Son Yorumlar
Son Şans, Tekrarı 105 Yıl Sonra
Bilgi
Yazım içeriği ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazı olmuş. En çok di...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu şekilde, canlıların hangi amaçla bayıltığını bilmeden ve sonrasında...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLİ
ORADAKİ YURTTAN ŞİKAYET GELMİŞTİR BELEDİYEYE BELEDİYEDE GEREKENİ YAPMI...
Yorumu Oku

Ak Parti'de değişim başlıyor!
MÜTEAHHİT
GEYVE TEŞKİLATI TAMAMEN DEĞİŞMELİ MÜCAHİTLİKTEN MÜTEAHHİTLİĞE YÜKSELME...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüştü
dileğimizdir
sayın Murat Kaya; TCDD'nın genen müdürü ile görüşürken HIZLI TREN...
Yorumu Oku

 
Akıncılar'a Beşiktaşlı Taraftar Desteği
Cuma, 19 Aralık 2008

Geyve Akıncılar köyü sakinlerinin içme suyu havzası olan Beşiktaş Vadisi'ne taş ocağı kurulmasını engellemek amacıyla başlattığı mücadeleye Beşiktaşlı taraftarlar da destek verdi.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'nın iki firmaya Beşiktaş Vadisi'nde maden aramak için ruhsat vermesi üzerine köylüler, yürütmenin durdurulması ve maden arama ruhsatının iptali için Sakarya İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Sakarya 2. İdare Mahkemesi hakimi Ömer Faruk Taşlıdere, Sakarya Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü'ndeki bilim adamları ve akademisyenlerden oluşturulan bilirkişi heyeti ile birlikte maden arama ruhsatının verildiği bölgede inceleme yaptı. Keşifte köylülerin avukatı ile Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı avukatları da hazır bulundu.

Bilirkişi ve mahkeme heyetinin inceleme yaptığı köyde vatandaşlar, taş ocağı kurulması düşünülen vadide yetişen meyve ve bitkileri göstererek tepkilerini dile getirdi.

Sakarya Beşiktaşlılar Derneği üyesi bir grup taraftar da köylülere destek verdi. Taraftarlar, kurulması düşünülen taş ocağına tezahüratlarla tepki gösterdi. Bu arada jandarma ekipleri köyde güvenlik önlemleri aldı.

Akıncılar Köyü azası Kamuran Tan, taş ocağı açılmasına köylüler olarak karşı çıktıklarını söyledi. Bölgenin taş ocağına uygun olmadığını kaydeden Tan, köyün 1. derecede heyelan bölgesinde olduğuna dikkat çekti. Taş ocağının kurulması durumunda sağlıklarının yanı sıra köyün doğal ve kültürel yapısının bozulacağını vurgulayan Tan, "Köyümüzün içme suyu kaynağı açıkta. Eğer taş ocağı kurulursa buradan kalkan tozlar suyumuzu kirletecek. Köylü çiftçilik yaparak geçimini sağlıyor. Taş ocağı tozu meyve ağaçlarımızı etkileyecek. Yakında bir taş ocağı var. Orada dinamitler patlatıldığında evlerimiz temelden sallanıyor. Taş ocağına ulaşılacak yoldan NATO boru hattı geçiyor. Çalışmalar köy için büyük tehlike oluşturacak. Oksijen deposu olan ağaçlarımız kesilecek. Astım hastası olan köylülerin sağlığı tehlikeye girecek. Köyümüzde bulunan 200 yıllık tarihi evler zarar görecek. Biz taş ocağının kurulmaması için elimizden gelen mücadeleyi göstereceğiz." diye konuştu.

AVUKAT PARASINI YEVMİYELİ İŞE GİDEREK TAMAMLADIM

Köylülerden Hüsnü Seçkin ise üzerine düşen avukat parasını tamamlamak için yevmiyeli bir işte çalıştığını ifade etti. Köylerinin heyelan bölgesinde bulunduğunu kaydeden Seçkin, şunları söyledi: "Benim evim eski. Yakında bir taş ocağı var. Orada dinamit patlattıklarında evim sallanıyor. Taş ocağı köyümüze kurulursa ortada ne ev ne de meyve bahçelerimiz kalacak. Bunun için elimizden geleni yapacağız. Üzerime düşen avukatlık ücretini yevmiyeli işe giderek kazandım ve ödedim. Ben okula giden çocuğuma harçlık veremezken bunu yaptım."

Köylülerin avukatı Avni Akran da, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'nın iki firmaya maden arama ruhsatı vermesinin ardından yürütmenin durdurulması ve ruhsatın iptali için Sakarya İdare Mahkemesi'ne dava açtıklarını söyledi. Dava sürecinin devam ettiğini anlatan Akran, bilirkişi heyetinin vereceği rapor doğrultusunda mahkemenin davayı karara bağlayacağını belirtti.

Diğer yandan, kurulacak taş ocağının, sağlıklarını tehdit edeceğini ormana ve tarım arazilerine zarar vereceği düşünen köylüler, iş makinelerini köye sokmamak için daha önce eylem yapmıştı. Köylüler, geceli gündüzlü nöbet tutarak iş makinelerinin geçmesine izin vermemişti. Köylü kadınlar kesilmek istenen ağaçlara tülbentlerini asarak durumu protesto etmişti.


Geyve Haberleri hakkındaki diğer yazılar
Gösterim: 2710 | E-posta

Yorumlar (2)
RSS Yorumlar
1. 20-12-2008 09:00
BEŞİKTAŞ VADİSİNİ KURTARALIM
BİRİLERİNİN RANTI UĞRUNA OKSİJEN DEPOSU OLAN BEŞİKTAŞ VADİSİNİN YOK OLMASINA MÜSADE ETMEYELİM. 
HAYDİ BEŞİKTAŞ TARAFTARI BEŞİKTAŞ VADİSİNİ KURTARALIM TEPKİMİZİ KOYALIM.
Yazar ŞENOL (Misafir)
2. 25-02-2009 23:44
BEŞİKTAŞ VADİSİNİ KURTARALIM
akıncı köyünün doğal güzellikleri gördüm ve buraya taş ocagının yapılacağını duydum ve çoook üzüldüm hepimizin buna karşı koyması gerekir diye düşünüyorum buradaki doğal güzellik çoook güzel ormanlar giderse güzel beşiktaş vadisinin güzelliği biter :(
Yazar Bu mail adresi spam botlara karşı korumalıdır, görebilmek için Javascript açık olmalıdır (Misafir)

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.