. Sadece ‘’Hafif Türk Müziğine’’ bir anlam veremezdim. Allah Nevzat dayıma gani gani rahmet eylesin, mekânı cennet olsun. Amin.

Eskişehir’de yeni göreve başladığım yıllar. Almanya’dan bir hediye paketi alıyorum. İçinde bir ceket, bir gömlek, bir de kravat var. Gönderen çocukluk arkadaşım Hüseyin (Başkaya). Nedense Almanya’ya ailesinin yanına biraz geç gitmiş, uzun süre Adapazarı Dörtyol Sanayi Sitesinde çalışmıştı Hüseyin. İşte o zor günlerde paylaşılanların hatırlanmasıydı bu. Hediyeye bürünmüş dostluk ve samimiyetti. Hayatımda aldığım en ince hediyelerdendir. Şimdi gel de bu güzel insanı Almanya’da ziyaret etme, olur mu hiç? Bekle bizi geliyoruz Hüseyin’im.

İlimbey, Geyve Boğazının en güzel köylerinden, huzur beldesi. Aradığınız her şeyi bulabileceğiniz yer artık. Elektrik, su ve ulaşım sorunları büyük ölçüde giderilmiş durumda. Elmadan armuta, kirazdan incire, fındıktan şeftaliye, mürdüm eriğinden (kilyavi) Trabzon hurmasına kadar birçok meyve yetişiyor bu yeşil cennetinde.

Daha önce de söylediğim gibi İlimbey’e gitmek için mutlaka Karaçam’dan geçmeniz gerekiyor, fakat bilenler bilir ki, dağ yollarından Akçay ve Fevziye’ye de inebilirsiniz buradan, dolayısıyla Hacımercan ve Sapanca’ya da geçebilirsiniz.

Her geçişimde, her görüşümde beni büyüleyen Karaçam-İlimbey yoluyla ilgili bir hayalim var: Her şeyden önce bu yol biraz daha genişletilmeli. Her iki tarafına yaya ve bisiklet yolları yapılmalı. Yine yolun her iki yanına karşılıklı olarak ve belli aralıklarla banklar konulmalı. Bahar, yaz ve sonbahar mevsimlerinde buraya geleceklere hizmet vermek için, seyyar büfeler oluşturulmalı. Uygun kısımları dinlenme yerleri olarak düzenlenmeli. Bu ve buna benzer çalışmalar yapılabilirse bu güzergâh iki köyü birleştiren yol olmanın ötesinde insanların nefes aldıkları, spor yaptıkları, eğlendikleri bir yaşama alanına da dönüşür. Kötü mü olur?

Daha sonra buranın -şimdiki gibi değil- düzenli ve plânlı bir şekilde iskâna açıldığını düşünüyorum, inanın heyecanlanıyorum.

Benimkisi sadece bir hayal, günümüz dünyasında hayallere pek yer yok ve şehrin çok daha önemli sorunları ve ihtiyaçları var… Edebiyatçı fantezisi işte, ciddiye almaya değmez.




Muharrem Dayanc hakkındaki diğer yazılar
Gösterim: 3655 | E-posta

Yorumlar (8)
RSS Yorumlar
1. 17-04-2014 23:05
İlimbey köyü açılımı
Selamun aleyküm, 
Ağzınıza sağlık,Köyümüz (ilimbey)anca böyle anlatılabilir,okurken yaşadım,geçmişime gittim ve köyümde geçirdiğim o günleri özledim.Köyümüz ve ben başta Rahmetli Selahattin amcayı ,Rıdvan kardeşimi ve seninle aynı yaş ve zamanın insanları olarak sağlam karakter ve kişiliğine saygı ,arkadaşım olduğun için çok sevdiğim ,değer verdiğim arkadaşlarımdan birisin,yazılarını zevkle okuyor seni tanıdığım ve bizim oralardan olduğun için gurur duyuyorum,köyüm için iyi düşüncelerini yazdığın için çok teşekkür ediyorum,bir ömür sağlık,huzur ve başarıların devamını diliyorum,Allah'a emanet ol kardeşim,
Yazar Recep Genç (Misafir)
2. 18-04-2014 00:13
mhbt
Valla agzina saglik abi gercekten moyumu bi kat daha sevdrdin bana bu koyu benim kadr seven yoktur emin olun isten cikar cikmaz hemen koyumn yolunu tutarim bi havasini solur nereye gideceksem ole giderim ellerine saglik...
Yazar mesut DEMIR (Misafir)
3. 18-04-2014 06:39
Teşekkürler
Muharrem abi; ilimbey - Karaçam güzel dostlukların, arkadaşlıkları ve akrabalıkların yeşerip olgunlaştığı, bir ağacın iki dalı misali gibidir. Eski insanlardan, dedelerimizden amcalarımızın isimlerinden bahsetmişsin çok duygulandım... O insanların her biri, bir hikaye bir roman konusu olacak kadar değerli insanlardı. Bizler onları tanıdığımız, İlimbey havasını soluyup, orada yetiştiğimiz için çok şanslıyız.  
 
Doğası ve insanı güzel, Karaçam'a Dost, arkadaş, akraba iİlimbey'i kaleme aldığın için sonsuz teşekkürler.
Yazar Mucip Öz (Misafir)
4. 18-04-2014 23:17
Teşekkürler
Yazmış olduğun makale için teşekkür ederim ağzına ve yüreğine sağlık çok güzel olmuş. Başarıların devamını dilerim.
Yazar ORHAN DEMİR (Misafir)
5. 23-04-2014 23:40
İlimbey sevdası
Evet bu köy kendisine hayran olunması için yaratılmış gibi gerçekten. Gerek içinde yaşayanlar ve köyün kendisi sanki oranın suyunu içeni kendisine büyülü bir bağla bağlıyor. Bu güzel cenneti tanımamı sağladığı için önce eşime ve bu köyün güzel insanlarına teşekkür ederim .
Yazar Savaş ÇİFTÇİ (Misafir)
6. 24-04-2014 09:45
Nevzat Dayım
İlimbey hakkındaki yazınız ve o güzel insan Nevzat Dayımı da anlattığınız için teşekkür ederim.Sanırım tanıdığı kişiler içinde yardım etmediği kimse kalmamış.Belki dünya hayatında Almanya'ya gidip de epey bir dünya malı edinmiş değil,çünkü kendisinden para isteyenleri asla boş çevirmemişti ama görüldüğü gibi arkasından herkesin dua ve takdirini kazanmış bir geçmiş bırakmış.İnşallah Allah cennetle müjdelemiştir onu.
Yazar müzeyyen ükiz (Misafir)
7. 25-04-2014 21:36
SANA GÜCENDIM SAYIN MUHAREM DAYANÇ
SANA GUCENDIM DIYE BAŞLADIM ÇUNKU BUYUK HATA YAPTIN ASIL YAZMAN GEREKEN KIŞIYI YAZMAMIŞIN BIZ AKRABAYIZ SENBENIM DAYIMIN OĞLUSUN BENIM BABAMIN ADI YOK YANI SEFER ÖZ YAZAMAZMIYDIN EN ÇOK ANIN BABAMLAYDI ESKIDEN BANA BOYLE SOYLERDIN HERNEYSE BAZILARINI UNUTMA MIŞSIN :?
Yazar fAZLI ÖZ (Misafir)
8. 05-03-2015 18:48
ilimbeyi tanitma odevim vardi bu cok isi
Anca ilimbey boyle anlatilir
Yazar mert ali yazici (Misafir)

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.