Son Yorumlar
Son Şans, Tekrarı 105 Yıl Sonra
Bilgi
Yazım içeriği ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazı olmuş. En çok di...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu şekilde, canlıların hangi amaçla bayıltığını bilmeden ve sonrasında...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLİ
ORADAKİ YURTTAN ŞİKAYET GELMİŞTİR BELEDİYEYE BELEDİYEDE GEREKENİ YAPMI...
Yorumu Oku

Ak Parti'de değişim başlıyor!
MÜTEAHHİT
GEYVE TEŞKİLATI TAMAMEN DEĞİŞMELİ MÜCAHİTLİKTEN MÜTEAHHİTLİĞE YÜKSELME...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüştü
dileğimizdir
sayın Murat Kaya; TCDD'nın genen müdürü ile görüşürken HIZLI TREN...
Yorumu Oku

 
Dünya Endişe ile Takip Ediyor
Cuma, 04 Mart 2011

Gazetecilerin gözaltına alınması dünyada da endişe ile takip ediliyor... "Ergenekon" davası kapsamında dün aralarında gazetecilerin de bulunduğu 11 kişinin gözaltına alınması dış basında da geniş yer buldu.

CNN, gözaltıları 'Türkiye ödül sahibi gazeteciyi gözaltına aldı' başlığıyla duyurdu. Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü ise gelişmeler hakkındaki üzüntülerini, internet sitelerinde "Kara Perşembe" başlığı altında verdiği mesajla iletti.

İşte dış basında "Ergenekon" soruşturması kapsamında yapılan gözaltılara verilen tepkiler:

SINIR TANIMAYAN GAZETECİLER: Gelişmeler karşısında şaşkınız

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, gözaltılar hakkında internet sitesinde yaptığı açıklamada, “Hükümeti devirmeyi amaçlayan bir plana dahil oldukları şüphesiyle, Perşembe günü gazetecilere yönelik yapılan araştırma ve gözaltılar karşısında şaşkınlığa uğradıklarını” belirtti.

Örgüt, gözaltına alınan gazetecilerin, Ergenekon davasına ışık tutulmasına yardımcı olduklarını, ancak hükümetle, laik ve aşırı milliyetçi muhalefet arasındaki gerginlikte bedeli ödeyen taraf olduklarını ifade etti.

RSF, “Kara Perşembe” başlığıyla yaptığı açıklamada, “Politik ve ideolojik rekabetin var olduğu zor bir dönemde işlerini yapmaya çalışan gazetecilere, 'terör örgütüne üye olmak suçlaması' yapılmasını üzüntüyle karşılıyoruz… Gerginliğin düşük olduğu bir dönemin ardından, gazetecilerin, hükümetle bağdaşmayan gerçekleri haber yaptıkları için yeniden baskı altında kaldıklarını görmek bizi rahatsız etti” denildi.

REUTERS: Avrupa Komisyonu Türkiye’deki gözaltılardan endişe duyuyor

Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, hükümeti devirmeyi amaçlayan bir plana dahil oldukları gerekçesiyle gazetecilerin gözaltına alınmasını endişeyle takip ettiklerini belirtti.

Perşembe günü yaşanan gözaltılar, henüz iki hafta önce Ergenekon soruşturması kapsamında üç gazetecinin tutuklanmasının ardından geldi.

Füle, “Avrupa Komisyonu gazetecilere yönelik politik eylemlerden kaygı duyuyor” dedi. Avrupa Komisyonu, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği ilerleme raporunda, gazetecilere karşı süren dava sayısına değinildiğini hatırlattı.

Subaylardan akademisyenlere ve politikacılara kadar yüzlerce insan, hükümeti devirmeyi amaçladığı iddia edilen davalar kapsamında yargılanırken, Türkiye’deki laik yapı ile Ak Parti hükümeti arasındaki derin güvensizliği yansıtıyor. 

Başbakan Tayyip Erdoğan, hükümeti eleştirenlerin aksine, Perşembe günü yapılan gözaltılarla hükümetin bir bağlantısı olmadığını söyledi.

Füle, ifade ve basın özgürlüğünün, “tüm modern demokrasilerde yüceltilmesi gereken temel değerler olduğunu” belirtti. Füle, “Üye bir ülke olarak, Türkiye’nin bu tür demokratik değerleri uygulamasını ve kamuda geçerli, çoğulcu tartışmaları mümkün kılmasını bekliyoruz” dedi.

Türkiye’nin basın özgürlüğünün geliştirilmesi adına yasal çerçevesini en kısa zamanda değiştirmesi gerektiğini belirten Füle, bu konuya önem verilmesinin önemini ifade etti.

GUARDIAN: Türkiye’de gazetecilere gözaltı

Yedi gazeteci, hükümeti devirmeyi amaçladığı iddia edilen bir planı soruşturan polis tarafından tutuklandı. Tutuklananlar arasında, geçen yıl Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) tarafından Dünya Basın Özgürlüğü’nün kahramanı ilan edilen Nedim Şener’de bulunuyor.

Ayrıca, Ak Parti’nin önde gelen eleştirmenlerinden Prof. Yalçın Küçük’de tutuklananlar arasında.

Hükümeti devirmeye yönelik planların arkasında olduğu düşünülen Ergenekon’un üyesi olduğu şüphesiyle onlarca iş adamı, emekli subay, gazeteci ve akademisyenin aralarında bulunduğu isim şu an hapiste. Bu kişiler terör ile darbe suçlamalarıyla yargılanıyor.

IPI direktörü Alison McKenzie, “Hiçbir gazeteci sadece işini yaptığı için tutuklama, suçlama, hapis cezası veya diğer taciz ve korkutmalara maruz kalmamalı… Yetkilileri, işlerini yaptıkları için tutuklanan gazetecileri serbest bırakmaya çağırıyoruz” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü P.J Crowley, geçen ay yaptığı açıklamada, “ABD’nin Türkiye’deki gazetecilere baskı uygulanması yönündeki eğilimlere karşı endişe beslediğini” belirtmişti.

NEW YORK TIMES: Türkiye’de yedi gazeteci gözaltına alındı

Perşembe günü Ergenekon soruşturması kapsamında yedi gazeteci gözaltına alınırken, tutuklamaları eleştirenler, Ergenekon soruşturmasını “muhalifleri etkisizleştirmek için bahane” olarak nitelendirdi.

Tutuklanan gazeteciler arasında, “araştırmacı gazeteci Nedim Şener, AKP’yi en çok eleştiren isimlerden Yalçın Küçük ve Gülen hareketi Türkiye’nin güvenlik güçlerine sızdığını öne süren Ahmet Şık” yer alıyor.

Şener ve Şık, gözaltına alırken kameralar önünde meydan okuyan bir tavır sergilerken, Şık, “dokunan yanar” diye bağırdı.

Onlarca muvazzaf ve emekli subay, aydınlar ve siyasetçiler, savcıların Ergenekon olarak adlandırılan bir örgütün soruşturmasında gerçekleştirildiğini söyledikleri çeşitli komplolarla ilgili olarak tutuklandı.

TSK liderleri, askerlerin öncülüğündeki herhangi bir plan olduğunu reddetti. Hükümeti eleştirenler, soruşturmanın hükümet muhaliflerini cezalandırmak için bir bahaneye dönüştüğünü belirtti.

ASSOCIATED PRESS: Türkiye’de polis gazetecileri gözaltına aldı

Perşembe günü yapılan tutuklamalar, Ergenekon soruşturması kapsamında Oda TV’ye düzenlenen baskınların devamı olarak gelişti. ABD, geçen ay Oda TV’ye yapılan baskının ardından Türkiye’deki basın özgürlüğü hakkındaki endişelerini ifade etmişti.

Muhalefet, yapılan tutuklamaların, Haziran ayındaki seçimler öncesinde hükümete yönelik eleştirileri susturmayı amaçladığını belirtiyor.

Avrupa Birliği (AB) ve Gazetecileri Koruma Komitesi, Türkiye’yi, hükümeti devirmeyi amaçladığı iddia edilen komployla ilgili önemli haber ve yorumları bastırmakla suçladı.

AFP: Türkiye ödül sahibi gazeteciyi gözaltına aldı

Elinde gözaltına alma kararı bulunan polis, birçoğu gazeteci olan 11 kişinin evine baskın düzenledi. Baskın, geçtiğimiz ay düzenlenen ve AB ile AB’nin tepkisini çeken baskına benzer tepkilere neden oldu.

Gözaltına alınan şüpheliler arasında bulunan araştırmacı gazeteci Nedim Şener, geçen yıl Uluslararası Basın Enstitüsü’nün “Dünya Basın Özgürlüğü Kahramanı” ödülünü almıştı.

Televizyonlar, Şener’i araca bindiren polisleri gösterirken, komşuları alkışlarla Şener’e destek verdi. Savcılar, Şener ve diğer gazetecilerin üyesi oldukları şüphesiyle tutuklandıkları Ergenekon örgütünün, “silahlı terörist organizasyon” olduğunu öne sürüyor.

Şubat ayında, Ergenekon’u eleştiren Oda TV’de çalışan üç gazeteci, Ergenekon’la bağlantıları oldukları gerekçesiyle tutuklandı. Washington, bu tutuklamaların ardından “Türkiye’deki gazetecilerin korkutulmasına yönelik eylemler” nedeniyle endişelerini dile getirmişti.

CNN: Türkiye’deki baskınlarda altı gazeteci tutuklandı

Perşembe günü yapılan baskınlarda, hükümeti devirmeyi amaçladığı iddia edilen bir plana dahil olmakla suçlanan en az 11 kişi tutuklanırken, aralarında altı tane de gazeteci bulunuyor.

2007’den beri devam eden Ergenekon davası kapsamında yapılan baskınlar, geçen ay düzenlenen baskın ve gözaltıları takip etti. Tutuklananların arasında bulunan yazar Ahmet Şık, Ergenekon hakkında yazdığı iki kitap yüzünden “soruşturmanın gizliliğini ihlal etmekle” suçlanıyor.

Tutuklanan gazeteci Nedim Şener ise suikasta kurban giden Ermeni asıllı Türk gazeteci Hrant Dink cinayeti hakkında iki kitap ve birçok makale yazmıştı. Şener kitaplarında, Dink’in suikastını engellemek aşamasında yetkilileri yetersiz kalmakla eleştirmişti.

Türkiye, isyan hareketlerine sahne olan Arap ülkeleri için politik model olarak gösterilirken, İslam kökenli Ak Parti’nin gazeteci ve muhalifleri susturduğuna yönelik endişeler var.

Son iki yıl içinde, Türkiye, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün basın özgürlüğü indeksinde 102’inci sıradan 138’inciliğe geriledi.


Dünya Haberleri hakkındaki diğer yazılar
Gösterim: 2489 | E-posta

Yorumlar (3)
RSS Yorumlar
1. 04-03-2011 17:19
iş artık
iş artık tayyip ve akp'yi aştı. böyle giderse tayyip ve yandaşlarıda bu furya dan kurtulamayacaklar.hep beraber göreceğiz.
Yazar murat (Misafir)
2. 04-03-2011 17:56
karanlığa sürükleniyoruz
AKP'nin bittiği andır Kara Perşembe. Dünyanın en iyi demokrasisine sahibiz diye övünenlere kapak olsun. İşte AKP'nin demokrasi anlayışı bu. 12 eylül referandumunda özgürlük savunuculuğu yapan AKP'nin takkesi düşmüştür. Yaklaşan seçimlerde ne kadar muhalif varsa susturmak, işlerine geldiği gibi hareket etmek onların ve yandaşlarının görevi. Türkiye karanlığa doğru sürükleniyor. İnşallah bu millet uykudan geç uyanmaz.
Yazar Kuvai Milliye (Misafir)
3. 04-03-2011 19:47
aydınlığa ilerliyoruz
ergenekon terör örgütünün asker,bürokrat ve yargı ayağı çökertilmişti.bu tutuklamalarla medya ayağı da çökertiliyor.sırada finans ayağı kaldı.artık genel kurmaydan talimatla manşet atma,üst düzey bir generalin söylediğine göre diye,darbenin psikolojik havasını yaratma devirleri bitti.sayi 28 şubat sürecinde medyanın manşetlerden düşürmediği ali kalkancılar,müslüm gündüzler,fadime şahinler nerdeler şimdi.ellerinde asalarıyla gösteri yapan aczimendiler nerde şimdi.hani irticanın ayak sesleriydi.nerde olduğunu bilen varsa söylesin.
Yazar yavuz selim (Misafir)

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.