Son Yorumlar
Son Þans, Tekrarý 105 Yýl Sonra
Bilgi
Yazým içeriði ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazý olmuþ. En çok di...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu þekilde, canlýlarýn hangi amaçla bayýltýðýný bilmeden ve sonrasýnda...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLÝ
ORADAKÝ YURTTAN ÞÝKAYET GELMÝÞTÝR BELEDÝYEYE BELEDÝYEDE GEREKENÝ YAPMI...
Yorumu Oku

Ak Parti'de deðiþim baþlýyor!
MÜTEAHHÝT
GEYVE TEÞKÝLATI TAMAMEN DEÐÝÞMELÝ MÜCAHÝTLÝKTEN MÜTEAHHÝTLÝÐE YÜKSELME...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüþtü
dileðimizdir
sayýn Murat Kaya; TCDD'nýn genen müdürü ile görüþürken HIZLI TREN...
Yorumu Oku

 
Camilerde tabure ve sandalye devri bitti
Salý, 17 Aralýk 2019

Camilerde tabure ve sandalye ile namaz kýlma devri sona erdi.. Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý Din Ýþleri Yüksek Kurulu, Türkiye genelinde il valiliði ve il müftülüklerine gönderdiði yazýyla camiler ve mescitlerde tabure ve sandalye üzerinde ima ile namaz kýlma devrini sonlandýrdý.

Camilerde tabure ve sandalye ile namaz kýlma devri sona erdi
Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý, Din Ýþleri Yüksek Kurulu, camilerde ve mescitlerde tabure ve sandalye üzerinde namaz kýlma durumunu yeniden deðerlendirildiðini duyurdu. 81 il valiliði ve il müftülüðüne yollanan yazýlý metinle cami ve mescitlerde, tabure ve sandalye üzerinde namaz kýlma eyleminin uygun olmayan görüntüleri ortaya çýkardýðý, cami adabýný ve cemaat ruhunu bozduðu, cemaat içinde huzursuzluk ortaya çýktýðý gerekçesiyle uygulamanýn kaldýrýldýðýný beyan etti. Cami içinde sabit oturaklar ve müteþekkil müstakil mekanlarýn oluþturulmasýnýn cami doku ve kültürüyle baðdaþmadýðýnýn da belirtildiði yazýda, saðlýk problemleri gerekçesiyle normal þekilde namaz kýlamayan bireyler için de açýklama yapýldý.

"NAMAZI SANDALYEYLE DEÐÝL, YERE OTURARAK KILMALARI UYGUN GÖRÜLMÜÞTÜR"

Namaz vakti girince evlerinde, bulunduklarý yerlerde, cami ve mescitlerde tabure ve sandalye üzerinde namaz kýlýnabilmesine iliþkin Din Ýþleri Yüksek Kurulu’nun aþaðýda yer alan görüþü uyarýnca vaaz ve hutbeyle duyurulacak olan yeni kararlar ise þu þekilde:

“Namazý normal þekli ile ayakta kýlmaya gücü yetmeyen kimse için asýl olan namazý oturarak kýlmaktýr. Böyle kiþilerin namazýný kendi durumlarýna göre diz çökerek veya baðdaþ kurarak yahut ayaklarýný yana ya da kýbleye doðru uzatarak kýlmalarý uygun görülmüþtür. Ayakta durabilen ve yere oturabildiði halde secde edemeyen kimselerin namaza ayakta baþlamalarý, rükûdan sonra yere oturarak secdeleri ima ile yapmalarý, ayakta durabildiði halde oturduktan sonra ayaða kalkamayan kiþilerin namaza ayakta baþlamalarý, secdeden sonra namazý oturarak tamamlamalarý, namazý aslî þekline uygun olarak kýlmaya engel olmayacak hafif bedeni rahatsýzlýklarýn bu konuda meþru mazeret olarak görülmemesi, dinî açýdan zorunlu ve meþru bir sebep bulunmadýkça namaz kýlmak amacý ile camilerde sýralar halinde sabit oturaklarýn yapýlmasýnýn, cami doku ve kültürüyle baðdaþmadýðý, bu sebeple hastalýk ve özürlülük gibi herhangi bir rahatsýzlýðý bulunan kimselerin, zorunlu olmadýkça namazlarýný sandalyede deðil, yere oturarak kýlmalarý uygun görülmüþtür.”

Ýma ile namaz kýlanlar için daha önceki talimat uyarýnca yer ayrýlmasý uygulamasýndan vazgeçildiði ifadelerinin de yer aldýðý yazýlý açýklamada, cami ve mescitlerin içinde sabit oturaklardan müteþekkil müstakil mekanlar oluþturulmayacaðý da açýklandý. Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý tarafýndan yapýlan açýklamada, “Cami ve mescitlerde ima ile namaz kýlanlar için hazýrlanan sabit oturaklar kaldýrýlacaktýr. Camilerde ihtiyaç olmasý halinde sadece katlanabilir tabure kullanýlabilecektir. Hiçbir þekilde oturmasý mümkün olmayacak tarzda mazereti olanlar katlanabilir taburesini alýp saflarýn arasýna girerek namazlarýný kýlacaklardýr. Cami görevlileri tarafýndan engelli, yaþlý ve mazeret sahibi olan vatandaþlarýmýzýn namazlarýný oturarak veya tabure üzerinde nasýl kýlacaklarý hususu titizlikle anlatýlacaktýr” ifadelerine yer verildi.

 

Ulusal Haberler hakkýndaki diðer yazýlar
Gösterim: 2259 | E-posta

Ýlk Yorumu Siz Yazýn
RSS Yorumlar

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarýnýz Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kiþisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adýnýz:
Baþlýk:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazýlan Yorumlar Hakkýnda E-Posta Aracýlýðýyla Bilgilendirilmek Ýstiyorum

Yazdýr E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.