Fidel Castro yaşamını yitirdi. Küba Devlet Televizyonun açıklama yapan Raul Castro, ağabeyinin ölüm haberini vermesinin ardından vasiyetini de açıkladı. Castro'nun naaşı vasiyet ettiği gibi yakılacak. Resmi tören 4 Aralıkta gerçekleştirilecek..
Fidel Castro 90 yaşında hayata gözlerini yumdu. Fidel Castro'nun ölümünün ardından Küba Devlet Televizyonunda kardeşi Raul Castro ölüm haberini resmi olarak duyurdu ve Fidel Castro'nun vasiyetini açıkladı. Buna göre Castro'nun kendi isteği ile naaşının yakılacağı bildirildi. Castro için 4 Aralık'ta resmi tören düzenleneceği açıklandı.
'FİDEL CASTRO'NUN NAAŞI YAKILACAK'
Küba Devlet Başkanı Raul Castro, devlet televizyonundan yaptığı açıklamada abisi Fidel Castro'nun yaşamını yitirdiğini açıkladı. Duygulu konuşmasının sonunda Küba Devrimi'nin sloganı olan "Her zaman zafere doğru" diyen Raul Castro, Fidel Castro'nun naaşının kendi isteği üzerine yakılacağını ve bugün naaşın krematoryuma gönderileceğini duyurdu.
Devlet televizyonunda yayınlanan açıklamada Castro’nun cenazesinin bugün yakılacağını belirtti. AFP’nin bildirdiğine göre Castro’nun cenaze töreni 4 Aralık’ta yapılacak.
Ülkede 9 günlük yas ilân edildiği de belirtildi.
Küba'yı yeniden halkına veren lider olarak tanınan Castro, 1976 - 2008 yılları arasında devlet başkanı olarak Küba'yı yönetmişti. Fidel Castro, 2008'de devlet başkanlığını kardeşi Raul Castro'ya devretmişti. Fidel Castro Küba’yı 50 yıl boyunca tek parti yönetimiyle yönetti.
FIDEL CASTRO KİMDİR?
Castro, 1926 yılında Biran yakınlarında doğdu. İspanyol göçmeni bir toprak sahibi olan Angel Castro Argiz’in aşçısı Lina Ruz’dan doğan çocuğudur. Ülkesinde sosyalizmi kurma çalışmalarının yanında, Afrika ve Latin Amerika ülkelerindeki sosyalist hareketlere destek verdi.
Öğrenimini Havana Üniversitesinde yaptı ve hukuk doktoru olarak mezun oldu. 1947’de Dominik Cumhuriyetine karşı başarısızlıkla neticelenen çıkarma hareketinde bulundu. 26 Temmuz 1953’te Santiago’daki Moncado kışlasına başarısız bir baskın düzenledi. Tutuklanarak, Santiago da Kuba Yüksek Mahkemesinde yargılandı. Mahkemede suçlu bulunarak on beş yıla mahkum edildi. Juventud Adasında belli bir müddet hapis yattıktan sonra, geri kalan cezası affedilerek 1955’de serbest bırakıldı.
1955’te Küba’dan ayrılarak Meksika’ya geçti. Burada yeni bir örgüt kurdu. 1956 yılında Küba’ya girişilen çıkarma başarısızlıkla sonuçlanınca, kardeşi Raul ve Ernesto Che Guevera’nın da bulunduğu bir grup arkadaşlarıyla birlikte Sierra Maestra Dağlarına çekildi. Orada başlattığı hareketi, diğer şehirlerdekilerle birleşerek iyice kuvvet kazandı. Devlet Başkanı Batista, 1 Ocak 1959’da Dominik Cumhuriyetine kaçınca, Castro ve taraftarları, 1959 yılı başlarında Havana’ya girdi. Kendisi başkanlığa, Manuel Uritia Leo ise devlet başkanlığına getirildi. Castro hükumeti geniş kapsamlı toprak reformuna girişti. Topraklarının kamuşlaştırılmasından zarar gören ABD şirketlerinin baskısıyla, ABD hükumeti Küba’ya karşı ekonomik ambargo uygulamaya başladı. Castro, şeker karşılığında Sovyetler Birliğinden aldığı ham petrolü, ABD şirketlerinin elindeki rafinerilerde işletemedi. Bunun üzerine bütün rafinerileri devletleştirdi. Bu durum zaten soğuk olan ABD-Küba ilişkilerini iyice bozdu. 1961 yılının Nisan ayında ABD, Castro’yu devirmek için Küba’ya karşı Domuzlar Körfezi Harekatını (Bay of Pigs) yaptı. Fakat CIA tarafından düzenlenen bu harekat başarısızlıkla sonuçlandı.
Castro, 1 Mayıs 1961’de Küba’yı "Sosyalist Cumhuriyet" ilan etti. 1962 senesinde Küba’ya Sovyet yapısı nükleer başlıklı füzeler yerleştirmesi sebebiyle ABD ve Rusya’yı savaşın eşiğine getirdi.
Aralık 1979’da Rusya’nın Afganistan işgalini destekleyenlerden biri olan Castro, 7 Şubat 1986’da Küba, Komünist Partisinin üçüncü kongresinde yapılan seçimde partinin birinci sekreterliğine yeniden seçildi. Partinin ikinci sekreterliğine, kardeşi Raul Castro getirildi.
Dünya Haberleri hakkındaki diğer yazılar Gösterim: 6469 | E-posta
|