Son Yorumlar
Son Şans, Tekrarı 105 Yıl Sonra
Bilgi
Yazım içeriği ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazı olmuş. En çok di...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu şekilde, canlıların hangi amaçla bayıltığını bilmeden ve sonrasında...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLİ
ORADAKİ YURTTAN ŞİKAYET GELMİŞTİR BELEDİYEYE BELEDİYEDE GEREKENİ YAPMI...
Yorumu Oku

Ak Parti'de değişim başlıyor!
MÜTEAHHİT
GEYVE TEŞKİLATI TAMAMEN DEĞİŞMELİ MÜCAHİTLİKTEN MÜTEAHHİTLİĞE YÜKSELME...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüştü
dileğimizdir
sayın Murat Kaya; TCDD'nın genen müdürü ile görüşürken HIZLI TREN...
Yorumu Oku

 
Bakanlar Kurulu'ndan IMF Çıktı
Salı, 05 Ocak 2010

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Türkiye'nin IMF ile anlaşma yapmak istediğini belirterek, "Biz IMF ile bir anlaşma yapmak istedik ve istiyoruz. Getireceği paradan daha fazla bunun bir akreditasyon avantajı olacağı içindir" dedi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında açıklama yaptı ve basın mensuplarının sorularını cevapladı. IMF ile yapılan görüşmelerle ilgili bir soru üzerine Çiçek, Türkiye olarak IMF ile anlaşma yapmak istediklerini belirterek, şunları söyledi:

"Türkiye ilk defa krizle karşı karşıya kalmıyor. O zaman en önemli kurtuluş reçetesi olarak IMF reçetesi geldi. Hem uygulayanlar, hem de reçete dışarıdan geldi. 2009 krizine baktığımız zaman Türkiye de bu krizi yaşadı ama en asgari düzeyde oldu. Bunun sebebi biz değiliz. İçerideki güvensizlik, istikrarsızlık, iyi yönetememekten kaynaklanmadı. Türkiye bu krizi IMF'ye ihtiyaç duymadan kendi reçeteleriyle, kendi çözümleriyle ve uygulayıcısı da bizatihi bizler olarak bu krizi en az zararla kapattık. Biz IMF ile bir anlaşma yapmak istedik ve istiyoruz. Getireceği paradan daha fazla bunun bir akreditasyon avantajı olacağı içindir. İşin uzun sürmesi de kendi şartlarımızla ilgili hususların iyi müzakere edilmesi. Böyle bir anlaşmadan azami olarak Türkiye'nin karlı çıkması içindir."

Çiçek, Bakanlar Kurulu'nda alışveriş merkezleri ile ilgili kanun tasarısının ele alındığını söyledi. Tasarının, henüz Meclis'e sevk noktasında olmadığını belirten Çiçek, tasarının, ilgili tarafların görüşleri alındıktan sonra Meclis'e sevk edileceğini kaydetti.

Alışveriş merkezlerinin açılmasını çağdaş bir gelişme olarak değerlendiren Çiçek, "Tükettiğimiz mallara, kalite gelmesi, güvence gelmesi, fiyat istikrarı, servis kolaylığı, müşteri memnuniyeti gibi nimetleri var. Kayıtdışılığın ortadan kalkması, vergi kaybının önlenmesi, işçi sağlığı, iş güvenliği gibi fayda getiriyor. Buna karşılık beraberinde getirdiğıi sorun var. 1 milyon 900 binin üzerinde küçük esnaf var. Bunlar şehir merkezlerinde açılıyor, trafik sıkışıklığı dahil olmak üzere getirdiği başka sıkıntılar var. Bütün dengeleri gözeterek dünyadaki gelişmeleri de dikkate alarak bu konunun belli bir yasal düzenlemeye kavuşturulması gerekmektedir." diye konuştu.

ESNAFA YÖNELİK EYLEM PLANI HAZIRLANDI

Çiçek, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Esnaf ve Sanatkarlar Değişim Dönüşüm Destek ve Strateji Belgesi'nin Bakanlar Kurulu'nda sunumunun yapıldığını kaydetti. Çiçek, şunları söyledi:

"1 milyon 900 binin üzerinde kayıtlı esnaf vatandaşqımız var. Bu milletin omurgasını, özünü teşkil ediyor. Böylesine önemli bir kesimle ilgili stratejik yaklaşıma ihtiyaç var. Esnaf ve sanatkarımıza kredi ve finansman şartlarının iyileştirilmesi, vergi istihdam ve diğer yükümlülüklerin azaltılması, danışmanlık hizmeti verilmesi, alt yapı kümelenme ve ortaklık faaliyetlerin desteklenmesiş, hukuki düzenlemelerin yapılması ve AB fonlarından esnaf ve sanatkarın daha fazla faydalanmasını sağlamak için 21 eylem planı var. "

AB KONUSUNDA KARARLILIK MESAJI

Bakan Çiçek, ayrıca, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve AB Genel Sekreteri'nin Bakanlar Kurulu'na kapsamlı bilgi sunduğunu söyledi. Çiçek, hükümet olarak baştan beri Türkiye'nin AB üyeliğini çok önemsediklerini ve bununla ilgili çok önemli yasal ve yapısal düzenlemeler gerçekleştirdiklerine işaret ederek, konuşmasına şöyle devam etti:

"Tam üyeliğin hem Türkiye'nin hem de AB'nin yararına olacağına inanıyoruz. Bu konudaki kararlılığımızda en ufak bir değişiklik, şüphe tereddüt söz konusu değil. 2010'da da bu kararlılığımıza devam edeceğiz. 12 fasıl açılmıştır."

Çiçek, bazı fasılların Kıbrıs ve Fransa'dan dolayı engellendiğini ifade etti. Çiçek, "Ne olursa olsun Türkiye, yapmakta olduğu işlerin Türkiye'nin yararına olduğuna inanıyor. AB istediği için Türkiye'nin yararına olduğu için bazı şeyleri yapıyor. Bunun bir hükümet direktifi olarak ilgili kurumlar tarafından da algılanması gerekmektedir. Sayın Bakanlara da Bakanlar Kurulu'nda talimat verilmiştir. Bu konudaki çabaları daha da hızlandıracağız. AB meselesi öncelikli gündem meselemiz arasında bulunmaktadır. " şeklinde konuştu.

DEMOKRATİK AÇILIM

'Demokratik açılım çerçevesinde Ocak ayı itibariyle pek çok yasanın TBMM gündemine gelceğini ifade etmiştiniz. Yasal takvim var mı?' sorusuna ise Çiçek, şu cevabı verdi:

"Demokratik açılım meselesi Türkiye'nin son zamanda gündeme getirdiği bir konu değil. Türkiye belli bir süredin beri demokratik standartları yükseltme noktasında yasal düzenleme yapıyor. Zaman zaman uyum paketleri getirdik. Ayrıca münferit yasalarnda düzenlemeler yapıldı, kurumsallaşmalar yapıldı. Bu devam eden bir süreçtir. İlle bu ay, yarın öbürsü gün diye bir şey yok. Saten kısa, orta uzun vadede neleri yapabileaceğimiz TBMM'de gündeme geldi. Zaten bunların bir kısmı AB ile alakalı konulardır. AB müktesebatına paralal düzenlemelerdir. Kapanış kriteri, açılış kriteri olarak dile getirilen hususları da dikkate aldığımız zaman bunların hepsi aynı kapıya çıkıyor. Önümüzdeki günlerde belki bunlarla ilgili detaylı açıklama yapmak imkanımız olur."


Ulusal Haberler hakkındaki diğer yazılar
Gösterim: 2473 | E-posta

Yorumlar (1)
RSS Yorumlar
1. 06-01-2010 11:19
Kriz Teğet geçti böyle oldu
IMF'ye mahkum değiliz, Türkiye'nin ekonomisi artık çok güçlü diyenlere kapak olsun... Milleti uyutmaya devam...
Yazar Abdüllatif geliyor (Misafir)

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.