Son Yorumlar
Son Þans, Tekrarý 105 Yýl Sonra
Bilgi
Yazým içeriði ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazý olmuþ. En çok di...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu þekilde, canlýlarýn hangi amaçla bayýltýðýný bilmeden ve sonrasýnda...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLÝ
ORADAKÝ YURTTAN ÞÝKAYET GELMÝÞTÝR BELEDÝYEYE BELEDÝYEDE GEREKENÝ YAPMI...
Yorumu Oku

Ak Parti'de deðiþim baþlýyor!
MÜTEAHHÝT
GEYVE TEÞKÝLATI TAMAMEN DEÐÝÞMELÝ MÜCAHÝTLÝKTEN MÜTEAHHÝTLÝÐE YÜKSELME...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüþtü
dileðimizdir
sayýn Murat Kaya; TCDD'nýn genen müdürü ile görüþürken HIZLI TREN...
Yorumu Oku

 
Muhammed Ali'yi kaybettik!
Cumartesi, 04 Haziran 2016

Efsane boksör Muhammed Ali'yi kaybettik! Efsane boksör eski aðýr sýklet dünya þampiyonu Muhammed Ali, 74 yaþýnda hayata gözlerini yumdu.

ABD’li efsanevi boksör eski aðýr sýklet dünya þampiyonu Muhammed Ali, vefat etti. Uzun süredir Parkinson hastalýðý ile yaþayan efsane boksör solunum yetersizliði nedeniyle 2 Haziran günü hastaneye kaldýrýlmýþtý. Muhammed Ali’nin tedavi gördüðü hastanede yaþamaný yitirdiði açýklanýrken, aile sözcüsü Bob Gunnel de ölüm haberini doðruladý.

MUHAMMED ALÝ KÝMDÝR?
Müslüman olmadan önceki ismi Cassius Marcellus Clay Jr. olan Muhammed Ali, 17 Ocak 1942’de Kentucky Louisville’de doðdu. Afro-Amerikan ve Ýrlanda kökenlidir. 12 yaþýndayken boksla tanýþtý ve kýsa zaman içinde National AAU ve Altýn Eldiven Þampiyonasý’nda amatör kayýtlara girdi. Yine 1960’ta Roma’da aðýr hafif sýklette altýn madalyayý alarak profesyonel lige döndü. 18 yaþýndayken katýldýðý Roma Olimpiyatlarý’nda altýn madalya aldýktan sonra ünü giderek artmaya baþladý.
1964 yýlýnda 22 yaþýndayken, S. Liston’u yenip Dünya Þampiyonu oldu. Bu zaferden sonra dinini deðiþtirdiðini ve Ýslam’a geçtiðini açýkladý. Muhammed Ali ismini aldý ve çok sevdiði boksa 1967’den 1970’e kadar ara vermek zorunda kaldý. Vietnam savaþýna gitmediði için 5 yýl hapis ve 10 bin dolar para cezasýna çarptýrýldý. Lisansý ve pasaportu elinden alýnýnca dava süresince maddi sýkýntýlar yaþadý ve iflas ettiðini açýkladý. Ailesinin yardýmý ve üniversitelerde para karþýlýðý yaptýðý konuþmalarla geçimini saðladý. 1970’te temyiz davasýný kazanýp tekrar boksa döndü. 1971’de Joe Frazier ile ringe çýktý ve profesyonel boks kariyerinde ilk defa kaybetti. Uzmanlar üç buçuk sene aradan sonra sadece 2 maç yapan Muhammed Ali’nin bu kadar zor bir maça hazýr olmadýðý görüþünde hemfikirdi. Fakat o en kýsa zamanda tekrar þampiyon olmak istiyordu. Ardýndan çenesinin kýrýldýðý maçta Ken Norton’a sayý ile yenilince, kendi ve yakýnlarý dýþýnda birçok kiþi kariyerinin bittiðini sandý. Fakat o azmedip art arda unvan için rakip olan boksörleri bir bir yendi. Ken Norton’i yenip rövanþý aldý.
1973’te Joe Frazier ile unvan maçý için anlaþtý. Arada sadece Joe Frazier-George Foreman maçý kalmýþtý. Frazier sürpriz bir þekilde iki rauntta nakavt oldu. Ali böylece önce Fraizer ile maç yapýp arkasýndan da Foreman’la maç ayarladý ve iki maçý da nakavtla kazandý. 1978’de L. Spinks’e yenilip ardýndan ayný yýl rakibini yenince Dünya Þampiyonluðunu 3 kez elde eden ilk boksör oldu.
1978’de boksu þampiyon olarak býraktý. Sonra 1984’te Parkinson hastalýðýna yakalanmasýna raðmen bunu gizleyip büyük para karþýlýðý iki maç daha yapýp kaybetti. Ýkisi de o vaktin veya sonrasýnýn Dünya Þampiyonlarý idi. (eski sparring partneri Larry Holmes ve Trevor Berbick). Profesyonel döneminde sadece 5 kez yenilen,
Olimpiyat ve Dünya Þampiyonu olan Muhammed Ali, 36 yaþýna kadar bütün þampiyonlar için tek isim olmayý baþardý ve 37’si nakavt olmak üzere 56 maç kazandý.
Din olarak Ýslamiyet’i seçmiþtir ve Vietnam Savaþý’na gitmemiþtir. Bu durumu þöyle dile getirmiþtir: "Benim onlarla sorunum yok." Bu nedenle unvanlarýna el konuldu ve bokstan uzaklaþtýrýldý. Fakat o yýlmadý. Bu süre içerisinde üniversiteleri dolaþarak Ýslamiyet’i anlattý. Muhammed Ali’nin zamanýnýn en iyisi olduðu kabul edilir.
2001 yýlýnda Hollywood tarafýndan hayatý filme alýndý. Ali adlý filmde Muhammed Ali’yi Will Smith canlandýrdý.
Parkinson hastalýðý yüzünden uzun süre Michigan’daki çiftliðinde gözlerden uzak yaþamayý tercih eden ünlü boksör, ringlerde 20 yýldýr aðzýndan düþürmediði "Bütün zamanlarýn en iyisiyim" lafýný ispatlayarak bir efsane olmuþtur.


Dünya Haberleri hakkýndaki diðer yazýlar
Gösterim: 3665 | E-posta

Ýlk Yorumu Siz Yazýn
RSS Yorumlar

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarýnýz Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kiþisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adýnýz:
Baþlýk:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazýlan Yorumlar Hakkýnda E-Posta Aracýlýðýyla Bilgilendirilmek Ýstiyorum

Yazdýr E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.