Son Yorumlar
Son Þans, Tekrarý 105 Yýl Sonra
Bilgi
Yazým içeriði ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazý olmuþ. En çok di...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu þekilde, canlýlarýn hangi amaçla bayýltýðýný bilmeden ve sonrasýnda...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLÝ
ORADAKÝ YURTTAN ÞÝKAYET GELMÝÞTÝR BELEDÝYEYE BELEDÝYEDE GEREKENÝ YAPMI...
Yorumu Oku

Ak Parti'de deðiþim baþlýyor!
MÜTEAHHÝT
GEYVE TEÞKÝLATI TAMAMEN DEÐÝÞMELÝ MÜCAHÝTLÝKTEN MÜTEAHHÝTLÝÐE YÜKSELME...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüþtü
dileðimizdir
sayýn Murat Kaya; TCDD'nýn genen müdürü ile görüþürken HIZLI TREN...
Yorumu Oku

 
Bu onur Geyve'nin... Tarihi vesika
Pazartesi, 21 Nisan 2014

Bu onur Geyve'nin... Tarihi vesika.... Yýl 1933... Geyve halký Türk Ordusu'na uçak hediye etti... 1925 yýlýnda ordunun hava gücünü kuvvetlendirmek için halkla elele verilerek bir kampanya baþlatýr.

Zengin-fakir herkesin katýldýðý baðýþlarla orduya uçaklar alýnýr. Halkýn baðýþlarýyla alýnan uçaklara baðýþ yapan þehrin, ilçenin adý verilmekteydi. Kayýtlara göre bu kampanyada Geyve ilçesi o dönemde biri 1933 yýlýnda olmak üzere 2 uçaðý Türk Ordusu'na hediye etmiþtir.

Geyve, ordumuza toplam 2 uçak hediye etti

Cumhuriyet'in ilk yýllarýnda Türk Ordusu'nun göklere hakim olmasý için büyük bir adým atýlýr. 1925 yýlýnda kurulan Türk Tayyare Cemiyeti, ordunun hava gücünü kuvvetlendirmek için halkla elele vererek kurulduðu yýl bir kampanya baþlatýr. Kampanya dahilinde bir gösteri uçaðý þehir ve kasabalarda gösteriler düzenlenmiþtir. Halkýn bu gösterilere büyük ilgi gösterdiði, yapýlan tanýtýmlarla "Uçaksýz bir ordunun köre benzeyeceði, uçaklarýn ülkemizin göklerinin bekçileri" olduðu ifade edilmiþtir.

Kahraman ve fedakar Türk Milleti bu kampanyaya dört elle sarýlmýþtýr. Elindeki imkanlarý zorlayarak "Önce Vatan" demiþtir. Toplanan paralarla uçak satýn alýnarak ordumuza hediye etmiþtir.

Fakir ve kimsesiz bir dul kadýn bile iki keçisinden birini kampanyaya katýlarak baðýþlamýþtýr. Kampanyaya zengin-fakir, köylü þehirli, doðulu-batýlý, asker-sivil ayrýmý yapýlmadan toplumun her kesiminden katýlýmlar saðlanmýþ. Vatandaþlar elde ettiði ürünün bir kýsmýný,canlý hayvanýný, arazisini, tarlasýný, baðýný, bahçesini, maaþýný ve hatta evlenme yüzüklerini baðýþlamýþlardý.

Halkýn baðýþlarýyla uçak alýnmakta ve alýnan uçaða da baðýþ yapan yerin adý verilmekteydi. Bu çerçevede Türk Tayyare Cemiyeti'ne 30 lira veya taksitle 50 lira baðýþlayanlara bronz, 75 lira peþin veya bir yýl düzenli taksitlerle 100 lira baðýþlayanlara gümüþ, 200 lira peþin veya düzenli taksitlerle bir yýlda 250 lira baðýþlayanlara altýn ve 5000 lira peþin veya 7000 liradan fazla baðýþlayan kiþi, aile veya kurumlara deðerli taþlarla bezenmiþ dört farklý madalya verilmesi öngörülmüþ.

Türk Tayyare Cemiyeti'ne ilk yardým Adana'nýn Ceyhan ilçesinden gelmiþ. Ceyhan'da toplanan paralarla 1925 yýlýnda Ýtalya'dan bir uçak satýn alýnmýþtýr. Kayýtlara göre Geyve ilçesi o dönemde biri 1933 yýlýnda olmak üzere 2 uçaðý Türk Ordusu'na hediye etmiþtir.

Ýþte uçak baðýþýnda bulunan yer ve adetleri 

2  uçak: Ankara   Kemalpaþa   Balýkesir   Edirne   Muðla   Eskiþehir   Menemen   Keþan Burdur   Orhaneli   Torbalý   Afyon   Çine   Bakýrköy   Görele   Geyve   Milas Pýnarbaþý  Beþiktaþ  Düzce  Sýndýrgý  Çarþamba  Ayancýk  Bafra 
3  Uçak: Bartýn  Akhisar  Ýnegöl  Uþak  Konya  Zonguldak  Giresun  Bursa  Ereðli  Fatsa Sürmene 
4  Uçak: Adana  Trabzon  Ýstanbul  Samsun  Ödemiþ  Edremit 
6  Uçak: Manisa
9  Uçak: Ýzmir


Ýþte 1933 yýlý, 30 Aðustos Zafer Bayramý'nda Geyve'nin baðýþladýðý uçaða GEYVE adýnýn verilmesi törenine ait gazete küpürü. 3 Eylül 1933 tarihli Cumhuriyet gazetesinde yayýnlanan haber...


Geyve Haberleri hakkýndaki diðer yazýlar
Gösterim: 2396 | E-posta

Yorumlar (1)
RSS Yorumlar
1. 26-04-2014 23:16
çok büyüksün geyve'm
o tarihlerde bu fedakarlýðý yapanlarý sevgi ve saygýyla anýyorum.geyve'm ile gurur duyuyorum.
Yazar celal þaylan (Misafir)

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarýnýz Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kiþisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adýnýz:
Baþlýk:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazýlan Yorumlar Hakkýnda E-Posta Aracýlýðýyla Bilgilendirilmek Ýstiyorum

Yazdýr E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.