Son Yorumlar
Son Şans, Tekrarı 105 Yıl Sonra
Bilgi
Yazım içeriği ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazı olmuş. En çok di...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu şekilde, canlıların hangi amaçla bayıltığını bilmeden ve sonrasında...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLİ
ORADAKİ YURTTAN ŞİKAYET GELMİŞTİR BELEDİYEYE BELEDİYEDE GEREKENİ YAPMI...
Yorumu Oku

Ak Parti'de değişim başlıyor!
MÜTEAHHİT
GEYVE TEŞKİLATI TAMAMEN DEĞİŞMELİ MÜCAHİTLİKTEN MÜTEAHHİTLİĞE YÜKSELME...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüştü
dileğimizdir
sayın Murat Kaya; TCDD'nın genen müdürü ile görüşürken HIZLI TREN...
Yorumu Oku

 
Karadeniz'de Sular Isınıyor
Çarşamba, 27 Ağustos 2008

Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Anatoliy Nogovitsin, NATO gemilerinin Gürcistan’a sadece insani yardım yaptığı konusunda kuşkularının olduğunu ve Karadeniz’deki NATO savaş gemilerinin kendilerini endişelendirdiğini söyledi.

Nogovitsin, düzenlediği günlük bilgilendirme toplantısında yaptığı açıklamada, "NATO donanmalarının olağanüstü faaliyet seviyesi bizi hayrete düşürmekte. Karadeniz’de NATO güçlerindeki artış bizi endişelendiriyor" dedi.
 NATO’ya ait 10 geminin Karadeniz’de olduğunu ve yakın bir zamanda 8 geminin daha geleceğini ifade eden Nogovitsin, "Bunlar insani yardım değil başka amaçlarla geliyor. Önceki tüm bu seyahatlerin insani yardım için yapıldığına inanmak çok zor" diye konuştu. Nogovitsin, Rus askerlerinin, Gürcü birliklerinden çok sayıda ileri istihbarat teknolojileriyle donatılan askeri "Hummer" marka araçlar ele geçirdiğini belirterek, "Bu Hummer’ların akıbetinin Pentagon’u endişelendirmesinin boşuna olmadığını ortaya çıkardık. Bu Hummer’larda çok sayıda ilginç şeyler bulduk. Bu araçlar Rus uzmanlar tarafından şu anda inceleniyor ve bunu ABD’ye iade etmeyeceğiz" dedi.
 Rus askeri istihbaratından adı açıklanmayan bir yetkili Rus haber ajansı RİA Novosti’ye yaptığı açıklamada, Karadeniz’deki NATO gemilerinde 100’den fazla Tomahawk füzeleri ve Harpoon anti-gemi füzelerinin bulunduğunu söyledi.
 Rus haber ajansları, Karadeniz’deki gemilerin Türkiye, ABD, İspanya, Almanya ve Polonya’ya ait olduğunu kaydettiler.

 YARDIM GEMİSİNİN ROTASI DEĞİŞTİRİLİDİ
 Öte yandan ABD Büyükelçiliğinden bir sözcü, insani yardım malzemesi taşıyan Amerikan askeri gemisinin, Gürcistan’ın Poti limanına yanaşma planının iptal edildiğini söyledi.
 Büyükelçilik sözcüsü Stephen Guice, bu sabah limana yanaşması beklenen sahil güvenlik gemisi Dallas’ın güneydeki Batum limanına girmesine karar verildiğini kaydetti. Guice, planın neden değiştirildiği konusunda bilgisinin olmadığını kaydetti. Amerikan sahil güvenlik gemisi Dallas, üç gün önce İstanbul Boğazı’ndan geçmişti.

 Gürcistan’a insani yardım malzemesi taşıyan bir diğer ABD savaş gemisi "Mount Whitney"in de birkaç gün içerisinde Batum’a gelmesi bekleniyor. "Mc Faul" adlı Amerikan gemisi de dün taşıdığı insani yardım malzemesini boşalttıktan sonra Batum’dan ayrılmıştı.
 ABD savaş gemilerinde insani yardım malzemesi olarak içme suyu başta olmak üzere bebek maması ve diğer ihtiyaç maddeleri bulunuyor.  Poti limanının, Rus ordusunun saldırısında ağır hasar gördüğü bildirilmişti.

AB VE NATO’DA RUSYA’YA KARŞI YENİ STRATEJİ ARAYIŞLARI
 öte yandan AB ve NATO ülkeleri, Rusya’nın Gürcistan’dan tek yanlı olarak bağımsızlığını ilan eden Abhazya ve Güney Osetya’yı tanımasının ardından "Moskova’ya geri adım attırmanın" ve "ortamı yumuşatmanın" yollarını arıyorlar.
 Brüksel’de diplomatik kaynaklar, AB ve NATO’nun "Rusya’ya vazgeçilmez şekilde ihtiyacı olduğu" görüşünden hareketle Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev’in "yeni bir soğuk savaştan korkmadıklarını" söylemesinin şaşırtıcı olmadığını belirtiyorlar.
 "Rusya’nın gerçek bir strateji değişikliği sergilediğini", Moskova’nın "süper güç" diplomasisine döndüğünü söyleyen diplomatlar, bu tavırdan kaynaklanan "yeni, olumsuz ve endişe verici gelişmelere" dikkati çekiyorlar.
 Afganistan’a asker, teçhizat ve gıda aktarımında kullanılan uçakların transit geçişine hava sahasını açık tutan Rusya, "Taliban ortak sorunumuzdur" diyerek bu konuda NATO ile yaptığı anlaşmayı sürdüreceği mesajını verirken kitle imha silahlarının yayılmasını önleme çabalarına katkılarını da sürdürüyor.
 Buna karşılık, NATO ile ortak askeri tatbikatları ve ittifak gemilerinin Rus limanlarından geçişlerini askıya alan Moskova, NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer’in ekim ayında Rusya’ya yapması öngörülen resmi ziyareti erteliyor.
 Rusya’ya karşı "ılımlı ve temkinli" tavır izlemekten yana olan Fransa ve Almanya’nın, son gelişmelerin ardından, "güçlü ve geniş bir koalisyon oluşturmak" hedefindeki ABD’ye yakınlaştıkları belirtiliyor.
 Ay başında, Brüksel’de olağanüstü zirve çerçevesinde bir araya gelecek olan AB devlet ve hükümet başkanları bir yandan "dayanışma" arayışlarını sürdürürken bir yandan da "Rusya’ya ne kadar bağımlı kalındığını" değerlendirecekler.
 AB’nin Rusya’ya baskı ve tehdit açısından fazla kozu bulunmadığı, Gürcistan’a maddi yardımı artırmakla yetineceği, gerginliği tırmandıracak tavırlardan kaçınacağı ileri sürülüyor.
 AB’nin, BM tarafından verilecek görevlerle Gürcistan’da bir rol üstlenmeye hazır olduğu ancak Rusya’nın veto hakkına sahip bulunduğu BM Güvenlik Konseyi’nden Moskova’nın onayını almayacak kararlar beklenmemesi gereği üzerinde de duruluyor.
 Rusya’ya karşı tepki çerçevesinde Gürcistan ve Ukrayna’nın NATO’ya katılım süreçlerinin hızlandırılması olasılığının çok düşük gözüktüğü belirtiliyor.
 Batı ülkeleri, Rusya’nın Abhazya ve Güney Osetya’yı tanımasının uluslararası hukuka aykırılığını, "Gürcistan’ın toprak bütünlüğünün ihlali" çerçevesinde ön plana çıkartarak kanıtlamaya çalışırken, "Kosova örneği" nedeniyle sıkıntı yaşıyorlar.
 Moskova’nın, Kosova’nın bağımsızlığının birçok Batı ülkesi tarafından tanınmasını "hiç hazmedemediği", yeni adımlarını da aynı gerekçeleri ön plana çıkararak attığı belirtiliyor.
 "Batılılar Kosova’yı tanımanın ve bir ilk örnek oluşturmanın bedelini ödüyor" görüşündeki diplomatlar ve hukukçular, Abhazya, Güney Osetya ve Kosova’nın bağımsızlığının tanınmasının, "Pandora’nın kutusunun açılması" anlamına geldiğine, bunları çok sayıda yeni taleplerin izleyeceğine dikkati çekiyorlar.
 Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu üyesi Hollandalı Joost Lagendijk, Moskova’nın "göze göz, dişe diş politikası" uyguladığını, "Rusların rövanşı aldıklarını" anlatıyor. Abhazya ve Güney Osetya’nın tanınmasına karşı Batılıların ortaya koydukları itiraz gerekçelerinin, Rusların Kosova konusunda ortaya koyduklarıyla aynı olduğuna, "çelişkili ve zor bir durumun" ortaya çıktığına dikkat çekiliyor.
 Bu arada, yakın geçmişte, "Kosova’nın bağımsızlığının tanınması tehlikeli bir ilk oluşturur, başta Kafkaslar olmak üzere birçok bölgede istikrarsızlık yaratır" şeklinde açıklamaları olan Sırbistan’ın, son gelişmeleri "büyük keyifle izlediği" ifade ediliyor.
 AB diplomatları, Kosova konusunun BM’de ele alındığını hatırlatarak mukayesenin fazla ileri götürülemeyeceğini savunuyorlar.
 NATO ve AB bünyesinde, "Rusya’nın yeni stratejisine karşı yeni ortak strateji" arayışları devam ediyor.


Dünya Haberleri hakkındaki diğer yazılar
Gösterim: 2726 | E-posta

İlk Yorumu Siz Yazın
RSS Yorumlar

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.