Son Yorumlar
Son Þans, Tekrarý 105 Yýl Sonra
Bilgi
Yazým içeriði ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazý olmuþ. En çok di...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu þekilde, canlýlarýn hangi amaçla bayýltýðýný bilmeden ve sonrasýnda...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLÝ
ORADAKÝ YURTTAN ÞÝKAYET GELMÝÞTÝR BELEDÝYEYE BELEDÝYEDE GEREKENÝ YAPMI...
Yorumu Oku

Ak Parti'de deðiþim baþlýyor!
MÜTEAHHÝT
GEYVE TEÞKÝLATI TAMAMEN DEÐÝÞMELÝ MÜCAHÝTLÝKTEN MÜTEAHHÝTLÝÐE YÜKSELME...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüþtü
dileðimizdir
sayýn Murat Kaya; TCDD'nýn genen müdürü ile görüþürken HIZLI TREN...
Yorumu Oku

 
Geyve'nin Ekonomisi

Geyve'nin ekonomisi %70 tarýma dayalýdýr.Toplam tarým alaný 19.922 hektar olup, bunun 4.460 hektarýnda sulu tarým, geri kalan 15.462 hektarlýk kýsmýnda ise kuru tarým yapýlmaktadýr. Bölge çapýnda baðcýlýk ve meyve üretimi önemli getiriye sahiptir.

Ýlçede çiftçi ailesi yaklasik 6.400'dür. Bunun 4.076'si köylerde, geri kalaný da merkezde oturmaktadir.

Dünyanýn en kaliteli ayvasý: Geyve Ayvasý

Önem sýrasýna göre tarla bitkilerinden buðday 17.500 ton, kuru soðan 1.500 ton, þeker pancarý 4.250 ton, arpa 6.000 tondur. Sebzelerden domates 33.600 ton, ýspanak 2.500 ton, meyvelerden üzüm 19.140 ton, elma 61.000 ton, ayva 17.640 ton kiraz 13.270 ton olarak sýralanmaktadýr.

Türkiye'nin en kaliteli Entegre Piliç Tesisleri Geyve'de
Ýlçede hayvancýlýk genellikle büyükbaþlarda besicilik ve süt üretimi þeklindedir. Besi tavukculuðu da son yýllarda önemli artýþ göstermiþtir. Geyve'nin Alifuatpaþa kasabasýnda, halen yýllýk 700 bin kesim yapan Þen Piliç A.Þ. Entegre tesisi mevcuttur. Arýcýlýk 35 köyde 71 çiftçi ailesi tarafýndan 1.495 fenni, 400 adette eski tip olmak üzere 1895 kovanda yapýlmaktadýr. 33.297 Kg. bal ve 1.00 Kg. bal mumu elde edilmektedir. Son yýllarda yaþ koza fiyatlarindaki istikrarsýzlýk nedeni ile raðbet görmeyen ipekböceði yetiþtiriciliði devlet tarafýndan ilgi ve destek beklemektedir.

Türkiye'nin en büyük havai fiþek fabrikasý Geyve'de...
Ýlçede 4 adet orman istihsali, 1 adet meyve deðerlendirme ve 1 adette hayvancýlýk (Süt üretimi için) konularýnda faaliyet gösteren toplam 6 adet Tarýmsal Amaçlý Kooperatif bulunmaktadýr. Ýlçede özellikle 1996 yýlýnda seracýlýk önem kazanmaya baþlamýþ, son iki yýlda 33.290 m2 alanda 67 adet sera mevcuttur. 1998 yýlýnda da Sosyal Yardýmlaþma ve Dayanýþma Vakfý destekli 30 adet sera yapýlarak üreticilere teslim edilmiþtir. Kereste ticareti ile Geyve ve Alifuatpaþa esnafýnýn diðer ticari önemli geçim kaynaklarýndandýr. Ýlçede son yýllarda Tekstil Sanayi geliþme göstermiþ, irili ufaklý 5 adet tekstil iþletmesi kurulmuþtur. Bir adet de havai fiþek fabrikasý kurularak üretime baþlamýþtýr.

GEYVE'DE YETÝÞEN ÜRÜNLERÝN ÖNEM SIRASINA GÖRE EKONOMÝK DEÐERÝ

  1. ÜZÜM: Tarýmsal üretimin baþýnda gelmektedir. Çeþit olarak en bilineni Avrupa piyasalarýnda tutulan müþkile üzümüdür. Bol miktarda yetiþtirilmekte olup, üretimin %60'ýný teþkil eder. Razaký-Deðirmendere Amerikan Karasý ihraç edilen diðer çeþitlerdendir. Müþkile çeþidi 3-4 ay soðuk hava depolarýnda muhafaza edilebilmektedir.

  2. ELMA: Elma üretiminde ilk sýrayý ihraç edilebilir Starking (kýrmýzý) çeþidi almaktadýr. Üretimin %70'ini teþkil eder. Golden (Sarý) Ýngiliz ve yerli çeþitlerde üretimin %30'unu teþkil eder.

  3. AYVA: Geyve'de yetiþen ayvanýn tadýný ve namýný bilmeyen yoktur. Hem iklim, hem de toprak olarak ilçede yetiþen Geyve Ayva'sý (limon ayvasý) kalitesiyle dünya pazarýnda çok tutulmaktadýr. Ýhracatý yapýlan Geyve Ayvasý, Türkiye pazarýna da hakim bir ayva çesididir.

  4. KÝRAZ: Yeni standart çeþitler ilçemizde üretilmeye baþlayýnca ihracat imkaný arttý. Dýþ pazarlara ilçemizden kiraz ihracatý yapýlmaktadýr. Önemli kiraz çeþitlerimiz ise Napolyon-Hasan Kazak (Eyri Rulet)- Ziraat 900-Van Kirazý-Vink-Lambert-Mista-Stella-Turfanda gibi önemli standart kiraz çeþitleri ilçemizde yetiþtirilmektedir.

  5. SOÐAN: Ýlçemizde Hollanda tipi Valanciya çeþidi soðan yetiþtirilmekte olup, bu da dünya piyasalarýnýn tuttuðu bir çeþittir. Ýlçemizden iç ve dýþ pazarlara satýþý yapýlmaktadýr.

  6. KIRMIZI BÝBER: Son yýllarda ünü dünyaya yayýlan Geyve Kýrmýzý Tatlý Toz Biberi ve iri kýrmýzý salçalýk biber üretimi taze olarak iç ve dýþ pazarlarda alýcý bulmaktadýr.

  7. DOMATES: Ilcemizde kaliteli domates yetistiriciligi yapilmaktadir. Bilhassa son turfanda domatesin ihracati yapilmaktadir.

  8. TÜTÜN: Ýlçemizde Devlete ait Tütün Ýþletme Müdürlüðü olup, yetiþtirilen tütünler bu iþletme müdürlüðünde iþlenmektedir. Günlük iþleme kapasitesi 1800 kg.dýr. Ýþletmede 108 iþçi ve 8 memur çalýþmaktadýr.

  9. KÜLTÜR MANTARI: Geyve'de özel sektöre ait kültür mantarý fabrikasý mevcuttur. 20 kiþinin çalýþtýðý fabrikada yýllýk 60 ton kültür mantarý üretilmektedir.

  10. SÜT ÜRETÝMÝ: Alifuatpaþa Kasabasýnda bir ton kapasiteli süt imalathanesi bulunmaktadýr.



hakkýndaki diðer yazýlar
Yazdýr E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.