Son Yorumlar
Son Şans, Tekrarı 105 Yıl Sonra
Bilgi
Yazım içeriği ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazı olmuş. En çok di...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu şekilde, canlıların hangi amaçla bayıltığını bilmeden ve sonrasında...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLİ
ORADAKİ YURTTAN ŞİKAYET GELMİŞTİR BELEDİYEYE BELEDİYEDE GEREKENİ YAPMI...
Yorumu Oku

Ak Parti'de değişim başlıyor!
MÜTEAHHİT
GEYVE TEŞKİLATI TAMAMEN DEĞİŞMELİ MÜCAHİTLİKTEN MÜTEAHHİTLİĞE YÜKSELME...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüştü
dileğimizdir
sayın Murat Kaya; TCDD'nın genen müdürü ile görüşürken HIZLI TREN...
Yorumu Oku

 
Özlenen Türkiye
Perşembe, 03 Şubat 2011

Özlenen Türkiye

Kurtuluş Savaşı yılları yakın tarihimizin buhranlı ve karanlık günleridir. Bir tarafta vatan ve milletin kurtarılması derdine düşenler, diğer yandan ikballerinin devam etmesine çalışan değişik gruplar.

Pek doğaldır ki Milli mücadelenin onur ve gururu birinci gruba aittir.

Milli mücadelenin içinde bulunanlar her türlü cefaya katlanarak, insan üstü gayret göstererek zaferin kazanılmasında birinci amil olmuşlardır. Osmanlı yönetim kadrolarının ve aydınlarının istila ve işgal karşısındadaki işbirliği ve tepkisizliği de mücadele edenlerin işini zorlaştırmıştır.

Aziz Milletimiz sarsılmaz bir imanla Çanakkale'de başlattığı şahlanışı Kurtuluş Savaşı'nda da devam ettirmiş, emperyalistlerin emelini kursağında bırakmıştır. Savaşla beraber açılan mecliste Gazi ve arkadaşları gecesini gündüzüne katarak vatanın ve milletin kurtulması için çok çetin konuşmalar yapmış ve meclis çok büyük tartışmalara sahne olmuştur. Kurulan mecliste Osmanlı'ya biraz olan yaranma, yaltaklanma ve dalkavukluk yoktur. Devletin ve milletin kurtuluşu için feragat ve fedakarlık vardır. Hareketin önderi de "Mevzu bahis vatan ise gerisi teferruattır" ilkesinin sahibidir. Üstün millet sevgileri başarılarının tek kaynağıdır.

Gazi Mustafa Kemal yüreğinde taşıdığı yüksek ülkülerle hem Kurtuluş Savaşı sırasında, hem de sonrasında mensup olduğu milletini ateşlemiş, Osmanlı'da gururu incinen ve vatansız kalan Türk'ü çağının en gururlu milleti ve kurulan devletin asli unsuru yapmıştır.

Tanzimat kadrolarıyla hat safhaya varan Batı hayranlığı ve taklitçilik milleti öz değerlerine döndürmüş, Batı'ya verilen gümrük imtiyazları ile Osmanlı sanayi yıkılmış, toprak düzeni bozulmuş, köylü, esnaf ve sanatkar perişan duruma düşürülmüş...

Yeni devlet gümrük imtiyazlıklarını kaldırarak ilk işe başlamış, köylüyü toprak sahibi yapmış, bizzat Atatürk iktisat kongreleriyle yeni bir esnaf ve ticaret zümresinin doğmasına gayret etmiştir.

Tanzimat kafalıların Atatürk'ün kısa ömründe temizlenmeleri mümkün olmamıştır. Atatürk'ün erken vefatı, bilhassa çok erken girdiğimiz çok partili sistem içinde Tanzimat kafalıların ve kozmopolit düşünce sahiplerinin devlete ve millete hakim olduklarını görüyoruz.

Çok partili sistemin olmazsa olmazı 'Sanayi toplumu' olmayışımız ekonomik bağımlı ve eğitimsiz oluşumuz çok partili sistemin bir azınlığın çıkar aracına dönüşmüştür. Millet ve devlet unutulmuş, eş-dost ve yaren kayırma öne çıkmıştır.

Çok partili sistem bilhassa yönetim kadrolarında 'Vasat İnsan' çıkarabilmiş, ülkenin yetişmiş genç nüfusunun işsiz güçsüz kalmasına sebep olmuştur.

Yönetim kadrolarının 'Vasat' oluşu emperyalist emeller peşinde koşanların işine yaramış; bu güçler yeni metot ve teoriler geliştirerek yönettiği ülkenin insanına benzer inançlara sahip ama bunu emperyalistler için kullanan kapıkulu zihniyetindeki insanlarla ülkelerin daha kolay sömürülmesini sağlayabilmişlerdir.

Tunus'ta, Cezayir'de, Mısır ve Lübnan'da durum budur. Maalesef bizim bulunduğumuz coğrafya böyle karışıklıkların devam edeceği intibasını vermektedir. Bu ülkelerin sömürülen halkı erken alarma geçerek adeta devin uykudan uyanmasını sağlamıştır. Temennimiz 'Surda açılan gediğin' kapanmasıdır.

İşbirlikçilerin sonu görünmüştür. Binbir çile ve ızdırapla dedelerimizin kurduğu aziz Cumhuriyet'te istikbalden emin görünmemektedir. Kanla kurduğumuz aziz vatan maalesef sağlıklı görünmemektedir.

Cumhuriyetin ve aziz vatanın aynı 'Kurtuluştaki' gibi üstün ahlaklı, sadık, feraset ve basiret sahibi insanlara ihtiyaç vardır.

Cumhuriyet sevenlerini bekliyor. Cumhuriyet, kendini var edenlerin 'çocuk'larını bekliyor.

Hasan Dalgıç


Hasan Dalgıç hakkındaki diğer yazılar
Gösterim: 3907 | E-posta

Yorumlar (5)
RSS Yorumlar
1. 05-02-2011 16:17
dehşet bi şey
yazar chp nin tek parti döneminin özlemi içinde,çok partili sistemi eleştiriyor,adnan menderes dönemini kötülüyor,darbeleri savunuyor ve sonunda da çok komik bir şekilde mısır ve tunus da ki halk hareketini destekliyor.ya bu yazar türk milletini geri zekalı zannediyor ya da kendisi zeka yoksunu.mısır ve tunus da ki halk özgürlük ve demokrasi talepleriyle meydanlarda,dikta rejimlerine karşılar.pes doğrusu bu siteye ne oluyor anlamadım çok basit,dar görüşlü,militarist zihniyetli yazarlara yazı yazdırıyor.
Yazar yavuz selim (Misafir)
2. 15-02-2011 20:48
dehşet bi şey
tam bir facia !!!!!!!
Yazar geyve geyve (Misafir)
3. 16-02-2011 08:40
dehşet bi şey
bir yazarın tırnak içine aldığı bölüm ,başka bir yazarın ifadesini belirtmek için kullanılır genelde. 
"surda gedik açmak" cümlesini necip fazıl kullanmıştır...... 
 
SURDA BİR GEDİK AÇTIK MUKADDESMİ MUKADDES 
EYY! KAHPE RÜZGAR ARTIK NE YÖNDEN ESERSEN ES 
 
bu gedik kapanmayacaktır. 
bu gediği kapatmak isteyenlerin asıl niyeti mukaddesatımızı kapatmaktır.  
 
nedemek "Osmanlı'ya biraz olan yaranma, yaltaklanma ve dalkavukluk yoktur" MİLLET OLARAK BU TOPRAKLARDA Kİ VARLIK SEBEBİMİZ OLAN cihan devleti ,islamın yeryüzünde türklükle birlikte anılmasına vesile olan ceddimize,çağ açıp çağ kapayan bir milletin mirasına bu şekilde , futursuzca hakaret aklı başında hiç kimsenin yapacağı bir tenkit değildir. 
----yazık !!!!!!!
Yazar ömer muhtar (Misafir)
4. 07-06-2011 15:48
DOĞRU SÖZE NE DENİR?
Cumhuriyetin ve aziz vatanın aynı 'Kurtuluştaki' gibi üstün ahlaklı, sadık, feraset ve basiret sahibi insanlara ihtiyaç vardır.
Yazar VATANDAŞ (Misafir)
5. 28-11-2011 20:13
Osmanlı
Tasrihçi değilim ama tarihçilerin paylaştığı(OSMANLI ATI KEŞFETTİ,DÜNYAYA HÜKMETTİ;BEYGİRİ KEŞFEDEMEDİ GERİLEDİ VE YIKILDI)bu tesbite katılıyorum.Arkadaşımız Osmanlıyı kötülememiş sadece çöküş dönemindeki hataları belirtmiş.Karşı çıkanlara sorum şu dediği gibi olmasa yıkılırmıydı?Geeçelim onu.Bugün milleti Osmanlı rüyalarına yatıranlar Uluslararası sermayeye türkiyeyi pazarlayanlardır.Söyledikleri herşey palavradan ibarettir.Evet artık kurtuluş savaşında Emperyal güçlere karşı verilen mücadele ruhuna ihtiyacımız var.Saygılar.
Yazar Salim ay (Misafir)

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.