Son Yorumlar
Son Şans, Tekrarı 105 Yıl Sonra
Bilgi
Yazım içeriği ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazı olmuş. En çok di...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu şekilde, canlıların hangi amaçla bayıltığını bilmeden ve sonrasında...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLİ
ORADAKİ YURTTAN ŞİKAYET GELMİŞTİR BELEDİYEYE BELEDİYEDE GEREKENİ YAPMI...
Yorumu Oku

Ak Parti'de değişim başlıyor!
MÜTEAHHİT
GEYVE TEŞKİLATI TAMAMEN DEĞİŞMELİ MÜCAHİTLİKTEN MÜTEAHHİTLİĞE YÜKSELME...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüştü
dileğimizdir
sayın Murat Kaya; TCDD'nın genen müdürü ile görüşürken HIZLI TREN...
Yorumu Oku

 
Bir babanın haklı isyanı
Cuma, 04 Temmuz 2014

Mustafa Taner Ersel.
Her baba gibi o da çocuklarının iyi bir okulda okuması için mücadele ediyor.
Oğlu Mehmet Ercan Ersel 17 Ağustos Ortaokulu’nu bitirmiş.
Bu yıl girdiği TEOG sınavında yabancı dil testinden sıfır puan gelince şaşırmış. Sonrasında yaşadıklarını bize yazdı.
Bakın ne diyor;
8. sınıf öğrencisi olan oğlumun 29 Nisan 2014 tarihinde yapılan TEOG Sınavı Yabancı Dil dersi testinden “0” almış olduğu görüp sonuçta bir hata olduğunu düşünerek sonuca itiraz ettim.
Tarafıma itirazım üzerine gönderilen cevabi yazıda oğlumun Yabancı Dil dersi testinin değerlendirilme aşamasında bilgisayar ortamında yapılan kopya analizinde “İkili Kopya” tespit edildiğinden bu dersin sonucunun iptal edildiği belirtilmektedir.
Ancak oğlum kesinlikle kopya çekmediğini ya da çektirmediğini söylemektedir. Oğlum kopya çekecek bir öğrenci değildir. Zaten buna ihtiyacı da yoktur. Aşağıda sıraladığım nedenleri de belirterek yeniden sonuca itiraz ettim ve başkaca yapılacak bir işlem olmadığı şeklinde basmakalıp bir cevap aldım. Şimdi oğlumun hakkını yargı yoluyla arayacağım, fakat sonuçlandığında iş işten geçmiş olacak.
Oğlumun 29 Nisan 2014 günü Yabancı Dil dersi sınavına girdiği salonda oğlumdan başka üç öğrencinin daha sınav sonucunun ikili kopya nedeniyle iptal edildiğini öğrendim. Bunun üzerine okul müdürlüğüne başvurarak salon oturma planını istedim. Oğlumla birlikte sınav sonucu iptal edilen öğrencilerin sınav salonunda sırasıyla 4, 10, 12 ve 20 sıra numaralarında oturduklarını gördüm. Aşağıdaki salon oturma planından da anlaşılacağı üzere 4 sıra numarasında oturan oğlum 10, 12 ve 20 sıra numaralarında oturan diğer öğrencilere göre çok uzak bir yerde bulunmaktadır ve bulunduğu yerden bu öğrencilerle iletişim kurması ya da cevap kâğıtlarını görmesi veya kendi cevap kağıdını göstermesi mümkün değildir. Sadece öğrencilerin kâğıt üzerinde vermiş oldukları doğru ve yanlış cevapların benzer olması nedeniyle kopya varsayımı kurularak oğlum mağdur duruma düşmüştür. Oğlum ve diğer üç arkadaşı aynı okul ve aynı sınıfta öğrenim görmektedir. Yani aynı eğitim ortamını paylaşmaktadır. Öğretmenleri aynıdır, müfredatları aynıdır, gördükleri öğretim etkinlikleri aynıdır. Dolayısıyla aynı sorulara benzer cevaplar vermeleri son derece doğaldır. Diğer taraftan testte sorulan soru sayısı sadece 20’dir ve kopya analizi yapılması ya da kopya varsayımı kurulması için yeterli değildir. Böyle bir durumda bilgisayar ortamında aynı sorulara aynı doğru ve yanlış cevapları vermelerinden yola çıkarak kopya varsayımı kurulması doğru değildir. Zaten oğlumun sınava girdiği salonda iki gözetmen öğretmen de bulunmaktadır. Sınav güvenliği sağlanmıştır. Gözetmen öğretmenlerin herhangi bir kopya tespitinin de bulunmadığı tarafıma verilen cevabi yazıdan anlaşılmaktadır.
Bakanlık itirazımda dile getirdiğim hususları inceleme ihtiyacı bile duymaksızın “Ben ne yaparsam doğru yaparım.” bağnazlığı içerisinde “Yapılacak başkaca bir işlem bulunmamaktadır.” cevabını verebilmekte, belki de 13 yaşındaki oğlum gibi binlerce çocuğu mağdur etmektedir. Sınav sonuçlarının açıklandığı 11 Haziran gününden bugüne kadar ailece yaşadığımız üzüntüyü empati yaparak hissedebilirsiniz.
Sonuç olarak öğrencilerin aynı okulda, aynı sınıfta, aynı öğretim ortamını paylaşıyor olması, soru sayısının sadece 20 olması ve aynı sorulara aynı doğru ve yanlış cevapları verebilecekleri ihtimalinin son derece yüksek olması nedenleriyle kopya varsayımı kurulması işlemi hatalıdır. Sözgelimi bu öğrenciler kopya çekerek tüm soruları doğru cevaplamış olsalardı -soru sayısı az olduğu için ihtimali yüksek- bu kopya analizi sırasında tespit edilemeyecekti. Bu da kullanılan kopya analizinin her durumda geçerli bir sonuç vermediğinin açık bir göstergesidir.
Salonda görevli gözetmen öğretmenlerin kopya tespiti yok. Sadece bir makinenin ikili kopya tespiti var. Öğrencilerin oturdukları yerlere bakıp kopya çekip çekmediklerini anlamak yok. Basit bir mantığa dayalı bu kopya analizinin bu sınava uygun olup olmadığına bakmak yok. Vatandaş nezdinde komik duruma düşmek var. Bakıp salon oturma planına, salonun bir ucundan diğerine 13 yaşındaki öğrenci kopya çekebilir mi demek yok. Ama hakkını arayan vatandaşlara kendini beğenmiş, basmakalıp cevaplar vermek var. İşte güzel ülkemin geldiği yer. Bu anlayış bizi daha nerelere götürür bilemiyorum.
Sayın Matur;
Ben oğlumun mağdur edildiği düşüncesindeyim ve oğlumun geleceğinden kaygı duymaktayım. Aşağıdaki oturma planını inceleyip bana hak vererek ailece yaşadığımız bu acıyı basın yayın yoluyla dile getireceğinize inanıyorum.


Sezai Matur hakkındaki diğer yazılar
Gösterim: 1311 | E-posta

İlk Yorumu Siz Yazın
RSS Yorumlar

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.