Son Yorumlar
Son Şans, Tekrarı 105 Yıl Sonra
Bilgi
Yazım içeriği ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazı olmuş. En çok di...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu şekilde, canlıların hangi amaçla bayıltığını bilmeden ve sonrasında...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLİ
ORADAKİ YURTTAN ŞİKAYET GELMİŞTİR BELEDİYEYE BELEDİYEDE GEREKENİ YAPMI...
Yorumu Oku

Ak Parti'de değişim başlıyor!
MÜTEAHHİT
GEYVE TEŞKİLATI TAMAMEN DEĞİŞMELİ MÜCAHİTLİKTEN MÜTEAHHİTLİĞE YÜKSELME...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüştü
dileğimizdir
sayın Murat Kaya; TCDD'nın genen müdürü ile görüşürken HIZLI TREN...
Yorumu Oku

 
Kırım Sürgünü
Perşembe, 18 Mayıs 2017

KIRIM SÜRGÜNÜ

Ey Güzel Kırım Sana Ne Oldu?
“Bir yanım buruk,
Bir yanım kırgın,
Bir yanım sürgün,
KIRIM’ da
Kaldı bir yanım.”

     II. Dünya Savaşı’nda Almanlar Kırım’ı işgal etti. Savaş sonunda dönemin acımasız diktatörü Josef Stalin, Kırım Türklerini Almanlarla işbirliği yaptıkları iddiası ve suçlamasıyla vatanlarından koparıp, sürgüne gönderme kararı aldı.

     Aynı günlerde Rus Ordusunda ve savaş sırasında Almanlara esir düşmüş 50 bin kadar Kırım Türkü vardı. Esaretten sağ kalmayı başaran ve Rus Ordusunda savaştan sağ kurtulmayı başaranlar Kırım’a döndüklerinde yakınlarını bulamadılar.

     1944 yılında 17 Mayısı 18 Mayısa bağlayan gece, Kırım’da yaşayan Kırım Tatarlarının kapıları Rus askerleri tarafından çalınmaya başladı. 15 dakika içinde hazırlanarak meydanlarda toplanmalarını emrediyorlardı.

     Kadınlar, kundaktaki bebekler, yaşlılar, hastalar, savaşamayacak durumda olan erkeklerden oluşan 423 bin Kırım Türkü o gece tren istasyonlarında hayvan vagonlarına zorla bindirilerek vatanlarından sürüldü. “Sovyetler Birliği’ne ihanet”le suçlanıyorlardı. Oysa 50 bin Kırım Türkü, Rus Ordusunda Hitler Almanyasına karşı savaşıyorlardı.

     Bu çileli yolculuk 20 günden 2 aya kadar sürdü. Hayvan vagonlarına üst üste istif edilircesine bindirilen insanlar öldükçe, oturabilecek bir yer açılıyordu. Onlara doğru düzgün yiyecek ve su verilmedi. Trenler birkaç günde bir durdukça, ölenlerin cesetleri yol kenarlarına bırakıldı. Bu yolculukta açlık, susuzluk ve salgın hastalıklardan binlercesi hayatını kaybetti.

     Kırım Türkleri bu sürgünde Özbekistan, Kazakistan, Sibirya gibi bölgelere dağıtıldı. Bırakıldıkları yerlerde, Rus görevliler tarafından yayılan, bulaşıcı hastalık taşıdıkları söylentisi nedeniyle, yöre halkı tarafından günlerce yardım edilmedi. Vardıkları yerlerde, hayatta kalabilmek için köle gibi çalışmak zorunda bırakıldılar. Bu süre içerisinde birçoğu yetersiz beslenme ve bulaşıcı hastalıklar nedeniyle hayatlarını kaybetti.

     Sürgünün ardından Kırım’da acıklı bir olay daha yaşandı. Kırım’ın kuzeyinde bir köy unutulduğu fark edildi. Arabat Köyü.. Bu köyün halkı bir gemiye dolduruldu ve Karadeniz açıklarında gemi batırılarak köy halkının tamamı öldürüldü.

     Sovyetler Birliğinin çöküşünden sonra bütün imkansızlıklara rağmen, Kırım’a dönüşler başladı. Fakat 2014 yılının Şubat ayında Kırım tekrar Rusya tarafından işgal edildi.

     Kardeş, soydaş Kırım Türklerinin yüzü bir türlü gülmedi.

     Kırım Türklerine yapılan bu soykırımı unutmadık, unutmayacağız.

Ali ÇETİNKAYA


Ali Çetinkaya hakkındaki diğer yazılar
Gösterim: 1765 | E-posta

İlk Yorumu Siz Yazın
RSS Yorumlar

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.