Son Yorumlar
Son Şans, Tekrarı 105 Yıl Sonra
Bilgi
Yazım içeriği ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazı olmuş. En çok di...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu şekilde, canlıların hangi amaçla bayıltığını bilmeden ve sonrasında...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLİ
ORADAKİ YURTTAN ŞİKAYET GELMİŞTİR BELEDİYEYE BELEDİYEDE GEREKENİ YAPMI...
Yorumu Oku

Ak Parti'de değişim başlıyor!
MÜTEAHHİT
GEYVE TEŞKİLATI TAMAMEN DEĞİŞMELİ MÜCAHİTLİKTEN MÜTEAHHİTLİĞE YÜKSELME...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüştü
dileğimizdir
sayın Murat Kaya; TCDD'nın genen müdürü ile görüşürken HIZLI TREN...
Yorumu Oku

 
Borsa Yılın Sonunda Rekor Yaptı
Perşembe, 31 Aralık 2009

Borsa'da rekor artış. Gazetelerde Başbakan Tayyip Erdoğan'a dayandırılarak yer alan ve IMF ile anlaşmanın yakın olduğu yönündeki haberlerin etkisiyle kur ve faiz güne sert düşüşle başlarken, piyasada ilk tepkinin ardından AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu'nun açıklamaları kazanımların bir kısmının geri verilmesine neden oldu.

Akşam üzeri de Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye ile IMF programı tarafından desteklenebilecek politikalar hakkında görüşüldüğü ve Türkiye'nin talep etmesi halinde kısa sürede bir heyet gönderilebileceğini bildirdi.

"Türk yetkililerle IMF programıyla desteklenebilecek politikalar hakkında ayrıntılı görüştük" diyen IMF sözcüsü, "Eğer yetkililer heyeti talep ederlerse, kısa süre içinde gönderebiliriz" ifadesini kullandı.

BORSADA REKOR KAPANIŞ

İMKB 100 Endeksi, yılın son işlem gününü yüzde 2.24 yükselişle 52,825.02 puanla tamamlayarak yılın en yüksek kapanışını gerçekleştirdi.

Yılın son işlem günü olması nedeniyle bugün özellikle faiz tarafında yaşanacak düşüşün banka bilançolarına olumlu yansıyacak olması da piyasada aşağı yönlü istekliliği artıran bir sebep olarak belirtildi. Piyasada etkili olan bir diğer sebep de basında yer alan yerli ve yabancı yatırımcılardan eşit, ancak yüzde 1.5 ile 3 arasında stopaj alınmasını öngören bir taslak çalışma yapıldığı haberi oldu.

IMF haberinin piyasadaki sert harekette "en büyük etken" olduğunu hatırlatan bankacılar, stopaja ilişkin gelişmelerin de yakından izlendiğini, bunun yabancılar açısından "olumsuz"; yerliler açısından "olumlu" algılanabileceğini belirtiyorlar.

Bankacılara göre yabancı yatırımcılara stopaj getirmek hem teknik olarak sistemlerinin hazır olmaması hem de "yabancılara yeni vergi getiriliyor algılaması" nedeniyle "olumsuz" bir gelişme olarak algılanıyor. Ancak yabancı yatırımcı mülkiyetinde yer alan DİBS stoku payının yerlilere göre kısmen düşük olması da yerliler açısından "olumlu" etki daha baskın olabileceği de konuşuluyor.

Öte yandan bankacılar, Hazine'nin bugün yapacağı 2010 yılı ilk çeyrek borçlanma programına ilişkin açıklamanın yakından takip edileceğini söylediler; bankacılar IMF gelişmelerinin bu önemli açıklamanın önüne geçtiğini de vurguladılar.

Tahvil-bono piyasasında faizler ve bankalararası piyasada dolar ilk sert tepkinin ardından da dünkü kapanışlara göre kazanımlarını koruyor.

IMF HABERLERİ

Bugünkü gazetelerde Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, dün yapılan AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında uzun süreden bu yana devam eden IMF görüşmeleriyle ilgili sona gelindiğini açıkladığı belirtildi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu ise bugün yaptığı açıklamada, MYK toplantısında Erdoğan'ın, IMF ile görüşmelerin olumlu yolda ilerlediğini beyan ettiğini, bunun dışında başka bir değerlendirmesinin olmadığını söyledi.

Aksu'nun yaptığı açıklama sonrası HSBS Stratejisti Fatih Keresteci yayımladığı raporda şöyle dedi:
"Aksu'nun bu açıklaması sabah basında yer alan haberlere göre daha az iyimser, zira mevcut gidişatta major bir değişiklik olmadığını gösteriyor... Son aylarda gündemden iyice düşen IMF anlaşması beklentisinin yeniden gündemin ilk sıralarına çıkarıldığını, ancak bunun dışında daha iyimser bir yorum yapmanın pek gerçekçi olamayacağını düşünüyoruz."

Bankalararası piyasanın dünkü spot kapanışında 1.5125/1.5145 lira seviyesinde olan en iyi dolar alış ve satış kotasyonu bugün 1.4900 seviyesinin altını gördükten sonra piyasanın kapanışına yakın saatlerde 1.4960/1.4980 seviyesindeydi. Aynı saat itibarıyla euro/dolar paritesi ise 1.4412/1.4415 seviyesinden işlem gördü.

Tahvil-bono piyasasında dünkü spot kapanışta yüzde 9.51, valörlüde ise yüzde 9.46 olan 3 Ağustos 2011 itfalı gösterge kıymette bileşik faiz bugün işlem bazında en düşük yüzde 8.59 seviyesini test etmesinin yani 80 baz puana ulaşan düşüşün ardından spot kapış öncesi son işlem yüzde 9.06 seviyesinde gerçekleşti. Gösterge tahvilde ortalama bileşik faiz spot kapanışta yüzde 8.87 TSİ 1521 itibarıyla valörlü işlemlerde yüzde 8.79 seviyesinde gerçekleşmiş oldu.


Ulusal Haberler hakkındaki diğer yazılar
Gösterim: 2019 | E-posta

Yorumlar (1)
RSS Yorumlar
1. 31-12-2009 22:05
hizaya gelirler işte böyle
zamanında 2 milyar dolar için kapısında sürünüyoduk ımf nin.bize reçeteler sunuyorlardı.vergileri artırın,yatırımları durdurun,işçi memur çıkartın,zam yapın diye.oysa şimdi yatırımlar tam gaz,kobilere destek için ötv indirimleri oluyor,memur alınıyor kamuya.zamanında ımf den alınan paraları başta tüsiad ın kodamanları yiyordu.şimdi en azından halka faydası oluyor.bugün başka bir habere göre ımf ye olan borç toptan kapatılcak diyordu.nerden nereye.ak partiyi ekonomik krize gömemeyenler,laiklik üstünden kapatamayanların tek ümidi kaldı.o da açılım.ama kozmik odaların sırrı çözülünce ne yapacaklar merak ediyorum.zaman gösterecek bunu.
Yazar yeniçeri (Misafir)

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.