Geyve, Marmara Bölgesinin doðusunda, Sakarya ilinin güneyinde yer alýr. Doðusunda Karapürçek ve Taraklý, batýsýnda Pamukova, kuzeyinde Sapanca ve Merkez ilçe Adapazarý, güneyinde ise Bilecik iline baðlý Osmaneli ve Gölpazarý ilçeleri vardýr. (Google'da Geyve Haritasý için TIKLAYINIZ!)

Geyve 1830 yýlýndan beri ilçe konumundadýr. 1954 yýlýna kadar Kocaeli iline baðlýyken bu tarihten itibaren, Sakarya iline baðlanmýþtýr. Yüzölçümü 62.852 hektardýr. Alan itibariyle Sakarya ilinin ikinci büyük ilçesidir. Ýlçe merkezinin deniz seviyesinden yüksekliði 80 metre olup, en yüksek yeri Çine taþý tepesidir (1040 m). Ýlçenin en önemli akarsuyu Sakarya nehri ve Karaçay deresidir. Sakarya nehri ilçe merkezinin hemen kenarýndan; Karaçay deresi ise Geyve'nin ortasýndan geçmektedir. Sakarya nehri ovadaki tarýmýn can damarýdýr. Arazinin Sakarya Nehri boyundaki %20'lik kýsmý ova kalan %80'i ise daðlýk ve ormanlýktýr. Ova kýsmý sulu tarým için çok uygundur.
BÝTKÝ ÖRTÜSÜ
Ýlçenin doðal bitki örtüsü genellikle ormandýr. Ýlçe verimli topraklar ve sahip olduðu iklim özellikleri nedeni ile turunçgillerin dýþýnda hemen hemen tüm ürünler yetiþtirilir. Üretimi yapýlan baþlýca ürünler; Baðcýlýk, Meyvecilik (Elma, Ayva, Þeftali, Kiraz), Sebzecilik ve Hububattýr.
KAYNAK ve MADEN SULARI
Acý Su: Geyve'ye baðlý Ahibaba köyündedir. Sýcaklýðý 26 derecedir. Ýyi bir sofra suyu olmasýnýn yanýsýra mide ve barsak hastalýklarýna iyi gelmektedir.
Ilýca köy içmesi: Geyve'nin Ilýca köyündedir. Çýktýðý arazi köyun ortak malýdýr. Debisi düþük, sýcaklýðý 26°C'dir. Bazý mide hastalýklarý için faydalýdýr.
NÜFUS ve ÝDARÝ YAPI
31 Aralýk 2010 tarihi itibariyle Adrese Dayalý Nüfus Kayýt Sistemi'ne göre Geyve'nin belde ve köylerinin nüfusu 46.846'dýr. Bunun %44,7'sine tekabül eden kýsmý (20.941) Ýlçe merkezinde, %55,3'üne tekabül eden kýsmý (25.905) belde ve köylerde yaþamaktadýr. Geyve genel nüfus yoðunluðuna göre km2 baþýna 75 kiþi düþmektedir. Ýlçeye baðlý 63 köy ve 1 kasaba mevcuttur. Mahallelerle birlikte 130 yerleþim birimi vardýr. Ýlçenin en kalabýk köyü 2.148 nüfusu ile Karaçam'dýr.
GEYVE'NÝN ARAZÝ YAPISI, TOPRAK ve SU REJÝMÝ- ARAZÝ VARLIÐI
Ýlçede tarým topraklarý çok deðiþiklik arz eder. Araziler miras yolu ile çok küçük parçalara ayrýlmýþ durumdadýr. Dað köylerinde büyük parçalar halinde araziler var ise de verimsizdir. Tarým topraklarýnýn daðýlýmýný üç grupta mütalaa edebiliriz.
- Ova topraklarý: Sakarya nehrinin sað ve sol yakasýnda bulunan bu topraklar tarýma çok elveriþlidir. Bu topraklardan çift mahsul üretimine geçilmiþ olup sebze, meyve ve sanayi ürünleri ekimi ve üretimi yapýlmaktadýr.
- Yamaç topraklar: Bu topraklarda daha ziyade baðcýlýk yapýlmaktadýr. Bað aralarýnda zeytin ve kiraz yetiþtiriciliði göze çarpar. Buralarda yer yer mevcut olan eðimi az yerlerde domates, ayçiçeði, araka yetiþtiriciliði yapýlmaktadýr.
- Kýraç Kýsýmlar: Daha ziyade hububat ziraati yapýlmaktadýr. Tarýmsal sulama oldukça geliþmiþtir. Ciftcinin elinde guclu sulama ekipmanlari bulunmaktadir. Sakarya Nehrinden ve yer altý sulama ve yaðmurlama þeklinde sulama yapýlmaktadýr. Daha önce toprak su tarafýndan sulama kanallarýndan ve DSI tarafindan Aþaðý Sakarya Sulama Projesi ile birlikte þu anda toplam sulanabilir alan ise 41.600 Dekardýr. Sulama kanallarýnýn bitmesi ile ilçemizde tarýmýn daha da geliþeceði muhakkaktýr. Kuru tarým alaný ise 136.460 Dekardýr.
KULLANILAN TARIM ALANLARININ DURUMU
Toplam Tarým Alaný : 17.806
Hak. Sulanabilir Tarým Alaný: 41.600 Dekar
Kuru Tarým Alaný : 136.460 Dekar
Bir Çiftçi ailesine düþ. tar. Alaný: 20 Dekar
Toplam Çiftci Aile Sayýsý: 8.500
ÝKLÝM DURUMU
Ýklim ýlýman olup, yazlarý sýcak ve kurak, kýþlarý soðuk ve yaðýþlý geçer. Turunçgil ve çay bitkisi dýþýnda bitkilerin yetiþmesi ve verimi için gayet elveriþlidir.
TARIMSAL ÝÞLETMELER
Ýlçede çiftçi aile sayýsý 8.500 olup, genellikle 50 dekarýn altýnda küçük iþletmelerde ziraat yapýlmaktadýr. Bir çiftçi ailesine düþen tarým arazisi miktarý ortalama 20 dekardýr.
OVA TOPRAKLAR
Sakarya nehrinin sað ve sol yakasýnda bulunan arazilerin meydana getirdiði bu topraklar tarýma çok elveriþlidir. Bu topraklarda çift mahsul üretimine geçilmis olup, sebze-meyve ve sanayi bitkileri ekim ve üretimi yapýlmaktadýr.
KIRAÇ KISIMLAR
Daha ziyade hububat ziraati yapýlmaktadýr. Tarýmsal sulama oldukça geliþmiþtir. Çiftçinin elinde güçlü sulama ekipmanlarý bulunmaktadýr. Sakarya Nehrinden ve yeraltý sulama ve yaðmurlama þeklinde sulama yapýlmaktadýr. Daha önce toprak su tarafýndan sulama kanallarýndan ve DSÝ tarafýndan Asaðý Sakarya Sulama Projesi ile birlikte þu anda toplam sulanabilir alan ise 41.600 dekardýr. Sulama kanallarýnýn bitmesi ile ilçemizde tarýmýn daha da geliþeceði muhakkaktýr. Kuru tarým alaný ise 136.460 Dekardýr.
YAMAÇ KISIMLAR
Bu topraklarda daha ziyade baðcýlýk yapýlmaktadýr. Bað aralarýnda zeytin ve kiraz yetiþtiriciliði göze çarpar.
hakkýndaki diðer yazýlar |