Son Yorumlar
Son Şans, Tekrarı 105 Yıl Sonra
Bilgi
Yazım içeriği ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazı olmuş. En çok di...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu şekilde, canlıların hangi amaçla bayıltığını bilmeden ve sonrasında...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLİ
ORADAKİ YURTTAN ŞİKAYET GELMİŞTİR BELEDİYEYE BELEDİYEDE GEREKENİ YAPMI...
Yorumu Oku

Ak Parti'de değişim başlıyor!
MÜTEAHHİT
GEYVE TEŞKİLATI TAMAMEN DEĞİŞMELİ MÜCAHİTLİKTEN MÜTEAHHİTLİĞE YÜKSELME...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüştü
dileğimizdir
sayın Murat Kaya; TCDD'nın genen müdürü ile görüşürken HIZLI TREN...
Yorumu Oku

 
Ortadoğu Alev Alev
Çarşamba, 16 Şubat 2011

Ortadoğu alev alev... Mısır'dan sonra, peş peşe birçok ülkede hükümet karşıtı protestolar düzenleniyor, Ortadoğu'da sular durulmuyor. Zaman zaman yaşanan çatışmalar nedeniyle can kayıpları ve yaralanmalar olduğu bildiriliyor.

Kuzey Afrika'yı da içine alan geniş Ortadoğu bölgesinde son durum:

IRAK
Irak'ın güneyindeki Kut kentinde, artan yolsuzluk olaylarını ve altyapı hizmetlerinin yetersizliğini protesto eden göstericilerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada 3 göstericinin öldüğü, 15'i polis 30 dolayında kişinin de yaralandığı bildirildi.

Vassit vilayeti sözcüsü, yolsuzluk yapan yetkililerin görevden alınması ve temel hizmetlerin iyileştirilmesini isteyen yaklaşık 2 bin göstericinin hükümet binalarına saldırdığını ve valinin ikametgahını ateşe verdiğini söyledi.

Hayatını kaybedenlerden birinin, valilik binasının çatısındaki keskin nişancılar tarafından vurulan 16 yaşındaki bir genç olduğu bildirildi.

Olaylarda 30 göstericinin tutuklandığı belirtilirken, Kut Valisi ile İl Meclis üyelerinin şehri terk ettiği ifade edildi. Irak'ın Divaniye, Kerkük ve Ramadi kentlerinde de binlerce gösterici, kötü yaşam koşullarını protesto etmek için sokaklara döküldü. Bu kentlerdeki gösterilerin olaysız şekilde sona erdiği belirtildi.

Irak'ın çeşitli kentlerinde geçtiğimiz Cuma gününden bu yana devam eden protesto gösterileri, Ortadoğu'daki birçok ülkede baş gösteren ve daha fazla demokrasi veya rejim değişikliği hedefleyen hükümet karşıtı eylemlerden bazı farklılıklar gösteriyor.

Irak'taki protesto gösterilerinin ana sebebi, giderek artan işsizlik ve yolsuzluk sorunlarıyla elektrik ve su kesintisi gibi temel hizmetlerde yaşanan sıkıntılar olarak gösteriliyor.

Ancak Reuters haber ajansı, Kut kentindeki bazı göstericilerin doğrudan Irak Başbakanı Nuri El Maliki'yi hedef alan sloganlar da attığını bildirdi.

İRAN

Başkent Tahran'da hükümet yanlıları ile karşıtları çatıştı. AFP ajansının haberine göre, rejim yandaşlarıyla muhalifler arasındaki çatışmalar, geçtiğimiz günkü gösterilerde hayatını kaybeden Sanei Jale isimli öğrencinin cenaze töreninde yaşandı.

Rejim yanlıları, güzel sanatlar fakültesinde okuyan Jale'nin gönüllü Besiç militanı olduğunu, hükümet karşıtları ise muhalif lider Musavi yandaşı olduğunu belirttikleri gencin "Yeşil Hareket" üyesi olduğunu ifade ediyor.

Taraflar ayrıca, Tahran'daki muhalefet gösterisinde vurularak öldürülen Jale konusunda birbirini suçluyor. Hükümet Jale'yi muhaliflerin öldürdüğünü iddia ederken, muhaliflere ait internet siteleri ise İranlı öğrencinin güvenlik güçleri tarafından vurulduğunu öne sürüyor.

Cenaze törenine katılan hükümet yanlıları, muhalif lider Mehdi Kerrubi aleyhinde pankartlar taşıyıp, sloganlar attı. Hükümet karşıtı gösterilerin ardından dün meclisteki muhafazakar milletvekillerinin "asılmaları" çağrısı yaptığı muhalefet liderlerinden Kerrubi, bugün yaptığı açıklamada, İran'daki demokratik değişim için bedel ödemeye hazır olduğunu ifade etti.

İran'da bu hafta içinde düzenlenen protesto gösterilerinde iki kişi hayatını kaybetmişti.

Devlet televizyonunun internet sitesinde yer alan bir habere göre, İran rejimi, muhalif harekete karşı Cuma günü geniş katılımlı bir yürüyüş gerçekleştirilmesi için çağrıda bulundu.

LİBYA
Libya'nın Bingazi kentinde hükümet karşıtlarıyla güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda en az 38 kişi yaralandı.

Associated Press haber ajansı, ülkenin en büyük ikinci kentindeki çatışmaların dün akşam saatlerinde gerçekleştiğini bildirdi. Gösterilerin bugün de başkent Trablus, Bingazi ve diğer şehirlerde de devam ettiği ifade edildi.

Ajansın görgü tanıklarına dayanarak verdiği haberinde, protestocuların Başbakan Bağdadi el Mahmudi'nin istifa etmesini istedikleri belirtildi. Ancak Libya lideri Muammer Kaddafi aleyhine slogan atılmadığı bildirildi.

BBC'ye konuşan görgü tanıkları, hükümeti eleştiren Fethi Terbil adlı bir avukatın gözaltına alınmasının protestoları tetiklediğini söyledi. Terbil'in daha sonra serbest bırakıldığı ancak gösterilerin sürdüğü belirtildi.

Ülkenin birçok kentindeki protesto gösterileri devam ederken, Reuters'a konuşan bir insan hakları aktivisti, yasaklı örgüt Libya İslami Mücadele Grubu'na üye olduğu için tutuklanan 110 kişinin bugün içinde serbest bırakılacağını söyledi.

BAHREYN
Bahreyn’in başkenti Manama’da hükümet karşıtı protestocuların eylemleri sürüyor. Bahreyn Kralı’nın gösterilerde polis kurşunlarıyla hayatlarını kaybeden iki protestocu için özür dilemesine rağmen bugün göstericiler bir kez daha şehrin ana meydanındaki anıtın çevresinde bir araya geldi.

Gösterilerin 3'üncü gününde, siyasi reform ve insan haklarında düzenleme talep eden protestocular sabah erken saatlerden itibaren meydanda toplanmaya başladı.

Bahreyn'den bildiren El Cezire muhabiri, “Göstericiler çok iyi organize olmuş durumda. Manama’nın "İnci Kavşağı" Bahreyn’in Tahrir Meydanı gibi olacak diyorlar” ifadelerini kullanırken, bazı protestocuların kavşaktan başlayarak bir yürüyüş düzenlemeyi planladığını, bazılarınınsa meydanı işgal etmeye devam etmeyi düşündüklerini söyledi.

Bahreyn Kralı Şeyh Hamid bin İsa el Halife dün televizyona çıkarak, “iki sevgili oğlumuzun ölümü için başsağlığı diliyorum" demiş ve bir komitenin bu ölümleri soruşturacağını belirtmişti.

Sünni hanedanın yönettiği, nüfusun çoğunluğunun Şii olduğu, ABD'nin 5'inci Filosuna ev sahipliği yapan körfez krallığında göstericiler, 1971'den bu yana görevde olan Başbakan Şeyh Halife bin Sallah el Halife'nin istifasını, siyasi tutukluların salıverilmesini ve yeni anayasa istiyor.

Muhalif lider Şeyh Ali Salman, başbakanın halk tarafından seçilmesine olanak sağlayacak bir “anayasal monarşi” istediklerini söyledi. Ulusal İslami Antant Birliği (AENI) lideri olan Şeyh Salman, “Demokratik bir devlet, halkın hükümeti seçtiği anayasal bir monarşi istiyoruz” dedi. Şeyh Salman ayrıca din adamlarının yönetimde olduğu İran modeli üzerine kurulu “dini bir devlet” istemediklerini ifade etti.

YEMEN

Yemen'in güneyindeki Aden kentinde, güvenlik güçlerinin hükümet karşıtı göstericilere müdahalesinde iki kişi öldü.

Bir emniyet yetkilisi, Aden'deki çatışmalarda ateşli silahla yaralanan bir göstericinin hayatını kaybettiğini belirtti. Hastane kaynakları daha önce, güvenlik güçlerinin hükümet karşıtı yüzlerce göstericiye müdahalesinde ağır yaralanan Muhammed Ali Elvani'nin kaldırıldığı hastanede öldüğünü, 3 kişinin yaralandığını bildirmişti.

Başkent Sana'da da bugün iktidar yanlılarıyla hükümet karşıtları arasındaki çatışmalarda 4 kişi yaralanmıştı.

Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih, Bahreyn Kralı ile yaptığı telefon görüşmesinde, "yabancı gündemlere" sahip kişilerin, bölgede kargaşa yaratmaya çalıştıklarını söyledi.

Yemen'in 23 milyon nüfusunun yüzde 40'ının günlük geliri 2 doların altında. Nüfusun üçte biri ise kronik açlık çekiyor. Yemen'deki kargaşa tehdidi, 32 yıldır iktidarda olan Devlet Başkanı Salih'in 2013'te görevi bırakma taahhüdü vermesini ve muhalefete diyalog önerisinde bulunmasını sağlamıştı.

MISIR
Mısır Sağlık Bakanlığı, Hüsnü Mübarek'in Devlet Başkanlığı görevinden istifa etmesiyle son bulan 18 günlük hükümet karşıtı protestolar sırasında ölenlerin sayısının en az 365 olduğunu bildirdi.

Sağlık Bakanı Ahmet Semih Ferit, bu sayının polis ve tutukluları içermediğini söyledi.

Öte yandan ordunun uyarısına rağmen işçiler ve halkın protestoları da devam ediyor.

Mübarek'in geçtiğimiz Cuma günü iktidarı bırakmasının ardından, ordunun protesto ve grevlerin ekonominin düzelmesi ve hayatın normale dönmesi çabalarını engellediğini belirterek, protesto ve grevlere son verilmesi uyarısına karşın, Kahire havaalanındaki yüzlerce çalışan daha iyi ücret ve sağlık sigortası için gösteri yaptı.

Sanayi bölgesi Nil Delta'sında bulunan Mahalle El Kübra kentindeki en büyük tekstil fabrikasının işçileri de ücretlerinin artırılması için greve gitti ve fabrikadaki yolsuzluk iddialarının araştırılması çağrısında bulundu.

Sahil kenti Port Said de ise yaklaşık 1000 kişi kirli atıklarını yakınlardaki bir göle boşalttığı gerekçesiyle, bir kimya fabrikasının kapatılması için gösteri yaptı.


Dünya Haberleri hakkındaki diğer yazılar
Gösterim: 2524 | E-posta

Yorumlar (6)
RSS Yorumlar
1. 17-02-2011 14:41
büyük osmanlı projesi kuruluyor
tunus da sürgünden dönen muhalif lider gattuşi, örneğimiz türkiye ve ak parti dedi.mısır da müslüman kardeşlerin sözcüleri modelimiz türkiye diyor.bölge halklarının kahramanı TAYYİP ERDOĞAN.gösterilerde onun posterleri açılıyor.tahrir meydanında AK PARTİ flamaları bile gördük.bu değişim yemen,cezayir,bahreyn,ürdün,libya,fas, gibi ülkeleride tabiki vuracak.çok bilmiş yandaş meydanın yorumcuları sırada suriye ve iran var diyor.suriye de olmaz çünkü arkasında biz varız.iran da olmaz çünkü molla rejiminin arkasında büyük bir halk desteği var.yıkılan ve yıkılacak olan rejimlere iyi bakın arkalarında amerika ve israil var.halk desteği yok.amerika ve israilin köpekleri bir bir yıkılıyor.ama sırtını bize dayamış suriye de rejim yıkılmaz.çünkü bu oyunu biz kurduk.artık türkiye bölgede üstüne oyun kurulan değil kendisi oyun kuran bir ülke.israilin etrafını çeviriyoruz dikkat edin.
Yazar yavuz selim (Misafir)
2. 17-02-2011 16:11
dost tavsiyesi
yavuz selim kardeşim yazılarını takip ediyorum çok güzel yazıyorsun ama hiç objektif dğeilsin çok fanatik ve ön yargılısın. olayları taraflı yorumlaman yazdıklarının itibarını azaltıyor. inş bunu bir dost tavsiyesi olarak değerlendirirsin a.e.o.
Yazar mükerrem yıldız (Misafir)
3. 17-02-2011 18:12
Yavuz SELİM'E
Yavuz Selim seni ciddiye alıp yazmak doğru değil ama bilgin olsun diye yazıyorum.Bahsetmiş olduğun coğrafya Büyük Orta Doğu coğrafyası.Yıllar öncesi bahsetmişlerdi,bu coğrafyadaki birçok ülkenin yönetimi değişecek, sınırlar değişecek,yeni ülkeler çıkacak diye.Bahsettiğin bunun işaretleri.Yani İslam dünyası için iyi şeyler olmuyor.Övünülecek durum yok.Amerikan kontrolünde Büyük İsrail çalışmaları yapılıyor.İsraile sataştığına bakma sizin gibi saf temiz insanların oyunu almak için yapılıyor.Aklımızı başımıza alalım.
Yazar İlhan KAÇAR (Misafir)
4. 17-02-2011 19:25
syn mükerrem yıldız
biraz fanatik olduğum doğru ama ben tahrir meydanın sesine,tunus halkının sesine ve de olayları yorumlayan arap gazetecilerin görüşlerini yansıttım.siz eğer türk medyasında ki yorumculara göre bakıyorsanız yanılırsınız.mesela ntv de onur öymen çıktı mısır ın bu noktaya gelmesinin sebebini laiklik olmamasına bağladı.doğan medyasının diğer yazarları da halk islamcı diktatörü şutladı askerle beraber devrim yaptı diyor.şimdi kimin yorumları objektif oluyor acaba.ilhan bey ise konuya çok uzak.arap ülkeleri için iyi değil diyor.mübarek,zeynel abidin gibi amerikan ve israil uşaklarının yönettiği bir ülkeden,israil istedi diye refah sınır kapısını kapıyan,ülkelerden nasıl memnun olur anlamadım.mısır da ki rejimin değişmesinden en çok israil rahatsız.bu değişimler BOP planı gibi diye söylemek mantıksız.velevki BOP planı olsun.halkın sesini dinliyen yönetimler olduktan sonra ha BOP ha başka farketmez.
Yazar yavuz selim (Misafir)
5. 17-02-2011 20:14
olayın özü
amerika ve batının islam dünyasında diktatörleri beslemesinin sebebi radikal dincileri kontrol altında tutmaktı.diğeride petrole konmak.ama bu otoriter rejimlerin baskıcı,despot yönetimleri radikal dinci akımların artmasına sebeb oldu.islam dini terörle bir tutuldu.ama türkiye gibi halkı müslüman olan bir ülkede demokrasinin radikal dinci akımları etkisiz kıldığı görüldü.bu yüzden tüm islam ülkelerine türkiye bir rol model.ayrıca amerika, islam halklarını karşısına almamak için istemeden değişimleri kabullenmek zorunda kaldı.yoksa ilk başlarda mübareke ışık yakmışlardı.tayyip erdoğan mübareke git dedikten,halk olayları da kontrolden çıktıktan sonra hesapta bakın özgürlük yanlısıyız diye mübarek den desteğini çektiler.baredey onların adamı ama türkiye kabul etmeyince o planda tutmadı.türkiye nin istemediği kimse kolay kolay iktidarda duramaz artık.müslüman kardeşler eninde sonunda iktidara gelecek.
Yazar yavuz selim (Misafir)
6. 18-02-2011 10:33
olayın özü
mısır ve tunus halkının sesine kulak veriyorsunda kendi ülkendeki halka ne veriyorsun.arap halkı sana oy vermeyecek.mısır halkı model olarak gördüğü ülke türkiye evet ama atatürk türkiyesi,laik türkiye yoksa recep beyin türkiyesi değil.onu bile anlayamamışsın.zeten recep beyin modelinden kurtulmak için sokaklara döküldü halk.bizde de recep bey receb-ül mübarek olma yolunda.
Yazar murat (Misafir)

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.