Son Yorumlar
Son Şans, Tekrarı 105 Yıl Sonra
Bilgi
Yazım içeriği ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazı olmuş. En çok di...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu şekilde, canlıların hangi amaçla bayıltığını bilmeden ve sonrasında...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLİ
ORADAKİ YURTTAN ŞİKAYET GELMİŞTİR BELEDİYEYE BELEDİYEDE GEREKENİ YAPMI...
Yorumu Oku

Ak Parti'de değişim başlıyor!
MÜTEAHHİT
GEYVE TEŞKİLATI TAMAMEN DEĞİŞMELİ MÜCAHİTLİKTEN MÜTEAHHİTLİĞE YÜKSELME...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüştü
dileğimizdir
sayın Murat Kaya; TCDD'nın genen müdürü ile görüşürken HIZLI TREN...
Yorumu Oku

 
Kur'anı Türkçe okumak
Çarşamba, 29 Ekim 2014

Kur’anı Türkçe okuyup anlamak farz değil mi?

Kur’an-ı Kerim’i okumak mı farz, anlayıp yaşamak mı farz?

Müslüman, anlayıp yaşadıklarından mı sorumlu, kendine anlatılıp-ben senin yerine düşünürüm-anlayışından mı sorumlu?

Siyaset dini kullanıyor mu?

Müslüman aklını kullanacak, kendini mi kullandıracak?

Akletmek, düşünmek farz düzeyinde bir emir değilmidir?

Esas olan tahkiki iman se, taklidi imandan nasıl ve hangi yollarla kurtulabiliriz?

Gerçekten sorgulayarak mı, söylenilen her şeyi sorgulamadan kabullenerek mi?

Yoksa dinimizi siyasette kullandırıyor muyuz?

Yoksa dini bilgilerimizin yeterli olmadığından, genel olarak kulaktan dolma birilerinden öğrenme şeklinde olduğundan daha çok mu kandırılmaya müsaitiz?

Kur’an ve sünnete göre Müslüman olamadığımızdan bize dindarmış gibi görünenlere inancımızı şekillendiriyoruz ne yazık ki.

Kur’anın ilk ayeti "Oku" olduğu halde; ne yazık ki kur’anı mealinden gerekirse tefsirinden okumayı ne yazık ki seçmiyoruz ya da seçtirilmiyoruz.

Acaba okur öğreniriz de din adamlarına ve hocalara gerek kalmaz diye mi korku var acaba?...
"Aman haa !!! sakın okuma mealini , okursunda anlayamazsın, yanılırsın, kafan karışır yanlış taraflara kayarsın" diyerek ve vazgeçiriyorlar mı insanı?

Galiba; din adamlarına sor öğren, bilen birine sor öğren demek kolaylığı mı sunuyorlar insanın önüne?
Peki ya bi din adamının fetvasından dolayı Allah katında günahkar duruma düştüğümüzde cevabımız "Ben hocaya sordum böyle dedi, bende öyle yaptım mı?" diye cevap mı vereceğiz sorgu sual zamanı?

Diğer taraftan, bu mantığa göre Kur’anın ilk ayeti "Oku" değilde, "Sor öğren, birine danış" olmaz mıydı?
Ya da bi çok sürede ‘’Okuyan bilen anlayan için ayetlerimiz ap açıktır‘’ dendiğini bildiğimiz halde, özelliklede Kur’anı Rabbimiz (C.C. ) neden anlamalıyım diye mi indirdi yoksa? Ya da Kur’an, din adamları anlasın diye mi indirildi sadece? Böyle bir saçmalığı hangi akılla mantıkla izah edebiliriz ki? Hocalar ve din adamları okuyacak insanlara anlatacak öyle mi?

Bir diğer anlaşılmaz konu ise "Dinin içinde olan her müslüman" birer din adamı değil mi sizce ve hatta dinimiz gereği?

”Müftü verse de fetvayı, Sen kalbine danış davayı” diyen büyük şairimiz M.Akif Ersoy, ne demek istemiştir…

Diyanet İşleri Meali (Yeni)
Şüphesiz Allah, adaleti, iyilik yapmayı, yakınlara yardım etmeyi emreder; hayâsızlığı, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor.(nahl suresi-90.ayet)

Eğer kitabımız, bize hakkıyla anlatılmış olsaydı, yukarıdaki Ayet-i kerimelerde bize emredilen hususlar; bu gün Müslümanların hastalığı haline gelir miydi?

Yanlış anlaşılmasın, din adamlarını kötülemiyorum. Belkide haddimede değil. Sadece herkesin aslında bir din adamı olması gerektiğini vurguluyorum. Sor öğrenden çok, oku öğren kaynak için din bilimcilerinden yardım iste demeyi vurguluyorum. Madem ki dinin içindeyiz, o dini en temel kitabımız Kur’andan öğrenmeye hakkımız yok mu?

Daha da ilginç olan her namazda ve gerektiğinde okuduğumuz duaların da anlamını bilmeyişimiz değil mi? Dua ‘’istemek, talep etmek, Yaradan karşısında ihtiyaçlarını istemek, yardım dilemek değilmi dir? O halde ettiğimiz duanın anlamını bilmek zorunda değilmiyiz acaba? O güzel duaları ezberlediğimize göre, anlamlarınıda bilmek zorunda değilmiyiz? Sadece anlamlarını din adamları mı bilmek zorunda ?

Bu ayrıntılar doğrultusunda acaba Kur’anı Türkçe okumak (ya da kişinin anladığı tercüme dilinde ) farz değil midir?

Kur’an’ın dili Arapça mıdır? Kur’anın hitap şekli Arapça değil midir? Kur’anın korunması ve muhafazı için arapça yazılışı ve okunuşu farz olduğu kadar, anlamınında her Müslümanca ve hatta bütün insanlar için bilinmesi farzdır. Çıkıpta biri ya da birileri aksini iddaa edebilir mi?

Temelde anlamını bilmek dinin ve Rabbi’miz ( c.c. ) öncelikli şartıdır. Anlamını bilmekten korkmamak gerek. Kaldı ki Rabbi’miz ( c.c. ) öncelikle bunu emreder. ‘’de ki; hiç bilenle Bilmeyen bir olur mu ? ‘’ (zumer süresi 9. Ayet )

Eğer dinimizi Rabbimizin kitabından ve Resül’ünden ( s.a.v. ) öğrenirsek, kimse bizi kandıramaz ve siyasetine alet edemez. Dini duygularımızı ne siyasetçiler ne örgütler ne de diğerleri kullanamaz.

Huzurda ve mutlulukta dostlukta kalmanız dileğiyle. Allah’a emanet olun.

BİROL YILDIRIM


Birol Yıldırım hakkındaki diğer yazılar
Gösterim: 3233 | E-posta

Yorumlar (19)
RSS Yorumlar
1. 30-10-2014 17:08
sekülerizmin sonuçları
sayın Birol bey özetle, halkın dini konularda bilgisiz olup,halkın ehil olmayan hocalardan fetva almasını eleştirmiş. bunun nedeni bence devletin baskıcı-laik-seküler eğitim ısrarıdır.hem imamhatipleri kapatacan,hem 15 yaşın altındaki çocuklara dini eğitimi,Kuran öğrenmeyi yasaklıycan sonrada vatandaş dinini bilmiyor ehil olmayan hocalardan fetva alıyor diyoruz.bunu düzeltmek için hem seküler hem de dini eğitimin birlikte verildiği imamhatiplerin dahada çoğalması gerek o zaman sizcede doğru değil mi?
Yazar fatih (Misafir)
2. 30-10-2014 17:16
sekülerizmin sonuçları-2
isteyen herkes Kuran'ın türkçe mealini bulup okuyabilir.bunda bir yasak yok.ibadet yapılırken okunan dualarında türkçe karşılığı var.buna kimsenin bir itirazı olamaz.hatta herkes Kuranı ana dilinde okuyup anlamalı.ama ibadet,ezan türkçe olmalı derseniz buna karşıyım.böyle bir şey olmamalı
Yazar fatih (Misafir)
3. 30-10-2014 18:26
Fatih, yazıyı bir daha ve anlayarak oku
vaktin varsa yazıyı bir daha anlayarak dikkatli oku lütfen fatih bey. Türkçe ibadet kelimesi asla yok, ve yazmamda. Ben İHL mezunuyum ayrıca. Hamdolsun bilgim var ince çizgiyi görecek kadar. Okuduğun ve takip ettiğiniz için teşşekkürler ama lütfen anlayarak bi daha okuyun. Kimse yanılmasın yorumunuzdan. Tşekler.
Yazar birol yıldırım (Misafir)
4. 30-10-2014 19:07
Dinimizi ve kur'anı doğru anlamak
Dinimizi ve Kur'an-ı Kerim'i doğru anlamak;ayetler,hadisler ve onların hayata uygulanışı olan Peygamber Efendimizin hayatını ve hadiseler bakışını kavramakla olur. 
Birol bey de buna işaret ediyor;Kur'an-ı Kerimi,hadisleri ve peygamber efendimizi doğru anlayamayan din adamlarının topluma yarardan çok zarar vereceğini söylüyor. 
Bunların laiklik ve ya onun daha gelişmiş biçimi olan Sekülerizm ile bir ilgisi yoktur. 
Laiklik veya onun daha gelişmiş biçimi olan Sekülerizm Müslümanlara ;haram yiyin, zekat vermeyin demiyor.. 
Birol Bey'e teşekkür ederim,Müslümanların kişisel sorumluluklarını hatırlatmış...
Yazar geyveli (Misafir)
5. 30-10-2014 19:18
doğru diyorsunuz.özür dilerim
Birol bey özür dilerim öyle bir ifadeniz yok lakin 21.paragrafda ki yazınızdan öyle bir anlamda çıkabilir.namazda ettiğimiz duaların anlamını bilmiyoruz,bunu din adamlarına sormak zorundamıyız,altında da Kuran'ı türkçe okumak farz değilmidir diye yazınca ben türkçe ibadet yapılmalı mı acaba diye düşünüyorsunuz anlamı çıkarttım.yazının tamamını dikkatle bir daha okudum yanlış kanıya varmışım özür dilerim.
Yazar fatih (Misafir)
6. 30-10-2014 20:11
Kesinlikle Katılıyorum
Sevgili Birol Bey çok önemli bir noktaya değinmişsiniz! Söylediklerinize yüzde yüz katılıyorum. Halkımızın bir kısmı genelde her ağızdan çıkana - hatta kulaktan kulağa komşudan komşuya gelen yanlış yorumlara dahi - sorgusuz sualsiz inandığı için kandırılmaya, yanlış yönlendirilmelere maruz kalabiliyor. Oysa okusa, doğruyu direk kendisi öğrense yanlış bilgiyi anında reddedebilir. İnşallah çok daha okuyan, öğrenen, bilen, soran, sorgulayan ve yanlışı anında eleyen bilinçli bir halk oluruz ve yarı bilen cahil olmaktan kurtularak güzel günlere ulaşırız. Kaleminize sağlık!
Yazar Gülşen (Misafir)
7. 31-10-2014 19:33
Kesinlikle Katılıyorum
birol bey bu açık samimi ve dürüst yazınızdan dolayı size teşekkür ediyorum yıllardır kanayan yaraya parmak bastınız yüreğinize kaleminize sağlık esen kalın...
Yazar mustafa yıldırım (Misafir)
8. 03-11-2014 12:34
Hatırlatma,
Değerli kardeşim,Bizim Türk Milleti olarak kırılma noktamız Timur'un Beyazıt'ı yenmesinden ve esir edilmesinden sonra sekteye uğrayan Osmanlı'nın yapılan davet üzerine Karamanoğlu Bey'ine biat etmeyişidir.Geldiğimiz noktada tabidir ki Türk Milleti nasıl konuşursa,okuduğu,dinlediği ve tatbik ettiği de öyle olmalıdır.İyi anlaşılamayan dini vecibeler de uygulamada eksiklik gösterir.Heleki ibadet eda ederken okunanların anlaşılması ve bilinmesi eda edilen ibadetin tadına varılması demektir.Birol kardeşim kafamız fazla karışmasın diye detayına girmemiş,ana başlıklar altında toplamış.Kalemine sağlık...Sevgilerimle...
Yazar Ziya Ergün (Misafir)
9. 03-11-2014 13:38
esas sıkıntı neden doğdu
birol kardeşim dini konular sanal ortamda ve bu tür yerlerde işlenecek konular değildir.kuranı türkçe okumak veya başka bir dilde okumak tartışmasına sokulması nı çok sakıncalı buluyorum.bunu tartışma yerine neden bazı yapılan yanlışlar sonucu bu sıkıntılar bu millete yaşatılıyor hususunda suskun kalma gereği duyulur.ben açıkça söyleyeyim.bu milletin dilini bir gecede değiştirirsen o milleti tek din konusunda değil her konuda cehaletin içine atmış olursun.ve istediğin gibi istediğin istikamete götürürsün.bu millete bu rotayı çizip bu milleti dilini değiştirip istedikleri gibi şekillendirmeye çalıştılar.ama elhamdülillah bu millet her seferinde küllerinden doğup dimdik ayakta kalabiliyor.90 yıldır amaç bu yönde idi.senin değindiğin bunlardan yalnızca senaryonun bir parçası.milleti öyle bir egomanya altına almışlarki hem özgürlükten ve demokrasiden bahsediyorlar hemde aba altından sopa gösterip benim gibi düşünmezsen benim diktötörce kurallarımı uygulamzasan döverim edasıyla bu millete korku empoze edilmiştir.İmam hatip mezunusun bu konuların buralarda konuşulmayacağına ve toplumun hassas manevi değerleri olduğuna kani getirmen gerekirdi.bir mebaldir.selamlarımı sunuyorum sana.
Yazar mehmet duran (Misafir)
10. 03-11-2014 14:27
MEHMET LÜTFEN ANLAYARAK Bİ DAHA OKUSAN
MEHMET KARDEŞİM, YAZIYI Bİ KEZ DAHA ANLAYARAK OKU. Bİ KEZ DAHA GÖZ GEZDİR. YAZIYA LÜTFEN. TAM OKUMADAN YANLIŞ ANLAMIŞSIN.
Yazar BİROL YILDIRIM (Misafir)
11. 07-11-2014 11:02
MEHMET LÜTFEN ANLAYARAK Bİ DAHA OKUSAN
Ellerinize sağlık harika bir yazı olmuş. Din tüccarlarının işine elbette gelmez. Cahil vatandaşı başka nasıl kandıracak. Sabaha kadar okusalar yine anlamazlar, çünkü işlerine gelmez. Birol bey böyle aydınlatıcı yazılarınızın devamını bekliyoruz. Selamlar.
Yazar Geyve Çarşı (Misafir)
12. 07-11-2014 22:59
tashih
Müftüler fetva verse de sen kalbine danış sözü hadis i şeriftir...Akif in sözü diye aktarmanız yanlıştır. Ve mutlaka her müslümanın dininin görevlisi olması esastır. Ama yüzüne gözüne bulaştırmadan!
Yazar bilal (Misafir)
13. 07-11-2014 23:23
geyve çarşı
din tüccarı diye yazacak kadar dini edepsizlik gösteren zavallıya şunu söylemek isterim.kuranı türkçe okutanlar ne kadar kuranı hayata geçirmişler veya ne kadar anlayıp yaşamışlar.insanların dini yaşamlarını kısıtlarsan din dışı bir hayatı dikte edersen senin gibi cehaletin çamurunda yoğrulanlar türer.bu hakları geri almak için mücadele verenlere de çıkıp utanmadan sıkılmadan din tüccarı diyeceksin.yasaklayanlar neden yasakladı önce onu sorgula sonrada neden madem bu kadar prim yaptığını iddia ediyorsun yasaklayanlar serbest bırakmadı.bunu anlayacak beyinde kalmadı ondan olabilirmi.?ben bu konuya dikkat çektim.din hassas bir konudur ve tüm toplumu ilgilendirir.birol kardeşimede bu yüzden hassas konuları olur olmaz yerlerde kaleme almamasını rica etmiştim.çok bilmişler ve hakaret etmek için fırsat kollayanlara malzeme çıkmaması için bu konuda hassasiyet istedim.eğer bu yazıyle aydınlanıyorsan böyle yazıları okumaya devam edin.
Yazar mehmet duran (Misafir)
14. 08-11-2014 14:09
geyve çarşı
Mehmet Bey hem yazıyı okuyup anlamamışsınız hemde ahkam kesiyorsunuz. Olayı çarpıtma. T.C. kimin ibadet özgürlüğünü kısıtladı. Ne zaman bu ülkede ezan sesi kesildi. Peşinden gittiğiniz lideriniz türkçe ibadet martavalını yıllarca okurken güneydoğuda kürtçe ezana kürtçe ibadete müsamaha göstermedimi. Bu durum açıkça Türk düşmanlığı değilmi. Bu ülkeyi SIFIRLAMA operasyonuna sokanlar dinden bahsedemezler. Din hiç kimsenin tekelinde değildir. Milletin A.sına koyanlar, Bakara makara diyenler bizim dinimizden olamazlar, onların peşinden gidenlerde millete din tüccarlığı yapamaz. MAYMUN GÖZÜNÜ AÇTI. PERŞEMBE PAZARINA BEKLERİZ.
Yazar Geyve Çarşı (Misafir)
15. 10-11-2014 00:11
Allah akıl versin
Boş konuşanlar la vakit geçirmeye gerek yok.inandigin neyse onu yasa.ulkeye hizmet edenlere iftiralarina atmayı bırakın işinize bakın. Boyunuzu aşan konulara takılma yın.
Yazar Mehmet duran (Misafir)
16. 10-11-2014 11:45
mehmet, insanların dini anlamasından rah
mehmet, insanların dini anlamasından rahatsız^olmalısın sanırım. Yazıyı okumamışsın sanırım. Sadece birol beye muhalefet ve gıcıklık olsun diye yazdığın belli. Din insanlar alaması için gönderilmniştir. Ama sanırım sen dinden anlamıyorsun...
Yazar geyveli imam (Misafir)
17. 10-11-2014 12:32
Teşekkürler
İslam aleminin en büyük sorunu kuranı anlamamaları ve çeşitli hiziplere bölünmeleri ve herkesin kendi hizbini çağırmasının
Yazar Osman erdem (Misafir)
18. 17-11-2014 22:00
Her mu`min kur`anı anlamak zorunda
Her müslüman kur`anı okumak ve anlamak zorunda. Anlamak tabiki farz..
Yazar Ülkücü anlayış (Misafir)
19. 17-11-2014 23:01
doğruu!
Ne demeli doğru söze.kalemine sağlık Birol dostum....Kur'anı mealden tefsirden okumak ilim sayıldığı halde insanların gözlerine perde cekmek cok garip..Birileri Kuran anlasılmasın istiyor..işleeine öyle geliyor..akla düşünmeye set cekiyorlar..ama bu toplum okuyarak ayağa kalkacak..okudugunu anlamayan sözüm ona din adamlarıyla değil...yeni nesil engin bir bilgiyle onların karsısına dikilecek...bunun icin Allahın kelamını her kes iyice anlaması.gerek..onun yoluda meal vr tefsir okumaktan gecer...
Yazar yusuf kenan (Misafir)

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.