Son Yorumlar
Son Şans, Tekrarı 105 Yıl Sonra
Bilgi
Yazım içeriği ve bilgi edinme yönünden güzel bir yazı olmuş. En çok di...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
Hayvanseverlik
Bu şekilde, canlıların hangi amaçla bayıltığını bilmeden ve sonrasında...
Yorumu Oku

Geyve'de köpekler etkisiz hale getiriliyor
BELLİ
ORADAKİ YURTTAN ŞİKAYET GELMİŞTİR BELEDİYEYE BELEDİYEDE GEREKENİ YAPMI...
Yorumu Oku

Ak Parti'de değişim başlıyor!
MÜTEAHHİT
GEYVE TEŞKİLATI TAMAMEN DEĞİŞMELİ MÜCAHİTLİKTEN MÜTEAHHİTLİĞE YÜKSELME...
Yorumu Oku

Murat Kaya, TCDD Genel Müdürü ile görüştü
dileğimizdir
sayın Murat Kaya; TCDD'nın genen müdürü ile görüşürken HIZLI TREN...
Yorumu Oku

 
Çalışan Kadınların Sorunları (2)
Cuma, 11 Mart 2011

Türk Eğitim Sen'in çalışan kadınlar üzerindeki anket sonuçlarının ikinci bölümü;
Ankete katılanların yüzde 19,4'ü başarılarının küçümsenip sözünün kasıtlı olarak kesilmekte olduğunu düşünürken, yüzde 80,6'sı başarılarının küçümsenip sözünün kasıtlı olarak kesilmekte olduğunu düşünmemektedir.
Kadın çalışanların yüzde 15,8'i görev yaptığı birimde sözlü ya da fiziki tacize maruz kaldığını, yüzde 84,2'si ise görev yaptığı birimde sözlü ya da fiziki tacize maruz kalmadığını belirtmektedir.
Fiziki ya da sözlü tacize maruz kaldığını belirten kadın eğitim çalışanlarına, 'Bu davranışa kim tarafından maruz bırakıldınız?' sorusunu yönelttik.
Buna göre, yüzde 55,5'i idareciler, yüzde 14,5'i öğrenciler, yüzde 11'i öğretmenler, yüzde 8'i veliler tarafından fiziki ya da sözlü tacize maruz kaldığını belirtmiştir.
Bu soruya 'diğer' cevabı verenlerin oranı ise yüzde 11'dir.
Kadın çalışanların yüzde 9'u aile hayatında herhangi bir şekilde fiziksel şiddete maruz kaldığını ifade ederken, fiziksel şiddete maruz kalmadığını söyleyenlerin oranı yüzde 91'dir. Fiziksel şiddete maruz kaldıklarını belirtenlere, 'Kim tarafından fiziksel şiddete maruz kaldınız?' sorusunu sorduk.
Buna göre; ankete katılanların yüzde 42,1'i eşi, yüzde 32,7'si kendi akrabaları, yüzde 11,2'si eşinin akrabaları, yüzde 3,7'si çocukları tarafından fiziksel şiddete maruz kaldığını belirtmiştir. Bu soruya diğer cevabı verenlerin oranı yüzde 10,3'tür.
Kadın çalışanlara 'Evdeki sorumluluk paylaşımı konusunda ne düşünüyorsunuz?' sorusunu yönelttik.
Buna göre; ankete katılanların yüzde 50,2'si 'her iş ortak yapılmalıdır' derken, yüzde 29,9'u erkeğin ve kadının yapacağı işlerin farklı olduğunu düşünmekte, yüzde 16'sı 'kadın yapamayacak durumda olduğunda erkek yapmalıdır', yüzde 2,6'sı da 'ev işleri tamamen kadınlara aittir' görüşlerini ifade etmişlerdir.
Bu soruya 'diğer' cevabı verenlerin oranı yüzde 1,3'tür.
Çalışan kadınların evdeki iş bölümünden memnuniyet düzeyleri ise şöyledir: Ankete katılanların yüzde 63,5'i memnun olduğunu, eşinin kendi rollerini yerine getirdiğini ifade etmiştir.
Kadın eğitimcilerin yüzde 29'u memnun olmadığını, bütün işleri kendisinin yaptığını ifade etmiştir. Diğer cevabını işaretlerin oranı ise yüzde 7.5'tir.
Ankete katılanlara aile içinde kararlara katılım durumlarını sorduk.
Buna göre ankete katılanların yüzde 78,9'u 'ortak hareket ederiz', yüzde 8,4'ü 'kararları ben alırım, ancak eşime de danışırım', yüzde 7,1'i 'bütün kararları ben alırım', yüzde 4,1'i 'ev içi meselelerde eşim karar verir ama diğer kararlara karışmaz', yüzde 1,5'i de 'diğer' cevabını vermiştir.
Ankete katılanlara aile içinde en çok tartışmaya yol açan konuları da sorduk.
En çok tartışmaya yol açan konular; yüzde 29,7 giyim kuşam harcamaları, yüzde 21,7 eğlence, dinlenme, tatil harcamaları, yüzde 14,4 elektrik su gaz gibi sabit giderler konusudur. Bu soruya 'diğer' (çocukların ihtiyaçları, gereksiz harcamalar, iş paylaşımı, karşılıklı anlayış eksikliği, birbirini anlamama') cevabını verenlerin oranı ise yüzde 20 düzeyindedir.
Yeme içme (yüzde 4,1) ve eğitim (yüzde 3,9) gibi ailenin asli ihtiyaçlarına ilişkin giderlerin aile içerisinde oldukça düşük düzeylerde tartışma konusu yapıldığı anlaşılmaktadır. Bu soruya 'hepsi' cevabı verenlerin oranı yüzde 3,4 iken, yüzde 2,7'si de 'giyim kuşam- eğlence, dinlenme, tatil harcamaları' cevabını vermiştir.
Ankete katılan kadınların yüzde 49,7'si sendikalara üye iken, yüzde 50,3'ü sendikalara üye olmadığını ifade etmiştir.
Ankete katılanların yüzde 25'i üye olduğu sendikanın yönetim organında yer almak istediğini belirtirken, yüzde 75'i bu yönde bir istediği bulunmadığını ifade etmiştir.
Eğitimcilere kadın sorunlarını çözmek için en çok hangi konuya öncelik verilmesi gerektiği sorusunu yönelttik.
Buna göre ankete katılanların yüzde 26,2'si 'kadın-erkek ayrımcılığının önlenmesi', yüzde 18,5'i 'eğitimde fırsat eşitliğine önem verilmesi', yüzde 17,2'si 'kadın istihdamının artırılması', yüzde 16,8'i 'kadının siyasal yaşama daha fazla katılımının sağlanması', yüzde 11,9'u 'hepsi', yüzde 2,3'ü de 'diğer' cevabı verirken, yüzde 7'si birden çok değişik görüş bildirmiştir.
Anket sonuçları ile ilgili açıklama yapan Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, kadın çalışanların toplumsal, aile ve çalışma hayatında birçok sorunu bulunduğunu belirterek, 'Ulu Önder Atatürk, Türk kadınına çok önemli kazanımlar sağlamıştır. Ancak bugün geldiğimiz noktada kadınlarımızın birçok sorunu bulunmaktadır. Kadın sorunlarının ortadan kaldırılması için öncelikle kadın-erkek ayrımcılığına son verilmesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın istismarının önlenmesi, eğitime gereken önemin verilmesi, kız çocuklarının okullaşma oranlarının artırılması, kadın istihdamının artırılması, kadının çalışma hayatında etkin olmasının sağlanması, kadının karar mekanizmalarında yer alması ve siyasal hayata katılımının sağlanması gerekmektedir. Bunları gerçekleştiremediğimiz sürece kadınlarımız, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü buruk kutlayacaktır. '


Erol Afşar hakkındaki diğer yazılar
Gösterim: 1919 | E-posta

İlk Yorumu Siz Yazın
RSS Yorumlar

Yorum Yaz
  • Lütfen Yorumlarınız Haberin Konusuna Uygun Olsun.
  • Kişisel Sözlü Kelimeler Silinecektir.
Adınız:
Başlık:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Yorum:



Güvenlik Kodu:* Code
Bu Habere Yazılan Yorumlar Hakkında E-Posta Aracılığıyla Bilgilendirilmek İstiyorum

Yazdır E-posta
 
 
 
© 2000-2019 Geyve.com Sitedeki içeriğin tarafımızca oluşturulan kısmı kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede kullanılan grafiklerin ikinci şahıslarca kullanılması yasaktır. Yer alan yorumlar ve haberlerden yazarları sorumludur.