Son Yorumlar
Son Þans, Tekrarý 105 Yýl Sonra
Bilgi
Yazým içeriði ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazý olmuþ. En çok di...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu þekilde, canlýlarýn hangi amaçla bayýltýðýný bilmeden ve sonrasýnda...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLÝ
ORADAKÝ YURTTAN ÞÝKAYET GELMÝÞTÝR BELEDÝYEYE BELEDÝYEDE GEREKENÝ YAPMI...
Yorumu Oku

Ak Parti'de deðiþim baþlýyor!
MÜTEAHHÝT
GEYVE TEÞKÝLATI TAMAMEN DEÐÝÞMELÝ MÜCAHÝTLÝKTEN MÜTEAHHÝTLÝÐE YÜKSELME...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüþtü
dileðimizdir
sayýn Murat Kaya; TCDD'nýn genen müdürü ile görüþürken HIZLI TREN...
Yorumu Oku

 
Referanduma az kala
Salý, 21 Mart 2017

Az bir zaman kaldý referanduma.
Özellikle son seçim öncesinde baþlayan gerginlik bir türlü bitmek tükenmek bilmedi. Ýþin buralara varacaðýný iyi kötü kestirmiþ, bir çoðumuz iktidara karþý var gücümüzle muhalefet yapmýþtýk. Siyasi düþünce tarzýmýzdan deðil, tehlikeyi önceden sezmiþ olmamýz nedeniyle.

Ýktidar ve ülke içinde büyük güç kazanan Gülen cemaati arasýndaki tartýþmalar iftiralar bizi ve memleketimizi büyük bir kaosun içine atmýþtý. Ýslam dünyasýndaki yangýnýn farkýndaydýk, Arap Baharý adýyla yakýlan cehennemin ülkemizi de sarabileceði konusunda endiþeliydik, iç savaþtan, bölünmekten korkar olmuþtuk.
Ýktidarýn azalan oylarýna raðmen birleþemeyen muhalefetin sayesinde AKP tekrar iktidar oldu; ardýndan bizi 15 temmuza taþýdý, sonra da referanduma.

Þimdilerde televizyon açmaya korkar olduk, her kanalda siyaset, iftira, karalama, yalan.

Ne azalan ormanlarýmýz umurumuzda, ne erozyon, ne denizlerde nesli tükenen canlýlar, ne bakliyatý þekeri bile ithal etmek zorunda kalýþýmýz. Ozon tabakasýndaki kara deliði unuttuk, pusuda yatan depremi de, kentleri yaþanmaz hale getiren alt yapý sorunlarýný da. Sýra sýra kapýsýna kilit vurulan fabrikalarýn yerine sadece asfalt üretimi yapýlýr, kentler kasabalar griye boyanýr oldu. Alt yapýsý ellenmeden, yýkýlan beþ katlý binalarýn yerine otuz kýrk katlý binalar yapýlýp, bir kaç yolla süsleniþini saf saf izler olduk.

Sýnýr komþularýmýz yetmedi Avrupa ülkeleri ile bile papaz olduk. Birgün ABD bir gün Rusyaya kafa tutar olduk. Sürekli bir böbürlenme içindeyiz ama kabul etmek gerekir ki bize bizden baþka kýymet veren yok. Ýtibar sýfýr oldu, istenmeyen adam ilan edildik. Nedense dindar söylemlerle yola çýkan iktidar asla tevazu örneði sergilemiyor, kendinde kusur aramýyor, bütün dünyanýn bizi kýskandýðýna dair savunmalar yapýyor.

Liderimizi bir gün peygamber, bir gün halife ilan edenler çýkýyor. Bazen insanlar sevmenin dozunu kaçýrýyor diyeceðim ama bakýyorum ki lider bir kez bile çýkýp da günahtýr ayýptýr demiyor, beni peygamber ilan etmek dine aykýrý demiyor; demek ki bu söylemleri yerinde buluyor.

Evet mi çýkar sandýktan hayýr mý bilmiyorum. Bildiðim tek þey iktidar çok korkuyor evet çýkmamasýndan. Tüm gücüyle bastýrmak susturmak için çabalýyor. Bu amaç uðruna her yol mübah; harcanmayacak, üstüne basýlýp geçilmeyecek tek kutsal kavram yok.

Halbuki hayýr bile çýksa istedikleri oldu. Harcandýk, bölündük, çirkinleþtik. Bütün olmamýz zor artýk.
Gördük ki tek partilik bir iktidar, üstelik de dindar bir iktidar, üstelik de ezilmiþlik demagojileri ile baþa gelen iktidar kendisini sevmeyen yüzde elliyi yok sayýp ayrý bir dünya kurdu yandaþlarýna.

Diðer seçimlerde gördüðüm bir sýkýntý vardý. Halkýn büyük bir kýsmý iktidara kýzsa bile muhalefette ülkeyi yönetecek bir lider olmadýðýna inandýrmýþ kendini, koalisyonlardan korkar olmuþ. Özellikle Hollanda da kurulmasý beklenen dörtlü koalisyon beni çok düþündürdü.

Bizler ne oldu da çok seslilikten korkar olduk. Ne zaman tek kiþilik bir söyleme, dayatmaya razý olduk.
Neden koalisyonlarla aslýnda halkýn büyük bölümünün temsil edildiðini unuttuk.
Çünkü bizler gönül yapmayý unuttuk. Baþkalarýnýn mutluluðundan da mutlu olmayý unuttuk. Geçmiþle ilgili yaþadýðýmýz haksýzlýklarýn öcünü almaya kalktýk, memleket çýkarlarýný deðil kendi egomuzu düþünür olduk.Bizler bencilleþtik, hep bizim doðrumuz ön planda olsun istedik. "Akýl akýldan üstündür" sözünü unuttuk. Her canýn baþka bir meziyetle doðduðunu, yeteneklerimizi, bilgi ve görgümüzü paylaþmamýz gerektiðini unuttuk. Köylü olmadan þehirdekinin yaþayamayacaðýný, þehirli satýn almazsa köylünün ürününü satamayacaðýný unuttuk.
Mektepli alaylý birbirinin tecrübesini umursamaz oldu.

Yüzde doksanýmýz müslüman derken birbirinin hakkýna hukukuna saygý göstermeyen, hak yemekten korkmayan, gücü elde tutmak uðruna her zulmü yapan insanlara tanýk olduk.

Biz onurumuzu, aklýmýzý, tecrübelerimizi kullanmazsak, biz bir olmayý öðrenmezsek bugün bu iktidar güder bizi, yarýn baþka bir tanesi. Partilerin ismi deðiþir, liderlerin de; biri gider diðeri gelir ama deðiþen birþey olmaz.
Bugün ihtiyacýmýz bizi yönetenlerin deðil bizim yani halkýn deðiþmesi, kendine gelmesi.

Ýþ iþten geçmeden, doðruyu yanlýþý görmemiz, haksýzlýða sadece kendi adýmýza deðil, insanlýk adýna karþý durmamýz gerekiyor; yoksa sahiden yazýk olacak bu caným memlekete de, bizlere de.

Reyhan Karagöz Çetin


Reyhan Karagöz Çetin hakkýndaki diðer yazýlar
Gösterim: 2423 | E-posta

Yorumlar (1)
RSS Yorumlar
1. 30-03-2017 00:58
Okuyan Toplum
Yaþananlara ve duygularýmýza tercüman olmuþsunuz. Okuyan,düþünen, eleþtiren,farklý düþüncelere saygý gösteren toplum olmadýðýmýz sürece, bugün yaþananlar,yarýn da yaþanacaktýr. Saygýlarýmla.
Yazar Cemalettin Dinçer (Misafir)

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarýnýz Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kiþisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adýnýz:
Baþlýk:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazýlan Yorumlar Hakkýnda E-Posta Aracýlýðýyla Bilgilendirilmek Ýstiyorum

Yazdýr E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.