Son Yorumlar
Son Şans, Tekrarı 105 Yıl Sonra
Bilgi
Yazım içeriği ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazı olmuş. En çok di...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu şekilde, canlıların hangi amaçla bayıltığını bilmeden ve sonrasında...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLİ
ORADAKİ YURTTAN ŞİKAYET GELMİŞTİR BELEDİYEYE BELEDİYEDE GEREKENİ YAPMI...
Yorumu Oku

Ak Parti'de değişim başlıyor!
MÜTEAHHİT
GEYVE TEŞKİLATI TAMAMEN DEĞİŞMELİ MÜCAHİTLİKTEN MÜTEAHHİTLİĞE YÜKSELME...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüştü
dileğimizdir
sayın Murat Kaya; TCDD'nın genen müdürü ile görüşürken HIZLI TREN...
Yorumu Oku

 
Dünya Kupası Zora Girdi:1-2
Perşembe, 02 Nisan 2009

Türkiye, 92. dakikada İspanya'ya mağlup oldu:1-2... Şaka gibi! 1 Nisan 2009 günü Sami Yen'de yaşananlar Türkiye için bir "şaka" olsaydı keşke.. Her şey güzeldi İspanya karşısında.. Mücadele hırs, istek.. İlk yarıyı önde bitirdik hatta! Ne olduysa 2. yarıda oldu! Önce Xabi'nin penaltısı, uzatmada Riera'nın golü! Afrika'ya giderek uzaklaşıyoruz ve bu şaka değil..

A Milli Takımımız 2010 Dünya Kupası elemelerinde kaderini belirleyecek olan kritik İspanya sınavına, cumartesi günü Madrid'te 1-0 kaybettiği kadrosu ile çıktı.

Grup lideri İspanya karşısında Ali Sami Yen’de “ıslıklı milli marş protestosu” ile başlayan mücadelede neredeyse her şey ilk maça oranla tam ters şekilde gelişiyordu.

İlk maçta İspanyollar milli marşımızı protesto etmişti, bu kez Ali Sami Yen tribünleri rakibin milli marşını protesto etti.
İlk maçta Türkiye mücadeleye istekli başlamıştı pozisyonlar bulmuştu, bu kez İspanyollar istekliydi, tehlikeli olabilecek fırsatlar buldu..
İlk maça iyi başlayan Semih ortada yoktu, ilk maçta gözükmeyen Arda ise süper girmişti mücadeleye..

-25 DAKİKA ATAK YOK DERKEN..-
Her şey ters gidiyor derken, hatta 25 dakika ataksız bir milli takım izlenirken, Avrupa şampiyonu İspanya Riera ve Torres’le mutlak gol şanslarını kullanamadı. Fakat ilk yarı bu şekilde mi sürecek derken, beklediğimiz gol geldi.

Sol kanattan Arda ile başlayan atakta, Ali Sami Yen’de daha önce böyle çok ortalar yapan yıldız futbolcunun pasına, M’Boro forması giyen yıldızımız Tuncay hareketlendi.. Yerden son anda uzandığı topu Casillas'tan önce Semih'e çıkardı ve Fenerbahçeli yıldız oyuncu topu boş filelere göndererek Türkiye’yi coşturdu.

-TRİBÜNLERDE “ARDA TURAN” SESLERİ-
O ana kadar genelde maçın stresi ile sessiz kalan Ali Sami Yen, golden sonra daha hareketlendi ve ilk yarı sonlarına doğru sahaya yayılış ve topla oynama anlamında da toparlanan millilerimizi destekledi.

İlk yarının son anlarına doğru daha da toparlanan milli takımımız özellikle Nihat ve Semih’le yine etkili fırsatlar buldu. Arda ise Fatih Terim’in maç öncesinde dediği sözü adeta doğruladı. Terim; “Bu maçta Ramos değil Arda izleyeceksiniz” demişti. Mücadelesi, şova yönelik hareketleri ile tribünleri coşturan ve büyük tezahürat alan Arda, böylece ilk yarıda hocasının yüzünü kara çıkarmamış oldu. Arda ayrıca ünlü menajerlik firması IMG'nin yetkilileri tarafından izlendiği maçta böylece çok olumlu bir etki de bırakmış oldu.

-NİHAT KAÇIRDI, BASKI GELDİ-
İlk yarısı 1-0 üstünlüğümüz ile biten maçta, ikinci yarıya da milli takım etkili başladı. Hatta 2. golü “ahlar, vahlar” arasında 48. dakikada Nihat Kahveci’nin kaçırdığını izledik.. Ardından İspanya atakları gelişmeye başladı. Üst üste kalemizde baskı yaşatan pozisyonlar 60. dakikaya kadar sürdü ve 61. dakikada ise sonuç verdi.

Sol kanattan Xavi'nin ceza sahamıza ortaladığı kornerde Volkan'ın yumruğundan seken topta Torres'in kafa vuruşunda İbrahim'in eline çarpan topla hakem beyaz çigiyi gösterdi.. Penaltıda Alonso topu ağlara gönderdi.

-SEMİH’İN 1 KARIŞ UZAĞINDAKİ GOL-
Golden sonra ataklarımız sıklaşsa da, İspanyol oyuncular topu ayağına her aldıklarında yan paslarla oyunun ateşini kısmayı bildi. Buldukları boşluklarda ise ara paslarla atak şansı aradılar ve Torres 75. dakikaya kadar bu şekilde 2 etkili pozisyon buldu. Semih’in sağdan Gökhan’ın yaptığı ortaya bir karış uzakta kalması ile kaçırdığımız pozisyonun dışında bu süreçte etkili olamadık. Bu pozisyon belki de maçın en önemli kırılma anlarından biriydi.

Son dakikalar ise adeta heyecan fırtınası şeklinde geçti. 77’de Fatih Terim oyuna ilk müdehaleyi aptı. Nihat’ı oyundan alarak Batuhan’ı “doldur boşalt” sistemine geçen takıma hava topu desteği vermesi açısından sahaya süren deneyimli teknik adam, 81’de ise gol silahlarından Semih’i kenara alıp Sabri’yi sahaya sürdü. Bu süreçten sonra forvete Tuncay destek verdi.

-GÜİZA YIKTI-
Son dakikalarda Tuncay, Arda ve Gökhan Gönül ile yakaladığı gol fırsatını kullanamayan A Milliler’de son anlarda maçın yıldızı Arda Turan’ın da oyundan çıkması ile Nuri Şahin sahaya dahil oldu. İspanya’da ise Torres’in yerine Fenerbahçeli Güiza sahadaki yerini aldı.

Tansiyonun yüksek geçtiği, nefeslerin tutulduğu son anlarda gol ararken golü kalemizde gördük.. Fenerbahçe'de etkisiz futbolu ile eleşetirilen Güiza’nın asistinde Riera’nın uzatmada gelen golü ile milli takımımız yenik duruma düştü ve evinde elde ettiği büyük fırsatı kullanamayak Dünya Kupası yolunda ağır yara aldı.

-BU ŞAKA DEĞİL!-
Maçın ikinci yarısında iki şanssız gol yiyerek İspanya’yı 31. yenilgisiz maçını yaşatan millilerimiz, aynı zamanda Dünya Kupası yolunda çok ağır bir yara aldı.

Bosna Hersek, haber yayına alınırken Belçika karşısında 2-0 öndeydi. Kazanılacak 3 puan onlara büyük bir avantaj sağlayacak. Umutlar halen tükenmiş değil.. Sonuçta ay yıldızlı ekibimiz dünyanın en iyi takımı karşısında, üstelik hak etmediği şekilde kaybetti. Fakat ne olursa olsun, tüm Türkiye’nin istediği 2010 Afrika Dünya Kupası yolundan sapıyoruz.

1 Nisan günü aldığımız bu yenilgi, aslında bu işin şakasının olmadığının ağır bir tokatı oldu.

Grupta kalan maçlar şöyle;
05 Eylül 2009
Türkiye - Estonya
İspanya - Belçika
Ermenistan - Bosna Hersek

09 Eylül 2009
Bosna Hersek - Türkiye
İspanya - Estonya
Ermenistan - Belçika

10 Ekim 2009
Belçika - Türkiye

Estonya - Bosna Hersek
Ermenistan - İspanya

14 Ekim 2009
Türkiye - Ermenistan
Estonya - Belçika
Bosna Hersek - İspanya

NOTLAR.. NOTLAR.. NOTLAR..

2010 Dünya Kupası Avrupa elemeleri 5. grupta Türkiye ile İspanya (A) Milli Futbol Takımları arasında yapılan maçta, Ali Sami Yen Stadı tarihi günlerinden birini yaşadı.

Türkiye için büyük önem taşıyan maçta, futbolseverler Ali Sami Yen Stadı'nda milli takıma büyük destek verdi. Satışa çıktıktan bir gün sonra biletleri tükenen karşılaşmada, 23 bin kişi kapasiteli stadın tribünleri tamamen doldu.

Statta her koltuğa bir Türk bayrağı bırakılırken, taraftarlar bu bayrakları sallayarak renkli görüntüler oluşturdu ve Türkiye'yi coşkuyla destekledi.

Bu arada, karşılaşma öncesi statta yüzlerce balon uçuruldu. Yaklaşık 200 İspanyol taraftarı da eski açık ve numaralı tribünde kendilerine ayrılan bölümde takımlarını destekledi.

-PANKARTLAR-
Türkiye-İspanya maçında Türk taraftarlar, tribünlerde Türkçe ve İspanyolca pankartlar açtı.

Yeni açık tribününde İspanyolca olarak ''Oh, Tanrım, Türkler Geliyor'' şeklinde pankart asan taraftarlar, ayrıca ''Amansız asla pes etmez'' ve ''Ramos üzülür, İbrahim Üzülmez'' şeklinde pankartlarla millilere destek verdi.

-TERİM KADROYU DEĞİŞTİRMEDİ-
Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim, ilk maçtaki ilk 11'de değişiklik yapmadı.

Terim, İspanya ile 28 Mart Cumartesi günü yapılan karşılaşmada sahaya sürdüğü ilk 11'e bu akşamki maçta da görev verdi. Fatih Terim, sakatlığı bulunan Emre Aşık'ı, Madrid'deki maçta olduğu gibi İstanbul'da da ilk 11'de oynattı.

İspanya karşısında bu akşam Rüştü Reçber, Eren Güngör, Sabri Sarıoğlu, İbrahim Kaş, Nuri Şahin, Gökhan Ünal ve Batuhan Karadeniz yedek soyundu. Aday kadrodaki futbolculardan Ufuk Ceylan, Sedat Bayrak, Kazım Kazım, Ayhan Akman, Mevlüt Erdinç ve Sercan Yıldırım ise 18 kişilik maç kadrosunda yer almadı.

-KAPTAN TUNCAY ŞANLI-
İspanya ile bu akşam yapılan karşılaşmada Türkiye'de sahaya kaptan olarak Tuncay Şanlı çıktı.

İspanya'da, 28 Mart Cumartesi günü yapılan ilk maçta kaptan olan Nihat Kahveci'nin yerine, bu akşam Tuncay kaptanlık pazubandını koluna taktı.

Bu arada, Volkan Demirel, Arda Turan, Hakan Balta ve Gökhan Ünal, sahaya yan tarafında ''Amansız ol'' yazılı kramponlarla çıktı.

-İSPANYA'DA 3 DEĞİŞİKLİK-
İspanya Teknik Direktörü Vicente Del Bosque, İstanbul'da yapılan maçta, ilk 11'de 3 değişiklik yaptı.

İspanya'daki ilk maçta ilk 11'de forma giyen Raul Albiol ve David Villa, bu akşam kadroda yer almazken, Santiago Cazorla ise yedek soyundu. Del Bosque, bu oyuncuların yerine Carlos Marchena, David Silva ve Albert Riera'ya ilk 11'de görev verdi.

Bu arada, ilk maçta 18 kişilik kadroda yer almayan Fenerbahçeli Daniel Güiza'nın yanı sıra Sergi Busquets ve Juanit Gutierrez, İstanbul'daki maçta 18 kişilik kadroya girdi. İlk maçta sonradan oyuna giren Juan Manuel Mata da 18 kişilik kadroda yer almadı.

-BAŞESGİOĞLU VE ÖZAK DA MAÇTA-
Karşılaşmayı Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu ile Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak da protokol tribününden izledi.

Karşılamayı ayrıca UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik, Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener, bazı kulüp başkanları da protokol tribünden izledi.

Bu arada, Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda 20 Mayıs'ta yapılacak UEFA Kupası Finali öncesi UEFA Profesyonel Futbol Departmanı Müdürü Giorgi Marchetti ve beraberindeki heyet de karşılaşmayı izleyenler arasında yer aldı.

Öte yandan, Efes Pilsen Basketbol Takımı'nın teknik heyet ve oyuncuları da milli maçı izledi.

-300 BASIN MENSUBU İZLEDİ-
Türkiye-İspanya maçına basın mensupları da yoğun ilgi gösterdi. Karşılaşmayı 80'i İspanyol, toplam 300 basın mensubu takip etti.

-1954 KADROSU TRİBÜNDE-
Türkiye'nin, tarihinde katıldığı ilk Dünya Kupası olan 1954'teki finallere katılan (A) Milli Takım kadrosundan hayatta olanlar, karşılaşmayı tribünden izledi.

1954 Dünya Kupası'na katılmak için yapılan elemelerde İspanya'ya karşı Türk Milli Takımı tarihindeki ilk ve tek galibiyeti alan milli takım kadrosu, Futbol Federasyonu'nun davetlisi olarak maça geldi.

1954'teki milli takım kadrosundan Şükrü Ersoy, Erol Keskin, Feridun Bugeker, Burhan Sargın, Recep Adanır, Bülent Eken, Rıdvan Bolatlı ve Suat Mamat, karşılaşmayı protokol tribünü yanındaki tribünde kendilerine ayrılan bölümde takip etti.

-DEL BOSQUE 4 YILI AŞKIN BİR SÜRE SONRA İSTANBUL'DA-
İspanya Teknik Direktörü Vicente Del Bosque, 4 yılı aşkın bir süre sonra İstanbul'da maça çıktı.

Beşiktaş'taki görevinden 2005 yılının ocak ayında ayrıldıktan sonra bir süre takım çalıştırmayan İspanyol teknik adam, Luis Aragones, 2008 Avrupa Şampiyonası'nın ardından Fenerbahçe'ye gelince İspanya Milli Takımı'nın başına geçti. Del Bosque, böylece 4 yılı aşkın süre sonra İstanbul'da İspanya Milli Takımı'nın başında sahaya çıktı.

-İSPANYA 36 YIL SONRA TÜRKİYE'DE-
İspanya Milli Takımı, 36 yıl sonra Türkiye'de maça çıktı.

En son Türkiye'de 17 Ekim 1973'te, özel maçta BJK İnönü Stadı'nda (A) Milli Takım ile maç yapan İspanya, 36 yıl sonra bu kez resmi maçta İstanbul'da Türkiye ile karşılaştı.

-İSPANYA MİLLİ MARŞI ISLIKLANDI-
Karşılaşma öncesi seremoni sırasında İspanya Milli Marşı, Türk taraftarlar tarafından ıslıklandı.

İspanya'da 28 Mart Cumartesi günü yapılan maçta İstiklal Marşı'nın bir grup İspanyol tarafından ıslıklanmasına misilleme yapan Türk futbolseverler, Ali Sami Yen Stadı'ndaki rövanşta İspanyolların marşını ıslıkladı.

Fildişi Sahili-Malavi 2010 Dünya Kupası eleme grubu maçında duvar çökmesi sonucu hayatını kaybeden sporseverlerin anısına maç öncesi 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı.

ARAGONES DE İZLEDİ
Fenerbahçe Teknik Direktörü Luis Aragones de karşılaşmayı protokol tribününden izledi.

İspanya Milli Takımı ile 2008 Avrupa Şampiyonası'nda şampiyonluk yaşadıktan sonra Fenerbahçe'ye gelen Aragones, ülkesinin milli takımının İstanbul'daki maçını tribünden izledi.

TÜRKİYE: 1 - İSPANYA: 2

Stat
Ali Sami Yen

Hakemler
Michael Riley, Peter James Kirkup, Philip Richard Anthony Sharp (İngiltere)

Türkiye
Volkan Demirel, Gökhan Gönül, Hakan Balta, Emre Aşık, İbrahim Üzülmez, Tuncay Şanlı, Mehmet Aurelio, Emre Belözoğlu, Arda Turan, Nihat Kahveci, Semih Şentürk

İspanya
Casillas, Sergio Ramos, Marchena, Pique, Capdevilla, David Silva, Xavi, Senna, Xabi Alonso, Riera, Torres

:: MAÇTAN DAKİKALAR ::
2010 Dünya Kupası Avrupa elemeleri 5. grupta Türkiye ile İspanya arasındaki karşılaşmanın ilk yarısını milliler, 1-0 önde tamamladı.

Maçın başlamasıyla birlikte oyunun kontrolünü eline alan milli takım, ilk 5 dakikada daha çok topa sahip olduğu halde, Torres'i ileride tek bırakıp savunma güvenliğine önem veren İspanya karşısında fazla yan top yapınca rakip kalede gözükemedi. Mücadelenin ilk bölümünde top daha çok orta sahada gidip gelirken, ilk pozisyonu 13. dakikada İspanya, Riera ile buldu. Bu pozisyonun ardından millilerin yarı sahasına daha çok giden konuk ekip, topu çevirip pozisyonlar çıkarmaya çalıştı. İlk maça göre daha tutuk oynayan Türk Milli Takımı, ilk 5 dakikanın aksine topa sahip olmayı başaramayınca, pozisyon çıkaracak organizasyonlara giremedi.

İspanya'nın iyi oynadığı ve pozisyon bulduğu dakikalarda Türkiye, Marchena'nın hatası sonrası ummadığı şekilde öne geçti. 26. dakikada Arda'nın ortasında topu önünde bulan Tuncay, daha müsait durumdaki Semih'i gördü. Semih de rahat bir şekilde meşin yuvarlağı filelerle buluşturunca, milli takım 1-0 üstünlük yakaladı.

Üstünlük golünün ardından savunmasını oturtan Türkiye, blokları da kapatarak İspanyolların pas trafiğini engelledi. İlk yarının son dakikalarında uzun paslarla rakip savunmanın boşluklarını değerlendirmeye çalışan milliler, net pozisyon bulamadıysa da kalesinde de tehlike yaşamadı ve soyunma odasına 1-0 üstünlükle gitti.

13. dakikada savunmadan seken topu önünde bulan Riera, gelişine sert vurdu, kaleci Volkan zamanında bir hamleyle uzanarak meşin yuvarlağı köşeden kornere çeldi.

19. dakikada sağdan, yerden yapılan ortada, ceza alanı içinde topla buluşan Torres'in bekletmeden şutunda meşin yuvarlak kaleci Volkan'da kaldı.

26. dakikada Arda'nın soldan ortasında, ceza alanı içinde Marchena'nın hatası sonrası Tuncay, önünde bulduğu topu önce kontrol etti ve kaleci Casillas'ın müdahalesine rağmen Semih'in önüne bıraktı. Semih, boş pozisyonda meşin yuvarlağı filelere gönderdi: 1-0

29. dakikada ceza alanına doğru atılan topa hamle yapan Tuncay, meşin yuvarlağı kontrol edemeyince, Casillas topa sahip oldu.

42. dakikada Emre Belözoğlu'nun pasında, ceza alanı önünde topla buluşan Semih, arkadan gelen Nihat'ı gördü. Nihat'ın sert şutunda, meşin yuvarlak üstten auta gitti.

45. dakikada Torres'in ceza alanına girmeden şutunda, top yandan auta çıktı ve Türkiye, mücadelenin ilk yarısını 1-0 önde tamamladı.

MAÇTAN DAKİKALAR (İKİNCİ YARI)
48. dakikada Arda'nın ara pasında ceza alanı içinde topla buluşan Semih topu, kaleyi cepheden gören Nihat'a bıraktı. Nihat, kötü bir vuruşla meşin yuvarlağı kalenin üstünden auta attı.

61. dakikada Xavi'nin soldan kullandığı korner atışında, altıpasta topla buluşan Torres'in kafa vuruşunda meşin yuvarlak yakın mesafeden İbrahim Üzülmez'in eline çarpınca, hakem Michael Riley, penaltı noktasını gösterdi.

62. dakikada penaltı atışını kullanan Xabi Alonso, meşin yuvarlağı ters köşeden filelere göndererek, eşitliği sağladı: 1-1

65. dakikada Arda'nın soldan kullandığı korner atışında, Casillas'ın elinden kaçırdığı topu önünde bulan Nihat, aşırtma bir vuruş yaptı, ancak meşin yuvarlak üstten auta gitti.

72. dakikada Gökhan Gönül'ün sağdan ortasında, ceza alanı içinde boş pozisyonda Semih'in dokunamadığı top kaleye paralel bir şekilde tehlikeli noktadan uzaklaştı.

74. dakikada Xavi'nin pasında topla buluşan Torres'in sert şutunda, kaleci Volkan uzanarak meşin yuvarlağı kornere çeldi.

79. dakikada Riera'nın soldan ortasında, arka direkte müsait durumda bulunan Torres'in vuramadığı top taca gitti.

81. dakikada Arda'nın soldan ortasında Batuhan'dan seken topu önünde bulan Tuncay'ın yerden sert şutunda, kaleci Casillas iki hamlede meşin yuvarlağa sahip oldu.

89. dakikada Sabri'nin sağdan ortasında, altıpasta ön direkte topla buluşan Gökhan Gönül, meşin yuvarlağa ikinci hamleyi yapamayınca, İspanya savunması tehlikeyi uzaklaştırdı.

90+2. dakikada Güiza, Hakan Balta'dan kurtardığı topu kaleye paralel bir şekilde arka direkte boş durumda bulunan Riera'ya çıkardı. Riera, meşin yuvarlağı Volkan'ın müdahalesine rağmen filelere göndererek, takımını 2-1 öne geçirdi.


Spor hakkındaki diğer yazılar
Gösterim: 2010 | E-posta

İlk Yorumu Siz Yazın
RSS Yorumlar

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.