Son Yorumlar
Son Þans, Tekrarý 105 Yýl Sonra
Bilgi
Yazým içeriði ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazý olmuþ. En çok di...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu þekilde, canlýlarýn hangi amaçla bayýltýðýný bilmeden ve sonrasýnda...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLÝ
ORADAKÝ YURTTAN ÞÝKAYET GELMÝÞTÝR BELEDÝYEYE BELEDÝYEDE GEREKENÝ YAPMI...
Yorumu Oku

Ak Parti'de deðiþim baþlýyor!
MÜTEAHHÝT
GEYVE TEÞKÝLATI TAMAMEN DEÐÝÞMELÝ MÜCAHÝTLÝKTEN MÜTEAHHÝTLÝÐE YÜKSELME...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüþtü
dileðimizdir
sayýn Murat Kaya; TCDD'nýn genen müdürü ile görüþürken HIZLI TREN...
Yorumu Oku

 
Turizm

MÜZELER

Ali Fuat Paþa Kuvay-i Milliye Müzesi
Geyve'nin Alifuatpaþa kasabasýnda bulunan Kuvay-i Milliye Müzesi, Alifuatpaþa Parký'nýn yanýnda yer almaktadir. 1956 yýlýnda tek katlý olarak inþa edilen yapý, uzun süre belediye binasý olarak kullanýlmýþtýr. 1983 yýlýnda 2. katý ilave edilen bina, Sakarya Valiliði'nin saðladýðýi imkanlarla onarýlarak özel müze haline dönüþtürülmüþ ve 30 Ekim 1989 tarihinde ziyarete açýlmýþtýr.

Müzede sergilenen belgeler; Mondros Mütarekesi'nin imzalandýðý 30 Ekim 1918 ile Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin vatanýn kaderini eline eline aldýðý, 23 Nisan 1923 tarihleri arasýnda Kuvay-i Milliye adý verilen devreyi kapsamaktadýr.

Ýki kattan oluþan müze binasýnýn birinci katý, Kuvay-i Milliye Müzesi olarak düzenlenmiþ olup bu katta bir ölüm kalým devri olan bu dönemin önemli þahsiyetleri ile olaylarýna iliþkin belgeler ve kitaplar sergilenmektedir.

Binanýn ikinci katýnda ise ilk Kuvay-i Milliye Genel Komutaný ve Garp Cephesi Komutaný Ali Fuat (Cebesoy) Paþa'dan kalan fotoðraf, belge, hatýra ile O'na ait kiþisel eþyalarý sergilenmektedir. Her yýl 10 Ocak`ta Anma Töreni düzenlenmektedir.

TARÝHÝ YERLER
Sakarya (Ali Fuat Paþa) Köprüsü
Sakarya nehri üzerinde, Ali Fuat Paþa kasabasýnda bulunan köprünün ilk yapýlýþý 562'dir. Köprünün geniþliði 7,5 m, uzunluðu 198 m olup, 6 ayak üzerine taþtan yapýlmýþtýr. Köprünün 4 ayaðý Sakarya nehri içerisinde bulunmaktadýr. Köprünün mimarý ve mühendisi Abdullah Fakirdir.

Köprünün bir özelliði de namazgahlý olmasýdýr. Sakarya Köprüsü olarak da anýlan köprü, tarihi ipek yolu üzerindedir. Yýldýrým Bayazýt'ýn ve Yavuz Sultan Selim'in doðu seferlerine giderken bu köprüyü kullandýklarý, Evliya Çelebi'nin de Ali Fuat Paþa Köprüsünden geçip, Geyve-Taraklý-Göynük-Mudurnu-Nallýhan-Beypazarý üzerinden yoluna devam ettiði Seyahatname'sinden anlaþýlmaktadýr.

Kurtuluþ Savaþý mücadelesinde Ali Fuat Cebesoy komutasýndaki Kuvay-i Milliye güçlerince Geyve'nin savunulmasý açýsýndan köprünün önemi büyüktür.

Köprünün Arapça yazýlý ön kitabesinde Türkçe þu ifade edilmektedir:

"Kim Allah'ýn rahmetini kazanmak için köprü inþa ederse, Allah ona sýrattan geçmeyi kolaylaþtýrýr"

Köprünün Arapça yazýlý arka kitabesinde ise Türkçe:
"Þifaul Kulup, Likail Mahbub (Kalplerin þifasý sevgiliye kavuþmaktýr) Peygamber (kendisine sýnýrsýz selam olsun) buyuruyor ki: Yüce Allah baki kalacak yararlý iþler Rabbinin katýnda daha hayýrlýdýr der." ifadesi yer almaktadýr.

Elvan Bey Ýmaret Camii: Yalniz imaret olarak 1450 yýlýnda inþa edilen yapý, günümüze dek bütün özelliklerini muhafaza etmiþtir. Bugün, Ýlçe Halk Kütüphanesi olarak kullanýlan imarethane, Mevlana Celaleddin Rumi'nin oðlu Sultan Veled'in kýzý Mutahhara Hatun'dan doðan Germiyan beyi Süleyman Þah'ýn kýzý Devlet Hatun'un Yýldýrým Bayazýt'a gelin getiren atý yedekleyen çeþnigirbaþý (aþçý baþý) Paþacýk Aða'nýn oðlu olan Elvanbey tarafýndan yaptýrýlmýþtýr. Yapýnýn bahçesinde imaretin banisi Elvan Bey'in mezarý bulunmaktadir. Üç kubbeli olan Elvanbey Ýmaret Camii 1698 ve 1969 yýllarýnda iki kez tamir görmüþtür.

YAYLALAR
Kýrca Yaylasý: Kýrca Yaylasý, Alifuatpaþa'ya araçla 20-25 dakika mesafededir. Yayla civarýnda Melekþeoruç ve Melekþesolak köyleri bulunmaktadir. Her yýl Temmuz ayý baþlarýnda Melekþeoruç ve Melekþesolak köylerinin ortak çabalarýyla þenlik düzenlenmektedir. Geleneksel olarak düzenlenen þenliklerde her yýl 15-20 kazan pilav piþirilmekte ve gözleme ayran ve tavukla birlikte köyün meþhur çöreði bu þenliklerde yapýlarak misafirlere ikram edilir, pehlivan güreþleri düzenlenir, halk oyunlarý oynanýr.

Katýrözü Yaylasý: Yayla, Hayrettin köyünden sonraki yol ayrýmýndan yaklaþýk 20 dakikalýk mesafededir.

Kirpiyan Yaylasý: Geyve'den yaklaþýk 28 km, 1,5 saatlik mesafededir.

MAÐARALAR
Kýrca Maðarasý: Ýlçemiz sýnýrlarý içinde bulunan Kýrca Maðarasý'na Melekþe Köyü'nden ulaþýlmaktadýr. Ekolojik Maðara özelliðindedir. Maðaranýn giriþ aðzý 1.50 m eninde 1.40 m yüksekliðindedir. Maðara derinliði yaklaþýk 250m'dir.Büyük odalarý 3 adet olup dar koridorlarý, tünel geçiþleri, sarkýt ve dikitleri, renkli kayalarý, içinde akan sularý ile gerçek macera severleri beklemektedir.Turizm amaçlý gezilip görülecek istisnai özellikteki Kýrca Maðarasý tek kelimeyle doða harikasý. Maðara gezisine katýlacaklar yanlarýnda kask, el feneri bulundurmak zorundadýr. Zemin yer yer kaygan durumdadýr tabaný ýslak zeminde kaymayan ayakkabý tercih ediniz. Maðara gezisi 1 saat sürebilir yedek el feneri bulundurunuz. Sizin için farklý bir gezi olacaktýr. Adrenalini en üst seviyede çýkartan bu gezi haftasonu tatilini deðerlendirmek isteyenler için birebir...
Not: Güvenlik nedeniyle lütfen rehbersiz gitmeyiniz! Rehber için: 0532.683 56 82

Hýrka Köyü Maðarasý (Domdom Kaya): Geyve'den 3 km mesafede Hýrka Köyü'nde olup, ilkçað döneminde yaþamýþ insanlarýn barýnak olarak kullandýðý bir maðaradýr. Maðarada o dönemden kalma kap-kacak yerleri, özelliðini muhafaza ederek günümüze kadar ulaþmýþtýr.

GÖRÜLMESÝ GEREKEN DÝÐER YERLER
Ahibaba köyünde Acý su (maden suyu) Ilýca köyünde han ve su deðirmeni, Elmadere'de kral yolu, Ortaköy'de kilise, Akýncýlar ve Kurtbelek'te kilise, paþalar hamamý ve kalesi, Güney köyü Cuma camii, Safibey köyü'nde hamam, Melekþe'de Papaz'ýn suyu, Akýncý köyü'nde Peygamber kayasý...


hakkýndaki diðer yazýlar
Yazdýr E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.