Son Yorumlar
Son Şans, Tekrarı 105 Yıl Sonra
Bilgi
Yazım içeriği ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazı olmuş. En çok di...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu şekilde, canlıların hangi amaçla bayıltığını bilmeden ve sonrasında...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLİ
ORADAKİ YURTTAN ŞİKAYET GELMİŞTİR BELEDİYEYE BELEDİYEDE GEREKENİ YAPMI...
Yorumu Oku

Ak Parti'de değişim başlıyor!
MÜTEAHHİT
GEYVE TEŞKİLATI TAMAMEN DEĞİŞMELİ MÜCAHİTLİKTEN MÜTEAHHİTLİĞE YÜKSELME...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüştü
dileğimizdir
sayın Murat Kaya; TCDD'nın genen müdürü ile görüşürken HIZLI TREN...
Yorumu Oku

 
Çorba Yasa
Perşembe, 27 Ocak 2011

Türk Büro-Sen Şube Başkanları İstişare Toplantısının Sonuç Bildiri:
Hükümet geçmiş dönemlerde toplu görüşmelerde mutabakata varılan birçok konu hakkında hala kanuni düzenlemeleri yapmadığı, imza altına almış olduğu hükümleri hayata geçirmediği halde; konunun tarafı olan sendikalardan görüş almadan yapmayı hedeflediği 657 sayılı kanunda ki değişikliklerde, kamunun işleyişini kördüğüm haline getirmeyi planlamaktadır.
24 saati devamlılık arz eden hizmetlerde çalışan memurların, çalışma saat ve şekillerinin belirlenmesi için, Devlet Personel Başkanlığı'nın muvafakat vermesi zorunluluğunu kaldırılarak, yetkinin kurumlara verilmesi ile esnek çalışmanın önü açılmaktadır.
Esnek çalışma sistemi, hükümetin devleti bir ticarethane olarak görme eğiliminin tezahürüdür.
Bilindiği gibi, 8 yıllık AKP döneminde devletin asli ve sürekli görevleri taşeronlar eliyle yürütülmesinin önü açılmış ve taşeronlaşma had safhaya çıkarılmıştır.
Mevcut hükümet iş başına geldiğinde sözleşmeli 4/B statüsünün yaygınlaştırılarak, adeta kölelik sistemi kurulmaya çalışılmaktadır.
Hükümet, Anayasa'daki "Devlet hizmetleri, devlet memurları eli ile yürütülür" hükmünü hiçe saymaktadır.
4/C statüsünde çalışan personelin sıkıntıları hala çözülmemiş, TBMM'de 4/C statüsünde çalışan personel ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personel arasındaki ücret ve diğer haklar konusunda adaletsizlik devam etmektedir.
Kamu çalışanlarının aleyhine pek çok hüküm içeren torba kanun tasarısında, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125. maddesinin f bendinde belirtilen "amirlerine ve mahiyetindekilere fiili tecavüzde bulunmak" hükmüne "iş sahiplerine tecavüzde bulunmak" fiilide eklenerek, memur hakkında iş sahiplerinin asılsız şikayet ve müracaatlarının önü açılmaktadır.
Hükümet, yapmış olduğu bazı düzenlemelerle hem mevcut yasaları yok saymış, yetkili sendikaları bay pas ederek bazı kadro ve unvanlarda ücret artışı yapmıştır.
Yapılan bu düzenlemeler, emsal memurlar arasında var olan ücret farklılıkların daha da derinleşmesine neden olmuştur.
Sekiz yıllık AKP iktidarı döneminde kamuda ayrımcılık, baskı, kadrolaşma, sürgün ve kıyımlar had safhaya ulaşmıştır.
Memurları hükümet memuru haline getirme çabaları süratle devam etmiştir.
Siyasi iktidarın il, ilçe başkanları, milletvekilleri, belediye başkanları vasıtasıyla gerek mülki idare üzerinde gerekse de en üst amirinden hizmetliye kadar, tehdit ve baskıyla, "Benim memurum-senin memurun" ayrımı yapılmış; hükümete paralel düşünmeyen herkes ötekileştirilmiştir.
Yapılacak düzenlemede öngörülen ve dikkatlerden kaçırılmaya çalışılan bir diğer önemli husus ise; yasaklanmış her türlü yayını görev yerinde bulundurmak yasağının kaldırılmasıdır. Böylece, kamu kurum ve kuruluşları adeta yasaklanmış yayınların saklandığı yerler olmasının önü açılmaktadır.
Torba Kanun Tasarısı, kamuoyunda, konunun taraflarının da görüşleri alınarak etraflıca tartışılmalı, oldubittiye getirilmemelidir.
Kamu düzeninin temeline dinamit koyacak düzenlemeler, hem kamu çalışanları hem de vatandaşlar için kaosa neden olacaktır."
Bu da Eğitim-İş Sendikasının Torba Yasa'ya dair görüşleri;
"Eğitim-İş olarak"Torba Yasa"sı veya başka bir ifadeyle "çorba yasa"sıyla yapılmak istenen değişiklikleri takip etmekteyiz. AKP iktidarı halkımızı yanıltmanın yolunu, birkaç yasal iyileştirmeyi vitrine çıkararak ardından saldırı yasalarını hayata geçirmenin gayretini olağan gücüyle göstermektedir.
Torba Yasa yasalaştıktan sonra, Anayasanın değiştirilemez temel ilkelerinden biri olan "Sosyal Devlet" ilkesi çiğnenmiş olacaktır. Bunun sonucu olarak "Holding tipi" bir yönetim biçimi hâkim kılınacaktır. Kamu emekçilerinin çalışma esası, ‘Amerikan iş sınıflaması' yani kadro sistemine dönüştürülecektir. Kamu emekçilerinin değerlendirme, ilerleme, yükselme sistemi değiştirilerek mevcut sicil sistemi ortadan kaldırılmaktadır. Yerine sözleşmeli personel anlayışıyla bağdaşan yeni bir sistem hazırlanmaktadır. Yine bu torba yasayla iş güvencemiz, iş sürekliliğimiz, beraberindeki sosyal haklarımız ortadan kaldırılmaktadır.
Bu bir tensikat hazırlığıdır. Yani partizan siyasete ait personel işlemidir. Tensikat; ekmekle oynama, kariyeri bozma, işten çıkarma, personel azaltma anlamına gelir.
Bu yasa çalışması AB'nin ülkemize dayattığı uyum programlarının zehirli meyvesidir. Güzel vitrin yaparak, göz boyayarak, bu zehirli meyveyi bize yediremeyecekler. Bizler AB'nin, ABD'nin, IMF'nin emekçisi, işbirlikçisi olmayacağız. Çünkü bizler; Tam bağımsız Türkiye anlayışının emekçileriyiz.
Buradan soruyoruz!
Hangimiz Emniyet Genel Müdürlüğüne, özel bir güvenlik firmasının sahibinin atanmasını ister?
Hangimiz Bayındırlık Bakanlığı Müsteşarlığına, ülkenin en büyük mütahitlerinden birinin atanması ister?
Hangimiz Diyanet İşleri Bakanlığına, hükümete yakın bir tarikat ya da cemaat liderinin atanmasını ister?
Ya da Denizcilik ve Ulaştırma Müsteşarlığına, başbakanın oğlu veya onun en sevdiği kaptanının atanması ister?
Öyleyse, biz Atatürkçü Cumhuriyetçiler, Emekçiler, Emekliler, Gençler, Öğrenciler, Sanatçılar, İşsizler, Çiftçiler, bu vurgun düzenine, sürgünlere, baskılara, özelleştirmelere dur diyeceğiz! Çünkü bu gidiş genişletilmiş Sevr demek olan, ABD emperyalizminin Büyük Orta Doğu projesinedir, bu gidiş işsizliğedir, yoksulluğadır. Bu gidişe dur demek tüm emekçilerin tüm halkın görevidir.


Erol Afşar hakkındaki diğer yazılar
Gösterim: 2364 | E-posta

İlk Yorumu Siz Yazın
RSS Yorumlar

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.