Son Yorumlar
Son Şans, Tekrarı 105 Yıl Sonra
Bilgi
Yazım içeriği ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazı olmuş. En çok di...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu şekilde, canlıların hangi amaçla bayıltığını bilmeden ve sonrasında...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLİ
ORADAKİ YURTTAN ŞİKAYET GELMİŞTİR BELEDİYEYE BELEDİYEDE GEREKENİ YAPMI...
Yorumu Oku

Ak Parti'de değişim başlıyor!
MÜTEAHHİT
GEYVE TEŞKİLATI TAMAMEN DEĞİŞMELİ MÜCAHİTLİKTEN MÜTEAHHİTLİĞE YÜKSELME...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüştü
dileğimizdir
sayın Murat Kaya; TCDD'nın genen müdürü ile görüşürken HIZLI TREN...
Yorumu Oku

 
Al Hemşerim Seyreyle İşte Osmanlı Adapazarı
Pazartesi, 08 Mayıs 2017

Bitinya Araştırmalarının önemli şahsiyetlerinden sayılan Walter Von Diest’in Adapazarı’na gelişi. İki gün sonra Kömürlük Köyü’ne geçişi; Sakarya Nehri’nin doğusunda kalan bataklık arazide Şıratepe ve Tersiye’yi incelemesi. Serdivan, Eski Yol, Jüstinianus Köprüsü, Hacıoğlu, Regio Tersia, Kalaycı, Tavuklar, Şarapçı… Güneşler, Trabzonlar, Karaköy, Taşlık, Çökekler, Budaklar, Çatalköprü gibi yerleşim yerlerini oluşturduğu haritalara işlemesi dikkatinizi çekecek. Peki, buna ne dersiniz a dostlar. Avrupalı bilgin, filozof ve mareşal olup “Silahlanmış Millet” kitabının yazarı Alman Colmar Freiherr von der Goltz’un Adapazarı’na gelmesi ve bu gelişinde Uzunçarşı’nın fotoğrafını aldırması ve şehrin çevre köylerinde patates ekiminin bolca yapıldığını notlarında kaleme alması. Ve daha yüzlerce Osmanlı Dönemi Adapazarı’nın yaşadığı oılayların takviminde kayıt altında. O zaman sana seslenme vakti geldi de çattı bile…

Efendim Günaydın. Bugün yepyeni bir çalışma ile karşınızdayım. Adı “Adapazarı Osmanlı Dönemi Takvimi”. Tamamen telif bir eser; ilk kez hazırlanıp kaleme alınmış bir çalışma. Esası tamamen tarafımdan kaleme alınmış bir kitap çalışmasının içinden çıkartılmış bir özet olması. O çalışmanın adı da “Telaş Yüzyılı-Adapazarı’nın Kuruluşu”. Mükemmel bir çalışma; yakın zamanda yayınlanacak inşallah. Uzun zamandır çalışmalarını sürdürüyordum; hayırlısı ile de bitirdim. Bugünden başlayarak her ayın ilk haftasında yazımız o ayın Adapazarı Osmanlı Takvimi’ni yayınlayacağız inşallah. Mayıs ayı oldukça bereketli. Mayıs ayının olayları arasında müthiş bir takvim kurmacası var. Örneğin Adapazarı Ananyan Değirmeni civarında (bugünkü Ağır Bakım Fabrikası Mevkii-Hovarda Değirmeni) 16 yaşındaki Boşnak İbrahim’in Ermeni Katronagan Mektebi öğrencisi 16 yaşındaki Potik Kunduracıyan tarafından öldürülmesi. Ya da Adapazarı’nda Cin Ali ve Keçe Külah isimli çete sahibi eşkıyaların asayişsizlik ve çete faaliyetlerinin artması nedeni ile saraydan çıkartılan ferman sonucu Hareket Ordusu’ndan düzenli bir birliğin Adapazarı’na gönderilmesi ilginizi çekecek bir iki örnek.

Kim bilir belki de Adapazarı’na bağlı Serdivan köyünün nüfus artışı nedeni ile dört mahalleye ayrılması talebi. Talepte “Adapazarı kazasına mülhak Rum Serdivan Karyesi 300 haneye şamil olup bir muhtarlık idaresinde müşkülat çekildiği…” gerekçesinin Dahiliye Nezaretine gönderilmesi öncesi Adapazarı Belediye Meclisi’nde görüşülmesi. Serdivan daha sonra Lakha, Lokhi, Ayazma ve Bakkaloğlu isimli dört mahalleye ayrılması sizi kendine hayran bırakacak bir olay olacak. Veya Bitinya Araştırmalarının önemli şahsiyetlerinden sayılan Walter Von Diest’in Adapazarı’na gelişi. İki gün sonra Kömürlük Köyü’ne geçişi; Sakarya Nehri’nin doğusunda kalan bataklık arazide Şıratepe ve Tersiye’yi incelemesi. Serdivan, Eski Yol, Jüstinianus Köprüsü, Hacıoğlu, Regio Tersia, Kalaycı, Tavuklar, Şarapçı… Güneşler, Trabzonlar, Karaköy, Taşlık, Çökekler, Budaklar, Çatalköprü gibi yerleşim yerlerini oluşturduğu haritalara işlemesi dikkatinizi çekecek. Peki, buna ne dersiniz a dostlar. Avrupalı bilgin, filozof ve mareşal olup “Silahlanmış Millet” kitabının yazarı Alman Colmar Freiherr von der Goltz’un Adapazarı’na gelmesi ve bu gelişinde Uzunçarşı’nın fotoğrafını aldırması ve şehrin çevre köylerinde patates ekiminin bolca yapıldığını notlarında kaleme alması. Adapazarı Seyahati’ ne çıkan ve bu gezisini Erzurum’a kadar sürdüren Edmund Naumann’ın Adapazarı ve Jüstinianus Köprüsü’nde incelemelerde bulunması ve bu incelemesinde Justinianus Köprüsü ile Kadı Köprüsü’nün yapılışı tarihini ilk defa M.S. 561 olarak belirtmesi.

Lafı fazla uzatmadan “Al Hemşerim Seyreyle Osmanlı Adapazarı”nı…

1 MAYIS 1905

Adapazarı Belediye Başkanı Agop İstepan Dibçiyan isimli zengin Ermeni mevcut mal varlığı ile yetinmeyip Adapazarı’na üç saat mesafede bulunan Karaboğaz (bugünkü Kaynarca sınırları dahilinde Karadeniz’e kıyı) denilen boş araziye yerleşen Boşnak Muhacirlerinin buradan çıkartılması için zaptiyenin bölgeye gönderilmesi ve araziyi sahiplenmeye çalışması.

2 MAYIS 1912

Adapazarı Belediyesi Meclisi Üyesi Anastas Efendi ile İttihat ve Terakki Fırkası adayı İsmail Canbulat Bey’in Osmanlı Meclis-i Mebusan Seçimlerini kazanması.

3 MAYIS 1913

Adapazarı Ananyan Değirmeni civarında (bugünkü Ağır Bakım Fabrikası Mevkii-Hovarda Değirmeni) 16 yaşındaki Boşnak İbrahim’in Ermeni Katronagan Mektebi öğrencisi 16 yaşındaki Potik Kunduracıyan tarafından öldürülmesi.

4 MAYIS 1911

Adapazarı’nda büyük kolera salgını.

5 MAYIS 1911

Kolera karantinası yaşanılan Adapazarı’na İstanbul’dan mal getiren tüccarların mal ve kasalarının soyulması. Mal ve kasa soyguncularının biletsiz olarak trenle firar etmesi.

6 MAYIS 1928

Türk Elektrik A.Ş. İznik Gölü ve Sakarya Nehri’nden elektrik üretimi ve vapur işletme imtiyazı için başvuruda bulunması.

8 MAYIS 1906

Adapazarı’nda Cin Ali ve Keçe Külah isimli çete sahibi eşkıyaların asayişsizlik ve çete faaliyetlerinin artması nedeni ile saraydan çıkartılan ferman sonucu Hareket Ordusu’ndan düzenli bir birliğin Adapazarı’na gönderilmesi.

9 MAYIS 1848

Adapazarı’na bağlı Hatabkapısı (bugünkü K.Hataplı Mahallesi)esnafının Adapazarı’ndan getirdikleri peynirin gümrük vergisini İstanbul’a ödemesi gerekirken Adapazarı Gümrüğü’ne ödemeleri nedeni ile İzmit Kaymakamı’na şikayet edilmeleri.

10 MAYIS 1833

Fransız Seyyah Charles Texier’in Adapazarı’na gelişi.

15 MAYIS 1924

Türkiye’nin ilk özel milli bankası Adapazarı İslam Ticaret Bankası’nın adı Adapazarı İslam Ticaret Bankası A.Ş. olarak değiştirildi.

16 MAYIS 1793

Kocaali Mutasarrıfı Adapazarlı Seyyid Hüseyin Paşa Alahan (bugünkü Alancuma)’da dünyaya geldi. 8 Haziran 1800’de idam edildiğinde Adapazarı Tahta Serdarı ve Mirmiranı idi.

17 MAYIS 1920

Fransızca yayınlanan Doğu Gazetesi’nde Journale D’orient imzalı bir haberde Kuvay-ı Milliye’nin yenildiği yayınlanınca bir heyetin durumu incelemek üzere Adapazarı’na gelmesi.

18 MAYIS 1893

Adapazarı’na bağlı Serdivan köyünün nüfus artışı nedeni ile dört mahalleye ayrılması talebi. Talepte “Adapazarı kazasına mülhak Rum Serdivan Karyesi 300 haneye şamil olup bir muhtarlık idaresinde müşkülat çekildiği…” gerekçesinin Dahiliye Nezaretine gönderilmesi öncesi Adapazarı Belediye Meclisi’nde görüşülmesi. Serdivan daha sonra Lakha, Lokhi, Ayazma ve Bakkaloğlu isimli dört mahalleye ayrılmıştır.

19 MAYIS 1910

Hacıoğlu, Erenler ve Tepekum köylerinin Adapazarı kazasına bağlanması talebinin Şuray-ı Devlet kararına istinaden Maliye Nazırı Cavit Bey, Dahiliye Nazırı ve Sadrazam Said Paşa tarafından imza edilmesi ve bunun Adapazarı Kaymakamı ve Belediyesine bildirilmesi.

20 MAYIS 1919

Adapazarı Trakya-Paşaeli Müdafaa-i Heyeti Osmaniyesi Şubesi Reisi Sanisi Gümülcineli Şükrü’nün imzası ile İzmir’in Yunanlılar tarafından işgalinin Sadarete protesto telgrafının çekilmesi.

21 MAYIS 1889

Avrupalı bilgin, filozof ve mareşal olup “Silahlanmış Millet” kitabının yazarı Alman Colmar Freiherr von der Goltz’un Adapazarı’na gelmesi ve bu gelişinde Uzunçarşı’nın fotoğrafını aldırması ve şehrin çevre köylerinde patates ekiminin bolca yapıldığını notlarında kaleme alması.

22 MAYIS 1890

Adapazarı Seyahati’ ne çıkan ve bu gezisini Erzurum’a kadar sürdüren Edmund Naumann’ın Adapazarı ve Jüstinianus Köprüsü’nde incelemelerde bulunması ve bu incelemesinde Justinianus Köprüsü ile Kadı Köprüsü’nün yapılışı tarihini ilk defa M.S. 561 olarak belirtmesi.

23 MAYIS 1910

Hacıoğlu, Erenler ve Tepekum köylerinin Adapazarı kazasına mahalle olarak bağlanması kararının Padişah V. Mehmet Reşat tarafından onaylanması.

24 MAYIS 1886

Bitinya Araştırmalarının önemli şahsiyetlerinden sayılan Walter Von Diest’in Adapazarı’na gelişi. İki gün sonra Kömürlük Köyü’ne geçişi; Sakarya Nehri’nin doğusunda kalan bataklık arazide Şıratepe ve Tersiye’yi incelemesi. Serdivan, Eski Yol, Jüstinianus Köprüsü, Hacıoğlu, Regio Tersia, Kalaycı, Tavuklar, Şarapçı… Güneşler, Trabzonlar, Karaköy, Taşlık, Çökekler, Budaklar, Çatalköprü gibi yerleşim yerlerini oluşturduğu haritalara işlemesi.

25 MAYIS 1813

İngiliz Gezgin John Mc Donald Kinneir’in bir bahar yağmuru sağanağında Adapazarı’ndan geçişi.

26 MAYIS 1608

1608-1619 yılları arasında Bursa-Bolu arasında seyahat yapan Polonyalı Ermeni Simeon’un gezi notlarına göre Adapazarı nüfusunun birkaç bin kişi olduğu, Hristiyanların köyün kuzeyinde, Müslüman ahalinin şehrin güneyinde Tığcılar Mahallesi’nde yaşadığını belirtmesi.

27 MAYIS 1899

Yapımına 25 Haziran 1898 tarihinde başlanılan 9 km’lik Arifiye-Adapazarı Demiryolu Hattı’nın yapımının tamamlanması ve ilk tren katarının posta amacı ile Adapazarı yönüne hareket etmesi.

28 MAYIS 1888

Sapanca-Geyve Demiryolu Arifiye-Elma İstasyonu’ndan geçirilerek devam ettirildi.

29 MAYIS 1870

Hüdavendigar Salnamesinde belirtilen bilgiye göre Adapazarı’nda Salı günleri pazar kuruluyordu

30 MAYIS 1863

Tophane-i Amire tarafından Adapazarı’ndan gönderilen ceviz tahtası yasağının teftişi ve kontrolü için Dersaadet’ten Teftiş Memuru Ahmet Vefik Efendi’nin Adapazarı’na gönderilmesi.

31 MAYIS 1883

Reji Şirketi’nin Adapazarı Kazasında bulunan temsilciliğinin müdürlüğüne Osmanlı Vatandaşı Ermeni Karabet Efendi’nin Adapazarı Reji İdaresi Müdür olarak atanması.

 

Haziran Ayı Takvimi’nde buluşmak üzere…Huzurlu Pazar günleriniz olsun Efendim…


İrfan Özdilek Nişancık hakkındaki diğer yazılar
Gösterim: 2051 | E-posta

İlk Yorumu Siz Yazın
RSS Yorumlar

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.