Son Yorumlar
Son Şans, Tekrarı 105 Yıl Sonra
Bilgi
Yazım içeriği ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazı olmuş. En çok di...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu şekilde, canlıların hangi amaçla bayıltığını bilmeden ve sonrasında...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLİ
ORADAKİ YURTTAN ŞİKAYET GELMİŞTİR BELEDİYEYE BELEDİYEDE GEREKENİ YAPMI...
Yorumu Oku

Ak Parti'de değişim başlıyor!
MÜTEAHHİT
GEYVE TEŞKİLATI TAMAMEN DEĞİŞMELİ MÜCAHİTLİKTEN MÜTEAHHİTLİĞE YÜKSELME...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüştü
dileğimizdir
sayın Murat Kaya; TCDD'nın genen müdürü ile görüşürken HIZLI TREN...
Yorumu Oku

 
Soykırım Tasarısı Komiteden Geçti!
Cuma, 05 Mart 2010

ABD Temsilciler Meclisi Dış ilişkiler Komitesi, Ermeni olaylarının 'soykırım' olarak tanınmasını öngören tasarıyı onayladı. Ankara, Washington Büyükelçisi'ni istişareler için geri çağırdı.

22'YE KARŞI 23 OYLA KABUL EDİLDİ

ABD Başkanı Barack Obama ve Amerikan devletine, '1915 olaylarını soykırım olarak tanıması' çağrısında bulunan tasarı, ABD Temsilciler Meclisi Dış ilişkiler Komitesi'nde onaylandı. Tasarı, 22'ye karşı 23 oyla kabul edildi. Oylamaya bir milletvekili katılmadı.

ANKARA KINADI

Onay kararının hemen ardından Ankara'dan kınama mesajı geldi. Başbakanlık'tan yapılan açıklamada T.C Washington Büyükelçisi Namık Tan'ın istişareler için Ankara'ya çağrıldığı bildirildi. Açıklamada, "Tüm uyarılarımıza rağmen Komite tarafından kabul edilen bu tasarının Türkiye-ABD ilişkilerine zarar vermesinden ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi yönündeki çabaları sekteye uğratacak olmasından ciddi kaygı duyuyoruz" ifadesi kullanıldı.

BAĞLAYICI DEĞİL TAVSİYE NİTELİĞİNDE

Tasarının bağlayıcılığı bulunmuyor, tavsiye niteliği taşıyor. Dış ilişkiler Komitesi'nin onayının ardından tasarının Genel Kurul'a gelip gelmeyeceğine Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi karar verecek.Benzer bir tasarı 2007 yılında Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu'nda 21'e karşı 27 oyla kabul edilmiş, ancak o dönem Başkan George Bush yönetiminin çabaları sonucu, Temsilciler Meclisi genel kurulu tasarıyı gündemine almamıştı.

OBAMA YÖNETİMİ ÇAĞRI YAPMIŞTI

Oturumun başlamasından kısa bir süre önce, Amerikan yönetimi, tasarının geçirilmemesi yönünde Kongreye çağrıda bulunmuştu. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Mike Hammer, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın da Dış ilişkiler Komitesi Başkanı Howard Berman'ı arayarak, tasarının geçmesinin Türkiye ile ilişkilere zarar vereceği ve Türkiye ile Ermenistan arasındaki süreci riske atacağı uyarısında bulunduğunu bildirmişti. Hammer, ABD Başkanı Barack Obama'nın oylama öncesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yaptığı telefon görüşmesinde, Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokollerin bir an önce onaylanmasını istediğini de belirtti.

Demokrat Parti California Milletvekili Howard Berman başkanlığındaki komitede 46 milletvekili bulunuyor. Berman, oturumu açış konuşmasında Türkiye'nin ABD için kırılgan bir bölgede çok önemli ve sadık bir müttefik olduğunu belirtmiş, ancak "Hiçbir şey Türkiye'nin Ermeni soykırımını görmezden gelmesini haklı çıkaramaz" diye konuşmuştu.

ABD Başkanı Barack Obama ve Amerikan devletine, '1915 olaylarını soykırım olarak tanıması' çağrısında bulunan tasarı, geçen yılın Mart ayında Demokrat milletvekilleri Adam Schiff ve Frank Pallone ile Cumhuriyetçi milletvekilleri George Radanovich ve Mark Kirk tarafından sunulmuştu.

OBAMA VAADDE BULUNMUŞTU

Başkan Obama, göreve gelmeden önce Seçim kampanyalarında Ermeni olaylarını 'soykırım' olarak adlandıracağı vaadinde bulunmuş, ancak göreve geldikten sonra bu kelimeyi kullanmaktan kaçınmıştı. Obama, kendi şahsî fikirlerinin değişmediği, ancak Türkiye-Ermenistan arasındaki normalleşme sürecine desteğin öncelik taşıdığı mesajını vermişti.

ŞİMDİ NE OLACAK

Dış İlişkiler Komitesi'nden geçen tasarının bundan sonra Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nda görüşülüp görüşülmeyeceği belli değil. Nitekim tasarıdan yana olduğu bilinen Başkan Nancy Pelosi, 2007 yılında Bush yönetiminin yoğun çabalarının sonucunda Genel Kurul'da yeterli desteğin bulunmadığı gerekçesiyle tasarıyı gündeme almamıştı.

435 ÜYEDEN 218'İ GEREKLİ

Tasarıya şimdiye kadar imzasıyle destek veren Temsilciler Meclisi üyelerinin sayısı 137 buldu. Ancak tasarı Genel Kurul'dan geçmesi için 435 üyeden en az 218'inin desteğine ihtiyacı bulunduğuna dikkat çekiliyor.

SENATO'DAN GEÇERSE OBAMA'YA GELECEK

Genel Kurul'da kabul edilmesi halinde Senato Dış İlişkiler Komitesi'ne gönderilecek. Orada gereken destek sağlanırsa Senato Genel Kurulu'nda oylanması gündeme gelecek. Senato "evet" derse nihai onay için Başkan Barack Obama'nın önüne gelecek.

Tasarının Komite'den geçmesini önleyemeyen Ankara'nın, bundan böyle Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nun gündemine alınmaması için yoğun bir çaba göstermesi bekleniyor


Dünya Haberleri hakkındaki diğer yazılar
Gösterim: 2343 | E-posta

Yorumlar (1)
RSS Yorumlar
1. 05-03-2010 14:22
ince bir ayrıntı
şimdiye kadar türk hükümetleri 1915 olaylarının gündeme gelmesini amerikadaki yahudi lobisinin sayesinde engelliyordu.israilin bölgedeki katliamlarına türk hükümeti ses çıkarmıyor,araplarla soğuk oluyoruz,israille stratejik askeri anlaşmalar yapıyoruz,tatbikatlar yapıyoruz bu sayedede yahudi lobisi bizim amerikadaki çıkarlarımızı savunuyordu.şimdi ise 2 senedir 1915 olayları yahudi lobisinin desteğiyle dış ilişkiler komitesinden geçiyor.bu sene 24 e 23 geçti.yani türk lobisinin gelmiş olduğu nokta açısından önemli.amerikanın en güçlü lobileri ermeni ve yahudi lobileridir.ikisinin ittifakına rağmen rağmen türk lobisi 1 oyla kaybetti.yani bizim kimseye ihtiyacımız yok.bundan sonra nolur bi cacık olmaz.obama tasarıyı gündeme almaz.seve seve veto etmek zorunda.dün akşam canlı izledim oylamayı. amerikalı bir senatör ırak ve afganistandaki askerlerinin güvenliği için bu tasarının geçmemesi lazım diye konuşuyordu.ben bu konuyla ilgili bir önceki haberde aynısını söylemiştim.amerika türkiye yi karşısına alırsa ırak ve afganistan da ki maliyetleri artar.direniş güçlenir.iranı köşeye sıkıştıramaz.bu bölgede varım diyosa seve seve bize muhtaçlar.
Yazar yeniçeri (Misafir)

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.