Son Yorumlar
Son Şans, Tekrarı 105 Yıl Sonra
Bilgi
Yazım içeriği ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazı olmuş. En çok di...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu şekilde, canlıların hangi amaçla bayıltığını bilmeden ve sonrasında...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLİ
ORADAKİ YURTTAN ŞİKAYET GELMİŞTİR BELEDİYEYE BELEDİYEDE GEREKENİ YAPMI...
Yorumu Oku

Ak Parti'de değişim başlıyor!
MÜTEAHHİT
GEYVE TEŞKİLATI TAMAMEN DEĞİŞMELİ MÜCAHİTLİKTEN MÜTEAHHİTLİĞE YÜKSELME...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüştü
dileğimizdir
sayın Murat Kaya; TCDD'nın genen müdürü ile görüşürken HIZLI TREN...
Yorumu Oku

 
İlk İki Açılım
Cuma, 14 Ağustos 2009

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bitlis’in Güroymak ilçesini eski ismiyle 'Norşin' olarak andı. İkinci açılım, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi. Erdoğan da Rize’nin Güneysu ilçesini eski adıyla gündeme getirdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bitlis’in Güroymak ilçesini eski ismiyle 'Norşin' olarak andı.İkinci açılım, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi. Erdoğan da Rize’nin Güneysu ilçesini eski adıyla gündeme getirdi. Ancak Gül ve Erdoğan’ın iki ilçe için yaptığı bu açılımın ardından sırada bekleyen toplam 12 bin 211 ilçe ya da köy var. 

Fırat Üniversitesi Beşeri ve İktisadi Coğrafya Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Harun Tunçel’in yaptığı araştırma1940 -2000 yılları arasında 12 bin 211 köyün isminin değiştirildiğini ortaya koydu.

Türkiye’de toplam yaklaşık 35 bin köy bulunuyor. Bu da, son 70 yıl içinde kabaca her üç köyden birinin adının değiştirilmiş olduğu gerçeğini ortaya koyuyor.

Tunçel’in araştırması son derece ayrıntılı.

Ve araştırma gösteriyor ki, sadece Doğu ve Güneydoğu’da değil, Türkiye’nin tüm bölgelerinde yerleşim yerlerinin isimleri değiştirilmiş.

“KIZIL” DA GİTTİ, “ÇAN” DA

İsim değiştirilme gerekçeleri ise sadece “etnik” değil. Dini ya da ideolojik gerekçelerle de köylerin adı değişmiş. Mesela, soğuk savaşın en kızgın dönemlerinde adında “kızıl” olan hemen hemen tüm köy isimleri değiştirilmiş. Aynı şekilde, Hristiyanlık bağlantısı gerekçesiyle olacak adında “kilise” ya da “çan” geçen hemen hemen tüm köyler de bu isim değiştirme furyasından nasibini almış.

Doğu ve Güneydoğu’da çoğunlukla “Kürtçe” olan köy isimleri değiştirilirken, o döneminde SSCB’siyle şimdinin Gürcistan’ı ile sınır olan Artvin’de, Gürcüce olan isimler değişikliğe uğramış. Trabzon ve Rize arasında ise, Lazca ve Rumca köy adlarında değişikliğe gidilmiş. Doğu Anadolu’da ise daha çok Ermenice isimler değişiklikten nasibini almış.

ANLAMLARI DA KÖY İSİMLERİNİ DEĞİŞTİRTMİŞ

Tabii bir de “anlamı” nedeniyle değişen köy isimleri var. Tunçel’in araştırması Aptaldam, Atkafası, Cadı, Çürük, Deliler, Domuzağı, Dönek, Hırsızpınar, Hıyar, Kaltaklı, Keçi, Kıllı, Komik, Kötüköy, Kuduzlar, Sinir gibi köy isimlerinin de bu nedenle değiştirildiğini ortaya koyuyor.

Doç. Dr. Tunçel’in araştırmasına göre 2000 yılı itibarıyla ismi değiştirilen köylerin illere göre dağılımı şöyle:

Adana (169), Adıyaman (224), Afyonkarahisar (88), Ağrı (374), Amasya (99), Ankara (193), Antalya (168), Artvin (101), Aydın (69), Balıkesir (110), Bilecik (32), Bingöl (247), Bitlis (236), Bolu (182), Burdur (49), Bursa (136), Çanakkale (53), Çankırı (76), Çorum (103), Denizli (53), Diyarbakır (555), Edirne (20), Elazığ (383), Erzincan (366), Erzurum (653), Eskişehir (70), Gaziantep (279), Giresun (167), Gümüşhane (343), Hakkâri (128), Hatay (117), Isparta (46), İçel (112), İstanbul (21), İzmir (68), Kars (398), Kastamonu (295), Kayseri (86), Kırklareli (35), Kırşehir (39), Kocaeli (26), Konya (236), Kütahya (93), Malatya (217), Manisa (83), Kahramanmaraş (105), Muğla (70), Muş (297), Nevşehir (24), Niğde (48), Ordu (134), Rize (105), Sakarya (117), Samsun (185), Siirt (392), Sinop (59), Sivas (406), Tekirdağ (19), Tokat (245), Trabzon (390), Tunceli (273), Şanlıurfa (389), Uşak (47), Van (415), Yozgat (90), Zonguldak (156).


Ulusal Haberler hakkındaki diğer yazılar
Gösterim: 2892 | E-posta

Yorumlar (7)
RSS Yorumlar
1. 14-08-2009 13:07
sözde ülkücüler
oktay vural siirtli.aydınlı diye bir ilçeden.1990 öncesi adı tillo.mhp-dsp,anap hükümeti zamanında oktay vural ilçenin adını tillo olarak değiştirmek istemiş ve yoğun bi kampanya başlatmış.şimdi ise cumhurbaşkanı ve başbakana bizans tekfuru diyebilcek kadar saygısız.işte bunlar slogan milliyetçileri.cenaze rantçıları.bunların zamanında bu ülkenin bankaları soyuldu.ama işine gelince vatan millet sakarya.siz alpaslandan,orhan gazi den,atatürkten dahamı milliyetçisiniz.malazgirt ismi ermenice bir kelime.bursa ermenice.ankara latince.atatürk nutuk adlı eserinde norşin diye söylüyor.ve dahası kimliğinde norşin yazan kişiler var daha.faydanız yok bari susun sürece zarar vermeyin.gölge etmeyin yeter.
Yazar halil (Misafir)
2. 17-08-2009 22:32
sözde ülkücüler
ülkücülere laf etme gerçek vatan haini sizsiniz (edit) pkk ile aynı çizgidesiniz
Yazar dsfsd (Misafir)
3. 19-08-2009 23:54
sözde ülkücüler
Halil yine birşeyler yumurtlamışsın senin Ülkücülerden alıp veremediğin ne var.Sence yapılanlar doğrumu 1984 ten bu yana pkk nın söylemi değilmi bunlar.O zaman bu mücadele niye verildi.Terörün bititrilmesi için teröriste taviz mi verilmesi gerekir. Zaten pkk nın görevi bitti artık siyasi platformda mücadele etmeleri gerekiyordu bunuda yapıyorlar çünkü pkk nın eylemleri devam ederse pişmiş aşa su katmış olur bunu göremiyecek kadar körmüsünüz.Yeter artık ne kadar kominist,bölücü,ateist yazar çizer varsa hepsi destekliyor bunu göremiyormusunuz.Tuzağa düşmeyin destekleyenleri görün yeter.
Yazar Bu mail adresi spam botlara karşı korumalıdır, görebilmek için Javascript açık olmalıdır (Misafir)
4. 21-08-2009 21:15
değiştirrr...
önceden tv de değiştir oyunu vardı..sunucu müdahale edince yarışmacı şarkıyı değiştiriyordu.şimdi ise isimleri değiştiriyoruz.norşin denirse ne olur muş.?sahi yahu ne olur.boncuklanırmıyız?.ankirea,kostantinopolis,smirna,ne güzel isimler..Değiştir..sıradaki....bu memleketin ülkücüleri komonistleri kadar olduklarında sorun kalmaz.hala mı komünistlerle uğraşıyorsunuz.aferin.Sizi bayağı inandırmışlar..devam...
Yazar mehmet ilter (Misafir)
5. 22-08-2009 17:16
kürt sorunu
30 seneden beri bu sorun varmı var.30 bin insan ölmüşmü ölmüş.300 milyar dolar boşuna gitmişmi gitmiş.devletin bu soruna şimdiye denk yaklaşımı neydi?.kürt sorunu diye bir sorun yoktur.terör sorunu vardır.bu sorunda askeri tedbirlerle çözülür.kürt diye bir millet yoktur.bunlar dağ türküdür.kışın dağda yürürken kar-kurt diye ses çıkarmış bu yüzden bu dağ türklerine kürt denmiş.evet yaklaşım buydu.atatürkten sonra tek parti döneminin faşizan uygulamalarıdır bunlar.kürtçe yasaklanmış,kürtçe yerleşim birimleri ismi türkçe değişmiş,kürt kimliği inkar edilip sen kürt değilsin türksün denmiş.peki nolacak adam ben kürdüm türk değilim diyor.ya sev ya terkedmi diycez.30 senden beri dağda teroristle mücadele edilmiş.dağdaki eşkiyayı vuruyon yenisi geliyo.dağa çıkışın önünü kesemiyon.bu insanlar niye dağa çıkıyo.imralıdaki serbest kalsın diye çıkmıyo heralde.örgüt bu argümanları kullanıyor.devlet kürt milletini asimile etmek istiyor.biz bunun mücadelesini veriyoz gel bize katıl seni buranın valisi yapacaz diyolar.cahil halkta buna kanıyor.iki yol var.ya bütün kürtleri sınırdışı edecen.ya da bu sorunu çözecen.sorunun çözümü ise kürt kimliğini kabul etmek.federasyon,imralıdakinin serbest kalması gibi şeyler asla olamaz.bunu yapabilecek bi hükümet yoktur.analar daha fazla ağlamasın diyoruz.
Yazar halil (Misafir)
6. 23-08-2009 01:08
Kürt sorunu yoktur.Kürt istilası vardır.
iki yol var.ya bütün kürtleri sınırdışı edecen.ya da bu sorunu çözecen.sorunun çözümü ise kürt kimliğini kabul etmek.. 
 
Kürt kimliğini kabul etmek. :) gülüyorum sadece.Düşüncesizce yazılmış bir yazı.Okunan vakite yazık.SAygı duyulacak bir tarafıda yok bence.Kusura kalma.Halil kardeşim.
Yazar Safa (Misafir)
7. 23-08-2009 01:23
Halil'e
Yorumları devamlı okuyorumda susuyorum diyorum en sonunda tak etti yani.Senin yukarda yazdığın yorumlardan anladığım kadarıyla ülkücülerden bi alıp veremediğin var.Kardeşim bırakın bizi bize.Siz gidin akp nin yandaşlığıın yapın.Bizim 5500 tane abimiz bu davanın uğruna can vermiş kan vermiş.Kimse bizi diğer partilerle aynı kefeye koyamaz!Demokratikleşme adı altında TÜRKİYE CUMHURİYE ti etnik savaşa sürükleniyor.Neden bu zamana kadar böyle bi açılım yoktu.Birde TÜRK-İSLAM davasını yönetecek bir lider kalmıştı oda MUHSİN YAZICIOĞLU.Onun vefatında sonra böyle bir şey çıkması çok mu normal.AÇın gözleriniz biraaz içinizi milletinize adayın.Benm memleketimden 30.000 kişi şehit edecekler,kundaktaki bebekten vatan mı istediler ki kursun sıktılar,dtp nin milletvekili gidecek o köpeğe sayın diyecek,diğeri TÜRKİYE CUMHURİYETİ bize özür borçludur diyecek mehmetçiğe ilk kursun sıkılan yerde,diğeri diyecek ki 20 yıl uğrastık dilimizi kabul ettirdik,20 yıl daha uğrasırız vatanımızı kabul ettircez.Ben bu açılımı düşünenin TÜRK lüğünden vede MÜSLÜMANLIĞIndan şüphe ederim.Kesinlikle kabul edilemez ve hiç bir tarafına olumlu bakılamaz.!Selam ve dua ile...
Yazar Safa (Misafir)

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.