Son Yorumlar
Son Þans, Tekrarý 105 Yýl Sonra
Bilgi
Yazým içeriði ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazý olmuþ. En çok di...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu þekilde, canlýlarýn hangi amaçla bayýltýðýný bilmeden ve sonrasýnda...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLÝ
ORADAKÝ YURTTAN ÞÝKAYET GELMÝÞTÝR BELEDÝYEYE BELEDÝYEDE GEREKENÝ YAPMI...
Yorumu Oku

Ak Parti'de deðiþim baþlýyor!
MÜTEAHHÝT
GEYVE TEÞKÝLATI TAMAMEN DEÐÝÞMELÝ MÜCAHÝTLÝKTEN MÜTEAHHÝTLÝÐE YÜKSELME...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüþtü
dileðimizdir
sayýn Murat Kaya; TCDD'nýn genen müdürü ile görüþürken HIZLI TREN...
Yorumu Oku

 
Karatepeli Halil
Salý, 22 Aralýk 2015

Karatepeli Halil

Karatepe, Orta Bulgaristan Bölgesinde Abdurrezak Köyünün bir mahallesi. Halil, 1889 yýlýnda burada dünyaya gelmiþtir. Askere gitmeden evlenmiþti. I. Dünya Harbi baþladýðýnda askerdi. Terhis edilmesine az bir zaman kalmýþtý ki seferberlik ilan edildi. Evini, ailesini göremeden Yemen Cephesine gönderildi.

Ýngilizlere karþý verilen amansýz mücadelede Yemen Cephesindeydi. Açlýðý da gördü, Arap’ýn ihanetini de. Yemen’i koruyamazsak Hicaz’ý nasýl koruruz dediler. Binlerce þehit verdik. Karatepeli Halil de dört kurþun yarasý aldý. Öldürücü yerlerinden olmadýðý için her seferinde tedavi edilip, cepheye geri döndü.

Yýl 1918. Almanlar yenildi, bizde teslim olacaðýz dediler. Mondros Ateþkes Antlaþmasý imzalandýðýnda, serbest býrakýlacaksýnýz dediler. Silahlarý teslim ettiler fakat Ýngilizler sözünde durmadý. Esir muamelesi yaptý askerlerimize.

Þöyle anlatmýþtý Karatepeli Halil; “Büyük bir havuzu ilaçlamýþlar. Bitlerden arýnacaksýnýz, hastalýklara karþý ilaçlý suda yýkanacaksýnýz dedi Ýngiliz. Þüphelendi askerlerimiz. Vardýr bunda bir bit yeniði dediler. Fakat zorunlu tuttu Ýngiliz havuza girmeyi. Bir de zincir çekti havuzun ortasýndan enine. Mecbur; kafayý da suya daldýrmadan karþýya geçmek yasak. Nasýlsa havuza girmeden kurtulmayý baþardým. Ama havuza girenlerin çoðu kör oldu. Meðer suya gözleri kör edici bir ilaç koymuþ Ýngiliz”.

Askerleri memleketlerine falan ulaþtýrmak yok. Herkes baþýnýn çaresine bakacak. Karatepeli Halil de düþmüþ yollara. Bazen iþgalci Ýngilizlerin þýmarýk askerleri, bazen Arap eþkýyalarý, birçok askerimizi bu yolarda öldürmüþler. Su isteyen ekmek isteyen alamamýþ Arap’tan. Yarý aç yarý tok yollarda periþan.

Þam’ a kadar geldim diyor Karatepeli Halil. Þam’da da Araplar soymuþlar. Soyup da ne alacaklar; düþmanlýk olsun. “Elbiselerimi, ayakkabýlarýmý alýp anadan üryan býraktýlar” diyordu. “Utancýmdan bir çalýlýðýn arkasýna gizlendim, hava kararana kadar bekledim. Sonra oradan geçen bir Arap’ýn kafasýna odunla vurarak bayýlttým. Bende onun giysilerini alýp giydim, yoluma öyle devam ettim” diyordu.

Dört buçuk ay sürmüþ yolculuk. Kendi ailesinin Adapazarý’na geldiðini, burada bir köy kurduklarýný öðrenmiþ. Abdurrezak (Konuklar) Köyü. Önce oraya gelmiþ. Ailesi ve yakýnlarýyla görüþmüþ, eþinin gelmediðini öðrenmiþ. Çünkü eþinin ailesi henüz göç etmemiþti. Yine düþmüþ yollara. Bulgaristan’a kadar yaya yollarda. Varmýþ ki eþi de kendi ailesiyle göç etmiþ. Bir daha bulamamýþ eþini.

Adapazarý’na, Abdurrezak (Konuklar) Köyüne, gelmiþ. Aradan çok geçmeden Kurtuluþ Savaþý, yine seferberlik ve tekrar askere çaðrýlmýþ. Ver elini Batý Cephesi. Yunaný denize dökene kadar savaþýn içinde kalmýþ. Savaþtan sonra köyüne dönmüþ. Komþu Köy olan Bakýrlý Köyünden bir kýz ile evlenmiþ. Daha sonra Bakýrlý Köyüne yerleþmiþ. Bakýrlý ’da Karatepeliler derler onlara. Üç oðlu, iki kýzý dünyaya gelmiþ. Karatepeli Halil 1975 yýlýnda 80’li yaþlarda vefat etti. Mezarý Bakýrlý Köyü Yukarý Mahalle mezarlýðýnda. Büyük oðlu Mersin’in Tarsus Ýlçesinde yaþadý. Diðer çocuklarý Bakýrlý ‘da yaþamýný sürdürüyor.

Mekânýn Cennet olsun Karatepeli Halil. Seni ve senin gibi kahramanlarý saygýyla anýyorum.

Ali ÇETÝNKAYA


Ali Çetinkaya hakkýndaki diðer yazýlar
Gösterim: 1722 | E-posta

Ýlk Yorumu Siz Yazýn
RSS Yorumlar

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarýnýz Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kiþisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adýnýz:
Baþlýk:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazýlan Yorumlar Hakkýnda E-Posta Aracýlýðýyla Bilgilendirilmek Ýstiyorum

Yazdýr E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.