Son Yorumlar
Son Þans, Tekrarý 105 Yýl Sonra
Bilgi
Yazým içeriði ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazý olmuþ. En çok di...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu þekilde, canlýlarýn hangi amaçla bayýltýðýný bilmeden ve sonrasýnda...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLÝ
ORADAKÝ YURTTAN ÞÝKAYET GELMÝÞTÝR BELEDÝYEYE BELEDÝYEDE GEREKENÝ YAPMI...
Yorumu Oku

Ak Parti'de deðiþim baþlýyor!
MÜTEAHHÝT
GEYVE TEÞKÝLATI TAMAMEN DEÐÝÞMELÝ MÜCAHÝTLÝKTEN MÜTEAHHÝTLÝÐE YÜKSELME...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüþtü
dileðimizdir
sayýn Murat Kaya; TCDD'nýn genen müdürü ile görüþürken HIZLI TREN...
Yorumu Oku

 
Sapanca ranta kurban gitti
Cuma, 08 Haziran 2018

Sapanca'nýn Ormanlarý Villalarla Betonlaþtý.. Sapanca ranta kurban gitti.. Sapanca'da, ormanlýklarda bulunan göl manzaralý bahçeler, son yýllarda art arda inþa edilen villalarla betonlaþtý.

Sakarya'nýn doða harikasý ilçesi Sapanca'da, ormanlýklarda bulunan göl manzaralý bahçeler, son yýllarda art arda inþa edilen villalarla betonlaþtý. Kocaeli Çevre Mühendisleri Odasý Baþkaný Sait Aðdacý, 2005- 2017 yýllarýnda ilçede betonlaþma meydana geldiðini belirterek, ormanlýða imar verilmemesi gerektiðini ve bu iþin ranta dönüþtüðünü söyledi. Ýlçe sakinleri, fiyatlarý 400 bin ile 1,5 milyon dolar arasýnda deðiþen, site konseptindeki lüks villalarýn orman tahribatýna neden olduðunu öne sürdü. Suudi Arabistan ve Katar'dan gelen yabancý yatýrýmcýlar için villalarýn inþa edildiði Dibektaþ Mahallesi'nde emlakçýlýk yapan Murat Önder ise orman tahribatý yapýlmadýðýný savundu.

Sapanca'da yabancý yatýrýmcýlara tahsis edilmek üzere, 'villa köy' adý altýnda müteahhitlere yaptýrýlan evler, çevre sakinlerinin tepkisini çekiyor. Havadan da görüntülenen alanda, çok sayýda havuzlu villa inþaatýnýn da sürdürüldüðü görülüyor. Özellikle Suudi Arabistan ve Katar'dan gelen zengin aileler için yaptýrýlan, göl manzaralý, ultra lüks villalar, 400 bin ile 1,5 milyon dolar arasýnda alýcý buluyor. Sapanca ile yakýnýndaki Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde restoranlarýn, emlakçýlarýn ve iþletmelerin tabelalarýnda ise Arapça yazýlarýn arttýðý görüldü.

'ÝMAR ÝZNÝ VERMEMELERÝ LAZIM'

Kocaeli Çevre Mühendisleri Odasý Baþkaný Sait Aðdacý, ormanlýk alana imar verilmemesi gerektiðini belirterek, "Sapanca'da daha önceleri orman kaçakçýlýðý vasýtasýyla orman kýyýmý, aðaç kýyýmý vardý. Daha sonra bu iþ ranta döndü. Ormanlýk alanlarýn imara açýlmasýyla yüzde 20 oranýnda Sapanca imara açýldý. Bu þekilde orman kýyýmý daha büyük çaplý olmaya baþladý. Özellikle 2005 yýlýndan sonra 2005- 2017 ve bu sene de olmak üzere Sapanca'da müthiþ bir betonlaþma mevcut. Sapanca'nýn doðasýna da aykýrý olacak þekilde beton bina çokluðu aldý baþýný gidiyor. Zamanýnda burada 5- 6 yýl öncesine kadar bir dönüm arazi 50 bin lira ile 60 bin lira arasýndayken, bugün 250 bin ile 350 bin dolara orta halli bir villa, 650 bin dolara varan rakamlara kadar da lüks bir villa satýlabiliyor. Özellikle de bunlara raðbet Arap kökenli turistlerden geliyor. Ýmara açýldýðý için 'yasal' deniyor özellikle belediye baþkaný tarafýndan ama buradaki ormanlar orman vasfýný kaybetmiþ arazi deðil. Dolayýsýyla 2B kapsamýna da girmediði için tabi ki yasal deðil. Dolayýsýyla imar izni veren Büyükþehir Belediye Meclisi malumunuz olduðu üzere buraya ormanlýk alana imar vermemeleri lazým" diye konuþtu.

'EKOSÝSTEMÝ ETKÝLÝYOR'

Betonlaþmanýn yaban hayatý ile ekosistemi etkilediðine de dikkat çeken Aðdacý, þunlarý söyledi:

"Sapanca Gölü, Sakarya ve Kocaeli'nin suyunu saðlayan bir göl ayný zamanda. Tarým alanlarýnýn sulanmasýnda da kullanýlýyor. Dolayýsýyla onlar da kullanamayacak. Bu sefer ne olacak? Tarým da etkilenecek. Etkileniyor da zaten. Sakarya'da tarým arazilerinin yüzde 13.3'ü azalmýþ durumda, kayboldu yani. Sapanca Gölü'nde tespit edilen 49 çeþit balýk türü var. Ormanlarda tespit edilen 18 çeþit yabani hayvan türü var; ama son zamanlarda mesela karaca en son 5 sene önce görülmüþ. Demek ki bu yapýlaþma, yabani hayatý, göl ortamýný, ekosistemi etkiliyor. Ýstanbul'da gördüðünüz domuzlar misali hayvanlar aç kaldýðý zaman ne yaptýlar? Villalara geldiler; çünkü ortamlarý yok ettik. Ayný þeyi burada da göreceðiz. Önceki yýllara göre artýþ oldu. 2005 yýlýnda 3- 5 tane yapýlaþma görülüyor. Bu 2015 yýlý, aradan geçen 10 yýlda Sapanca'daki yapýlaþmaya bakýn; yok olmuþ, yeþil yok olmuþ. Bizim su kaynaðýmýz ormanlar. Ormanlar ayný zamanda da karbonu emer. Yani bizim oksijen almamýzý saðlar. Siz emeni yok ettiðinizde ne olacak? Emisyon artacaktýr, karbon artacaktýr. Nefes alamayacak hale geleceðiz. Biz ormanlarý koruyalým hatta aðaç dikelim, derken kendi elimizle çevreyi yok ediyoruz. Burada Sakarya halkýna, Sapanca halkýna da görev düþüyor. Maalesef bizim halkýmýz genelde olduðu gibi burada da duyarsýz. Ýçme suyu da tehlikede, dereler ayný þekilde, ormanlar da gidiyor. Kimseden ses çýkmýyor. Ne için engel olmuyoruz, ne için yetkilileri uyarmýyoruz? Herkesin duyarlýlýk göstermesini istiyorum."

'VÝLLA KÖY' DEÐÝL, 'VÝLLA BETON'

Ýlçeye baðlý Dibektaþ Mahallesi'nde, 48 yýldýr yaþadýðýný belirten Kemal Bucan, "Burada inþaatlar çoðaldý, dere yataklarý dolduruldu. Yaðmur yaðdýðý zaman her tarafa sel basýyor. Yeþillik gitti, her taraf beton oldu. Ýmar çok fazla verildi. Buradaki durum, Ýstanbul'u geçti. Bizden önce de burada yaþayanlar vardý. Þu anda çoðu rahmetli oldu. Onlar, burayý görselerdi zannediyorum ki kemikleri sýzlardý. Burasý köylükten çýktý. 'Villa köy' deðil, 'villa beton' oldu. Köy bitti. Biz burada hayvan bakardýk, bahçe yapardýk. Þimdi hiçbir þey yapamýyoruz. Tozdan, dumandan burada huzurumuz kalmadý" dedi.

'DERE YATAKLARINA ÝNÞAAT RUHSATI VERÝLDÝ'


Dibektaþ Mahallesi'nin muhtarý Kadir Önçýrak ise denetimlerin yeterince yapýlmadýðýný ve dere yataklarýna inþaat ruhsatý verildiðini ileri sürdü. Önçýrak, "Dibektaþ; turizme açýk, yabancý yerleþim alaný. Enerji hatlarýmýzýn yüzde 95'ini yeniledik; ama sitelerden toplanan sularýn mutlaka ýslah edilmesi lazým. Yaðmur yaðdýðý zaman biriken su, bir tarafta dere haline geliyor. Dereyi zaptedecek herhangi bir þey yok. Topraðý alýp, götürüyor. Bu bölgeleri toprak altýnda býrakýyor. Suyun ýslah edilmemesinden dolayý insanlarýn evlerini su basýyor. Burasý misafir alan bir bölge. Suudi'si, Kuveytlisi, Bahreynlisi, Danimarkalýsý var. Köyün belli bir bölgesinde doðal gaz var, belli bir bölgeden sonra doðal gazýmýz yok. Asfaltýmýz, yollarýmýz çok kötü. Buraya özel bir yatýrým olmasý lazým" diye konuþtu.

'YEÞÝL ALANA ZARAR VERÝLMÝYOR'

Turizm amaçlý emlakçýlýk yaptýðýný belirten Murat Önder, bölgede yeþillik tahribatý olmadýðýný savunarak, þunlarý söyledi:

"Satýþlar bayramdan sonra yeniden baþlayacak. Ýnsanlar biraz durma noktasýnda. Seçimden sonra yatýrýmlar devam edecek. 10- 15 senedir Arap turizmi var burada. Yerli turizm çok az miktarda var. 'Arap mahallesi' olarak geçiyor burasý. Ev fiyatlarý; 400 bin dolara da var, 1,5 milyon dolara da ultra lüks villalarýmýz var. Genelde Araplara hitap eden bir yerleþim var. Hem bölgeye ekonomi katkýlarý oluyor. Tabiatla iç içe bir bölgemiz var. Ýmara açýk bir alan. Zemin etütlerinde hep saðlam çýktý. Mevcut inþaatlar devam ediyor. Yeþil alana zarar verilmiyor. Bölgede yeþillik tahribatý yok."

'SUÇLU HEPÝMÝZÝZ, PARA KAZANMA HIRSI OLANLAR'

Emlakçý Levent Reþat Erdoðan ise "Bunlar siyasetin günahlarýdýr, diyebiliriz aslýnda. Bundan 20 yýl önce o tepeler imara açýldý, insanlarýn oyunu alabilmek için. Daha sonra imarlý olduðu için son yýllardaki Arap Baharý ile birlikte oralara villalar, lüks konutlar yapýlmaya baþlandý. Doðasý çok güzel bir yerdi. Vahþi doða alanýydý ve ayýlarýn, domuzlarýn yaþadýðý bir yerdi. Biz de kendi özeleþtirimizi yapalým. Buradaki müteahhitler, para kazanma hýrsýyla ormaný yapýlaþmaya döndürdüler ve buralara imar izinleri verildi. Buranýn suçlusu hepimiziz, para kazanma hýrsý olan insanlar. Doðayý koruyamadýk. Þu anda orada yatýrým yapan müteahhitler de kaybediyor. 500 bin dolara sattýklarý evleri þu anda 300 bin dolara satamýyorlar. Neden? Çünkü arz fazlalaþtý. Doðanýn özelliði bozulduktan sonra Araplar, vazgeçtiler oradan ve her taraf beton oldu" dedi.

 

Sakarya Haberleri hakkýndaki diðer yazýlar
Gösterim: 1231 | E-posta

Ýlk Yorumu Siz Yazýn
RSS Yorumlar

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarýnýz Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kiþisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adýnýz:
Baþlýk:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazýlan Yorumlar Hakkýnda E-Posta Aracýlýðýyla Bilgilendirilmek Ýstiyorum

Yazdýr E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.