Son Yorumlar
Son Þans, Tekrarý 105 Yýl Sonra
Bilgi
Yazým içeriði ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazý olmuþ. En çok di...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu þekilde, canlýlarýn hangi amaçla bayýltýðýný bilmeden ve sonrasýnda...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLÝ
ORADAKÝ YURTTAN ÞÝKAYET GELMÝÞTÝR BELEDÝYEYE BELEDÝYEDE GEREKENÝ YAPMI...
Yorumu Oku

Ak Parti'de deðiþim baþlýyor!
MÜTEAHHÝT
GEYVE TEÞKÝLATI TAMAMEN DEÐÝÞMELÝ MÜCAHÝTLÝKTEN MÜTEAHHÝTLÝÐE YÜKSELME...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüþtü
dileðimizdir
sayýn Murat Kaya; TCDD'nýn genen müdürü ile görüþürken HIZLI TREN...
Yorumu Oku

 
ZAVALLI YAVRULARIMIZ
Pazartesi, 24 Ocak 2011

Allah’ýn selamý üzerinize olsun Sevgili Dostlar,

Ayda bir de olsa sizlerle paylaþýmlarým olacak. Diyeceksiniz ki kimsiniz? Aslýnda kimliðim çokta önemli deðil. Önemli olan hasbelkader eðitime otuz yedi yýlýný adamýþ ve halen de bilfiil Eðitim Müfettiþi olarak Sakarya’da görevini yürüten, sizlerden biriyim. Kýsacasý ben sizim… Can Geyve’mizin öz evladýyým.

      Sizlere, daha önce Baðlarbaþý Köyü Sitesi’nde yayýmlanmýþ olan, fakat çok önemsediðim bir yazýmla merhaba demek istiyorum.
 

ZAVALLI YAVRULARIMIZ

Neler oluyor, neler… Toplum olarak deðiþtik. Geçmiþe özlem duymamak elde deðil. Yaþlýlarýmýzdan duyduðumuz “nerede o eski günler” dediklerinde; “Ne var sanki geçmiþe hayýflanacak” diye düþünürdüm. Ama daha iyi anlýyorum ve þükrediyorum ki bizler þanslýymýþýz.

Çünkü bizler oyuncak arabalarýmýzý kendimiz yapar, bayýr aþaðý ona biner, yokuþ yukarý o bize binerdi.(üretim ve kýymet bilme) Bu oyun, gruplar halinde birlikte oynanýrdý.(paylaþým) Aðaç arabamýzýn tekerlerini bazý otlarýn tohumlarýyla yaðlardýk.(araþtýrma-buluþçuluk) Evden yað alýp bakýmýný yapmak imkânsýzdý. Evdeki sadece haneye yeterdi.(kanaat)

Topumuzu, ineðimizin veya eþeðimizin kýllarýyla ýslatarak ve yuvarlayarak oluþtururduk. Çam kozalaklarý ve lastik toplarla oynadýðýmýz mahalle maçlarý…(rekabet) Telden bükerek yaptýðýmýz telden oyuncak arabamýz, eskimiþ aðaç fýçýlarýndaki çemberlerin çevrilmesine doyum olmazdý.(deðerlendirme) Kollarýmýzý uzatarak, elimizden omzumuza kadar karýþlayarak yaptýðýmýz sayýþmayla belirlediðimiz hýrsýz ve polisi ve ayný adý taþýyan oyunu.(iyiyi kötüyü ayýrt etme)

Dini Bayramlarda sabah ezanýyla uyanýp, ailemizin zor þartlarda aldýðý, akþamdan yer yataðýnýn altýna ütülemek için koyduðumuz giysilerimizi (buluþçuluk) ve lastik ayakkabýlarýmýzý giyerek köy meydanýna gider, cemaatin bayram namazýndan çýkmasýný beklerdik. Cami kapýsýnda ilk kiþinin görünmesiyle, koþar adýmlarla el öpmeye, þeker toplamaya, köyün en zengini olan Akif dedenin evine yollanýrdýk. Daha sonra, tahtadan yaptýðýmýz salýncakta salýnarak söylediðimiz türküleri…(sosyalleþme)

Annemizin ekmeðimize sürdüðü salçalý ekmeðimizden, birkaç ýsýrýk arkadaþýmýza da verir, paylaþýrdýk.(Paylaþým ve cömertlik)

Peki,þimdiki çocuklarýmýz?..Acýnasý yavrularýmýz…

Teknolojinin bitirdiði zavallý evlatlarýmýz…

Bilgisayarýn baþýnda zamanýný oyunlarla tüketen, ödevlerini bir çýktýyla alýp, incelemeden araþtýrmadan öðretmenine teslim etmeler.

Bu nesil mi üretecek? Sadece tüketmeye alýþtýrýlan doyumsuz bir nesil. Alýnan oyuncaðýnýn deðerini bilmeyen, araþtýrmayan, elindekiyle yetinmeyen paylaþmayan, doymayan, sevgiden ve büyüðüne saygýdan uzak bir gelecek.
 

Cemalettin DÝNÇER
Eðitimci Yazar


Cemalettin Dincer hakkýndaki diðer yazýlar
Gösterim: 1958 | E-posta

Yorumlar (5)
RSS Yorumlar
1. 25-01-2011 11:48
hoþ geldiniz
sn. hocam yazýlarýnýzýn bir kývýlcým gibi büyük meþaleleri tutuþturmasý yeni ufuklar ve yeni umutlara vesile olmasýný dilerim. 
selam ve dua ile...
Yazar sadi karakaya (Misafir)
2. 27-01-2011 19:42
Teþekkür
Þu alemde küçücük bir katreyiz Sevgili Sadi,inþallah katre büyür de bir sel olur akar.Sevgi ve saygýlarýmla...
Yazar Cemalettin DÝNÇER (Misafir)
3. 28-01-2011 08:33
Teþekkür
sayýn hocam ;marifet iltifata tabidir.bendeniz tüm kalemi düzgün olan  
bir iki kelime de olsa hayýrlara vesile olabilecek görüþ ve düþünceleri olan tüm eðitimci arkadaþlarýn yazmalarýný bekliyorum ve sizleri tebrik ediyorum.
Yazar sadi karakaya (Misafir)
4. 16-02-2011 16:54
doðru tespit
herþey doðru ve güzel hocam...yeni nesil olmamýza raðmen akþamlarý oynadýðýmýz saklambaç gün biterken oynadýðýmýz futbol maçlarý ..yakalambaç misket hepsi ayrý bi güzeldi...deyim yerindeyse adamlar neslimizi sunileþtirdi bir makinenin baþýna baðladý dünyadan bir haber yetiþir oldu nesillerimiz...sonumu sonu hayrolsun inþallah...burada iþ ailelere düþüyo onlar görevini yapýyomu..malesef hayýr çocuðun cebine parasýný koyum üstünü giydirmekle herþeyin bittiðini sanan aile reisleri malesef..çocuðuna bir hal hatýr sormak bile okadar zor geliyoki...onlar büyükler ya böle biþey sorulurmu yaw allah allah....aynen böyle hocam malesef...allaha emanet olunuz...
Yazar murat (Misafir)
5. 29-03-2011 01:05
Ufukta Görünenler
Her devir kendi orijinal nesliyle geliyor,kendi imkan ve zorluklarýný birlikte sunuyor. 
Geleceðin nesilleri saklambaçlarýný ayda oynayacak,çaylarýný güneþte demleyecek,kainatýn haþmetini dünya dýþýndan da izleyecek,en azýndan sonsuzluk,boyut mefhumlarýný en somut halinde idrak edecek,insanoðlu beynini yerçekiminin etkisinde kurtararak yükseliþ sýrrýna erecek,teknoloji bu baðlamda iyi bir açýlým saðlayacak,dýþtaki enginlikten içteki gizli sonsuzluðu keþfedecek,mefkurenin manasýný anlayacak,sultan kudretiyle de felekleri aþacak,gidiþat iyi yönde,selam ve saygý ile.
Yazar Kemal BOY (Misafir)

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarýnýz Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kiþisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adýnýz:
Baþlýk:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazýlan Yorumlar Hakkýnda E-Posta Aracýlýðýyla Bilgilendirilmek Ýstiyorum

Yazdýr E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.