Son Yorumlar
Son Şans, Tekrarı 105 Yıl Sonra
Bilgi
Yazım içeriği ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazı olmuş. En çok di...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu şekilde, canlıların hangi amaçla bayıltığını bilmeden ve sonrasında...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLİ
ORADAKİ YURTTAN ŞİKAYET GELMİŞTİR BELEDİYEYE BELEDİYEDE GEREKENİ YAPMI...
Yorumu Oku

Ak Parti'de değişim başlıyor!
MÜTEAHHİT
GEYVE TEŞKİLATI TAMAMEN DEĞİŞMELİ MÜCAHİTLİKTEN MÜTEAHHİTLİĞE YÜKSELME...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüştü
dileğimizdir
sayın Murat Kaya; TCDD'nın genen müdürü ile görüşürken HIZLI TREN...
Yorumu Oku

 
İşte vatandaşın borç batakları
Salı, 16 Şubat 2010

İster inanın ister inanmayın; isterse yandaş bakın; isterse vatandaş olarak bakın. Krizden en çok etkilenenlerin başında vatandaş geliyor.      

Nasıl mı?
İşte size yanlış reçetenin vatandaşı nasıl daha ağır hasta hasta ettiğinin sonuçları :

Krizde borcunu ödeyemeyen vatandaş sayısı
Krizde borcunu ödeyemeyen vatandaş sayısının 3 milyon 243 bine yükseldiğini biliyormusunuz ? Diğer bi ifade ile her madur vatandaşın 3 kişilik bi ailesi varsa ortalama 9 milyon 729 bin kişi bu maduriyetin pençesinde.

Takipteki kredi miktarında rekor artış
Peki takipteki kredi miktarında neler oldu ? 2009 yılında takipteki kredi miktarı 55.5 oranında artarak 22 milyar liraya yaklaştı. Bireysel kredi borcunu ödeyemeyenler listenin en tepesinde. Çaresizlikten krediye yönelen vatandaş sayısında 1 milyon 74 bin yeni vatandaş eklendi. Böylece krizde borcunu ödeyemeyen sayısı yüzde 50 artarak 3 milyon 243 bine ulaştı. Bir başka deyişle; her iki kredi kartı kullanıcısından bir tanesi borcunu ödeyemez durumda.

Oysa bankalar karlarını krizde %50 artırdı
Sayın Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın güvertelerde keyif çatmakla suçladığı bankalar karlarını yüzde 50 artırdı. Bankaların en önemli gelir kaynağı aslında fazilerin yanında geç ödenen kredilerdir. Önemli kar dilimini oluşturur. Yani banka aslında kredisini gecikmeye sokan geç ödeyen müşterilerini severler. Sonuç olarak 49 banka krizi 20 milyar 75 milyon karla kapattı.

Gel gör ki aynı dönemde kriz nedeni ile geliri düşen, işini kaybeden, şirketini kapatan vatandaş hem kredi hemde kredi kartı borcunu ödemekte ya ödeyemei yada ödemekte zorluklar çekti. Böylece 2009 yılında takibe düşen kredi miktarıda yüzde 55,5 oranında artarak 14 milyar liradan 21 milyar 600 bin liraya yükseldi. Yani sizin zararınız, maduriyetiniz bankaların karı oldu. Bu arada; takibe düşenme oranı 2008 de yüzde 3,7 iken, aralık 2009 sonu itibari ile yüzde 5,3 e çıktı.

Bireysel kredi müşterisi sayıda da arttı
Krizde bireysel kredi müşteri sayısı 34 milyon 345 binden Aralık 2009 sonu itibari ile yüzde 4,4 lük artışla 35 milyon 830 bine yükseldi. Tüketici kredinde artış oranı ise 6,3 lük artışla 11 nilyon 900 bine çıktı. Kredi kartı müşteri sayısıda bi o kadar vahim. 3,2 oranında artışla 26 milyon 328 bin oldu.

Ancak;

Krizde takipteki bireysel kredi müşterisi de arttı
Aralık 2008'de 2 milyon 169 bin bankaların takibinde iken; 1 yıl içinde aralık 2009 sonu itibari ile 1 milyon 74 bin kişi bu takibin kervanına katıldı.  Böylece bankaların amansız ve acımasız takibine düşen bireysel kredi müşterisi sayısı  3 Milyon 243 bine yükseldi. 2010 daki takibe katılcakların sayısını düşünmek bile istemiyorum açıkcası.

Peki ya ev borcunu ödeyemeyenlerin durumu ne?
Takipteki müşteri sayısında en büyük artış ne yazık ki yüzde 90 lık oranda artışla konut kredilerinde olmuş.Böylece takibe düşen konut kredisi sayısı 10 binden 19 bine çıkmış. İhtiyaç kredisinde bu oran yüzde 75 oldu.

Tüketici kredisini ödeyemeyenler de durum
Tüketici kredilerinde ise takibe düşen müşteri sayısı 62,6 oranında artışla653 binden 1 milyon 62 bine yükseldi.

Kredi kartlarında 2 kişiden biri mağdur
Aralık 2008 kredi kartı borcu nedeniyle takipte olan kişi sayısı 45,6 oranında artışla 1 milyon 564 bin den aralık 2009 sonu itibari ile 2 milyon 277 bine ulaştı. Yani her 2 kredi kartı kullanıcısından 1 tanesi bankaların icara takibinde.

SONUÇ:
Hatırlarsanız daha önceki yazılarımda borç alma ve borç verme konusunda uyarılarda bulunuyordum. Ve yine hatırlarsanız; kredi almaktan mümkünse uzak durun diyordum. Özellikle borcu borçla kapatmaktan uzak durmanızda fayda var. Çünkü hiçbir gelir ödeyeyeceğiniz kredi faizinin üzerinde olmayacaktır. İşin acı tarafı siz takipte iken bankalar Sayın devlet bakanımız Zafer Çağlayan’ın dediği gibi güvertede keyif çatmakta karlarına karlar katmakta.

    Asıl korkum 2009 krizinin etkilerin 2010 ilk yarısında takibe düşenlerin sayısında rekorlar kırılacağında. Çünkü; işinden olanların artışı; iş yerinden olanların artışı 2009 sonlarında artması kredilerin geri dönüşümün 2010 ilk yarısına denk gelmesi TAKİPTEKİ vatandaşların sayısını artıracağı endişesindeyim. Bunları söylerken yanılmayı çok isterim aslında. Çünkü, her krizde en ağır reçete ne yazıki yine vatandaşa kesiliyor.

      Teğet geçen kriz 2009 kalması dileği ile. Yorum sizlerin. Allah yardımcımız olsun hem vatandaşın hem bizi yönetenlerin.

 Not: kaynak mynet finansal portalından

Sorunsuz ve sıkıntısız sağlıklı mutlu huzurlu günler günler dileğiyle.


Birol Yıldırım hakkındaki diğer yazılar
Gösterim: 6064 | E-posta

Yorumlar (19)
RSS Yorumlar
1. 16-02-2010 15:31
vay halimize vay
suçlu yine kredi alandır kesin hükümet suçlu değildr
Yazar geyveli_dost (Misafir)
2. 16-02-2010 16:12
düşmesinler takibe
kredisini ödeyemeyip takibe düşenlerin büyük çoğunluğu kendi suçları yüzünden.maliye eski bakanı kemal unakıtan ın söyledikleri hala kulağımda.döviz geliriniz yoksa dövizle borçlanmayın,sabit geliriniz yoksa uzun vadeli borçlanmayın diye.adam asgari ücretli en az 5 tane kredi kartı var.alma kardeşim zorlayan mı var seni.kredini kartı kullanmayı bilmiyosan hükümet napsın.kredi kartına 10 taksit falan filan adam cebinde olmayan paraya göre harcama yapıyor.ev almış kredisini ödeyememiş.araba almış ödeyememiş.ödeyemiycen niye krediye giriyon.bunların içinde gerçekten işini kaybedipte zor duruma düşenler de vardır.ama bunlar çok az bir kesimdir.benim çevremde takibe düşenler var.hepside kendi ahmaklıları yüzünden.biri iş 
ine sahip çıkmadı icralık oldu.biri karı kız peşinde koştu icralık oldu.biride kumar hastası.adam gibi işini yap düşme bu hallere.takibe düşenlere ALLAH kolaylık versin derim.
Yazar yeniçeri (Misafir)
3. 16-02-2010 20:32
korkutucu rakkamlar
Gerçekten ürkütücü e korkutucu rakkamlar. Bankalar karda vatandaş darda
Yazar geyveli (Misafir)
4. 16-02-2010 21:36
vatandaşın durumu
geçenlerde gazetede yazdı ve haber sitelerinde okuduk.anadolu üniversitesinin eskişehirde tübitak destekli yaptığı araştırma.dar gelirliler üzerinde yapılan araştırmaya göre dar gelirlilerin %47 sinin evinde internet var.aile babalarının %90 nı cep telefonu kullanıyor.kız çocuklarının %70 i erkek çocuklarının %60 ı annelerin de %60 ı cep telefonu kullanıyor.bumudur vatandaşın kötü olduğu soruyorum.evet kriz teğet geçmiştir.işsizlik bu krizde amerika da %108 artarken türkiye de %26 yükselmiş.bugün açıklanan rakamlara göre işsizlik %14 den %13.1 e düşmüş.türkiye krizden çıkarken komşumuz yunanistan batmıştır.ispanya,italya,portekiz,ingiltere batma noktasındadır.birol beyin geçenki yazısında asgari ücretle 2002 de alınalar ve şimdiki asgari ücretlinin aldığı gıdaları karşılaştırdım.şimdi tekrar yazmaya gerek yok.asgari ücretlinin alım gücü 2002 ye göre %60 daha fazladır.duble yolları,sağlıkta reformu,ihracat rakamlarını yazmaya gerek yok.memaliki osmaniye sınırları içinde vizesiz seyehat yapılır şimdi.atla arabana sadece pasaportunla balkanlardan kafkaslara şimali afrika dan orta asya ya arabistana git gez iş yap.bunlar yan gelip yatarak olmuyor.takibe düşmüş borçları söyleyerek ekonomi kötü denmesi haksızlık.büyük resme bakın birol bey.türkiye bu sene dünya basketbol şampiyonasına ev sahipliği yapacak.erzurumda üniversite kış oyunları olacak.2016 avrupa futbol şampiyonasına ev sahipliğ yapmak için dün resmen başvurduk.otoriteler türkiye yi şanslı görüyor.milyar dolarlık modern statlar inşa ediliyor.tüp geçitler,hızlı trenler.türkiye aldı başını uçuyor birol bey.
Yazar yeniçeri (Misafir)
5. 17-02-2010 09:51
bddk başkanının açıklamaları
birol bey bu yazıyı tahminim bddk başkanı tevfik bilginin açıklamalarına göre yazdı.yazdığı doğrudur.ama tevfik bilginin açıklamalarından cımbızla bir rakamı seçerek yazı yazmış.oysa tevfik bey açıklamalarında türk bankacılık sektörünü övmüş, artık bizim de diğer ülke bankacılarına hava atma zamanı geldi demiştir.ve en sonunda da takibe düşen kredi oranının %5.3 ile BEKLENTİLERİN ALTINDA KALDIĞINI SÖYLEMİŞTİR. 
ve son açıklanan ekonomi verileride artık krizin geride kaldığının göstergesi. 
-2010 büyüme tahmini %3.5 
-kapasite kullanım oranı %6.4 arttı 
-sanayi üretim endeksi %25.2 arttı. 
-otomobil üretimi geçen yıla göre %139 arttı.aynı dönemde otomobil satışları %121 yükseldi. 
-beyaz eşya üretimi %2,4 yükseldi. 
-bir önceki yıla göre kurulan şirket sayısı %56.1 arttı. 
-temmuz aralık döneminde 1523 adet teşvik belgesi düzenlendi bu kapsamda öngörülen yatırım 22.5 milyar tl. 
-daralan ihracat 2009 sun son çeyreğine göre artışta.geçen yılın aralık ayına göre %30.3 artmış. 
-enflasyon son 40 yılın en düşük düzeyinde. 
-türkiye nin kamu net borç stoku abd,ingiltere,italya,almanya,fransa,yunanistan,hindistan,bre zilya,arjantin,polonya,macaristan gibi birçok ülkenin altında. 
BUNLARIDA OKUDUNUZMU BİROL BEY.
Yazar yeniçeri (Misafir)
6. 17-02-2010 10:29
çareyi çaresizlikte aramak...
denize düşen yılana sarılır misali vatandaş ne yapsın çözümü kredilerde, kartlarda arıyorlar malum alınan maaş ile ay sonu gelmeyince çözüm bulduğunu sanıyor başarılı çalışmalarınızın devamını bekliyoruz
Yazar yorumcu06 (Misafir)
7. 17-02-2010 14:59
çareyi çaresizlikte aramak...
vatandaşın borçlu olduğu kesin. ancak bu borçların nerelere yapıldığı önemli.birol bey keşke kaç kişinin sıfır arba veya ev alarak borçlandığını, kaç kişinin temel tüketim malları alarak borçlandığını da analiz etseydi.ihtiyaçtan borçlanmaya evet. değilse herkes ödeyebileceği bocun altına girsin.Malum, dünya krizle çalkalanıyor devletler batıyor. saygılar
Yazar vatandaş (Misafir)
8. 18-02-2010 15:31
zaten hükümet hep suçluyor
hükümetin hiç sucu yok sanki hep vatandaş suçlu. Bu millet ezilmeyi fazla kaldıramaz. 2010 batakları bataklığıa dönüştürecek. 2009 borçlarının fazileri 2010 da patlak verecek asıl. krizde bankalara çaresiz yönelen işverenler 2010 da batacak asıl. Allah hepimizin yardımcısı olsun. Yandaşlar hikaye anlatmasın.
Yazar geyveli_dost (Misafir)
9. 19-02-2010 00:38
Türkiyede asıl kriz AKP
türkiyenin en büyük krizi aslında AKP ve yandaşlarının tavırları. Ekonomide, hukuk alanında ve dış politikada en büyük kriz başlı başına AKP
Yazar geyveli_dost (Misafir)
10. 19-02-2010 16:39
ürkütücü rakkamlar
türkiye tarihinin en kötü tabloları bunlar. Bu hale getirenler utanmalı.
Yazar gercekler (Misafir)
11. 20-02-2010 15:29
AKP vatandaşı bitirmiştir.
AKP sonunda devleti borca batırdığı gibi vatandaşıda batırdı. Beceremiyorsun yönetmeyi gidin yeter ya
Yazar geyveli_sami (Misafir)
12. 22-02-2010 11:04
2010 daha kötü olcak
2010 yılı daha büyük bataklar ortaya çıkarcağıni bilmeyen kalmadı. Dahi olmaya gerek yok 2010 gerçekten felaket olcak
Yazar geyveli_vatandaş (Misafir)
13. 24-02-2010 20:25
AKP yine kızar borçulara
Tayyip duymasın yine bağırır kızar. Ananınızıda alıp gidin der sonra
Yazar semih (Misafir)
14. 02-03-2010 15:15
işte AKP nin eserleri
İşte AKP nin vatandaşı getirdiği nokta. Dışarıya borç batağına sokan AKP; vatandaşıda batağa çekmiştir. Ama unutmamalılar; AKP biter ama vatandaş bitmez.
Yazar gercek_geyveli (Misafir)
15. 03-03-2010 09:30
Beceriksiz Hükümetin yapamadıkları
1-Devlet Arazilerini Belediye başkanlarına yüklü avanta verip peşkeş çekemediler(arazi Mafyasının beleş kazanımları yok oldu.yazık geçinemiyorlar.) 
2-Devlet kamu kuruluşlarında(Tapu,Hastane,Vergi daireleri vs.gibi yerlerde hamili kartlarla Gayri yasal işlemler artık takip edilemiyor.) 
3-Hastanelere Geceyarısı 12 de sıraya girip günlerce sefil olunmasını kaldırdı.ne güzel alışmıştık aslında itilip kakılmaya. 
4-Yaşlılar ve engelli çocuk ve hastalara bakanlara aylık bir ücret bağlayıp,vatandaşın yükünü az da olsa hafifletmesine. 
5-Şehirler arası duble yol ve hızlı tren ulaşımını yapmaya 
6-Metrobüs ve tranvayların klimalı olması ve bu sayede vatandasın rahat yolculuk yapmasına zira sıcaklarda bunalıp isyan eder günleri elimizden almasına 
7-Büyük şehirlerimizde Su kesintilerinin hemen hemen hiç olmaması ve çöplerin sokaklarda dağ oluşmamasına alışamadık  
8-Bütün belediiyelerde beyaz masa kurup şikayetlerimiz değerlendirmenize alışamadı.Koyun gibi ne güzel güdülüyorduk. 
9-Kamu kurumları çiftlik gibiydi.isteyen istediği kadar adamını işe sokuyordu.1000 kişilik işyerlerine 5000-6000 kişi rahatlıkla sokuluyor ve işsizlik bu şekilde önleniyordu.Olsun bu işçilerin parası bi şekilde yine bizlerden tahsil ediliyordu. 
10-devlet ihalelerinden ihaleler alınıp 1-2 yılda bitecek ve atıyorum 10 milyara bitmesi gereken işler 5-10 yıl sürüp yüz milyarlarca liralar verilip ve bitirilmiyordu.devletin parası birilerine peşkeş çekiliyordu. 
11-Bu şekilde haydan gelen paralar gece hayatı ve gazinolarda kumarhanelerde fütusuzca harcanıyordu. 
12-Demokrasi tıkır tıkır işliyordu.İnanan insanların okuma özgürlükleri başörtüsü bahane edilerk elinden alınıyordu ne güzel.Ama Her gece onun bunu kucağında aşk yaşayanlarda sanatçı olarak tv.lerde boy gösteriyor.Toplumun örf ve ahlakı dejenere oluyormuş kime ne size ne be AKP.Gülün dikeni İktiderın öpeni makbulmuş be başbakanım.Öpülmeye alışmışız. 
Bu böyler yüzlerce örnekle devam eder.Diyeceğim şu Yorum yapan ve neyi eleştirdiğini dahi bilmeyen kardeşlerime.Sizler okadar birilerinin gazına geliyorsunuz ki bırakın kim ne halt yediyse hesabını versin.suçu varsa çeksin .Bu tutuklananların bu suçları işlemediğine bu kadar nasıl emin oluyorsunuz.anlamak çok zor.Hiç mantığınıza ters gelmiyormu eskiden hapise giren birinin nasıl oluyorda kaçıp yurt dışına çıkabildiği.bu kişiler elini kolunu sallayıp nasıl gidebiliyorlar.bu örnek sadece bir tanesi.İşte Sorumlu ve yetkili kişiler bu sorulara cevap vercekler.Yaptıkları yanlarına kar kalmasın.Bu söylemim herkes için geçerli.Herkes yaptıklarından sorumlu tutulması gerekir.kimseye imtiyazlı yaklaşılmaması gerekir. 
Gelirimizden fazla gider yaparsak aile bütçesinde açık veririz.Gelir giderde sıkıntılar mutlaka var.ama inşallah bunlarıda taşlar yerine oturduğunda aşacağız şanlı türk milleti olarak.yeterki yermeyi bırakıp yetinmeyi bilelim.Saygılar sunuyorum.
Yazar şirin izmir (Misafir)
16. 05-03-2010 19:26
AKP nin batışının işaretleri
AKP kendi batarken vatandaşıda batırıyor. Bu ne rezalet ekonomi yönetimi böyle
Yazar anti_AKP (Misafir)
17. 06-03-2010 20:58
kredi borcu ve vatandaş
Takipteki kredi miktarı rekor oranda arttı. 2009da takipteki kredi miktarı yüzde 55.5 oranında artarak 22 milyar liraya yaklaştı. Bireysel kredi borcunu ödeyemeyenler listesine 1 milyon 74 bin yeni vatandaş eklendi. Böylece bireysel kredi borcunu ödeyemeyen sayısı krizde yüzde 50 oranında artarak 3 milyon 243 bine yükseldi. Neredeyse kredi kartı kullanıcısı iki kişiden biri borcunu ödeyemez oldu.tutupta kimse suçu vatandaşa atmayacak kardeşim öyle bir şey yok 2 kişiden 1 i akepe ye oy verdi şimdi 2 kişiden 1 i 
kredi borcunu ödeyemiyor YÜZ ÜSTÜ SÜRÜNMEYE DEVAM
Yazar kaan CcC (Üye)
18. 27-03-2010 13:54
AKP nin rezaleti bunlar
Bunlar akp nin iflasının belgesi. Pişkinlikle hala milleti kandırıyorlar. Ananızı alıp gidin derler şimdi madurlarada.
Yazar geyveli mehmet (Misafir)
19. 18-08-2010 10:35
TAYYIP TEN KURTULALIM DIYORUM
(edit) belasını versin vatandaş aç ,yolsuzluk diz boyu o gitsin başörtü sorununa taksın sigaraya zam getirsin iyi şeyler yaptıgını sansın dursun millerr sömürülüyor adamın umrunda deil .asgarı ucret bıle yetmezken ınsanlar asgarı ücret altında özel hastane sektöründe çalıştırılıyor .bunun gibi bir sürü şey keşke bu yazılRI OKUSA AMA NERDE (edit) VERSIN DEMEKTEN BASKA CARE YOK
Yazar merve (Misafir)

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.