Son Yorumlar
Son Şans, Tekrarı 105 Yıl Sonra
Bilgi
Yazım içeriği ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazı olmuş. En çok di...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu şekilde, canlıların hangi amaçla bayıltığını bilmeden ve sonrasında...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLİ
ORADAKİ YURTTAN ŞİKAYET GELMİŞTİR BELEDİYEYE BELEDİYEDE GEREKENİ YAPMI...
Yorumu Oku

Ak Parti'de değişim başlıyor!
MÜTEAHHİT
GEYVE TEŞKİLATI TAMAMEN DEĞİŞMELİ MÜCAHİTLİKTEN MÜTEAHHİTLİĞE YÜKSELME...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüştü
dileğimizdir
sayın Murat Kaya; TCDD'nın genen müdürü ile görüşürken HIZLI TREN...
Yorumu Oku

 
Evrenin kapılarını aralamaya hazır mısınız?
Pazartesi, 20 Aralık 2010

Evrenin kapılarını aralamaya hazır mısınız?

Bu sabah ya da gece fark etmez hiç dikkatlice gökyüzüne baktınız mı? Baktığınızda ne hissetiniz ya da ne gördünüz? Eğer biraz dikkatli bir şekilde baktıysanız ayın yanında duran yıldıza benzeyen aslında Jüpiter gezegenini görebilirsiniz… Tarihler boyu insanlar hep gökyüzüne bakmışlardır. Gökyüzü sayesinde işlerini, hayatlarını, ibadetlerini kısaca hayatlarını ayarlamışlardır. Ben küçükken gökyüzüne bakmaktan korkardım, çünkü gökyüzünde ne olduğunu anlayamıyordum, yıldız takımlarını bulamıyordum ve en önemlisi de karanlıktı ve korkuyordum. Ama sabahın ilk ışıkları, güneşin doğuşunu izlemek keyif ve huzur en önemlisi de güven verirdi bana… Çünkü tekrardan başlamış olmaktı yeni bir güne…

Birçok insanın haberi olmasa da astronomi ve uzay bilimleri bölümü var. Ama lütfen dikkat astronomi, astroloji değil. Üzülerek söylüyorum günümüzde birçok insan astronomi okuyorum diyince “ooo fal bakar mısın?” diyor… Hatta; gök atlasım var, gece gözlemlerinde kullanıyoruz… Aynı normal atlasın görevini görüyor, tek farkı gökyüzü ile alâkalı olması… gök atlasını görünce bu ne diyorlar, tabi ben açıklama yapmaya başlıyorum tam “aaa… Benim bir burcuma bakar mısın? Bu ay neler olacak hayatımda” diye sorularla açıklamamı bölüyorlar… Ama olsun bu işi tanıtmaya nereden başlasak iyidir…

Astronomi; Yunanca da ki astron ve nomos kelimelerinden türer, astron: gök cismi nomos: kanun, gelenek veya tahmin etmek anlamında kullanılır. Buna göre astronomi: evrende gök cisimlerinin dağılımını idare eden kanunları inceleyen bir bilim dalıdır. Bu bilim dalında lisan eğitimi alarak mezun olan kişilere de astronom unvanı verilir, lütfen dikkat astronot değil, astronom, yani gök bilimci denir.

Ülkemizde şu an dört üniversitede lisans programı olan bu bölüm, Ankara, İstanbul, Ege ve Erciyes Üniversitelerinde vardır. Dört senelilik olan bu lisans programı, lütfen dikkat dört hatta Ege de hazırlık eğitimi ile birlikte beş sene oluyor, şu an ki üniversiteye giriş sınavında matematik ağırlık puanı ile öğrenci alıyor… Birçok dershane öğretmeni ya da halktan kişiler bu bölümü şiddetle tavsiye etmese bile bu bölümün en güzel tarafı da okumadan da amatör astronomda olabilmektir. Yani bölümümüz amatör astronomlar kulüpleri ile gökyüzü severlere kapılarını açmıştır.

Bana ayrılan bu bölümde bu sadece bir başlangıçtı, bu bölümle evrene açılan bir kapı ile gizemli ve bilinmeyen bilimsel olan evrenin kapılarını aralayacağız… Güneş sistemimizdeki gezegenlerin ilginç özelliklerinden, yıldız takımlarına, bir yıldızın nasıl doğup öldüğünden, kuyruklu yıldızlara, kara deliklere bunların yanında astronomi tarihinden de bahsedeceğiz, Galileo’dan ünlü gök bilimci Newton’a, İslâm âlimlerinden olan Uluğ Bey’den Ali Kuşçuyu ve günümüz Türk astronomisinin gelişmesinden üniversite de bölüm oluşturmasına yardımcı olan Abdullah Kızılırmak ve Nüzhet Gökdoğanı da tanıyacağız…

Bunun yanında popüler astronomi haberleri ve aylık gökyüzü tanıtımını da yapacağım yani bulunduğumuz ayda gözlenebilen gezegenleri, göktaşı yağmurlarından, ay evrelerinden, güneş lekelerinden bahsedeceğim sizlere… Umarım az da olsa içinize merak tohumları bırakabilmişimdir, keyifle ve merakla okuyacağınız bir bölüm olması dileğiyle hoşçakalın…

***********

Bu ay ki gökyüzü…

ARALIK 2010

Gezegenler:


Merkür: 20 Aralık’ta alt kavuşumdan geçtikten sonra sabah gökyüzünde yükselerek yılsonunda Güneş’ten yaklaşık 1,5 saat önce doğacak.

Venüs: ay boyunca sabah gökyüzündeki yükselimini koruyor ve güneye doğru kayıyor. Ay sonunda güneybatı ufku üzerinde parlıyor olacak. Giderek Dünya’dan uzaklaşan gezegen, görünür büyüklüğünün küçülmesi ve yüzeyinin de fazla ışık almasıyla teleskoplu gözlemcilerin ilgisini kaybedecek.

Mars: akşam gökyüzünde batı ufku üzerinde olmasına karşın görülemeyecek kadar alçalmış durumda

Jüpiter: hava karardığında gökyüzünde en yüksek konumundadır. Gezegeni görmek için gökyüzünde güneye doğru bakmak yeterli. Gezegen güney ufkuyla başucu arasında, hemen hemen tam ortada bulunuyor. Jüpiter ve Uranüs bu ay yeniden iyice yakın görünüyorlar. Özellikle ayın son günü bir dürbünle Uranüs’ü Jüpiter’in yaklaşık 1° üzerinde görmek mümkün.

Satürn: sabah gökyüzünde, Gezegen ayın başında Güneş’ten yaklaşık dört saat önce doğuyor. Ay sonundaysa gece yarısı civarı doğu ufkunda beliriyor.

GÖK OLAYLARI

01 Aralık Satürn, Ay’ın 10° güneyinde (sabah)

02 Aralık Venüs, Ay’ın 10° güneyinde (sabah)

14 Aralık Jüpiter, Ay’ın 11° güneyinde

21 Aralık Tam Ay tutulması (ülkemizden gözlenemeyecek)

22 Aralık Kış gündönümü (en uzun gece - en kısa gündüz)

29 Aralık Satürn, Ay’ın 8° kuzeyinde (sabah)

31 Aralık Venüs, Ay’ın 9° kuzeyinde (sabah)

AYIN DURUMU

YENİAY 5 ARALIK

İLK DÖRDÜN 13 ARALIK

DOLUNAY 21 ARALIK

SON DÖRDÜN 28 ARALIK

Alt kavuşum: gezegenin Güneş ile Dünya arasında kaldığı, yani Güneş'in önünden geçtiği, Dünya’ya göre en yakın konumu.

Kaynakça: Tübitak gök olayları yıllığı…


Busra Dinmaz hakkındaki diğer yazılar
Gösterim: 3348 | E-posta

Yorumlar (6)
RSS Yorumlar
1. 21-12-2010 09:17
KÜÇÜK BUŞRA ve ASTRONOMİ
Astronomi en eski ve en önemli bilim dallarından biridir. Bu nedenle genelde bilim tarihi büyük ölçüde astronomi tarihinden oluşur. 
Ancak biz Astronomiye insanoğluna uzak olduğu için gözden uzak olan gönüldende ırak olur misali hep bir acaba yaklaşımı ile bakmışızdır.. 
Uzay Bilimcilerinin bilgi ve deneyimlerine ihtiyaç duyduğumuz bu konuda Geyveli bir uzman kardeşimiz aynı zamanda benim canım ciğerim yeğenim Buşranın bilgi ve deneyimlerini bizlerle paylaşması son derece isabetli olduğuna inanıyorum. 
Kendisine bilgi ve deneyimlerini bizlerle paylaştığı için teşekkür ediyor Başarılarının devamını dileyerek Geyveden selam ve sevgilerimi sunuyorum.Erdinç TUNA
Yazar Erdinç TUNA (Misafir)
2. 21-12-2010 10:16
Hayırlı Olsun
Hayırlı uğurlu olsun. Aramıza hoş geldin
Yazar Birol YILDIRIM (Misafir)
3. 21-12-2010 10:16
Tebrikler
İnsan doğası gereği bilmediginden korkar ancak arastirmacilik kabiliyeti eksikliginden dolayida arastirmaktan .aslinda hep merak edipte birturlu elimin eremedigi bu konu hakkinda bu guzel baslangicla bende farkindalik uyandirdigin icin busracim sana tesekkur ederim.kuru bilgi okuyana hicbir keyif vermez kanaatindeyim ancak guzel bir yazim diliyle bu keyfi vermek yazinda oldugu gibi mumkun bunun icinde ayrica tebrikler.yazilarinin takipcisiyim
Yazar Jale izmirli (Misafir)
4. 23-12-2010 12:23
Hoş geldiniz
Buşra kardeşim aramıza hoş geldin yazılarını ilgi ile okuyacağımı belirtirim..saygılarımla
Yazar Şeref Elma (Misafir)
5. 23-12-2010 16:45
tebrikler.. :)
Büşracığım başarılarının devamını diliyorum ve bizleri bu bilgilerden mahrum bırakmadığın için teşekkür ediyorum. Sanırım üzüntülerimiz sona eriyor ve bölümüne dair merak ettiğimiz herşeyi kaldığımız yerden devam ederek öğrenebileceğiz :).
Yazar Ayşegül Yüksel (Misafir)
6. 27-12-2010 10:50
...
hayırlı olsun büşra..gercekten astronomiye baslangıç için tavsiye edilebilecek bir yazı..bilgilerini sade bir dille paylaştıgın için tesekkür ederim...
Yazar fatma yılmaz (Misafir)

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.