Son Yorumlar
Son Şans, Tekrarı 105 Yıl Sonra
Bilgi
Yazım içeriği ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazı olmuş. En çok di...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu şekilde, canlıların hangi amaçla bayıltığını bilmeden ve sonrasında...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLİ
ORADAKİ YURTTAN ŞİKAYET GELMİŞTİR BELEDİYEYE BELEDİYEDE GEREKENİ YAPMI...
Yorumu Oku

Ak Parti'de değişim başlıyor!
MÜTEAHHİT
GEYVE TEŞKİLATI TAMAMEN DEĞİŞMELİ MÜCAHİTLİKTEN MÜTEAHHİTLİĞE YÜKSELME...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüştü
dileğimizdir
sayın Murat Kaya; TCDD'nın genen müdürü ile görüşürken HIZLI TREN...
Yorumu Oku

 
Danıştay'dan İptal Kararı
Pazartesi, 01 Mart 2010

Danıştay 12. Dairesi, 4 Şubat 2010 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı'nın, TEKEL işçilerinin de aralarında bulunduğu geçici personelin 4/c'ye geçiş için 30 günlük süre içinde ilgili kurumlara başvurmasını öngören hükmünün yürütmesini durdurdu. 

TEK GIDA-İŞ Sendikası, Bakanlar Kurulu'nun, “Kamu Kurum ve Kuruluşlarındaki Geçici Mahiyetteki İşleri Yürütmek Üzere Geçici Personel İstihdamı ve Bu Personele Ödenecek Ücretler Hakkında Karar”ın 2. maddesi (1/a) bendinde yer alan “30 günlük süre içinde” ibaresi, bunun dayanağı Bakanlar Kurulu Kararının 1. maddesinin 1. fıkrasında yer alan “30 gün içerisinde” ibaresinin iptali ile davacı sendika üyeleri açısından, 31 Ocak 2010 itibariyle iş akitleri kamu tarafından feshedilmiş ve 30 günlük sürenin 2 Mart 2010'da doluyor olması da gözetilerek, öncelikle idarenin savunması alınıncaya kadar yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi istemiyle Danıştay'da dava açmıştı.

Davayla ilgili ilk incelemesini yapan Danıştay 12. Dairesi, geçici personelin 4/c'ye geçiş için 30 günlük süre içinde ilgili kurumlara başvurmasını öngören hükmünün yürütmesini durdurdu.

31 Ocak 2010 itibariyle iş akitleri kamu tarafından feshedilen TEKEL işçilerine 4/c'ye geçiş için tanınan 30 günlük süre yarın doluyordu.

Daire kararının gerekçesinde, temel hak ve çalışma hayatına ilişkin bir konuda Bakanlar Kurulu'nun başka bir kararına atıfla süre zorunluluğunun getirilmesinin hukuka aykırı olduğu kaydedildi.

MUSTAFA TÜRKEL İŞÇİLERE SESLENDİ

Danıştayın kararı ile birlikte yeni bir sürecin başladığına işaret eden Türkel, 4046 sayılı yasa gereği 8 ay boyunca iş kaybı tazminatı kullanma haklarının doğduğunu bildirdi. Bir başka ifade ile sözleşme imzalamayan Tekel işçileri 8 ay boyunca asgari ücretin 2 katı tutarında yani  bin 154 lira maaş alacaklar.

4/C'yi kaybetmediklerini bndan sonra da yok edeceklerini söyleyen Türkel, "Ey Başbakan Ey Hükümet, 72 milyonun hükümeti olun. Biz hala özlük haklarımız bekliyoruz." diye seslendi. Türkiye'de yapılmayan bir eylemi gerçekleştirdikilerini belirten Türkel, yıkmadıklaını, yakmadıklarını söyledi. Annesini, çocuğunu kaybedenler oldu ama başlarını eğmediler. Hamdullah Uysal şimdi rahat uyuyacak diyen Türkel, "Türkiye'de adaletin olduğunu kanıtlayan yüksek yargıya da şükranlarını sundu.

Bu 8 aylık yeni dönemde  ne yapacaklarına ilişkin kararları ise yarın açıklayacaklarını belirten Türkel, Sakarya Caddesi'ndeki çadırlarda işçilerle birlikte kararı kutluyor. İşçiler birbirlerine sarılarak sevinç gözyaşları dökerken bazıları da aylardır uzak kaldıkları yakınlarını arayak müjdeli haberi veriyorlar.

Bugun Tek Gıda-İş yönetimi şube başkanları ile bir toplantı yaparak, yeni eylem biçimlerini ve takvimini belirleyecekler. 77 gündür kurulu olan çadırların ise yarın Türker'in basın toplantısıın ardından bir kutlamayla sökülmesi bekleniyor.


Ulusal Haberler hakkındaki diğer yazılar
Gösterim: 2084 | E-posta

Yorumlar (4)
RSS Yorumlar
1. 02-03-2010 08:48
var mı böyle bir şey ya
hükümet yüksek yargılar tarafından işleyemez duruma getirildi.neymiş kuvvetler ayrılığıymış.seveyim böyle kuvvetler ayrılığını.kuvvetler ayrılığı demek her kuvvetin derebeyliği ilan etmesi demek değildir.hadi bunada kabul.yürütmeyi(hükümeti)danıştay denetliyor)yasamayı(meclisi)anayasa mahkemesi denetliyor.peki yargıyı kim denetliycek.işte anayasa değişikliği ile buna çözüm gelecek.yüksek mahkemelere meclis atama yapacak.yani millet atama yapacak.yani millet denetliycek.
Yazar yeniçeri (Misafir)
2. 02-03-2010 08:55
yürüyemez duruma geldik
yürütmeyi durduruyorlar çünkü.o zaman koşalım.varmı böyle bir şey dünyada ya.belediye bir yer satmaya kalkıyor danıştay yürütmeyi durduruyor.ana okul öğretmeni sokakta başörtüsü ile dolaşamaz diyor.yök ün bir genelgesini iptal ediyor.belediye otobüs biletine zam yapıyor danıştay yürütmeyi durduruyor.şimdide tekel işçileri lehine karar veriyor.yahu belediye fazla zam yapmışsa sandıkta millet hesabını keser.hükümet işçilere kötü yapmışsa sandıkta millet hesabı keser.BUNLAR İDEOLOJİK KARARLAR.
Yazar yeniçeri (Misafir)
3. 02-03-2010 13:11
yan gelip yatmaya devam
normalde hükümetin verdiği süre bugün doluyordu.bu kararla işçiler 8 ay daha kazanmış oldu.2 senedir yattıkları yerden milyar lira maaş alıyorlardı şimdi bi 8 ay daha maaş almaya devam edecekler.ne güzel türkiye be.bizde böyle bir iş bulamadıkki devlete sırtımızı dayayıp yan gelip yatarak maaş alalım.
Yazar yeniçeri (Misafir)
4. 02-03-2010 15:13
adaletin AKP ye tokatı bu
Adaletin AKP ye tokatı bu. Her yerde vatandaşı ezen AKP ye haddini bildirmiştir mahkeme. AKP yie yeniçeri denetlese bari. Krallık padişahlık derken Peygamberlik rütbeside verecekler yoksa.
Yazar gercek_geyveli (Misafir)

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.