Son Yorumlar
Son Şans, Tekrarı 105 Yıl Sonra
Bilgi
Yazım içeriği ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazı olmuş. En çok di...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu şekilde, canlıların hangi amaçla bayıltığını bilmeden ve sonrasında...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLİ
ORADAKİ YURTTAN ŞİKAYET GELMİŞTİR BELEDİYEYE BELEDİYEDE GEREKENİ YAPMI...
Yorumu Oku

Ak Parti'de değişim başlıyor!
MÜTEAHHİT
GEYVE TEŞKİLATI TAMAMEN DEĞİŞMELİ MÜCAHİTLİKTEN MÜTEAHHİTLİĞE YÜKSELME...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüştü
dileğimizdir
sayın Murat Kaya; TCDD'nın genen müdürü ile görüşürken HIZLI TREN...
Yorumu Oku

 
Geyve Akhisarlı bir Osmanlı Veziri
Cumartesi, 18 Şubat 2017

Adı Hayat veren, can ve ruh veren, bütün canlı­ları ve hayatı diri tutan Allah'ın kulu” anlamını taşımakta ve “Geyve-Akhisar doğumlu”. Yetişme şekli ve ilk memuriyetleri bilinmiyor. Ama o bir Osmanlı Nişancısı ve bir Osmanlı veziri.

Sicill-i Osmanî”yi bilirsiniz. Mehmet Süreyya Bey tarafından 1893-1897 yılları arasında kaleme alınan, Osmanlı Devleti’nin kuruluşundan 20. asrın başına kadar yaşamış meşhur şahıslar hakkında bilgi veren biyografi ansiklopedisidir. “Sicill-i Osmanî” yahut “Tezkere-i Meşâhîr-i Osmaniye” bugün büyük bölümü tahrip edilmiş mezar kitabelerinden devşirilmiş bilgilerden oluşturulduğundan eşsiz niteliktedir.

Tamamı altı cilt olan eserin birinci cildinde bütün “Osmanlı Hanedanı” anlatılır. Daha sonra alfabetik olarak “şairler”, “tarihçiler” ve “devrin bütün meşhur simaları” hakkında bilgi verilir. Dördüncü ciltte “saray hocaları”, “hekimbaşılar”, “nişancılar”, “silahtarlar”, “şeyhülislamlar”, “kazaskerler” vs. gibi rütbe sahiplerinin adları yer alır. İncelediğinizde Sakarya yöresinden birçok ismi görmeniz mümkündür. Akhisar-ı Geyve’den Mutavelci (mutavvel, her konuda yazılmış “mufassal”` kitaplara denir. Mesela “marifetname” gibi ) Mehmet Efendi, Amasya Müftüsü Akyazılı İbrahim Efendi’nin oğlu Mehmet Efendi, Müderris Geyvelizade Mehmet Efendi ve Akhisar-ı Geyve’den İzniki lakaplı “Abdülmuhyi Çelebi” bunlardan sadece bir kaçı olarak gözünüze çarpar.

Hepsinin ortak yanı, Osmanlı Ünlüsü olmalarıdır. Ama İzniki lakaplı “Abdülmuhyi Efendi”nin bir farkı vardır; diğerleri yanında. Adı Hayat veren, can ve ruh veren, bütün canlı­ları ve hayatı diri tutan Allah'ın kulu” anlamını taşımakta ve diğer bir-ikisi gibi o da “Geyve-Akhisar doğumlu”. Yetişme şekli ve ilk memuriyetleri bilinmiyor. Ama o bir Osmanlı Nişancısı (Nişancı; Divan-ı Hümayun'a katılan devlet görevlilerinden biridir. Kalemiye sınıfının başıdır. Padişah adına yazılacak fermanlara, beratlara, namelere, hükümdarın imzası demek olan tuğrayı çekmekle görevlidir) ve bir Osmanlı veziri. Kendisine “İzniki” denilmesinin nedeni aynı kaynakta “orada yani İznik’te çiftlikleri ve akarı olduğu içindir”diye yazılıdır.

Kalemden yetişip reisülküttap olduğu, bu görevinden Rebiyülevvel 988(Nisan-Mayıs 1580)de azledildiği aynı yılın Ramazan ayında da (ki bu dönem Ekim ayıdır) bu görevine iade edilir. Miladi 1582’de Anadolu Defterdarı, Mart 1583’de Feridun Bey’in yerine “Nişancı” olarak görevler alır. 1588 yılında da “Anadolu Beylerbeyi” unvanı ile emekli olduktan sonra 1591 yılında “vezir” olarak görev başındadır.

Safer 1000 (Kasım-Aralık 1591) yılında da vefat ederek fani dünyada göç eyler. Mezarının İstanbul Fatih’te olduğu söylenir.

 

İrfan Özdilek Nişancık hakkındaki diğer yazılar
Gösterim: 1920 | E-posta

İlk Yorumu Siz Yazın
RSS Yorumlar

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.