Son Yorumlar
Son Þans, Tekrarý 105 Yýl Sonra
Bilgi
Yazým içeriði ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazý olmuþ. En çok di...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu þekilde, canlýlarýn hangi amaçla bayýltýðýný bilmeden ve sonrasýnda...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLÝ
ORADAKÝ YURTTAN ÞÝKAYET GELMÝÞTÝR BELEDÝYEYE BELEDÝYEDE GEREKENÝ YAPMI...
Yorumu Oku

Ak Parti'de deðiþim baþlýyor!
MÜTEAHHÝT
GEYVE TEÞKÝLATI TAMAMEN DEÐÝÞMELÝ MÜCAHÝTLÝKTEN MÜTEAHHÝTLÝÐE YÜKSELME...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüþtü
dileðimizdir
sayýn Murat Kaya; TCDD'nýn genen müdürü ile görüþürken HIZLI TREN...
Yorumu Oku

 
Al sana kaynak!
Salý, 22 Þubat 2011

Torba Yasa beraberinde hatýrý sayýlýr bir ekonomik af da getirdi.
TBMM'de yaþanan tartýþmalardan anladýðýmýz kadarýyla, hem AKP baðlantýlý þirketlere hem de Erdoðan'ýn sürekli dostum, kardeþim, arkadaþým diye seslendiði meslektaþlarýnýn ülkemizdeki ortaklý þirketlerine adrese teslim vergi affý saðlayan yasa ile diðer taraftan da iktidar partisine seçim öncesi nemalanabileceði, dilediði gibi savurabileceði önemli bir kaynak da saðladý.
Bu affý, ayný zamanda Erdoðan ile Kýlýçdaroðlu arasýndaki ‘kaynak' polemiði yönünden deðerlendirmek gerekebilir.
Malumunuz, Kýlýçdaroðlu, bir þeyler vaat etmeye kalkýnca Erdoðan ‘kaynak nerede kaynak' diye gürlemiþ, karþýlýðýnda Kýlýçdaroðlu pusup kalmýþtý ya…
Ýþte kaynak!
Ýktidar kaynaksýz kalmaz…
Örneðin borçlanma; AKP iktidarý 2002 yýlýnda iþbaþýna geldiði zaman Türkiye'nin iç ve dýþ toplam borç yükü 240 milyar dolardý. Þimdi borç yükü toplam olarak 570 milyar dolar.
Demek ki birinci kaynak, yabancý ve yerli, borç veren ülke, kuruluþ ve kiþilere ülkenin bütün geleceðini ipotek etme pahasýna saðlanan paradan ibaret.
Örneðin sýcak para; AKP'nin ikinci "kaynaðý" Türkiye'yi sýcak para cenneti yapmýþ olmasý.
Ülkeye para giriþ çýkýþýnýn her türlü denetimin dýþýnda olmasý, ÝMKB'nin ülke kaynaklarýný dýþa aktaran bir mekanizma olarak çalýþmasý ve bu tezgâh sayesinde büyük cari açýðýn finanse edilebilmesi.
Örneðin özelleþtirme ve satýþlar; yani, þu geçen dokuz yýlda Cumhuriyetin 90 yýlda yarattýðý bütün deðerleri yerli ve yabancý tekellere ve yandaþlara peþkeþ çekerek yarattýðý "kaynak!"
Sizin anlayacaðýnýz bugüne kadar yapýlanlar, sermayeyi kediye yüklemekten baþka bir þey deðil.
Ýþte bunun için bu iþten anlayanlar hükümeti uyarýyor ama AKP býrakýn muhalefet etmeyi, akýl vermenin bile suç sayýldýðý güzel ülkemde dinleyen kim?
Ve asýl sýkýntý da akýllý baþlý insanlardan gelen kaynak önerilerinin neredeyse tamamýnýn, bu iktidarýn varlýk ve hayatiyetiyle baðlantýlý olmasýdýr.
Türkiye, gerçekten de kaynaklarý bol ve büyük olan bir ülke ama bunlar ancak ve ancak dýþarýdan emir almayan, emperyalizmin iþbirlikçisi ve Serbest Piyasa Sisteminin partisi hüviyetinden sýyrýlýp, kendini sadece millete adayan ve millete yaslananlarýn yani milli iktidarlarýn kullanabilecekleri kaynaklardýr.
Nedir onlar?
Öncelikle insan kaynaðýmýzdýr ki; ülkemizde 18 yaþýn üstündeki 49 milyon vatandaþýmýzýn sadece 22 milyonu çalýþýyor, üretiyor.
Vergi reformu yapmaktýr ki; ülkemizde vergi yükünü kayýtlý çalýþanlar çekiyor, özel tüketim vergisi adý altýnda (akaryakýt, sigara, haberleþme gibi) sömürüldüðümüz de cabasý.
Zam yapmadýk, yapmýyoruz diyorlar ve yutturuyorlar da ama acýmasýz bir vergi sistemi ile vatandaþý adeta soyup soðana çeviriyorlar.
Hortumlanan kaynaklarý kamulaþtýrmaktýr en azýndan… Abdüllatif Þener, "AKP'nin zenginleri açýklanýrsa, TUSÝAD'ýn zenginlerinin onlarýn yanýnda orta halli kalacaðý görülecektir" diyor. Alýn size yüzmilyarlarca dolarlýk kaynak.
Faiz yaðmasýný ve sömürüsünü durdurmaktýr ki Türkiye'nin iç ve dýþ borç anapara ve faiz ödemeleri yýllýk 50 milyar dolarýn üzerinde…
Türkiye bugüne kadar aldýðý dýþ borcu fazlasýyla ödemiþtir. Yýllardýr Türkiye'nin kanýný emmekte olan bir avuç para babasýna ödenen iç borç faizi zaten gayrý meþrudur.
Hükümet vergileri yapýlandýrdýðý kadar, Türkiye'nin dýþ borçlarýný yeniden yapýlandýrsa ve mesela iç borçlarý 10 yýl vadeye baðlasa problem çözülecektir.
Lüks ithalatý yasaklamaktýr…
Türkiye'de yeterince üretilen mallarýn ithalatýný yüksek gümrük vergileri ile engellenmektir ki bu tedbir iç üretimi canlandýracak, ayrýca önemli bir tasarruf saðlayacaktýr.
Gümrük Birliði Anlaþmasý kaldýrmaktýr ki Türkiye'nin uðradýðý zarar yýllýk 10 milyar Türk lirasýdýr.
IMKB'yi denetim altýna almak, Borsa'nýn iþleyiþi milli çýkarlar esas alýnarak yeniden düzenlemektir.
Ülkeye sýcak para giriþ çýkýþý kontrol altýna almak ve vergiye baðlanmaktýr.
Bankacýlýðý kamulaþtýrmaktýr ki Türkiye sigortacýlýk sektörünün tamamý, Bankacýlýk sektörünün ise yarýsý yabancýlarýn elinde. Ülkeden dýþarýya kaynak transferinin en kestirme yolu olan bu sektörler kesinlikle milli olmalý.
Bir yanýyla stratejik öneme sahip, öte yandan son derece kârlý olan kuruluþlarý yeniden kamuya kazandýrmaktýr.
Deðerli ve stratejik madenleri yurtta iþlemektir.
Yukarýda da belirttiðim gibi, ancak bir milli hükümet bu kaynaklarý deðerlendirebilir ki o zaman ilk ve en önemli iþ bir an önce bu hükümetten kurtulmaktýr.


Erol Afþar hakkýndaki diðer yazýlar
Gösterim: 1948 | E-posta

Ýlk Yorumu Siz Yazýn
RSS Yorumlar

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarýnýz Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kiþisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adýnýz:
Baþlýk:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazýlan Yorumlar Hakkýnda E-Posta Aracýlýðýyla Bilgilendirilmek Ýstiyorum

Yazdýr E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.